Preverjeno

Zakaj se v bolnišnico Slovenj Gradec vrača direktor, ki je enkrat že odstopil?

Ljubljana / Slovenj Gradec / Maribor, 16. 02. 2021 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
78

Janez Lavre je spet direktor v Slovenj Gradcu. Ista bolnišnica. Isto delovno mesto. To je že njegov peti direktorski mandat. Zaradi žaljivih in neprimernih tvitov je moral odstopiti. Nato je kot vršilec dolžnosti prevzel vodenje mariborskega UKC. Odšel je po slabem letu, spremljalo ga je nekaj afer. Na Komisiji za preprečevanje korupcije smo izvedeli, da so obravnavali več prijav zoper njega.

"Super, ti ne greš na ventilator."

"Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo, kako boš cvilil."

"Drkal je al pa cuzil."

"Pa vi ste nepoboljšljivi norci. Pejte v Dražgoše, ko za kaj druga niste več."

Takšni so po navadi zapisi anonimnih komentatorjev na spletu – žaljivi, nizkotni, neprimerni, brezsramni. A tviti, ki smo jih navedli, niso zapisi anonimneža, pač pa direktorja slovenjgraške bolnišnice, Janeza Lavreta. Še iz časov, ko je bil direktor –  to funkcijo je opravljal do lanskega aprila, ko je moral odstopiti zaradi tvita: "Super, ti ne greš na ventilator."

Nekaterim novinarjem in politikom je zaradi nasprotnih stališč grozil, da jim bo ob morebitni okužbi z novim koronavirusom onemogočil dostop do respiratorja.

Janez Lavre se je – verjetno zgolj zaradi pritiska javnosti – nekaj dni po tem opravičil, češ da je pod velikimi psihičnimi obremenitvami in stresom zaradi epidemije. A bilo je več takšnih zapisov. Novinarje javne televizije je označil za golazen. Ko je umrl Janez Stanovnik, je napisal "Končno," zatem pa izbrisal svoj profil na Twitterju. Nekaj dni pozneje se je ustno opravičil še ministru za zdravje, Tomažu Gantarju, in dodal, da bi, če bi bilo treba, tudi odstopil z mesta direktorja bolnišnice. Verjetno Lavre sploh ni pričakoval, da bo minister njegov odstop sprejel. A ga je.

Danes je Janez Lavre spet direktor v Slovenj Gradcu. Ista bolnišnica. Isto delovno mesto. Po poklicu je zdravnik in s tem zapisom je nakazal možnost, da nekomu zavrne zdravljenje, kar bi lahko pomenilo tudi razliko med tem, ali bo nekdo živel ali umrl. Predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik še zadnjič v tej vlogi pred koncem mandata: "Če bi izbirali na podlagi nekih kriterijev in vrednot, on ne bi mogel biti izbran za direktorja."

A je bil. To je že njegov peti direktorski mandat. Več kot polovica članov v svetu zavoda ga je podprla, in to le malo po tem, ko je 3. januarja bolnišnico obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in pohvalila dosedanje vodstvo strokovne direktorice Jane Makuc.

Trije razpisi za direktorja so bili; Lavre se je prijavil na drugega, vendar ni dobil zadostne podpore. Zatem so zamenjali članico sveta bolnišnice iz vrst DeSUS, na njeno mesto pa so pripeljali Štefana Šumaha, svetnika SDS v občini Ravne na Koroškem. Znova so glasovali – pet naj bi jih glasovalo za Lavreta, dva naj bi bila proti, dva člana sveta zavoda naj bi bila vzdržana.

Člani sveta so zanj glasovali tudi po tem, ko je v. d. strokovne direktorice Jana Makuc z drugimi predstojniki oddelkov stopila pred kamere in napovedala svoj odstop. Ko je bil Lavre potrjen, je Makučeva res odstopila. "Bolj kot korone se bojim takega vpletanja politike v delo stroke," je dejala.

Janez Lavre
Janez Lavre FOTO: Bobo

Lavre se je ob zasedbi direktorskega stolčka znova opravičil.

"Slovensko zdravniško društvo, častno razsodišče, je izreklo Janezu Lavretu opomin. Seveda vemo, da se je za vse te izjave opravičil in pokesal, ampak če je to vzorec se opravičiš in se ti nič ne zgodi potem lahko počne vse," meni Čebašek Travnikova.

Vprašali smo dva člana iz Sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec – njegovo opravičilo sta sprejela, čeprav sta nakazala, da so takšni zapisi nesprejemljivi. Janezu Lavretu tudi nista zamerila delovanja v bolnišnici Maribor.

