Slovenija v stiski

'Neplodnost ne izgine. To je diagnoza, ki bo vedno moja'

Ljubljana, 26. 03. 2023 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
66

Devet let, dve zunajmaternični nosečnosti, šest postopkov umetne oploditve, devet prenosov zarodkov. To je zgodba Katarine, ki se je končala brez otroka. A zanj je bila pripravljena narediti vse. "Pila sem praške, 'informirano vodo' za 40 evrov ... Od bioresonance in raznih terapij do karmične diagnostike. Ti povej, jaz sem zagotovo poskusila." Po več letih sta se nato s partnerjem odločila, da je bilo dovolj. A kot dodaja, bo neplodnost vedno njena diagnoza.

Neplodnost je diagnoza vsakega šestega oziroma sedmega para v Evropi, pravi predstojnica KO za reporodukcijo na  ljubljanskem UKC dr. Helena Ban Frangež.
Neplodnost je diagnoza vsakega šestega oziroma sedmega para v Evropi, pravi predstojnica KO za reporodukcijo na ljubljanskem UKC dr. Helena Ban Frangež. FOTO: Shutterstock

Katarinina* (njeno pravo ime hranimo v uredništvu) zgodba se začne pred devetimi leti. Takrat je bila stara 33 let. "Vem, da sem se za nosečnost odločila pozno. Ampak prej o njej nisem razmišljala, saj nobeden izmed prejšnjih partnerjev ni bil družinski človek," razloži. 

Na prvi plus na nosečniškem testu sta morala z možem čakati približno šest mesecev. Nato pa je še pred prvim ginekološkim pregledom začela krvaveti. "Nekaj me je tudi špikalo, ni bilo pa grozno," se spominja. Na urgenco ni želela, saj da so krvavitve in bolečine v zgodnji nosečnosti pogoste – mož pa je menil, da je obisk nujen. 

"Tam so s krvnimi preiskavami ugotovili, da je nekaj narobe. Tudi ultrazvok je potrdil zunajmaternična nosečnost." Ker je njej jajcevod zaradi zagozditve ploda že počil, je močno krvavela v trebuh, zato so jo takoj operirali. Ostala je brez enega jajcevoda. "Lahko bi umrla. Hkrati nisem točno razumela, kaj se dogaja," opisuje izkušnjo.

Zunajmaternična nosečnost je zaplet, ki se pojavi pri enem do dveh odstotkov nosečnic. Po podatkih NIJZ je bilo v letu 2021 v Sloveniji 277 zunajmaterničnih nosečnosti – kar 97 odstotkov v jajcevodu.

Med operacijo in odstranjevanjem desnega jajcevoda so kirurgi opazili, da je močno zabrazgotinjen tudi levi. Dobila je napotnico za nadaljnje preglede, ki so potrdili, da je tudi preostali organ neprehoden. Diagnoza: neplodnost. "Naprej sem šla kot robot. Vzeti si moraš čas, da stvari sprocesiraš. Jaz jih nisem,"  je opozorila. 

Po treh mesecih sta z možem tako že stala pred komisijo za postopke za neplodnost, ki je paru zaradi jasne diagnoze takoj odobrili proces. A še pred začetkom postopkov je Katarina znova (nepričakovano) zanosila. "En nezaščiten spolni odnos. Takrat ni bilo veselja. Vedela sem, kaj me čaka. Otrok je bil spet v jajcevodu."

Tudi preostali proces je bil tokrat enak – odstranitev jajcevoda. "Ampak psihično je bil veliko težji. Vedela sem, da je zame konec. Po naravni poti ne morem več zanositi. Sesulo me je, podrlo," opisuje. Kljub temu je občutke znova potlačila in se namesto premlevanja takoj podala v boj. "O izgubah nisem niti z nikomer res govorila."

"Vedela sem, da je zame konec. Po naravni poti ne morem več zanositi. Sesulo me je, podrlo."
"Vedela sem, da je zame konec. Po naravni poti ne morem več zanositi. Sesulo me je, podrlo." FOTO: AP

 Psihični zapor, fizična akcija

Kot nadaljuje z zgodbo, se je takrat začela "prava fizična akcija". Ker z možem živita v Ljubljani, sta se na prvi postopek namenila v Klinični oddelek za reprodukcijo na UKC. "Injekcije, hormoni, tablete, punkcija," postopek opisuje povsem odmaknjeno. Ob tem pa doda, da je punkcija res neznosno boleča. 

