Preverjeno

V Slovenijo na izganjanje hudiča tudi iz tujine

Ljubljana, 21. 12. 2021 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
186

Na novomeško škofijo se je v zadnjih dneh obrnilo nekaj zaskrbljenih vernikov. Slišali so, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Eksorcist novomeške župnije pater Peter Vrabec je namreč pred časom nad ljudmi, ki so se k njemu zatekli po pomoč zaradi izgube duševnega miru po cepljenju, molil zarotilne molitve. Novomeški škof Andrej Saje je vsakršne dvome v cepiva zavrnil in takšno izganjanje hudega duha razglasil za zlorabo eksorcizma. Z ekipo Preverjeno pa so odkrito spregovorili tisti, ki jim je pater Peter Vrabec, kot pravijo, resnično pomagal v duševnih stiskah.

Izganjanje hudiča je v današnjem času očitno še kako živo. V Sloveniji imamo kar sedem uradnih eksorcistov Rimskokatoliške cerkve, med njimi tudi rekorderja po številu obravnavanih primerov med vsemi eksorcisti v Evropi.

Najpožrtvovalnejši eksorcist v Evropi

Vsak dan točno ob petnajst do šestih popoldne pater Peter Vrabec, uradni eksorcist novomeške nadškofije, moli molitev za osvobajanje sveta izpod zla. "Izjalovi, izženi in napodi v beg vsako moč  hudega duha, vsako satanovo navzočnost in zvijačo, vsak vpliv zla in zlobnih ljudi." Pri njegovi molitvi se mu lahko pridružijo – tudi prek spleta – drugi duhovniki in verniki, saj naj bi bila molitev tako močnejša in učinkovitejša.

"Gospoda Petra Vrabca podpiram kot eksorcista, ker je zame velik in plemenit človek. Njegovi eksorcizmi so nam ljudem v pomoč," mi je z dušo in srcem razlagala Magdalena Ganzitti, animatorka Katoliške karizmatične prenove, ki patra osebno pozna že 30 let in je bila pri izganjanju hudiča povsem po naključju, pravi, prisotna tudi sama. "Je prišla k eksorcistu gospa, ki jo je mati, ko je bila še noseča, posvetila satanu. In ta gospa je imela vse življenje težave. Smo jo komaj držali tam na obredu. Veste, ljudje imajo neverjetno moč, če je satan z njimi. Nas je bilo tam deset, ki smo držali to žensko, da ne bi pohabila eksorcista. Ker hočejo fizično napasti. Vam povem, nas je celo skupino nosilo sem in tja po sobi," je opisala.

V Sloveniji imamo sedem uradnih eksorcistov Rimskokatoliške cerkve, čeprav nedolgo nazaj nismo imeli nobenega.
V Sloveniji imamo sedem uradnih eksorcistov Rimskokatoliške cerkve, čeprav nedolgo nazaj nismo imeli nobenega. FOTO: Preverjeno!

Pater Peter Vrabec velja za enega najpožrtvovalnejših duhovnikov in eksorcistov, h kateremu prihajajo verniki tudi iz tujine, predvsem s Hrvaške, kjer naj bi eksorcistov primanjkovalo. "Predvsem pa ljudje k njemu prihajajo, ker ima posluh za človeka," je prepričana Ganzittijeva. V lanskem letu je tako k njemu po pomoč prišlo 1200 ljudi, kar je v vsej Evropi največ obravnavanih primerov med vsemi eksorcisti. V zadnjem času se je k njemu zateklo tudi nekaj tistih, ki so se zaradi cepljenja menda znašli v hudih duševnih stiskah. "Čutili so, da niso več oni, da so drugačni, da se drugače odzivajo kot telesa brez duše, ki so jo nekoč poznali drugačno," razlaga Ganzittijeva, ki pozna zgodbe teh ljudi in nekatere tudi osebno. Nad njimi je pater Vrabec zmolil zarotilne molitve, na novomeški ordinariat pa so ga zato šli naznanit verniki, ki se s takšno vrsto eksorcizma niso strinjali. 

