Slovenija v stiski

Koga razhod (ne) osreči? Devet vprašanj za tiste, ki razmišljajo o ločitvi

Ljubljana, 05. 02. 2023 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Bliža se valentinovo, praznik zaljubljenih, ki pa po nekaterih podatkih ljudi vzpodbudi k razmišljanju o zvezi oziroma k razmišljanju o stanju, v katerem se nahaja. Medtem ko eni razmišljajo, da je skrajni čas, da se poslovijo od samskega življenja, drugi razmišljajo o selitvi v skupno stanovanje, zaroki, poroki ... Spet tretji pa o – ločitvi. Pa zaključek zveze, kadar ne govorimo o dejavnikih, kot so nasilje, zasvojenost ali izguba zaupanja, samo po sebi res prinese srečo?

Zakonski par
Zakonski par FOTO: Shutterstock

Podatki SURS za 2021 kažejo, da se je letos pri nas poročilo 5.916 parov, sklenjenih je bilo tudi 58 partnerskih zvez. Moški so bili ob poroki povprečno stari 32,6 leta, ženske slabi dve leti manj. A po drugi strani se je istega leta ločilo 2.322 parov. Precej nevzpodbuden podatek. Poleg tega v statistiko niso vključeni vsi, ki svoje zveze niso uradno potrdili in so se razšli. 

Razlogi za ločitev so različni, od različnih oblik nezvestobe in različnih pogledov na življenje do nezmožnosti spoprijemanja z obveznostmi, še posebej ko v družino pride otrok, različni pogledi na denar, pomanjkanje komunikacije, egoizem, različne oblike zasvojenosti ... Pogosto pa žal tudi psihično in fizično nasilje. 

V nadaljevanju članka ne bo govora o razmerjih, kjer je prisotno nasilje. V tem primeru je ključnega pomena, da poiščete pomoč in se umaknete na varno. Nekaj nasvetov, kako to storiti varno in kje najdete pomoč, najdete v spodnjem članku. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je ključnega pomena, da se v takšnem odnosu zavedamo, da ne bo bolje, četudi druga stran to zagotavlja. Pa tudi, da žrtev ni kriva, četudi nasilnež za svoje vedenje praviloma krivi žrtev. In še: Ne oklepajte se lepih trenutkov oziroma spomina na njih, saj ste v nevarni situaciji. 

KJE POISKATI POMOČ?

  • Interventna številka Policije 113 (deluje 24/7) – takoj pokličite Policijo, če ste ogroženi.
  • Številka za klic v sili 112 (deluje 24/7) – takoj pokličite nujno medicinsko pomoč, če ste poškodovani.
  • SOS telefon 080 11 55 (deluje 24/7) - pokličite svetovalno linijo za žrtve nasilja, če potrebujete svetovalni pogovor in informacije o oblikah pomoči za žrtve nasilja.
  • Krizni centri in varne hiše za žrtve nasilja – nudijo namestitev ženskam in njihovim otrokom, ki potrebujejo umik iz nasilnega okolja (za kontakte pokličite na telefon SOS).

Če pa vašega razmerja ne pesti katera od oblik nasilja, zasvojenosti ali ponavljajoča se nezvestoba, a ste z eno nogo že na poti do odvetnika za ločitve, pa strokovnjaki menijo, da je pomembno pred dokončnim zaključkom razmerja o situaciji še nekoliko razmisliti.  

Raziskave kažejo, da je težave v zakonu mogoče premagati.
Raziskave kažejo, da je težave v zakonu mogoče premagati. FOTO: Shutterstock

Raziskava: Ločitev prinese veliko vprašanj

Če se soočate z ločitvijo ali razmišljate o njej, je eno pomembnih vprašanj, ki si ga gotovo zastavljate, ali boste po ločitvi srečnejši. Na to vprašanje ni enostavnega odgovora. 