Lavre je najprej nekaj let vodil slovenjgraško bolnišnico, nato je kot vršilec dolžnosti prevzel vodenje mariborskega UKC. Odšel je po slabem letu, spremljalo ga je nekaj afer, poleg tega je že prej finančno slabotno bolnišnico zapustil v še slabšem položaju in se znova vrnil v slovenjgraško, ki jo je vodil do odstopa zaradi žaljivih tvitov. Nekateri v lokalnem okolju so mu zamerili tudi to, da je slovenjgraško bolnišnico zapustil.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije smo izvedeli, da so obravnavali več prijav zoper njega. Ugotovili so, da je sporno zaposlil dve osebi – svojo življenjsko sopotnico in poslovnega partnerja iz prejšnje bolnišnice. Uveden je bil prekrškovni postopek. Po njegovem odhodu pa je tudi sodišče odločilo, da je Lavre neupravičeno odpustil dva pomočnika, zato je moral UKC Maribor plačati 150.000 evrov odškodnine in oba znova zaposliti.

Lavre tokrat pred člani sveta zavoda: "Jaz sem človek sodelovanja, ne izključevanja. Želim sodelovati z vsemi tistimi, ki želijo sodelovati z mano."

Spomnimo, da je strokovna direktorica s predstojniki oddelkov stopila pred mikrofon in napovedala odstop, če bo Lavre direktor. Na mandat direktorice so vezani tudi vsi predstojniki.

Aleš Logar, član Sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, na vprašanje, ali bo kot član sveta zavoda bdel nad tem, da ne bi bil kdo odpuščen, odgovarja: "Bdeli bomo nad tem, da se bo klima izboljševala, ni klima samo zaradi njega taka, zagotovo bomo bdeli."  Na vprašanje, ali misli, da je možno, da bi se to zgodilo, pa pravi, da meni sicer, da ne, a da nikoli ne veš.

Še en član Sveta zavoda slovenjgraške bolnišnice Štefan Šumah pravi, da bodo tudi oni prevzeli odgovornost za vodenje. "Z menjavo direktorja ali lastnim odstopom," dodaja.

