Preverjeno

Slepo dekle, ki plava, smuča, kleklja in zmaguje

Ljubljana, 14. 02. 2023 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Anamarija Ficko
Komentarji
4

"Vse se da, če se hoče, samo pravo pot je treba najti!" To je stavek, ki mi ga je mimogrede med intervjujem navrgla 12-letna deklica, medtem ko sem zrla vanjo in se čudila njenemu svetlemu pogledu na svet. Mila Vučko je namreč izjemno dekle, ki trenira plavanje, kleklja, smuča, poje v zboru, še posebej pa svoj talent izkazuje v igranju kljunaste flavte in posega po najvišjih mestih na državnih tekmovanjih. Kot marsikatero drugo nadarjeno mlado dekle, bi morda rekli mnogi. A Mila za razliko od ostalih deklet ne vidi.

Mili Vučko so kmalu po rojstvu diagnosticirali Leberjevo kongenitalno amavrozo, redko genetsko bolezen, ki že novorojenčkom vzame vid.
In zato sem precej bolj verjela 12-letnici, ko mi je odgovorila na vprašanje, ali ji je kdaj težko, kot pa tistim številnim motivacijskim stavkom, ki jih morda človek mimogrede prebere v  knjigah za osebno rast. 

Mila, ki z nasmehom sprejema izzive in je zato za mnoge postala ambasadorka veselja in empatije,  namreč dokazuje, da ne glede na to, s čim vse te obdari ali za kaj morda prikrajša življenje, ga je vredno živeti in v njem uživati vsak trenutek.

A brez sodelovanja vseh – tako šole, staršev in učiteljev kot stroke – ne bi šlo tako gladko. Najpomembnejše je vedno sodelovanje. Zato v oddaji Preverjeno  danes tudi o tem, da imamo v Sloveniji izjemno malo tiflopedagogov, učnih pripomočkov in znanj, vedno več pa je slepih in slabovidnih otrok. Zgodba Mile Vučko je zgodba o uspehu, kaj pa, ko gre za ostale primere? Bomo dopustili, da izgubimo številne nadarjene otroke, ker nam primanjkuje pravih strategij?

Več v oddaji Preverjeno ob 22.35 na POP TV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crni jezdec
14. 02. 2023 17.10
+3
bravo mila kapo dol 🥰🥰🥰
devlon
14. 02. 2023 17.06
Zakaj očala..
mak0521
14. 02. 2023 16.09
-4
Super zanjo. Ampak vse to lahko počne le zato, ker so ji starši in stari starši vedno in povsod na voljo.
crni jezdec
14. 02. 2023 17.10
+4
ma ti imas oprane mizgane ja kdo drug kot starsi ??? kaj tebi ni jasno punca je slepa