Cerkev obsodila dvome v cepiva

Uradni odgovor novomeške nadškofije tudi na podlagi prenovljenega obrednika za eksorciste iz leta 2020 je bil sledeč: "Učiteljstvo Cerkve ne vidi razloga, da bi dvomilo v učinkovitost in varnost cepiva, ki so ga odobrile pristojne institucije, saj je požrtvovalna skrb medicinskega osebja za okužene največji dokaz, da želi uradna medicina v času pandemije bolnikom pomagati. Kljub jasnemu stališču učiteljstva Cerkve, papeža in zbora škofov, je v zadnjem času tudi pri nekaterih posameznikih, duhovnikih in vernikih znotraj Cerkve v Sloveniji moč opaziti dvom v učinkovitost in varnost cepiv. Komisija Pravičnost in mir pri SŠK zato poziva vse katoličane, da v razpravah o smiselnosti državnih ukrepov in cepljenju ohranijo enotnost naše katoliške skupnosti, edinost s papežem in slovenskimi škofi ter se ne prepustijo neargumentiranim stališčem in izključevanju. Ker ni dvoma o dobronamernosti, s cepivom ne moremo in ne smemo povezovati vplivov hudobnega duha. Nekateri verniki so nas namreč seznanili s prakso, kjer duhovnik zaradi domnevne povezave cepljenja s hudobnim duhom izvaja zarotilne molitve nad verniki, ki so bili cepljenji proti covid-19. Za take molitve ni razloga, zato je tak obred zloraba eksorcizma."

Osvobojeni zla patru Vrabcu v bran

A oglasili so se tisti, ki naj bi jim pater pomagal nazaj k duševnemu miru. Svojo izkušnjo nam je zaupal duhovnik, ki pred kamere ni želel, ker se boji sodb javnosti, je pa svojo izkušnjo po cepljenju opisal, kot pravi, po čisti resnici. Ne zato, ker bi želel nekoga prepričevati, kaj je prav in kaj ne, ampak gre zgolj za njegovo osebno izkušnjo. "Ko se je zasvitalo nedeljsko jutro, se je v meni odvijal notranji boj. Počutil sem se kot na bojišču. Še nikoli mi ni bilo tako težko spraviti potrebne stvari skupaj za maše. Težko mi je bilo moliti, darovati na oltarju, nedelja je minila, stisk pa ni bilo konec, vse večje so bile." Šele ko je nad njim pater Vrabec zmolil molitev odrešenja, se mu je začel vračati notranji mir, še piše duhovnik. "Med samo molitvijo sem imel kar hude odzive. Naenkrat sem dobil močan kašelj in ob koncu prav fizično občutil, da sem bil osvobojen nečesa hudega. Bogu čast in slava vekomaj!" 

Magdalena Ganzitti osebno pozna omenjenega duhovnika. Kot pravi, je zelo razgledan in izobražen duhovnik, ki stoji trdno na tleh. Zato je nad negativnim odzivom cerkvenih dostojanstvenikov glede postopanja patra Petra Vrabca, ki je marsikoga rešil spon in stisk, pravi Ganzittijeva, še toliko bolj razočarana: "Ne vem, zakaj se ne bi nekdo poslužil molitve, če jo potrebuje in mu ta pomaga."

Holivudski filmi sicer rahlo pretiravajo, veliko prikazanega pa je resničnega, pravi eksorcist mariborske škofije Marijan Veternik.
Holivudski filmi sicer rahlo pretiravajo, veliko prikazanega pa je resničnega, pravi eksorcist mariborske škofije Marijan Veternik. FOTO: Blitz

Papež Janez Pavel II. odkrito nad temne sile

Čeprav je hudič v določeni obliki prisoten v številnih religijah in ga lahko primerjamo tudi z nekaterimi mitološkimi bogovi, je verjetno najbolj znan po svoji vlogi v krščanstvu. V sodobnih biblijskih prevodih je hudič nasprotnik Boga in Božjega ljudstva, prvi eksorcist je bil po Svetem pismu Jezus Kristus, razlaga upokojeni mariborski nadškof doktor Marjan Turnšek, ki je nekoč na Teološki fakulteti poučeval tudi demonologijo: "Torej demoni v Svetem pismu lahko pomenijo različno. Lahko pomenijo hudobnega duha kot padlega angela ali samostojno bitje, lahko pa pomenijo neke notranje gone, ki človeka ženejo v slabo smer."