Simon Jevšinek, predsednik Sveta zavoda SB Slovenj Gradec, je po Lavretovem imenovanju odstopil. Zatem ga je vlada razrešila tudi članstva v svetu zavoda bolnišnice v Murski Soboti. In menda tudi ni več najbolj zaželen v Svetu zavoda Klinike Golnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Http
18. 02. 2021 12.54
-1
Ojoj kakšno pretiravanje. Dr Lavre je kot prvo zelo srčen in dober zdravnik! Zagotovo ni mislil resno z odvzemom možnosti zdravljenja z ventilatorjem. Je samo človek, ki ima napake, kot vsak izmed nas.
Belabreza
18. 02. 2021 12.22
+2
A, daj no šumah, osebna odgovornost je zate menjava direktorja ali tvoj odstop! Odgovoren si z vsem svojim premoženjem, ne samo s tem, ki ga imaš oz. nimaš med nogami! A to pa ne?
Podborsky
16. 02. 2021 20.09
+8
Tako so se clani sveta zavida prodali za svoje interese. Nagrade so sledile, Logar v nadzorni svet premogovnika Velenje, Sumah vedri na Darsu. To so ljudje brez vrednot in morale. Oni so poteptali stroko in njihovo mnenje, mnenje zaposlenih, mnenje zdravnikov, mnenje strokovne direktorice, vrhunske strokovnakinje. Oni slepo sledijo ukazom svojega pastirja, ki jih za svojo slepo poslusnost in ubogljivost nagradi kot vodnik sluzbenega prijatelja z priboljskom. To so ljudje brez hrbtenice, ki so pripravljeni za svoje interese poteptati clovesko dostojanstvo. Le kaksen clovek je to, ko ob smrti bivsega predsednika predsedstva Slovenije izdavi, koncno.
sinhron
16. 02. 2021 19.52
+6
Zato , ker so najprej zamenjali člane sveta s svojimi ( SDS ) in potem potrdili Lavreta , čeprav je moralno sporna oseba , kar je javno že dokazal in zaradi tega moral odstopiti !
bebo3
16. 02. 2021 18.16
-3
kako zakaj? ker ga je svet bolnice potrdil, zato.
boss2
16. 02. 2021 18.11
+5
Sds kader,tudi če ni dober,glavno,da je naš.Naredil bo razdor med kadrom,potem pa ga bodo odstopili
malaraja
16. 02. 2021 18.01
+5
SDS instalira kadre, ki sledijo moralnim načelom stranke, precej tudi tistih s kriminalno kartoteko, brez nje si drugorazreden.
slovenc59
16. 02. 2021 17.55
+9
Eni pač mislijo da so od boga poslani, da upravljajo ta naš svet ! Samopodoba visoka, dejanski ugled v širši družbi pa na nuli ! Samovšečni povzpetneži, narcisoidni tipi grabežljivega karakterja , katerih je svet čedalje bolj poln ! Na žalost takemu ne moreš dopovedat, da ni primeren za vodstveno delo, drugače kot ene dve okoli kepe ! Ali tri !
reket
16. 02. 2021 17.47
+9
Za tem clovekom stoji skupina lokalnih vplivnezev ( bolnisnicnih), ki ga postavlja v ospredje ze od zacetka njegove kariere, da izpolnjuje njihove skrajnje zelje, ker sami zelijo ohraniti image spostovanih osebnosti. Na direktorsko mesto ni bil petkrat izvoljen zaradi volje ljudstva (kot je rekel) ampak s pomocjo rosad v svetu- menjali so sestavo sveta dokler ni bil izvoljen. Seveda je svojo mrezo siril v zacetku preko Nsi, potem koketiral z Kolarjevo. V Mariboru in SG so ga kolegi spregledali. Lani so zbirali podpise proti izvolitvi, pa je vseeno bil izvoljen. To je samo pri nas mozno. Odziv javnosti je katastrofalen, tako lokalne skupnosti, sirse, predvsem pa zdravniske zbornice.
yanay
16. 02. 2021 17.42
+13
Če tak človek nek zavod zapusti v slabši finančni kondiciji, kot jo je dobil pri prevzemu, potem je njegova strokovnost močno vprašljiva. Če je pa tak človek opremljen še s slabim karakterjem, potem je kombinacija z vprašljivo strokovnostjo lahko zelo rušilna. Za medsebojne odnose in za pozitivno poslovanje. Itak je pa stranka SDS zelo dobro opremljena s tako karakterno spornimi osebki.
MasteRbee
16. 02. 2021 17.35
+3
To no slabo za slovenjegraško bolnišnico.
MasteRbee
16. 02. 2021 17.35
-4
malaraja
16. 02. 2021 18.02
+2
Odlična novica za Jeseniško bolnico - ker ga niso nastavili tja.
Misika1967
16. 02. 2021 17.23
+17
Zdravnik ki komurkoli grozi z odvzemom zdravljenja nima v zdravstvu ki ga mi placujemo kaj poceti. Vzet mu je treba licenco za vedno saj je mogoce to tudi pocel.Pri takih izjavah bi morala bit nicna toleranca ne pa da je nagrajen. Upam da ga karma doleti.
Realni
16. 02. 2021 17.15
-3
Tudi Karl je odstopil, pa ga zdaj poglejte.
juhej77
16. 02. 2021 17.10
+9
sej tu je način dela v vladi JJ..
rogla
16. 02. 2021 17.09
+15
Isti človek v isti koži. Pričakuje kdo, da se je (bo) spremenil?
felix59 drugič
16. 02. 2021 17.04
+15
Baraba pokvarjena sakramenska , da ga ni sram. Take bi morali nastaniti v Celjski pisker.
flojdi
16. 02. 2021 17.02
+6
..mrbit ni najdu druzga šihta
Vili Bevk
16. 02. 2021 16.59
+15
Morda e dober strokovnjak-organizator in celo zdravnik( v tehnični izvedbi) .VSEKAKOR PA JE S PSIHO nekaj narobe.Taka osebnost pa res ni primerna za vodenje .Opravičila ne zadoščajo.Potrebno je ZDRAVKJENJE.Primer podoben alkoholiku.
Dadas
16. 02. 2021 16.53
+21
Dragi državljani, kar navadite se na takšen nivo komuniciranja. SDS sekta in njen firer ga negujejo in iz dneva v dan nadgrajujejo. Moderatorji naj se tudi malo pri njih izobrazijo, da še mi kakšno sočno rečemo.
Savincan
16. 02. 2021 17.03
-7
očitno ne Kima levnuhom zato je problematičen stara šola sad ga vidiš sad ga ne vidiš
kr--en
16. 02. 2021 17.51
+0
Tudi tvoj nivo komuniciranja ni ravno za zgled.
jav0
16. 02. 2021 16.53
+1
Zakaj? Zarad plače, ja dooooh