Klinična psihologinja dr. Ann Gold Buscho za Psychology Today piše, da na srečo po ločitvi vpliva več faktorjev. Za začetek, kdo sprejme odločitev.  Če ste vi tisti, ki se odločite za ločitev, verjetno verjamete, da vam bo to omogočilo, da boste srečnejši in si predstavljate boljše čase. Če niste pričakovali ločitve, pa ste verjetno šokirani, prizadeti ali jezni in se morda bojite prihodnosti.

Sicer pa je sreča subjektivna in je ni enostavno izmeriti, sčasoma pa se spreminja. Nekatere raziskave kažejo, da se sreča s časom povečuje.

Pomembni dejavniki, ki vplivajo na to, ali nas bo ločitev osrečila, vključujejo trajanje zakona, ali imate otroke, vašo starost in razloge za ločitev.

Študija Univerze v Chicagu je sicer pokazala, da v povprečju nesrečno poročeni, ki so se ločili, niso bili nič srečnejši od nesrečno poročenih, ki so ostali poročeni, če so jih ocenili na podlagi 12 ločenih meritev psihičnega blagostanja. Ločitev običajno ni zmanjšala simptomov depresije, niti dvignila samospoštovanja.

Sama ločitev, tako Gold Buschova, namreč ne bo rešila težav z duševnim zdravjem. Niti dejavnikov, ki so osebo pripeljali v slab zakon. Tako bo treba delati na vprašanju, zakaj ste se znašli v tej stiski, zakaj ste izbrali tega zakonca, kako ste prispevali h koncu zveze in kaj se lahko naučite o sebi, da bodo prihodnji odnosi bolj kakovostni. 

To delo je po razpadu zveze nujno opraviti. Najslabša ideja je hiter skok v novo razmerje z nahrbtnikom, polnim prtljage iz prejšnjega razmerja. To ni pošteno ne do novega partnerja ne do vas in je recept za še eno spodletelo razmerje. Mimogrede, statistika ločitev pravi, da drugi in tretji zakon razpadeta še veliko hitreje kot prvi. 

Ob začetku postopka se je treba tudi zavedati, da številni ločitev obžalujejo. Gold Buschova našteva najpogostejša vprašanja, ki si jih po ločitvi zastavljajo tisti, ki pri njej poiščejo pomoč. Zapisano velja za oba spola: Ali bi moral bolj trdo delati na razmerju? Sem prehitro obupal? Ali sem spregledal namige, da je partner nesrečen? Ali je ločitev škodovala mojim otrokom? Bi bili moji otroci zdaj bolj srečni, če bi ostali skupaj? Jih moja ločitev obsoja na prihodnje slabe odnose? Zakaj je konflikt med mano in nekdanjim partnerjem zdaj še hujši, še vedno se pogosto prepirava glede otrok in denarja? Ali bom zdaj za vedno sam?

Številni po ločitvi ugotovijo, da je življenje postalo bolj zapleteno tako finančno kot čustveno in praktično.

Številni se tudi sprašujejo, ali morda zakona vendarle ni bilo mogoče zakrpati. In že omenjena študija univerze v Chicagu je ugotovila, da so se številni nesrečni zakoni izboljšali v petih letih. Ni pa povsem jasno, ali je vztrajnost prinesla korenito izboljšanje odnosa ali sta se partnerja le sprijaznila z nesrečnim odnosom, ki pa ni dovolj uničujoč, da bi ga bilo nujno (ali udobno) zapustiti. 

Številni po ločitvi ugotovijo, da je življenje postalo bolj zapleteno tako finančno kot čustveno in praktično.
Številni po ločitvi ugotovijo, da je življenje postalo bolj zapleteno tako finančno kot čustveno in praktično. FOTO: Dreamstime

Slab zakon škoduje zdravju

Ostati v slabem zakonu, ker smo se sprijaznili, da ni dovolj slab, je prav tako slaba ideja. Strokovnjaki kot glavne razloge, zakaj ljudje ostajajo v nesrečnih zakonih, naštevajo: finančna varnost, otroci, tesnoba in strah, stigma ločitve, upanje, da se bodo stvari izboljšale ...  A opozarjajo, da slab zakon škoduje zdravju. Trpita tako fizično kot duševno zdravje. 