Pred sedmimi leti je Vatikan priznal Mednarodno zvezo eksorcistov, po zadnjih podatkih ta šteje okoli 400 članov. S tem je eksorcizem potrdil tudi kot uradno prakso znotraj kanonskega prava. V Sloveniji imamo sedem uradnih eksorcistov Rimskokatoliške cerkve, čeprav nedolgo nazaj nismo imeli nobenega. Število se je začelo spreminjati verjetno tudi po zaslugi papeža Janeza Pavla II., ki je odredil, da mora vsaka škofija imeti izurjenega izganjalca, ki naj vodi skupino, v kateri so: verni psiholog, psihiater in nevrolog. "Človek je po svetopisemskem razodetju bitje, ki je enota telesa, duše in duha. In vsako področje ima svojo znanost," še meni upokojeni nadškof Turnšek.

'Ne želim preveč razkrivati, ker vas bo potem strah'

V svoji 21-letni karieri je eksorcist mariborske škofije Marijan Veternik izkusil marsikaj. Večina ljudi, okrog 100 na leto, se k njemu zateče zaradi vplivov zla, razlaga Veternik, okrog 20 je takšnih, v katere hudič tudi vstopi. Holivudski filmi sicer rahlo pretiravajo, veliko prikazanega pa je resničnega, pravi Veternik. "Veliko agresije se lahko pokaže v njem, od bruhanja od tega da preklinja in pokaže vso sovraštvo do tebe. Tudi lebdijo, govorijo v tujih, tudi že pozabljenih jezikih. Pravzaprav se ne bi rad spuščal v to, ker vas bo potem preveč strah." Hudič menda ne izbira. K njemu se zatekajo različni socialni sloji, izobraženi in manj izobraženi, verni in neverni.

"Kako pa lahko hudič vstopi v človeka?" vprašam. "Na različne načine," odgovori Veternik. "Lahko preko našega družinskega debla, če se je recimo v našem družinskem deblu dogajalo kakšno zlo, pa recimo to ni bilo odpuščeno v zakramentu sprave in spovedi. Šibka točka so tudi notranje rane, predvsem pomanjkanje ljubezni v otroštvu," razlaga Veternik, ki se redno udeležuje izobraževanj, kjer se eksorcisti učijo razlikovati med psihozami in resničnim posedovanjem hudiča, pravi. " Eksorcist mora imeti sposobnost oziroma zmožnost, da loči, kaj je psihično in kaj duhovno. In če je psihično, ga pošljem k psihiatru, če je pa duhovno, je pa to zame. Tudi psihiatri, tisti, ki to ločujejo, pošljejo koga k meni, tako kot jaz koga pošljem k njim."

Medicina in religija včasih z roko v roki

Predstojnik Centra za mentalno zdravje Psihiatrične klinike Ljubljana Borut Škodlar je v svoji karieri srečal veliko pacientov, ki so imeli občutek, da jim sledi zlo – tudi v zadnjem času. Stroka takšne pojave in simptome obravnava kot duševne motnje z možnim biomedicinskim ozadjem in jih seveda temu primerno tudi zdravi. A kljub temu se zgodi, da včasih skupaj stopita znanost in religija, priznava Škodlar. "Moje izkušnje so takšne, da pri tistih, ki sem jih jaz srečal tudi s sodelovanjem z duhovnikom oziroma eksorcistom smo se ujeli pri razumevanju, zakaj gre pri posameznemu človeku oziroma kje je potrebno nujno zdravljenje. In so takrat tudi duhovniki to podprli in smo lahko potem človeku, ki je imel zaupanje bolj v duhovnika kot psihiatra, dosegli to, da se je tako zdravil pri psihiatru kot tudi dobil duhovno podporo pri duhovniku." Trzljaji, neverjetna moč, čudna hoja in podobno so lahko posledica kliničnega stanja, res pa je, da stroka nekatere stvari težko razloži, priznava Škodlar: "Z medicinskim znanjem si sicer res ne moreš razložiti, da nekdo govori v stari mezopotamščini ali jezikih, ki se jih nikoli ni učil. Če je to seveda res, sploh stara mezopotamščina, ne?"

Rojstvo hudiča

"Ali hudič obstaja ali ne, vam kot religiolog ne morem odgovoriti, lahko pa odgovorim na podlagi znanosti, kako se je koncept razvil in davno prišel v judovsko-krščansko-islamsko tradicijo iz zoroastrizma in zoroastrijskega dualizma, kako se v judovstvu počasi razvije iz abstraktnega v zmeraj manj abstraktno podobo, ki jo potem krščanstvo povzame in se šele v Srednjem veku razvije v neko kompleksno demonologijo, hudič pa takrat šele postane poosebljen," glede obstoja hudiča razloži Aleš Črnič iz Centra za proučevanje kulture s Fakultete za družbene vede. V prehodu v novi vek naj bi pojem hudiča dosegel vrhunec s čarovniškimi procesi.