V prvem postopku je pridelala dve celici. Nobena se ni oplodila. Šli so na naslednji protokol, kjer se je z injekcijami špikala več mesecev, v tem času pa ji je uspelo pridelati 19 celic. Ker je tokrat že vedela, koliko bolečine s seboj prinese punkcija, se je vanjo spustila pripravljena. "A število celic je bilo devetkrat večje za telo totalen stres." Kljub velikemu številu pridelanih celic sta se oplodili le dve. Nosečnosti ni bilo.

S partnerjem sta v ljubljanski kliniki opravila še dve punkciji, zgodba se je še dvakrat ponovila. Dve oplojeni celici, dva zarodka, brez ugnezditve.

Pot sta nadaljevala v Postojni, napotila sta se k specialistu ginekologije in porodništva dr. Primožu Rešu, ki slovi po uspehu. Tam je bil njen rezultat najslabši. Pridelala je eno celico, ta se je oplodila, a znova brez ugnezditve.

Na šesti in zadnji postopek oploditve, ki jo na napotnico nudi slovensko zdravstvo, sta se napotila še v Maribor. Tam so "prijazni in punkcijo naredijo pod narkozo," opisuje. A tudi na Štajerskem je bilo isto – dve oplojeni celici, dva zarodka, brez nosečnosti. 

Njen mož je takrat dejal, da je dovolj. A Katarina ni želela odnehati. "Ko pogledam nazaj, sem se silila, ker sem drugim želela dati otroka. Če bi poslušala sebe, bi že prej rekla: dovolj. Ne grem se več."

Ker se je tako veliko število poskusov po otroku končalo povsem drugače, kot je upala, je začela Katarina dvomiti v svoje telo.
Ker se je tako veliko število poskusov po otroku končalo povsem drugače, kot je upala, je začela Katarina dvomiti v svoje telo. FOTO: Shutterstock

Po otroka sta se podala še v tujino – Katarini so namreč na uho prišli uspešni postopki v Pragi. Tam se je odločila za oploditev z darovano celico. Čeprav ji zaradi tega tokrat ni bilo treba na ponovne punkcije, se je spopadala s slabo vestjo, ker je čez isti postopek "zaradi nje" morala neka druga ženska. Darovalka je pridelala pet celic, Katarina je imela tri prenose. Dvakrat po dve celici, zadnjič pa eno. Ugnezdila se ni nobena. 

"Ko sem šla po devetih letih truda na tretjo oploditev v Prago, sem vedela, da je zadnjič," opisuje. Vzroka, zakaj se nobena izmed oplojenih celic ni ugnezdila, zdravniki niso našli nikoli. "Nepravilnosti na maternici nisem nikoli imela. Samo ... prijelo se ni ... Utrujen si. Postarala sem se. Dovolj je bilo. Poskusila sem vse." "Devet let ..." je dodala tiho. 

Par je na stroške zdravstvenega zavarovanja upravičen do štirih postopkov umetne osemenitve in šestih postopkov oploditve v epruveti (IVF) za prvega otroka in štirih postopkov IVF za vsakega naslednjega otroka.

V tem času je sicer poskušala zanositi tudi z alternativnimi metodami. "Poskusiš sicer vse. Pila sem praške, 'informirano vodo' za 40 evrov ... Od bioresonance, raznih terapij, karmične diagnostike. Ti povej, jaz sem gotovo probala." 

'Včasih sem se počutila kot poskusni zajček'

Ker se je tako veliko število poskusov po otroku končalo povsem drugače, kot je upala, je začela Katarina dvomiti v svoje telo. A dvomi so bili prisotni tudi na drugih področjih. Kot je omenila, je zaradi toliko nezasidranih oplojenih celicah vprašala, ali so jih sploh vnesli v telo. Če so bile sploh oplojene. "Oni ti kažejo, da pogledaš, ti pa niti ne veš, kaj gledaš. Samo kimaš. Upaš. Včasih sem se počutila kot poskusni zajček."

A naporni in dolgoletni postopki zaradi želje po otroku niso terjali le psihičnega davka. V tem času je zaradi hudih hormonskih nihanj izgubila vse dlake po telesu – po rokah, nogah, obrazu. Močno so ji začeli izpadati tudi lasje. Kot dodaja, pa se zgodba neplodnosti z zadnjim poskusom ni končala.

"Težava je v tem, ker sem se tekom devetih let popolnoma izgubila. Vse prilagodiš morebitni nosečnosti. Aktivnosti, prehrano ... vse se vrti okoli tega, nič ni normalno. Naporno je fizično, psihično. In tega ni nikoli konec. Tega ne končaš, to traja. To je diagnoza, ki bo vedno moja."