Oseba, ki ostane v slabem zakonu, se sooča z oslabljenim imunskim sistemom, kar vodi v povečano tveganje za sladkorno bolezen, srčni infarkt in raka. Tudi kronični stres zaradi nesrečnega razmerja terja davek.

Zato mora biti odločitev za to, da bo razmerje deležno nove priložnosti, povezana z načrtom za ukrepanje in spremembe. V tem primeru v nadaljevanju zveze ne boste životarili, ampak živeli, opozarjajo strokovnjaki. Nekatere spremembe lahko ob temeljitem pogovoru s partnerjem uvedeta sama. V nekaterih primerih pride prav pomoč terapevta, a bodita pozorna, da bosta izbrala strokovnjaka, ne kakšnega samooklicanega guruja. 

Komu gre po ločitvi bolje in zakaj?

Študija univerze Kingston v Združenem kraljestvu je medtem pokazala, da so kljub negativnemu finančnemu vplivu ločitve na ženske, te po ločitvi na splošno srečnejše od moških. 

Ženske pogosteje iščejo pomoč na terapiji in podporo prijateljev, manj verjetno je, da se bodo zatekle k alkoholu, drogam ali občasnim spolnim odnosom, da bi se izognile bolečini.

Tako moške kot ženske, ki so po ločitvi srečnejši, pa povezuje nekaj lastnosti, pravi Gold Buschova: sposobnost sklepanja kompromisov za končanje konflikta, pripravljenost predelati izkušnjo zakonske zveze in njenega propada, sposobnost izgradnje močnega podpornega sistema prijateljev in družine, sposobnost opuščanja jeze in zmožnost odpuščanja, sposobnost prevzemanja odgovornosti za to, kako je oseba sama prispevala h koncu zakona, realističen in optimističen pogled na prihodnost. 

Ločitev
Ločitev FOTO: Shutterstock

'Moja žena je bila kot moj tretji otrok'

Mnogi ljudje ob ločitvi doživijo občutek osvoboditve od omejitev strupenega odnosa. Gold Buschova izpostavlja izjavo pacientke Marie, ki je dejala: "Zdaj sem bolj zdrava kot kdaj koli prej, kakšno olajšanje!" 

Tisti, ki so zadovoljni z odločitvijo, govorijo o svobodi sprejemanja lastnih odločitev in neodvisnosti, ki jim omogočajo, da zasledujejo svoje interese brez kompromisov ali žrtvovanja za druge. Včasih tudi o svobodi brez skrbi za drugo nezrelo, neodgovorno ali odvisno odraslo osebo. Pacient Alex ji je dejal: "Moja žena je bila kot moj tretji otrok."

Nekateri navajajo občutek preprostosti in miru tam, kjer so obstajale kronične napetosti in konflikti. Pravijo: "Lahko grem spat, kadar hočem, vstanem, ko hočem in nihče od mene ne zahteva ničesar." Nekateri so se lotili nove kariere, spet drugi na novo opredeljujejo svojo identiteto in iščejo tisto, kar jih veseli. Ključ do sreče za mnoge je ponovna povezava s prijatelji in povrnitev interesov, ki so jih zanemarili ali opustili.

Skratka, ob ločitvi so srečnejši tisti, ki se proaktivno lotijo gradnje novega življenja z veliko mero samorefleksije. Veliko več težav pa bodo imeli tisti, ki bodo žalost utapljali v substancah, za vse nekritično krivili nekdanjega partnerja ali pričakovali, da bo v novi zvezi vse odlično. Brez sprememb sebe bo namreč še naprej vse, kot je bilo. 

Psihoterapija
Psihoterapija FOTO: Thinkstock

Postavite si devet vprašanj

Da o ločitvi največkrat odločajo predvsem čustva in premalo glava, pa pravi terapevt za pare Jean-Claude Chalmet. Pare spodbuja, naj si zastavijo devet izbranih vprašanj, preden naredijo zadnji korak. 

Po letih prakse meni, da se mnogi ne zavedajo razsežnosti svoje odločitve. Sploh ko so vpleteni otroci, pa tudi v finančnem smislu ne.

