Preverjeno

Slovenci nameravamo uvesti novo disciplino na paraolimpijskih igrah

Ljubljana, 06. 04. 2021 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ana-Marija Krese
Komentarji
6

Slovenski potapljači z okvaro hrbtenjače so omajali dosedanja prepričanja o nevarnosti potapljanja za ljudi s takšno okvaro. Ne le, da imamo prvega inštruktorja potapljanja z okvaro hrbtenjače na svetu, majhna Slovenija je postavila celo svetovne standarde za potapljanje invalidov v okviru svetovne potapljaške zveze CMAS. Zdaj s projektom parafreedivinga, potapljanja na dah za invalide, dodajamo še zadnji kamenček v mozaiku svojih izkušenj in znanj, ki jih bomo kot prvi v svetu predstavili ta teden v Moskvi, pravijo.

V glavnem mestu Rusije se bo odvil eden največjih potapljaških sejmov na svetu. Pod vodo se je v mir, tišino in koncentracijo uma z Ninom Batageljem, prvim slovenskim parafreediverjem, podala tudi ekipa Preverjenega, Ana-Marija Krese pa je ob inštrukcijah Batagelja ugotovila, da je pod vodo precej pomembnejša od telesne moči moč uma.

 Vdih, kot bi pil po slamici, izdih z nežnim 's'. In še nekajkrat tako. Potem pa globok vdih in potopitev v svet, kjer vladata mir in tišina. Tako bi opisala prvi stik z apnejo, ki sem jo v družbi Nina Batagelja, 33-letnega parafreediverja, doživela na bazenu v Rušah. Še dan pred snemanjem sem pred računalnikom kar tako za hec, da vidim, kako dolgo zdržim,  zadrževala dih in razočarano le po pičlih 20 sekundah že hlastala za zrakom, kot da mi gre za življenje. Seveda sem bila skeptična do zadrževanja sape pod vodo. Pa sem si dejala: če lahko Nino, ki ga je skala v vodi pred 11 leti zaznamovala za vse življenje in mora biti zdaj odvisen od drugih, lahko tudi jaz, ki sem povsem samostojna. In res mi je uspelo 20 sekund nad zemljo raztegniti na minuto in 15 sekund pod vodo, kjer ostaneš sam z mirom in najbolj bizarnimi mislimi, ki pa jih vsaka nova vodna molekula, ki objame tvoje telo, spere iz glave.  

Potem res ostaneta le še ti in voda. Apneja je tako zame postala joga za telo in možgane in v tej smeri se trudijo na tudi na IAHD Adriaticu, ki potapljanje za invalide vidijo predvsem v terapevtskem smislu.

Slovenija je postavila svetovne standarde za potapljanje invalidov v okviru svetovne potapljaške zveze CMAS.
Slovenija je postavila svetovne standarde za potapljanje invalidov v okviru svetovne potapljaške zveze CMAS. FOTO: Preverjeno!

Mednarodna zveza za potapljanje invalidov Adriatic (IAHD Adriatic), ki ima pod okriljem potapljanje invalidov v širši jadranski regiji in se od leta 2002 trudi to dejavnost približati vsem invalidom, ki v normalnih razmerah za to nimajo možnosti niti sredstev, je v zadnjih 20 letih postala vodilna zveza v svetu, ki skrbi za potapljanje invalidov – na terapevtskem, rekreativnem in tekmovalnem nivoju. Še pred kratkim je veljalo, da potapljanje za invalide ni primerno, temveč je lahko celo nevarno, danes pa je te trditve uspelo zrušiti Branku Ravnaku, izkušenemu potapljaču in reševalcu, ki se jih s svojo strokovno in znanstveno ekipo že skoraj dve desetletji trudi ovreči.

Leta 2018 so pričeli razvijati nov program Korak za korakom in z veliko strahu so pripeljali zgodbo tako daleč, da smo majhni Slovenci pod mentorstvom izjemne ruske inštruktorice Saglare Madzhijeve, učenke še bolj slovite svetovne rekorderke Natalije Avsenko, prvi na svetu organizirali mednarodno tekmovanje v statični apneji za invalide. Branko Ravnak zatrjuje: "Nekoč bo parafreediving postal olimpijska disciplina." Zato gredo naprej – z Ninom Batageljem, ki je pred svojo nesrečo tekmoval v hitrostnem in downhill rolanju in se tudi po nesrečnem skoku v vodo športu ni odpovedal. Tekmoval je v plavanju in plesu, zdaj se je lotil potapljanja, z jeklenko in na dah, in sicer tako statitične kot dinamične apneje, globine pa ga še čakajo. Varnost je na prvem mestu, predvsem pa namen, ki je v prvi vrsti terapevtski. "Dokler imaš svobodo, imaš vse, najpomembnejšee pa je, da se v življenju ne ustrašiš vsega," pravi Nino, ki si želi, da bi to sprevideli tudi drugi invalidi, svet pa uvidel, da so lahko tudi gibalno ovirani del potapljaških zgodb.

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
06. 04. 2021 14.42
-4
Vsi bi bili radi normalni pa nikol ne bodo.
CrushLow
06. 04. 2021 21.27
Težeklojz
22. 04. 2021 11.18
VAREN....nikol ne bodo...si se zatipkal? Nič hudega....to se še pametnemu zgodi, se pa tebi ne bo.
koral45
06. 04. 2021 14.37
+1
Še par disciplin pa se bo vsak drugi prebivalec lahko ukvarjal z športom in ne bo treba v službo.
VAREN
06. 04. 2021 13.45
-2
Koga pa to zanima.
Rob123
06. 04. 2021 13.30
+1
Lepo sem mislil da bodo uvedki policijsko uro z hitrim pisanjem kazni.to bila top disciplina za slovenijo.