Samostojni 20 let

Kdo nam je pomagal obraniti samostojnost?

Ljubljana, 03. 07. 2011 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Brankovič
Komentarji
9

Slovenski politični vrh je pred 20 leti v tujini poskušal z diplomacijo prepričati tujce, naj Sloveniji pomagajo pri obrambi samostojnosti. V Slovenijo smo tako poskušali pripeljati nemškega zunanjega ministra Hansa-Dietricha Genscherja.

Sredi vojne so poskušali slovenski politiki v Ljubljano pripeljati nemškega zunanjega ministra Hansa-Dietricha Genscherja.
Sredi vojne so poskušali slovenski politiki v Ljubljano pripeljati nemškega zunanjega ministra Hansa-Dietricha Genscherja. FOTO: POP TV

Država je iskala pomoč v tujini. Specialci in železničarji so se zbrali na postaji, da bi pomagali pri izvedbi diplomatskega trika, ki je bil v načrtu sredi vojne v Ljubljano pripeljati vrhunskega politika. ''V bistvu je bil načrt tak, da gremo v Avstrijo, kjer se nam bo pridružil Genscher in potem skupaj v Ljubljano,'' se spominja vodja spremstva Janez Košir, kako so zaradi zapore zračnega prostora načrtovali pot.

Franc Jevšenak
Franc Jevšenak FOTO: POP TV
Tajno odpravo je s Kučanom in Ruplom spremljal kontrolni strojevodja Franc Jevšenak. ''Posebni vlak ima vso prednost,'' pojasnjuje nadzorni strojevodja. ''Običajno vse vlake zadržijo, da gre ta vlak nemoteno skozi,'' pravi Jevšenak.

Poleg sprevodnika je stal specialec Janez Glavič, ki je železničarjem predajal navodila glede hitrosti potovanja. Skozi tunel so brez težav prispeli v Avstrijo. Vodja spremstva Košir se spominja, da so na vsakih 200 ali 300 metrov stali vojaki oziroma oboroženi policisti.

Z Nemci so se srečali že na prvi postaji. Delegacija Genscherja je štela okoli 50 ljudi, se spominja vodja spremstva Košir. ''Nalagali so neke zaboje, bilo je kot v mravljišču,'' pravi.

A ko je bila oprema na vlaku, je naenkrat prišlo do spremembe. ''Vsi smo pričakovali, da bomo dobili gosta in šli v Ljubljano, ko se je začelo prenašati opremo iz vlaka nazaj v stavbo,'' pravi Košir. Pogovore so opravili kar v hotelu v Beljaku in vlak je brez Genscherja krenil nazaj. ''Ne morem pozabiti tega, kako so nas pozdravljali z dvignjeno pestjo. Držite se. Mi smo si mislili lahko vam, mi pa moramo nazaj v balkanski kotel,'' občutke ob slovesu od nemške delegacije opisuje Janez Košir.

V Avstriji je bilo na jezeru ob postaji vse mirno. ''Gor je bilo več kot sto optimist jadrnic, ki so križarile. Zelo blizu nas Slovenije je bilo čarobno, pri nas, 20 kilometrov stran, pa vojna in to je tisto, kar strezni človeka,'' svoje občutke ob odhodu iz Avstrije opisuje specialec Janez Glavič.

Janez Glavič
Janez Glavič FOTO: POP TV

Streznitev je prišla takoj po prihodu skozi Karavanke, ko se je zaslišal alarm za zračni napad. Specialci so dobili ukaz, naj vlak varujejo pred napadi iz zraka, a so člane slovenske delegacije opozorili, da nimajo protiletalskih sredstev, ampak samo protioklepna.

Zanimivo je, da je vlak ob vrnitvi v Slovenijo dobil dodatno spremstvo. V nekem tunelu se jim je namreč pridružila lokomotiva, ki je na progi vozila pred vlakom slovenske delegacije. ''Če bi bila kakšna ovira na progi, da oni to poberejo. Poberejo – saj veste, kako,'' pravi kontrolni strojevodja Franc Jevšenak.

S takšnimi varovanji so imeli večletno prakso. ''Eden od takih pogostih posebnih potnikov je bil Stane Dolanc. On se menda ni upal z letali voziti, pa se je vsepovsod vozil z vlakom,'' se varnostnih procedur spominja Jevšenak.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
04. 07. 2011 14.00
volek živijo! Pa reci, da nimaš zvez! He, he... takoj so te uslišali in članek je že na strani Svet. lp
volek
04. 07. 2011 13.49
+1
umrl je Otto von Habsburg, človek, ki nam je tudi izredno pomagal pri priznanju Slovenije. O njem pa nič?
Tonček Balonček
04. 07. 2011 08.28
-1
A Kučan se je z Nemci pogovarjal kar brez Janeza Janše, ki je moral medtem, ko je Kučan gledal tiste jadrnice, lastnoročno poditi srbsko soldatesko iz Slovenije.
Nauders
04. 07. 2011 08.16
povejte mi kdo bi danes šel nastavljat lastno glavo za tole bankrotirano državo in za naše vrle kravatarje ki se vozijo v A8 ?
Potencial
03. 07. 2011 22.32
+1
Janez Janša je enkrat padel s stolpnice, med padanjem izumil padalo in se rešil.
Potencial
03. 07. 2011 22.32
Janez Janša je ob stvarjenju določil barve planetov tako, da se skladajo z notranjim dizajnom njegovega doma.
Potencial
03. 07. 2011 22.30
-1
Janez Janša je lastnorocno osamosvojil Slovenijo. Janez P. Damijan
strom
03. 07. 2011 22.05
Hahaha.mi samostojnosti nimamo ker se Vladi nemoremo upreti kr smo ovčke,ljudje pa crkujejo od lakote.samostojnost in my ass!!!
unja1.m
03. 07. 2011 21.06
pravljice za lahko noč se nadaljujejo