To je diagnoza, s katero se spopada vsak šesti oziroma sedmi par, pa razlaga predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo na ljubljanskem UKC dr. Helena Ban Frangež. Pojasnjuje, da o neplodnosti govorimo, ko po letu rednih spolnih odnosov ne pride do zanositve. 

Lansko leto so v njihovi subspecialistični ambulanti za zdravljenje neplodnosti v Leonišču opravili 1991 prvih obravnav zaradi neplodnosti pri ženskah in moških. Ponovnih pregledov v isti ambulanti pa je bilo lani 3268. 

"Plodnost pri ženskah se začne zmanjševati že pri 32 letih, drastično pa, ko dopolnijo 37 let. Prav tako se po 40 letu starosti viša odstotek spontanih splavov zaradi kromosomskih napak, ki so posledica 'stare' jajčne celice. Stopnja spontanih splavov pri starosti 43 let že med 80 in 100 odstotkov," izpostavlja Ban Frangeževa.

Katarina in mož sta sicer razmišljala tudi o posvojitvi in rejništvu. A ker posvojitev (prav tako kot samoplačniški postopki v Pragi) predstavlja velik finančni zalogaj, sta to možnost izpustila. "Odločila sva se lahko samo za eno možnost," pravi sogovornica. K odločitvi je sicer botrovalo tudi dejstvo, da so postopki posvojitve dolgotrajni, njuna pot do otroka bi se tako še dodatno podaljšala. 

Kadar zdravnikom ne uspe ugotoviti točnega vzroka neplodnosti, takih je približno pet odstotkov parov, ki pridejo na kliniko v Leonišču, se močno podaljšajo tudi postopki. Takrat namreč strokovnjaki zanositev poskušajo doseči z dodatno diagnostiko in z zdravljenjem z zdravili, kar pa trajanje zdravljena podaljša na eno leto ali več, pove dr. Ban Frangeževa.

Čakalne dobe pa se podaljšujejo tudi zaradi majhnega števila darovalcev spolnih celic. 

" V preteklem letu smo uspeli pridobiti le pet novih darovalcev semena in eno samo darovalko jajčnih celic. Čakalne dobe so zato predolge in nekateri pari so prisiljeni poiskati pomoč v tujini," izpostavlja dr. Ban Frangež.

V KO za reprodukcijo zato vabijo vse zdrave moške, stare med 18 in 35 let, ter vse zdrave ženske, stare med 18 in 35 let, ki bi želeli darovati svoje spolne celice, naj se jim javijo. 

 

Kontaktni podatki za potencialne darovalce in darovalke so enaki, kontaktni telefon je  01/522 6074, kontaktna elektronska pošta pa: ivf.koordinator@kclj.si.  

Dodatne informacije o darovanju lahko posamezniki popišejo na spletni strani: www.reprodukcija.si.

'Pojdita na morje, napijta se, saj bo. To so mi rekli, pa so vedeli, da nimam jajcevodov.'

Medtem ko sta se sama spopadala z dejstvom, da otroka ne bo, je na situacijo nekoliko drugačne gledala okolica. Oba sta bila namreč že od začetka težav z družinama, prijatelji, znanci in delodajalci zelo odkrita. Včasih so jima povsem nepremišljeno odkritost vrnili. Nekateri odzivi so bili povsem brez pomena, čeprav so bili dobronamerni, je začela opis. 

"Rečejo, da 'ti ni bilo namenjeno' ali pa 'saj bo,' ker te res razjezi. Kaj? Kaj bo? Kako bo?" je dejala, nato pa jezno pristavila: "Ne bo, ker ne more biti ... Ali pa rečejo 'pozabi' ali pa 'sprostita se. Pojdita na morje, napijta se, saj bo.' To so mi rekli, pa so vedeli, da nimam jajcevodov." 

Taki komentarji res ne pomagajo, še odločno poudari. Zato je svoje občutke začela skrivati. Kljub temu pa okolici zaradi njih ni zamerila, "saj ne morejo vedeti, kako ti je".  Iz vrstic pogovora pa se da razbrati še, da Katarina bližnjim ni govorila o svoji bolečini, ker jih je pred njo želela obvarovati. Lahko pa je vse občutke zaupala svoji terapevtki, ki ni čustveno vpletena v njeno življenje. "Ves čas sem poleg sebe mislila še na vse okoli sebe."  