"S to osebo boste vzgajali otroke še leta," je povedal za britanski Times. Ker ko so vpleteni otroci, se zakonca ne moreš kar tako znebiti. Tudi po ločitvi bi morali starši še vedno sodelovati kot ekipa in ohranjati družinsko stabilnost.

Chalmet je zato razvil metodo devetih vprašanj, ki naj bi parom pomagala prepoznati vse možne posledice odločitve in vzpodbuditi razmislek o tem, ali je ločitev res prava rešitev.

1. Je v mojem zakonu lahko prostor za neodvisnost in zabavo?

2. Ali bom zmogel sam brez finančne ali praktične podpore?

3. Ali sem že skušal delati na svojem odnosu?

4. Ali želim tvegati, da bo ločitev vplivala na otroke?

5. Kaj naj storim, da me bo partner bolje razumel in me čustveno podpiral?

6. Kaj se je spremenilo v najinem odnosu od obdobja, ko nisva mogla držati rok stran drug od drugega in sva se lahko celo noč pogovarjala?

7. Kaj mi preprečuje, da bi partnerju povedal, kaj točno potrebujem od njega?

8. Ali sploh vem, kaj potrebujem?

9. Ali sem prepričan, da moj partner ne more zadovoljiti teh potreb, četudi bi imel priložnost?

Chalmet pa dodaja, da obstaja predpogoj za nov začetek: "Mogoče je, če sta oba pripravljena slišati in razumeti bolečino drug drugega. Prepričana morata biti, da ju partner ni namerno prizadel, hkrati pa prevzeti odgovornost za škodo, ki je bila povzročena partnerju."

Pomembno je torej, da prepoznate svojo vlogo pri težavah. Potreben pa je tudi pogum, da si partnerja odkrito povesta, kaj ju moti. 