Iz mej tradicionalnih verovanj in psihologije so demonska obsedenost in eksorcizmi prestopili v popularno kulturo s filmoma Rozmarijin otrok in Izganjalec hudiča. Gabriel Amorthe, glavni eksorcist Vatikana, je film Izganjalec hudiča nekoč označil celo kot svoj najljubši film, saj je delo izganjalcev hudiča zelo dobro predstavil širši javnosti. Popularizacija satana pa je v 80-ih  letih sprožila tudi močno protisatanistično paniko v Združenih državah Amerike, še razlaga Črnič: "Ko obtožijo na tisoče ljudi satanističnih zlorab, se potem po desetih letih procesov in naknadnih javnih preiskav izkaže, da ni bilo nobene prepričljive osnove."

"V Sloveniji smo nazadnje imeli precej ekscesen primer leta 2005 v Goriških brdih,"  še pripoveduje Črnič, "ko so starši z učiteljem in pod sponzorstvom lokalnega župnika izgnali iz lokalne šole, vrtca in telovadnice skupino joge za vsakdanje življenje, ki je tam dvakrat ali trikrat na teden izvajala jogo. Vse to z argumentom, da s to vadbo v prostor prikličejo zlega duha, ki potem preži na malčke, ki se tam zberejo, nato pa, hops, jih ima v svojih krempljih."

Kdor veruje v Boga, veruje tudi v hudiča

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so nekateri teologi celo predlagali obravnavo satana kot simbolnega in ne več kot resničnega bitja. In čeprav podatki kažejo, da na zahodu v hudiča verjame relativno malo ljudi, imamo kljub temu na stotine religijskih profesionalcev, ki se ukvarjajo prav z njegovim izganjanjem. Po besedah Rimskokatoliške cerkve naj bi tako v Evropi kot Ameriki izganjalcev hudiča celo primanjkovalo.

Stroka izganjanje hudiča danes jemlje bolj kot izvornega prednika sodobnih terapevtskih metod, ki pa se je uprl pozabi časa in kljub sekularizaciji vztrajal v svetu, ki ga je spreminjala znanost. Med zgodovino je predstavljal edino obliko pomoči osebam, čigar težave so daleč presegale razumevanje duševnosti njihovega časa, zaradi česar so bile obravnavane tudi v religioznem kontekstu. Vse dokler bo torej obstajala vera v Boga in nadnaravno, bo obstajal tudi hudič.