Zaupala se je tudi svojemu možu, ki ji je ves čas stal ob strani. "To je res zlat mož." Kot razloži, so postopki seveda zelo naporni tudi za moške, ki bi po njenem mnenju ob soočanju z neplodnostjo (predvsem moško) prav tako potrebovali psihično podporo. "Moški po klinikah so bili odmaknjeni, nesramni ..." 

Katarina razlaga, da vsa čustva, s katerimi se spopada, poje. 'Povedala ne bom, pojedla pa," doda.

Vzroki za neplodnost so približno enakomerno porazdeljeni med ženske in moške. Okoli eno tretjino vzrokov najdemo pri ženskah, eno tretjino pri moških, v eni tretjini pa gre za kombinacijo vzrokov pri obeh, razloži predstojnica oddelka za reprodukcijo na UKC Ljubljana dr. Ban Frangeževa. 

'Vsa čustva pojem. Povedala ne bom, pojedla pa.'

Katarini njen mož ji kljub temu, da pri njima zaradi nosečnosti ni prišlo zaradi ženske neplodnosti, nikoli ni dal občutka, da bi bilo "z njo kar koli narobe". Kljub temu se je, kot pravi, dovolj krivila sama. "Jaz in moje telo še nisva čisto okej." Po končanih dolgoletnih postopkih, polnih restrikcij, se je zateka v prenajedanje. Razlaga, da vsa čustva, s katerimi se spopada, poje. 'Povedala ne bom, pojedla pa," doda.

Vselej so prisotna tudi vprašanja zakaj ravno jaz, sem naredila kaj narobe, bi lahko karkoli naredila bolj prav? So bila to nezdravljena vnetja? "Vzroka za neprehodne jajcevode ne vem. Nikoli ga ne bom vedela. Diagnoze zato postavljam in iščem sama. Tu bi lahko zdravniki in ginekologi naredili več. Če ne zaradi drugega zato, da te pomiri. Ampak ne, gre res za čisto avtomatiko, kot da si pri mehaniku – naredijo svoje in greš ven."  Postopki zdravljenja neplodnosti so sicer neuspešni v dveh tretjinah primerov, pove dr. Helena Ban Frangež.

Ambulanta za klinično psihologijo deluje tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. V njej letno na novo obravnavajo od 110–120 pacientk, ki so tja napotene zaradi zdravljenja neplodnosti.
Ambulanta za klinično psihologijo deluje tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. V njej letno na novo obravnavajo od 110–120 pacientk, ki so tja napotene zaradi zdravljenja neplodnosti. FOTO: iStock

Ko Katarina gleda nazaj, obžaluje predvsem to, da si ni vzela dovolj časa in poslušala telesa. "Ne bi nizala postopkov. Jaz sem kar forsirala." Prav tako bi si prej poiskala psihološko pomoč. Na pogovore je namreč začela hoditi po končanih umetnih oploditvah v Sloveniji. 

Ambulanta za klinično psihologijo deluje tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. V njej letno na novo obravnavajo od 110 do 120 pacientk, ki so tja napotene zaradi zdravljenja neplodnosti. "Te pacientke predstavljajo do petino vseh obravnav v psihološki ambulanti. Ocenjujemo, da psihološko pomoč tako potrebuje okoli pet odstotkov neplodnih parov," pa razlaga dr. Ban Frangeževa.

'Zdaj sem pomirjena, ne vem pa, kako bo pri 50'

Kako pa Katarina po koncu postopkov gleda na zarodke in oplojene celice? Sliko svojega splavljenega otroka zaradi počenega jajcevoda si je prvič upala pogledati šele, ko je končala z vsemi postopki. "Ko sem dobila CD, ga nisem bila sposobna pogledati," opisuje. "Nisem se želela zavedati, da je bilo v meni živo bitje, ki je raslo, ki je bilo pripravljeno živeti." 

Opisuje, da se od teh otrok neprestano poslavljaš, da situacijo neprestano na novo sprejemaš. "Vedno bo z mano, tudi oplojene celice, ki se niso ugnezdile. Ni bilo še pravo življenje, a tako se začne. Bil je morebiten začetek otroka."