V zgolj podaljševanju agonije ne vidi smisla: "Ko par postane brezbrižen, predlagam ločitev. Poskus oživitve takega odnosa je kot prebujanje mrtvih."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
06. 02. 2023 20.15
-3
Ves point odnosa je v tem, da se je treba veliikoo pogovarjat!
Čriček mali
06. 02. 2023 09.11
+4
Vesela novica Holop pa Gaber ne skrivata več razmerja 🥳🥳🥳 čestitke hčerka pa očka ali dedek in punca. Joj joj joj Denar je svet vladar ane Gaber🤑🤑🤑🤑
Betuul
05. 02. 2023 20.34
-2
Moj stari👵🏻👨🏼‍🦳 starši si bili skupaj do zlate poroke! Star mamin poduk je bil: bodite potrpežljivi drug z drugim in ljubite se& imejte se radi;in veselite se! In to mi večkrat pride v uho!?👩‍❤️‍👨🌈Deluje!🌹
Pikapokapolonica
06. 02. 2023 19.32
-4
ćžšq
05. 02. 2023 18.59
+6
Pri nam je stari ata živel 50 let skupaj z staro mamo.Preživel je dve vojni...
slovenc59
05. 02. 2023 15.30
+9
Sedaj ob upokojitvi sem spoznal, da sploh ne znam več živeti z ženo v partnerskem odnosu ! Mislim tistem ko si skupaj 24 ur !! Po 40 letih, ko si dal vse skoz, otroke, kariero , nazadnje spoznaš, da nisi sposoben preživeti z ženo enga samga tedna.,enga samega dneva, da se ne bi skregal !! Ne vem ali je to splošno, verjetno nisem edini na tem svet......In ko poslušaš oćitke za stvari , ki si jih že itak zdavnaj pozabil, se začneš spraševati, kaj ti je tega treba bilo.....Res ne vem , no......včasih res ne vem, penzija bo pa še dolga.............
Betuul
05. 02. 2023 15.46
-5
Sedaj si star 65 let! In si po soc zakonu upravičen starostnik za socialno nego& varovani dom!?👯‍♀️Maš penzijo; 👯‍♂️življenja🕺🏽sit; rabiš mir😃😛
Betuul
05. 02. 2023 15.26
-6
Ljudje smo ustvarjeni za zakonsko skupnost! Bog je ustvaril moža in ženo je ustvaril?! Zdaj kako sta ta dva upodabljala raj? Je pa podobno najbrž kot danes!? Zakonska zveza je zaključni temelj para žena&mož!? Iz njiju sije izjemna aura 🪐od katere smo potem vsi srečni in taka 👩‍❤️‍👨ljubezen dveh velja!👵🏻🧔
Betuul
05. 02. 2023 15.29
-4
Valentinovo sedaj je skomercializiran praznik!? Morda bi ga lahko dva izjemna 👩‍❤️‍👨 izkoristila za tako zvano zaroko!?👵🏻🥸
Betuul
05. 02. 2023 15.30
-4
Pikapokapolonica
06. 02. 2023 19.34
+0
Betuul, Adam in Eva sta imela sinova Abela in Kajna. Kajn je Abela ubil. Od kod vsi potomci? Je zato svet tako zblojen?
ZIPPO
05. 02. 2023 13.32
+12
V resnici ljudje nismo ustvarjeni, da preživimo desetletja z istim partnerjem. Študije to potrjujejo. Seveda pa Izjeme potrjujejo pravilo. Čestitke tem izjemam! 💖😉
Ravenstein
05. 02. 2023 16.11
+2
To se sicer strinjam, človek se skozi desetletja preveč spremeni, da bi bil kompatibilen z istim partnerjem. Ampak s tem dejstvom "razvrednostiš" delo tistih, ki tako zelo iščejo idealnega partnerja in njohovo večno iskanje idealne "kemije". Ti ljudje rabijo 10 let, da spoznajo novega partnerja in so praktično premalo agilni, da bi sploh uspeli v partnerstvu... :D
Betuul
05. 02. 2023 13.24
+2
Pri slo je vse možno! Ker valentinovo v yu sploh ni blo!?in gre za neki trgovinski praznik; kjer pravzaprav ljudje razmišljajo; trgovine pa takrat primerno tem očem reklamirajo in tržijo!? Sv Valentin ima ključ od korenin!🥬Je včasih blo slišat !?in je bolj veljalo za setvene pridelke!? Da se ukoreninijo?seveda trgovci že iz 🎄lučk, v 💌srčke in 🎭pustne maske in pisane🎨🥚zajčke!? to je kar zaporedje trženja in kupovanja!? 👵🧔
osancta simplicitas
05. 02. 2023 12.32
+4
razhodi najbolj osrečijo poptv, da ima kaj pisati.....
Fluxx
05. 02. 2023 12.14
+21
Danes je vse instant. Hrana, sluzba, odnosi. Ceni se pa denar, avto pa umetne joske. Otroci so nadloga ki ne dovoljujejo lepih instagram trenutkov. In zmeraj slabse bo, zdaj prihaja tiktok generacija to je se en nivo vecja beda. Pa lepo nedeljo vsem.
Vap0
05. 02. 2023 13.27
+9
Betuul
05. 02. 2023 15.52
-3
