Preverjeno

Slepa grofica oživlja gradove

Preddvor, 26. 10. 2021 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ana-Marija Krese
Komentarji
13

Grad Dvor v Preddvoru je spal 25 let, danes pa se po njegovih hodnikih in dvoranah sprehajajo dvorne dame, grofice, plemiči. Januarja sta se namreč vanj 'naselila' grof in grofica Preddvorska, nekoč Štatenberška in začela vanj vdihovati novo življenje. A to ni samo zgodba o obujanju slovenskega gradu, ampak je zgodba o pogumu, življenjski moči in izpolnjenih sanjah deklice Tanje Šubelj, ki je sanjala, da bo nekoč dvorna dama, danes pa kot grofica Anastazija resnično oživlja gradove.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po poklicu pravnica, po srcu grof
    02:06
    Iz 24UR: Po poklicu pravnica, po srcu grof
  • Preverjeno! Slepa grofica oživlja gradove
    02:34
    Preverjeno! Slepa grofica oživlja gradove

 

Že kot deklica se je le stežka ustavila in umirila. Življenje se ji je zdelo preveč barvito, da bi si dopustila, da ga ne razišče do obisti. In ko je Tanja Šubelj kot nekajletna deklica, vdana v usodo, da mora zvečer le zaspati, zrla v stari lestenec v sobi, je v njegovih tisočih odsevih zrla v dame, ki so se ob zvokih dunajskih valčkov v prelepih oblekah vrtele po parketu velikih plesnih dvoran, hkrati pa je slišala glasbo, ki jo je na koncu le zazibala v sladek sen, v sen, ki je po desetletjih le postal Tanjina resničnost. Tanja Šubelj, po poklicu sicer pravnica, je namreč že od malih nog sanjarila, da bo nekoč postala princesa, grofica, plemkinja, da bo imela svoj grad, grofa in kočijo. Vmes je sicer morala oslepeti, celo zboleti za rakom, potem pa, kot pravi, ko je počistila z vso navlako, ki se v človeku nabere zaradi napuha, nepravih odločitev, egoizma, je začela živeti sanjsko življenje, pravljico, ki si jo je že kot majhna deklica ogledovala v tistem lestencu v otroški sobi. 

Kljub slepoti vidi bolje

Pozitivna energija in življenjska moč. To sta dve stvari, ki sem ju ob obisku gradu Dvor v Preddvoru s snemalno ekipo Preverjenega začutila najprej. Tanjo Šubelj nekateri imenujejo slepa grofica, takšen je tudi naslov romana, ki razkriva njeno življenjsko zgodbo. A ko človek pristopi k Anastaziji – Grofici Preddvorski, nekoč Grofici Štatenberški, nima občutka, da se rokuje s slepo osebo. Njen pogled je čist, njena volja in življenjska energija neomajni. Tanjo je  redka dedna bolezen dohitela že pri rosnih 24 letih. Začela je izgubljati vid, včasih tudi voljo, prestala številne operacije in zdravljenja v tujini, a se ni obrestovalo. Danes ji je ostal le še odstotek vida, svet pa vidi približno tako, kot bi vanj zrla skozi ozko slamico. Po premaganem raku, ki ji je dal še eno življenjsko lekcijo, pravi Šubeljeva. Ceni vsako sekundo svojega obstoja in ne razume, zakaj se ljudje obremenjujejo ali kregajo zaradi povsem banalnih stvari in izgubljajo dragoceni čas ter tako le bivajo, živijo pa ne.

Tanja Šubelj in Florjan Sušnik sta skupaj obnovila že dvorec Rus, grad Štatenberg, zdaj življenje vnašata v grad Dvor.
Tanja Šubelj in Florjan Sušnik sta skupaj obnovila že dvorec Rus, grad Štatenberg, zdaj življenje vnašata v grad Dvor. FOTO: Preverjeno!

Ni ga ujela na izgubljeni čevelj, ampak na ljubezen do preteklosti

Pred nekaj leti je Šubeljeva srečala 'svojega grofa' Florjana Sušnika, s katerim se najbolj razumeta, ko sedita v grofovskih oblekah na stoletnih stolih, se vozita v kočiji, ali skupaj kujeta grajske načrte in vdihujeta življenje v grajsko zidovje, ki je spalo toliko let. Skupaj sta obnovila že dvorec Rus, pa grad Štatenberg, zdaj življenje vnašata v grad Dvor.

"Našla sem grofa, delavnega, pridnega, človeka, ki je bil vdovec in videla sva, da edina skupna točka, ki jo imava, so gradovi in pohištvo. Če ne bi bilo tega, midva tudi ne bi bila nikoli skupaj," pripoveduje Šubeljeva.