 Neplodnost ne izgine, to je diagnoza, ki bo vedno njena, še pravi. "Zdaj sem s tem pomirjena. Ne vem pa, kako bom pri 50, človek se vedno spreminja, se kaj dogaja ... Ne veš, kaj vse življenje prinese," pa zaključi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NOČNA MORA
27. 03. 2023 11.35
+2
Drugace pa ce koga zanima si lahko na internetu prebere kar precej studij o temu, kako so splavi povezani tudi z moskim slabih zivljenjem. Dokazano je, da gre del dnk moskeha v posteljico kateri , ce je poskodovan oz. moski ki ne poskrbi za dobro zdravje “krivec” ( da se grdo izrazim) za neobstoj ploda. Brez zamere napisem samo kot zanimivost mogoce komu pride prav
orhideja79
27. 03. 2023 14.40
+2
zakaj vedno iščemo krivca? Za nastanek otroka sta potrebna moški in ženska (v taki ali drugačni obliki). Res pa je (v redkih primerih) da točno določen moški in točno določena ženska ne moreta imeti otrok. To je pa že druga tema
NOČNA MORA
27. 03. 2023 16.38
+1
Krivca ? Torej stavek ce koga zanima je za vas iskanje krivca ? In znanastveni dokazi o tem da je posteljico tvori vecinoma moski gen je zo za vas iskanje krivca . Dvomim. To so pac dejastva katera je treba upostevati. Vecina pac tega ne ve ker je kar precej novo odkritje. Ce pa se ob mojem komentarju ki je tukaj dobronamerno in ce koga zanima. Ce pa se kdo pocuti ob mojem komentarju neprijetno in napadeno pa nisem tukaj da cistim clovesko psiho preko racunalnika.
_Heisenberg_
27. 03. 2023 11.23
-6
Upam,da je vse to sama placala.Ne tako kot moja sodrlovka po 10 mescev na bolniski vec let,ker je skusala umetno zanosit.Ce si sam kaj delas ti bolniska nebi smela pripadati.
stumfeta
27. 03. 2023 11.36
+2
Če si sam kaj delaš? In ne, sigurno ni bila na bolniški zato, ker je poskuašala umetno zanosit, ker se za to ne gre na bolniško. Če se pa zdraviš zaradi neplodnosti, potem pa ja.
Luka40
27. 03. 2023 11.36
+2
Heisenberg... Kdaj te je pamet zapustila ali si od nekdaj tako neveden??
pamba
27. 03. 2023 11.14
-1
tudi po 45 . letu je lahko uspešno, zdrava prehrana psihična stabilnost kakšen bioenergetik na primer Dr.Smiljanič več obiskov - poizkusov v Pronatalu ob dovolj vode in veliko SREČE.
najboljsa24
27. 03. 2023 10.24
+3
pred časom sem o tej temi govorila s prijateljico, ki je ginekologinja. in da, pri 33-ih je za žensko že precej pozno za odločitev za otroka. lahko debatiramo o študiju, ta pravem patrnerju, uživanju življenja in svobodi...narava (biologijs) je pa narava in se ne zmeni za naše argumente. pri dvjsetih je možnost za zanostitev BISTVENO velčja, kot pri 30+...
orhideja79
27. 03. 2023 10.40
+0
dokler sami niste v taki situaciji prosim ne komentirajte kaj vam drugi rečejo oziroma povedo. Zdrava ženska ima lahko tudi pri 45 ali kasneje otroka (potrjeno da ne bo pomote). Vsak ginekolog ali ginekologinja pa samo straši in nič drugega. Dejstvo pa je da se ljudje odločamo (tisti ki si želimo otroke) vedno kasneje in da se zavedamo v kaj se spuščamo in kakšne posledice sledijo.
NOČNA MORA
27. 03. 2023 11.23
+1
S spostovanjem. Seveda da ZDRAVA zenska lahko zanosi tudi po 45 letu in kasneje vendar so DOKAZANO moznosti precej manjse. Zbolj zato ker se stevilo jajčec znatno zmanjsuje z vsakim letom . Tudi spermiji izgubljajo na kvaliteti z leti in plavalcki niso vec tako zelo mocni kot so bili. Za zanositev je tudi znanstveno dokazano, da mora tudi moski marsikaj naredit na svojem zdravju ne samo zenska… Razumljivo je da da, pa vendar nam znanost kaze drugace
stumfeta
27. 03. 2023 11.37
-1
