Slovenija v stiski

'Odrasla človeka bi morala stvari razčistiti tako, da ne uničujeta življenja otrok'

Ljubljana, 26. 03. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 18 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
60

Peter Svetina je od leta 2019 varuh človekovih pravic. V daljšem pogovoru smo z njim spregovorili o izzivih otrok ločenih staršev, oseb z motnjami v razvoju, starejših in vseh, ki iščejo pot do pristojnih, naletijo pa na aroganco in neodzivnost. Zakaj smo Slovenci prepričani, da so za reševanje naših težav odgovorne institucije? Zakaj je toliko nerazumevanja koncepta deinstitucionalizacije in zakaj je nujno, da opustimo pokroviteljski odnos do starejših?

Peter Svetina
Peter Svetina FOTO: osebni arhiv
Informacije o instituciji varuha so v kotičkih dostopne v klasični tiskani obliki, pripravili so tudi zloženko, ki je namenjena vsem, ki imajo zaradi svojih oviranosti težave v razumevanju zapletenih besedil. Za tiste, ki so brskanja po spletu vešči, pa v sodelovanju z občinami tudi na občinskih spletnih straneh pripravljajo t. i. digitalne varuhove kotičke.

Kot pravi Svetina, je stanje človekovih pravic v Sloveniji na splošno dobro – tudi v svetovnem in evropskem merilu: "Kar pa ne pomeni, da je vse v redu in da se ni potrebno truditi za dosego višjih standardov ... Vsaka kršitev človekovih pravic je namreč nedopustna." V času, kolikor traja njegov mandat, se je, kot pravi, marsikaj izboljšalo: "Imamo pa tudi področja, kjer so poskusi posegov v človekove pravice, vendar sistem večinoma deluje, naša priporočila državnim organom pogosto zaležejo, pomembno vlogo ima tudi parlamentarna demokracija. Če le ne gre drugače, pa se obrnemo na ustavno sodišče, ki odloči, ali je šlo za pretiran poseg."

 Varuh je pogosto prisoten na terenu, pred dnevi je posloval v Celju: "Po občinah odpiramo tudi t. i. varuhove kotičke, doslej smo jih po Sloveniji odprli že 18. S kotički želimo institucijo približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo. Kotički so opremljeni s stojalom, na katerem so prebivalcem na voljo koristne informacije o delu institucije v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobude. Ko se ljudje seznanijo z delom varuha in njegovimi pristojnostmi, namreč lažje presodijo, kdaj se nanj obrniti in kakšno pomoč jim lahko nudi pri uveljavljanju njihovih pravic."

Kot pravi, so ta srečanja po Sloveniji priložnost, da ljudje opozorijo na težave, povezane z delovanjem lokalnih skupnosti in državnih organov. Če se izkaže, da varuh ni pravi naslov za konkretno vprašanje, skušajo človeka usmeriti na pravi naslov. 

Mi vztrajamo, da je dolžnost uradnikov oz. javnih uslužbencev, da ljudem pomagajo. Zakaj ne bi nekomu že v startu povedali, kaj vse potrebuje za ureditev nečesa? Zakaj ne bi stranka namesto desetkrat prišla na urad le enkrat? Nimajo vsi dostopa do e-vem ali drugih internetnih portalov. Pojasnilna dolžnost uradnikov je vendarle še vedno izjemno pomembna, saj stranki olajša pot in življenje.

In s čim imajo ljudje največ težav? "Pogosto izpostavljajo okoljsko problematiko. Oskrba s pitno vodo v določenih lokalnih okoljih še ni urejena. Potem pa so tukaj socialne stiske ljudi, neodzivnost organov, kot so centri za socialno delo, ministrstva ali drugi organi ..."

Ljudem povedo, da je dolžnost pristojnih organov, da se odzivajo na vprašanja državljanov: "Je pa to pravzaprav tudi najbolj očitna kršitev človekovih pravic v Sloveniji. Ta aroganca organov, njihova neodzivnost. Na to pogosto opozarjamo in najverjetneje bomo prav temu namenili eno od naših prihodnjih posebnih poročil, kajti to je nekaj, kar se v takšni razviti družbi ne sme dogajati. Mi vztrajamo, da je dolžnost uradnikov oz. javnih uslužbencev, da ljudem pomagajo. Zakaj ne bi nekomu že v startu povedali, kaj vse potrebuje za ureditev nečesa? Zakaj ne bi stranka namesto desetkrat prišla na urad le enkrat? Nimajo vsi dostopa do e-vem ali drugih internetnih portalov. Pojasnilna dolžnost uradnikov je vendarle še vedno izjemno pomembna, saj stranki olajša pot in življenje."