Pasica Preverjeno 2021
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
18. 11. 2022 17.43
+1
Že blizu 30 let opazujem par v bližini... Oba zelo verna . On bere evangelij v cerkvi ona poje v cervenem zboru... Nekje v casu izgube sina sta se vidno spremenila. On je zelo ojacal in ona je postala fanatično verna. Ponoči pred leti ob 3.45 sem bil priča okrogli streli ki je nastala med njuno hišo in dalnovodom. Po Tesli je nekdo tam prestopal med dimenzijami iz visoko frekvencnega polja v nizkofrekvencno... V hiši so imeli luč... Kar mi je ta par vsega zlega napravil ni za nastevati. Tudi njunih sposobnosti ne... Bil sem pri g. Vrabcu kot zadni možni pomoči in lahko bi rekel da Bog ga je poslal da v taksnih primerih pomaga... Kmalu nato se je zgodilo da je Prevarant v tem primeru izgubil na moči in se Satanista skrivata pred menoj... Kot oseba z darom bioenergetskega obcutja in varovanja sem v Petru občutil zelo močan pozitivni oddajnik. Sreca je da je med nami...
JanezNovakJohn
26. 12. 2021 10.12
+2
Menim da hudič obstaja !
ni_mi_vse_eno
22. 12. 2021 15.58
+2
Radio 1 : Odkrij, kaj si bil v prejšnjem življenju in kaj ti prinaša prihodnost. Je morda tvoje življenje odvisno od tega, kaj si bil v preteklosti?
Zvone Bercko
22. 12. 2021 12.15
-4
GospodT
22. 12. 2021 08.01
+3
Niso samo exorcisti tisti, ki opažajo težave po cepljenju, vprašajte bioenergetike, kake težave imajo pristopat do cepljenih. Enostavno ne gre, pravijo. Popolna blokada. Nikoli se jim kaj takega ni dogajalo v preteklosti. Ne morejo zdravit cepljenih. Vprašajte jih v naslednji oddaji Preverjeno.
totinori
21. 12. 2021 21.48
+0
Ko bo naš vrhovni peklenšček oz. princ teme zvedel za to početje, bo nemudoma prepovedl vse aktivnosti, Lahko pa da bo nad eksorciste poslal vse razpoložljive sile, ki so že imele uspešne treninge nad protestanti !
ni_mi_vse_eno
21. 12. 2021 21.40
-2
Redki razumejo, da je naša bit neodvisna od našega telesa. Najhitreje do tega spoznanja prideš na drogi, ki ti odpre spoznanje (DMT, ayahuasca ... etc). To je raziskoval dr. Rick Strassman, lepo to spoznanje opiše profesor na Harvardu, Richard Alpert (Psilocybin). Mi nismo naše telo, ampak je telo zgolj orodje v naši simualciji. Živimo, da rastemo v sodelovanju.
bučar
21. 12. 2021 21.36
+0
lenuhe pred zlodeja in obsodbo
bučar
21. 12. 2021 21.35
-1
komunisti ne zaslużijo pekla... .
bučar
21. 12. 2021 21.34
+0
levnuhe naj izżene
Dadas
21. 12. 2021 21.30
-1
A čarovnice tudi še kurijo?
Enadvatristiripet
21. 12. 2021 21.24
+3
A pr jansi je ze probal ce bo kaj pomagalo?
ivan z Doba
21. 12. 2021 21.18
+5
Če človek pogleda vlado, bi lahko takoj poklical tegale patra Vrabca! Mislim, da ji ne bi bil kos, četudi bi mu sam Lucifer pomagal pri izgonu te kleptokracije!
Delavec_Slo
21. 12. 2021 21.11
-2
Nam bi lahko malo pomagali, da bi izgnali sončke iz parlamenta!
Rodion Raskolnikov
21. 12. 2021 20.59
+3
v bistvu je to lep dokaz kako so skrajno levi in skrajno desni takorekoč nerazločljivi, kar se tiče njihove norosti
MucaNeGrize
21. 12. 2021 20.42
+3
sekta helikopterskega alpinista bo kmalu uvedla neko noriško transubstanciacijo ...noriško evharistična zapoved - njegovo telo bodo delili ob noriških svetih mašah ob 19:45 ...v obliki rezine kalamara ...njegova kri pa bo simbolno belo rumene barve , ki pride kot izloček spredaj...tako bodo živeli v janezu na veke vekov ...
Švejk 123
21. 12. 2021 20.39
-5
Rdeči Kurbusi so vsi v burek koaliciji.
JanezNovakJohn
26. 12. 2021 10.15
-1
Papež je zopet dokazal da je levičar. Hvala Bogu! Zavzel se je, da se človeku in njegovemu trdemu delu povrne dostojanstvo. Človek naj bi bil gospodar delu, ne njegov suženj. "Dovolj je smrti zaradi dela," je še dejal Frančišek V čem je razlika med desnco in levico: "Na desni je gonilo razvoja kapital. Mali človek je vzvod, ki dviguje lastnika kapitala. Na levi pa je središče človek, kapital je le vzvod, ki dviguje splošen nivo kvalitete življenja.
gile99
21. 12. 2021 20.37
+0
V gospoda Hudiča verjame in ga časti edino cerkev.
RK2307
21. 12. 2021 21.17
+0
ne nabiji!!! mal glej Travel Channel pol se pa oglaši!!!
MucaNeGrize
21. 12. 2021 20.37
+5
lej lej...sedaj bo tole zasebno kar nekaj časa...kompletna sekta helikopterskega alpinista bo šla do tega vrabca protesirat in prižigat sveče pred njegovim vhodom....ne bodo dovolili , da se njihov mesija izganja iz njih. ....on je njihov satanski bog ...tako rekoč božanstvo ...
aghr
21. 12. 2021 20.34
+4
Pravi hudiči so na Gregorčičevi (vlada) in v DZ.
RK2307
21. 12. 2021 20.47
-2
prej bi reku na magistratu!!! Zoki pa to!!!