Neplodnost ne pozna starostne meje. Nekaj je dejstvo, da starejši si, večji je riziko, ampak neplodnost kot zdravstveno stanje pač ni odvisna od let. Al si al pa nisi.
orhideja79
27. 03. 2023 14.28
tudi jaz imam sina ki je bil spočet s pomočjo umetne oploditve. Ko sva bila v kliniki za neplodnost v Ljubljani nama je doktor povedal da nikoli ne bova imela otroka (tako kar iz rokava je to potegnil). Nato sva šla v Maribor kjer sva bila deležna čisto druge obravnave in na koncu je uspelo. Nikoli ne smeš odnehati čeprav ti ljudje konstantno govorijo drugače. Najbolj me pa moti ko ti ginekolog reče da si pri 30+ že star za otroke, nato pa mu povem kdo pa ste vi da boste meni govorili kaj moje telo lahko in kaj ne.
1918
26. 03. 2023 20.27
-9
pa v mladosti manj eksperimentiranja z mnogimi partnerji
stumfeta
27. 03. 2023 11.38
Ah boh ne dej, ker je znanstveno dokazano, da je to povezano, pa da moški sploh nimate dvojnih meril glede tega, ane.
Banana0
26. 03. 2023 19.31
+17
Pozno se je odločila? 33 pa res niso pozna leta
RichPiana
27. 03. 2023 08.34
-1
Ce se gleda biolosko je to zelo zelo pozno.
juventina10
27. 03. 2023 09.41
+2
Abrams
26. 03. 2023 19.21
-13
Velik seksa :) Drugače pa ženska ve, da edina vrednost, ki jo ima so otroci. Če jih nima je brez vrednosti. Ženska se spremeni ob poroki in ob rojstvu prvega otroka. Sedaj je to še bolj vidno, ker se ne moži pri 18 in je pri 30 že zelo v nevarnem območju. Zato se obnaša do partnerja zelo pokroviteljsko in ustrežljivo. A kmalu je hladen tuš.
Animal_Pump
26. 03. 2023 20.17
+9
Sej tud desci se spremenijo...najprej težijo ženskam, da morajo imet otroke...ker je to njena edina vrednost...ko ga pa ženska čez nekaj časa načevlja,...se pa on preživnini kar izmika...oziroma je ne bi plačeval. Tak, da vsi se spremenijo...očitno.
Ravenstein
26. 03. 2023 20.21
-4
Eh... Ljudje so preveč skregani med sabo, pa samo jaz, jaz in jaz. Kot pravim, narcisoidnost.
Luka40
27. 03. 2023 11.40
+2
Abrams... hladen tuš je očitno dobila tvoja pamet! Predvidevam, da nimaš ne ženske ne otrok....no vsaj upam, da je tako!
Animal_Pump
26. 03. 2023 18.04
+14
Ne se sekirat...verjamem, da vam je težko. Po drugi strani pa...v tak svet dajat otroka, da bo moderen suženj za minimalca...al pa kanonfutr v vojni, ki prihaja. Ne hvala.
Abrams
26. 03. 2023 19.23
-4
Nč ni drugače, kot je blo. Samo sedaj ti nafta greje ri... še za enkrat.
Ravenstein
26. 03. 2023 20.14
+0
Garantiram vam, da je to samo narcisoidna frustracija. Vsaka naslednja generacija je manj prilagojena na življenje. Pa kaj je z vami? Bo še res težko, ko bo naslednja svetovna vojna... Sicer pa kaj nakladate nekateri, a se vi zavedate, da vsi niti staršev nimamo, dandanes pa so vsaki generaciji v napoto, ampak za finance pa vam prav pridejo... Razvajenost nima meja.
Animal_Pump
26. 03. 2023 20.15
+3
Nope...zdej so mladi bolj pametni...in se načrtno ne razmnožujejo. Če nimas dovolj financ...pač nimaš otrok(ok eni kih ne morejo imet)Včasih so pa životarili...in se smilili sami sebi, ker niso imeli niti za preživetje.
Ravenstein
26. 03. 2023 20.17
-1
A zato jih imajo najrevnejši ravno največ. Zanimivo...
BrainDance
27. 03. 2023 08.08
+4
Wolfstein najrevnejši ergo najneumnejši :D mal poglej kakšni pari imajo po več kot 2 otroka...
orhideja79
27. 03. 2023 14.46
če imate tak pogled na svet in rojstvo svojega otroka, potem je res bolje, da ga oziroma jih nimate.
Nick.Mason
26. 03. 2023 18.01
+6
Žlahtnik imel ženo ki ni mogla zanosit,ni šans so rekli,veselo živela sprijaznjeno in se nič sekirala,danes ima tri otroke in že vnuke.Stres treba zatrt v kali.
