Preverjeno

Zaradi mraza in alkohola lahko hitro zaspite za vedno

Ljubljana, 14. 01. 2020 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno
Komentarji
15

Klubi in lokali so za marsikoga z dijaško ali pa s študentsko žepnino predragi. Pogosto si družbe kupijo alkohol v trgovini, potem pa se zabavajo na prostem, tudi pozimi, ko je temperatura precej pod ničlo. Ekipa Preverjeno je v noči s petka na soboto krožila po Ljubljani, preverjala, ali to drži.

Posebej pa so spraševali, ali se sploh zavedamo, da je kombinacija alkohola in mraza lahko tudi smrtno nevarna, da lahko pride do podhladitve. Na urgenci so potrdili: velika večina tistih, ki jih pripeljejo zaradi preveč alkohola, je tudi močno podhlajenih.

V nočnih urah so naleteli na marsikaj, tudi opite do nezavesti. Bistveno pri tem je, brez nekoristnega moraliziranja o pitju alkohola, da je v takih trenutkih vedno nekdo ob nas, zanesljiv, ki bo poskrbel, da varno pridete domov, ali v slabšem, pa še vedno ne najslabšem primeru, vsaj na urgenco.

Če ste prispevek zamudili, si ga oglejte na Voyo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
22. 01. 2020 12.01
ZA VEDNO napišite z veliko. Ene bo spametovalo, drugi bodo dobili pa rešitev.
anakondabox
17. 01. 2020 19.04
Res je treba stalno opozarjati o škodljivosti alkohola, posebej v mrzlem vremenu. Ljudem je ob pitju alkohola vroče in mraza niti ne zaznavajo . Tako lahko zelo hitro pride do podhladitve, ki posledično vodi v smrt. Je pa še druga manj grozljiva varianta. V primeru hudega potresa, požara bombnega napada, dam samo liter močnega alkohola pod blazino, se ga nalokam in potopim v blaženost. Še teči ne bo treba nikamor #z lahkoto
-3
včasih je bila rezidenca nabijanje muske pank techno in vse sorte ostalarije,... danes se tega mladina sploh ne zaveda, kakšno prihodnost so jim starci naredil... no ja, pa naj jih jebp pol gljedaa, mogoče pa jim še celo kaj tacega paše doma
TistoPravo
14. 01. 2020 16.06
+4
V hladnem zaprtem avtu skozi noč se lahko še prej zgodi...kjer te za povrh še težje kdo opazi...najhuje v takem primeru pa je itaq vedno, ko ostaneš brez nekoga ki v tistem trenutku razmišlja trezneje. Zato mladi in manj mladi ljudje, izgradite si krog ljudi okrog sebe ki opazi vas in ne v kaj ste oblečeni in kaj zmorete z denarnico. Duša vsakega je vredna mnogo več!
Exiip
14. 01. 2020 16.00
+1
To že vemo...povejte kj novga
HUSO BOSS
14. 01. 2020 15.59
+6
Mladina se ne zna več sproščati ali zabavati brez substanc. ŽALOSTNO!!!
schranz91
14. 01. 2020 15.49
+0
pr mrazu kot je v ljubljani nimaš kej umret če imaš vsaj bundo na seb, telesna temperatura te v bundi konstanto greje, no drugače je če greš iz kluba ven pa ti kdo stakne bundo/pulover in imaš samo kratko majco, samo takrat se navadno tut fejst strezneš, pri nas je od mrazu praktično nemogoče umret, drugače je po ruskih mestih
travc
14. 01. 2020 15.48
+6
Lepo bi bilo če bi pospravili za sabo ne pa da povsod smetijo.Povsod ob cestah je teh pločevink,da človeka glava boli.Policaji bi morali malo bolj dajat pihat pa še kazen za smetenje bi morali zaračunat.
schranz91
14. 01. 2020 15.52
+7
jaz če pijem uzunaj, po pitjo lepo vse smeti poberem in odnesem v smetnjak, saj bi se slabo počutil it v diskoteko če bi vedel da sem pustil smeti za sabo, čeprov vse kar je treba nardit preprosto zagrabt stvari in jih odvržt v nekaj metrov oddaljen smetnjak, večini mladine je to pretežko, alpa so preveč "kul" da bi nesli v smeti pred sovrstniki
Casey Ry
14. 01. 2020 15.17
+3
Na teh klopcah so klošarji pa to..
NeMoresVerjet
14. 01. 2020 14.05
+35
S kaznimi so pregnali mladino iz lokalov, poskrbeli, da so se zaprle diskoteke in zdaj se čudijo, da mladi popivajo zunaj in po garažah(na klopcah je baje tudi prepovedano). To je tisto, ko sprejmeš zakon pa se sploh ne zavedaš kaj vse to potegne za sabo. "V lokalih ni več pijanih mladoletnikov, sprejem zakona že kaže rezultate". Super...zdaj popivajo bogve kje, brez možnosti, da se jih hitro spravi v bolnišnico. Fenomenalno. Pa to še ni vse! Dvignili smo ceno alkohola, med tem, ko so cene drog padle na praktično nič. Diskotek, kjer bi se prej "omamljali" zaradi zgornjih ukrepov ni več, tako da se zdaj "drogirajo" zunaj. Čas do bolnišnice je seveda spet daljši. Še ena totalna "zmaga" v boju proti zlorabi alkohola in drog. Žal, tako kot vse v Sloveniji, samo na papirju.
Ma?efkari
14. 01. 2020 14.05
+7
Zunaj se je vedno zrlo neglede na zakonodajo.
KOdOvce
14. 01. 2020 15.55
-1
Da, zato pa le puščajmo, da nam dedki in babice hodijo na volitve in zbirajo podpise za razne stvari. Mislim, da je starejša generacija še edina, ki misli, da je prepovedati bolje kot regulirati/kontrolirati, zaradi same zgodovine in starega načina vladanja, včasih je verjetno beseda prepovedano pomenila nekaj drugega, kot pa danes. Razen snežinkic, vzgojenih pod roko strankarskih fanatikov, seveda, tisti so izjeme, tam se ne držijo razuma. So pa vsaj tista dva ali trije penziči, ki so živeli v bližini diskoteke, dosegli svoje, kajne? :) Drugo itak nima veze, posledice...tisto bo reševal nekdo drug, ko mu bodo posledično odprli novo delovno mesto :)
felix59 drugič
14. 01. 2020 13.56
+11
Alkohol , družbeno zlo !
Ni corone
14. 01. 2020 13.38
+1
Jao kao da tega ne vemo, brez veze clanek