V naših časuh je bil tik tok! Kakšna delovna akcija in k vojakom fantje pri 18letih . Sedaj se z mladino nihče ne ukvarja ; je pa tik tak; instagram; pametni🤳ploščki; dolgi nohti💅Ipd!pa kdo bo špilu mistermuskolo👨🏻‍🔧🥵🤨
printerus
05. 02. 2023 12.01
+13
Ne preveč filozofirat in razmišljat. Jaz sem se razšel, z bivšo imava dva čudovita sina, funkcioniramo 100krat bolje, kot prej skupaj, deljeno skrbništvo, otroke imava vsak po en teden itd...tudi otroci čutijo toksicen zakon, monotonost starsev in cudne kao druzinske trenutke, ki jih partnerja ne znata ali ne zmoreta več preživeti skupaj. Zato : ne poslusajte nobenega, brez strahu in pogumno na vsak svojo pot, če ne gre več...škoda časa in vztrajanja...poskusit pa vsekakor in dati možnost...ampak ne v nedogled...ostanite nelaj časa sami, nato boste videli - novi partner, ki pride v vaše življenje, je nova možnost in toplina, ki jo bodo otroci iz prvega zakona zelo lepo sprejeli. Zelo pomembna je komunikacija in da otrok ne nàgovarjate negativno o bivsem/bivsi...jaz vedno pohvalim fantoma! In ona tudi mene, ko sta pri njej. Tako da ne filozofirajte o bolecini otrok in ne vem kake floskule vidim spodaj...to pisete tisti, ki ste se danes zbudili s tecno zeno, ki ne se... z vami že lep čas ali pa premalo...in komaj cakate, da mine nedelja...
Gram
05. 02. 2023 12.34
+5
Žal, tega ne zmorejo vsi. Preveč zamer, nagajanja, kratko pa potegnejo otroci. V slabem zakonu in slabih odnosih po razhodu med očetom in mamo.
slovenc59
05. 02. 2023 11.42
+9
Vsi pišete o varnih hišah za ženske, jaz bi pa rabil varno hišo za moške ?!?? Kje je pa to.....? Haaa ?
Gram
05. 02. 2023 12.36
+3
Če bi bilo več moških, ki so ogroženi, bi bile tudi varne hiše za moške. Statistično je žal mnogo več moških psihično in fizično nasilnih kot žensk.
Vap0
05. 02. 2023 13.28
+4
N0EL
05. 02. 2023 14.24
+6
Varna hiša za moške je baje gostilna. 😁
Andrej Volaj
05. 02. 2023 11.30
+7
Res je, ženske so kot tretji otrok. Ne vse, večina pa. Lp
Bassettt
05. 02. 2023 11.06
+4
Dejstvo je, da ne bomo več z eno osebo do konca naših dni in za to obstaja zelo dobra razlaga - ker želimo mi kot oseba rasti in zoreti, kar v večini primerov kliče po nekom drugem ali varanju, ker se v nas želi izraziti boljša verzija, to delo na sebi z isto osebo pa je naporno in sami nismo opremljeni, zato potrebujemo pogovore z drugimi, terapije itd. Pa Naj vsaj izbira sam in vsak zase najbolj ve, kaj je namen
proofreader
05. 02. 2023 10.28
+8
Predvsem se ne družiti z ločenimi, ker še druge prepričajo. Potem pa so nesrečne in jamrajo naokoli vsakemu ki jih posluša.
bohinj je zakon
05. 02. 2023 10.55
+6
To pa je res. Po ločitvi - čisto druga filozofija življenja. Jao, jao.......poslušaj kaj se mi je ugodilo........in to celo leto o tem.......Nato še v dnevni sobi.........Pa povsod samo o tem.........
LocoCoko
05. 02. 2023 10.15
+11
Ženski nikakor ne gre dopovedati, da ti ljubica, ki jo imaš zraven nje, nič ne pomeni, ampak da je samo za zabavo...
Hulk Zalepi
05. 02. 2023 11.31
+1
Nace Štremljasti
05. 02. 2023 10.13
+6
imajo gringoti tudi valentinovo sam prašam beda na kvadrat
duhccc
05. 02. 2023 10.03
+6
itak ce ljubis ljubis celo leto....
LocoCoko
05. 02. 2023 10.03
-3
V največji stiski so jastrebovi volivci...cvilijo brez meja....
Zelenadezela1
05. 02. 2023 11.02
+8
Brez politike v vsakem moznem clanku pa negre ane... Nekateri ste bolj obsedeni z politiko v vsakodnevnem zivljenju in vsaki tematiki kot pa politiki sami z sabo... Obi vsaj sobote pa nedelje t druzinami pa jim je vseeno za cel svet...tukaj se pa se soboto nedeljo plus vse teme ceprav nimajo nobene veze z politiko...mesa prav politika... Get a life bi nekateri rekli ane
boslo
05. 02. 2023 11.14
+3
Mizainstol
05. 02. 2023 09.59
+11
G. Chalmet nima pojma. Kdor svojo sreco isce pri drugemu in v stvareh, je ne najde nikoli.