Slavko BabIč
26. 03. 2023 18.05
-5
Nick.Mason
26. 03. 2023 20.20
ajdanakolesu
26. 03. 2023 17.20
+12
Ja kje pa piše da mora vsaka ženska rodit in postat mama. Ljudje imamo vse življenje želje...najbolj me presune ko poslušam in gledam po TV oddaje ko prostovoljci sprehajajo kužke v zavetiščih...nikoli pa ne vidimo, da prostovoljci sprehajajo otroke ki so bili rojeni nezaželjeni in odloženi v osamo nekih tujih domov.
User2517135
26. 03. 2023 17.52
-14
Imeti otroka je smisel življenja. Tista, ki ga lahko ima, ga bo imela, če se bo za otroka odločila pravočasno. Vse pač nimajo te sreče, ker se nosečnost prelaga zaradi kariere in seksa brez obveznosti.
1918
26. 03. 2023 20.29
+0
slovenka62
26. 03. 2023 17.13
+6
Na silo ne gre nič.Očitno ti ni dano da boš mama.Žal.Tako je danes v svetu.Mnogi ki bi lahko imeli otroke tudi v finančnem smislu pa jih nočejo.Tega je kar veliko ko se zavestno odločijo da ne bodo starši.
SDS_je_poden
26. 03. 2023 17.38
+12
User2517135
26. 03. 2023 17.06
+14
"Vem, da sem se za nosečnost odločila pozno. Ampak prej o njej nisem razmišljala, saj nobeden izmed prejšnjih partnerjev ni bil družinski človek" Problem je v sodobni družbi, ki podpira podpira seks brez obveznosti, dokler punce niso v letih, ko nosečnost ni več brez zapletov. Tak način koristi samo majhnemu procentu najbolj privlačnih moških, ki punce zapustijo potem, ko jih obdelajo. Punce, ne odpirajte nog za vsakega bedaka, ker vas vaši sanjski moški ne bodo čakali in boste na koncu ostale same s svojimi mačkami, ker bo po statistiki do leta 2030 polovica vseh 30 letnih žensk samskih in brez otrok.
ap100
26. 03. 2023 16.38
+15
neplodnost ne sme biti razlog da se pod pretvezo boljšega življenja kupuje otroke po afriki in trga iz njihovega rojstnega okolja, segment posvojitve odvzetih, zapuščenih otrok ali otrok ki so jim umrli starši bi moral biti bolj dostopen in učinkovit
yss
26. 03. 2023 16.31
+13
Seveda to nima nič opraviti z vso "svinjarijo", ki jo mečemo v vodo,. s smetmi, ki jih sežigamo in spuščamo v zrak strupene snovi, pesticidi, ki jih na tone posipamo vsako leto na zemljo. Mogoče tudi vsa čistilna in kozmnetična sredstva, ki jih spuščamo po vodi ,zdravila, ki jih mečemo v stranišča in seveda izplake kemičnih tovarn.Barve za lase , laki, puder, , ki jo splakujemo vsak večer v vodo vsebujejo hormonske motilce in še in še. Samo medicina je kriva, ki ne zna pomagati pri neplodnosti..Evo pa imamo krivca..
User2517135
26. 03. 2023 17.08
+2
Potem se pa ne barvaj, ne uporabljaj ličil in kontracepcije. Naštevaš produkte, ki jih sama uporabljaš in se čudiš.
yss
26. 03. 2023 17.17
+4
Se ti zdi ,da bi pisala o tem,ce bi vse to uporabljala?!!
NOČNA MORA
27. 03. 2023 11.30
+1
Tako bravo, tukaj se strinjam. In tudi to, da je treba za zdravje poskrbet tako na zenskem kot na moskem koncu. V precejsnjih primerih z problemi z zanositvijo je krivo tudi mosko slabo zivljenje , cigareti, alkohol .. seveda pa na obeh straneh potrebno omeniti se , izredno naporen delavnik, premalo casa za sproscanje, hiter tempo zivljenja, stres, podzavestno razmisljanje itd
brabusednet
26. 03. 2023 16.30
+4
Mlade punce preveč kontracepcije pojedo.To ne bo nihče priznal.Pa ta umetna hrana tudi ni nedolžna.
Mio56
26. 03. 2023 16.25
-2