Grof Alfred, se čez teden kot Florjan Sušnik večinoma mudi v avtomehanični delavnici, ob koncu tedna pa svoje ročne spretnosti kot Alfred – Grof Preddvorski udejanja na gradu Dvor, ki sta se mu pred devetimi meseci skupaj z grofico, in seveda ob podpori občine Preddvor, Zavoda za turizem, Zavoda za kulturno dediščino in številnimi srčnimi prostovoljci odločila vdahniti novo življenje. Grad, ki je bil prvič omenjen že leta 1147 in je zamenjal nešteto lastnikov, je namreč zadnji desetletji strmo propadal.

"Groza, ko sem vstopil notri, razvalina!" razlaga grof Alfred, "pogledam grofico, pa pravi, ej, tu je pa dobra energija. Ja, sem si rekel, če je pa dobra energija, potem bomo pa lahko kaj  naredili, ne?"

"Seveda, tukaj se lahko pozdraviš," mu je pritegnila grofica Anastazija, "ni bil tu brez veze sanatorij. Sem bi morali ljudje nenehno hoditi. Saj lahko pridete sem sedet," me povabi," jaz ne bom nikoli nič rekla, lahko sedite, se sprehajate, kar koli počnete."

Grad Dvor v Preddvoru odprt za vse

In sem se podala, v zgodbo, ki jo lahko doživi vsak, ki ga pot morebiti zanese mimo gradu Dvor v Preddvoru. Le potrkati mora, izven poletne sezone sicer le ob koncu tedna, pa mu bodo vrata odprle morda grajske dame, grajski pisar, ključa, grof, grofica ali grajska vrtnarica. Pustite se presenetiti, prav to je draž človeškega življenja, ki ti na pot prinese vedno nove izzive in presenečenja, pravi grofica, ki danes živi pravljično življenje in vanj rade volje spusti vsakega, ki ceni takšen način življenja.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
30. 10. 2021 17.39
+2
Zelo pohvalno, na gradu Štatenberg pri Makolah sta nas navdušila z izgledom nekoč izropanega gradu ter hotela, katerega je nekdanja država ukradla lastnikom, potem pa ni znala upravljat s premoženjem
janez139
26. 10. 2021 14.38
+4
Zelo lepo. še več takih zgod bi bilo lahko v Sloveniji.
LOS - T
26. 10. 2021 13.55
+4
Spodaj je komaj 5 komentarjev, pa takoj vidimo, da je človeška nevoščljivost brez meja...jej...
burekkafana78
26. 10. 2021 13.53
-1
"non stop, 24/7,lokalno pivo v Gerzitu, na kateremkoli gradu v Sloveniji"
Marjan82
26. 10. 2021 13.40
-2
Tole je rezultat, če občina/država, dajeta gradove nekim "entuzijastom" brez znanja in okusa. Nekaj gradov je zadnja leta država lepo obnovila. Sicer gre počasi, a vendarle se nekam premika. ..odgovor "saj bi drugače žalostno propadal"...pa ni lih adekvaten
Gorenc1
26. 10. 2021 13.22
+2
Ja, Marjan, lahko je kritizirati… Kaj si pa ti storil, da grad še naprej nebi žalostno propadal in bil v sramoto dosedanji lastnici državi in Preddvoru?
Klingon
26. 10. 2021 13.18
-5
Ta NI nobena grofica in uporabljat lazne nazive je kaznivo dejanje.
LOS - T
26. 10. 2021 13.53
+1
Uradni naziv grof ne obstaja, lahko se vsak tako imenuje. Ampak zate, kakršen negativec si, bi bil bolj primeren drug izraz. Ki pa ni za javnost.
Klingon
26. 10. 2021 14.51
+0
:)))) Naziv obstaja,se danes,in se kako..in je visoki plemiski naziv. 1 sedi!
dante
30. 10. 2021 17.42
+1
Ti nazivi so uradni v vsej zahodni evropi, v katero slovenija žal ne spada. Naziv grof dodeli država za zasluge oziroma dobra dela posameznikom.
Marjan82
26. 10. 2021 12.49
+0
Amatersko obnovljen grad brez vsakega okusa. V tujini kaj takega ne bi bilo mogoče. Pri nas vsak, ki se ima za "plemenitega" lahko dela kar se mu zljubi. Lepo, da ima kdo voljo, ampak tale plastika in kič pa ne paše nikamor. Škoda.
LOS - T
26. 10. 2021 13.54
+2
Če teh razvalin noben drug ne povoha, zakaj se jeziš na ljudi, ki se za svoj denar trudijo s tem?
Nikdar več
26. 10. 2021 21.13
Ta grad je bil znotraj totalno razsut. Nazadnje je bil v njem prevzgojni dom - kakih 20-25 let nazaj, potem pa propadanje. Menim, da se jima je potrebno lepo zahvaliti, saj sta po svojih močeh in pomočjo (zahvala tudi njim) domačinov zadevo lepo izpeljala.