Zakaj se pa malo ne opise se tudi kako je bila zascitena do 33leta? pa kolk razlicnih je imela in kaj vse je pocela? Glavna stvar pa: Nekoc so zenske rojevale prvega otroka med 15 letom in res un eta pozne so pri 25em....sedaj se pa odločamo o otroku pri 35 in vec letih....zal tadobro obdobje plodosti pri obeh spolih gre ze mimo, potem so pa take diagnoze, pa stres pa še miljon drugih stvari zravn, da pa res ne uspe. So pa zravn vsega se primeri, kjer je bila ona neplodna (potrjeno pri vec strokovnjakih) pol sta poskusala s partnerjem vse zivo in st asama sebe unicla in je zveza razpadla....no ona sla v roku enega mesca s prjatlco malo vn na zur z enim koncala na wcju (jap zascite ni potrebno, saj sm neplodna) in hop nosecnost je tukaj.....z drugimi besedami: tudi oba zelo plodna lahko skupaj nista kontibilna in se pač nebo prijelo!
Marigol
26. 03. 2023 17.13
+18
Pojma nimaš kaj govoriš. Jaz osebno sem 'dala skozi to kruto diagnozo'. S partnerjem, ki sva že od najstniških let skupaj (zdaj že tudi poročena), sva bojevala to bitko skoraj 8 let. O otroku sva začela razmišljat že zelo zgodaj, pri 21-22 letih. Nikoli v življenju nisem bila na kontracepciji, oba športnika. In ne boš verjel, da sva bila drug drugemu prva, se pravi nobenega spolnega partnerja prej. Ni vse črno/belo, včasih je potrebno pogledati malce izven okvirjev. Hvala Bogu, sva ena izmed tistih srečnežev, da je bil postopek umetne oploditve uspešen (danes imava sina, starega 2 leti).
soncarica84
26. 03. 2023 17.15
+8
Ko so dekleta (to se mimo zenske ni slo) rojevala pri 15 sontudi umirala po tekocm traku.
Morskadeklica123
26. 03. 2023 16.22
+16
Vse dobro vama želim v življenju, težke stvari so to, čas pa počasi celi rane...
Miškolin1890
26. 03. 2023 16.13
-5
Uf, članek se bere, kot totalen poraz sodobne medicine. Zanima me pa, ali je takrat, ko je rekla, da je poizkusila vse, poizkusila tudi hiperbarično in fotobiomodulacijsko terapijo. Ti dve zadevi spadata bolj v alternativo kot v sodobno farmakološko medicino, vendar ne povzročata takih ekstremov stranskih učinkov kot so opisani zgoraj. Žal več ne morem napisat, ker bi bil izbrisan. Srečno vsem ostalim.
Miškolin1890
26. 03. 2023 16.14
+2
Aja, tudi moja draga je za uradno medicino veljala kot neplodna.
soncarica84
26. 03. 2023 17.17
+5
Hahahaha.... Pa cakre, bioresonance, izpiranja, reiki, bla, bla,bla.... Ogromno denarja za: mogoce.
Na pol ovca
26. 03. 2023 16.12
-3
Nikakor prijetna diagnoza, vendar, če je to za nekoga popolna katastrofa ob dejstvo da obstajajo VELKO hujše stvari, pomeni, da je mentalno toliko nestabilen ali prazen, da je tako bolje da nima otrok.
mladjo866
26. 03. 2023 16.15
-4
Si res,ovca. Kaj je lahko hujsega kot obsodba,da ne mores biti oce ,Mati?!?
Mio56
26. 03. 2023 16.26
+9
mladjo866...en primer...smrt lastnega otroka, smrt parnerja med nosecnostjo,...
ČrniSokol
26. 03. 2023 17.26
+5
Kaj je lahko hujšega? Težka bolezen, izguba roke ali noge..., ekstrakcija jezika, da ne moreš uživat med prehranjevanjem..., ekstrakcija "binglna"(zelo tragično za moškega), bankrot, pa izguba lastnega življenja...pa še kaj bi se našlo... Jao ste pa res omejeni, če mislite, da obstajamo zgolj zato, da se razmnožujemo...
Ivar The Boneless
26. 03. 2023 16.04
+4
Vse več je te neplodnosti. Le zakaj?
Na pol ovca
26. 03. 2023 16.08
+5
Psst.......... sicer razlogov je več sam o vsaj 2 se NE sme govoriti
Miškolin1890
26. 03. 2023 16.16
+0
Se strinjam, o razlogih vsaj dveh vrst se ne sme govoriti. A ni škoda, da parcialni kapitalski interesi prevladujejo nad svobodo informacij? Lahko pa namignemo, okoljski kumulativni razlogi, ki vplivajo kumulativno generacijsko.
soncarica84
26. 03. 2023 17.19
+1
pooyayoo
26. 03. 2023 17.59
+1
Kaj pa sta ti 2 zadevi, ki jih očitno ne smemo imenovati? Razsvetlite me, prosim.
BrainDance
27. 03. 2023 08.05