Ljudem povedo, da je dolžnost pristojnih organov, da se odzivajo na vprašanja državljanov: "Je pa to pravzaprav tudi najbolj očitna kršitev človekovih pravic v Sloveniji. Ta aroganca organov, njihova neodzivnost."
Ljudem povedo, da je dolžnost pristojnih organov, da se odzivajo na vprašanja državljanov: "Je pa to pravzaprav tudi najbolj očitna kršitev človekovih pravic v Sloveniji. Ta aroganca organov, njihova neodzivnost." FOTO: Shutterstock

Začniva s primerom, ki je pred dnevi spet pretresel Slovenijo. Odvzem otrok materi in namestitev k očetu, po kateri so otroci od slednjega tudi bežali. Vi ste v preteklosti že opozorili, da bi morali pristojni delovati v korist otrok. Boste v tem primeru naredili še kakšne dodatne korake?

Žal so največkrat žrtve sporov med partnerjema prav otroci. To je bojišče, kjer otroci ne bi smeli biti orožje. Odrasla in zrela človeka bi morala stvari razčistiti tako, da ne uničujeta življenja svojih otrok. 

Dogajanje v zvezi z odvzemom treh otrok spremljamo že od vsega začetka in smo v tem primeru neprestano aktivni. Sprožili smo mnoge postopke ter večkrat ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. Glede konkretnega primera podrobnosti ne morem in ne smem razkrivati, niti komentirati, saj so postopki pri nas zaupni. Dodatna škoda se namreč otrokom ustvarja tudi z razkrivanjem identitete, to je povsem nesprejemljivo. Menim, da reševanje problematike posamezne družine ni v interesu javnosti. 

Opozarjamo pa, da mora biti v primeru razvez in še zlasti odvzemov otrok postopek izveden na najbolj human način, kjer otrok ne bo trpel. Odvzem otrok je skrajni ukrep, zato smo apelirali na odgovorne, da se morajo vsi občutljivi postopki izvajati z največjo mero občutljivosti do udeleženih otrok, ki jih ravnanja pristojnih ne smejo še dodatno travmatizirati. V zvezi s tem smo oblikovali tudi priporočila, ki so bila objavljena v letnem poročilu varuha za leto 2021. Naloga – primarno družine, potem pa tudi vseh državnih organov – je, da v skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah pri odločanju vedno upoštevajo tudi največjo korist otroka, delajo v njegovo. To velja v vseh primerih in v vseh situacijah. 

Mi se v te primere me drugim vključujemo tudi tako, da opozarjamo na dolžino postopkov, na to, da postopki pri razvezah in določanju stikov trajajo predolgo. Kajti eno leto v življenju majhnega otroka je dolgo obdobje, več let je lahko polovica njegovega življenja, zato spodbujamo k temu, da je potrebno postopke pospešiti, da morajo biti sodišča bolj odločna. 

Žal pa so največkrat žrtve sporov med partnerjema prav otroci. To je bojišče, kjer otroci ne bi smeli biti orožje. Odrasla in zrela človeka bi morala stvari razčistiti tako, da ne uničujeta življenja svojih otrok. 

Mi se v te primere me drugim vključujemo tudi tako, da opozarjamo na dolžino postopkov, na to, da postopki pri razvezah in določanju stikov trajajo predolgo. Kajti eno leto v življenju majhnega otroka je dolgo obdobje, več let je lahko polovica njegovega življenja, zato spodbujamo k temu, da je potrebno postopke pospešiti, da morajo biti sodišča bolj odločna. 

Na varuhovo iniciativo je ministrstvo za pravosodje zavzelo stališče glede postopkov, v katerih se odloča o otrocih in se morajo obravnavati kot nujni v času poletnih počitnic, ob epidemijah ali podobnih izrednih dogodkih, ki v večjem obsegu omejujejo redno izvajanje sodne oblasti. 

Sodstvo je seveda samostojna veja oblasti in varuh zadev, o katerih tečejo sodni postopki, ne sme vmešavati, razen, ko pride do očitne zlorabe oblasti za neupravičeno zavlačevanje postopkov. 

V primerih, ko pa zaznamo anomalije, lahko staršem priporočimo pot na Evropsko sodišče za človekove pravice. V zvezi s konkretnim primerom smo se decembra 2022 obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in pred kratkim smo prejeli odobritev, da lahko v zadevi interveniramo kot tretja stran. To je potrditev našega dela v tem primeru in pomembnosti naše ustanove, saj se je to, da nam je bilo dovoljeno sodelovati, zgodilo prvič. 

Na področju duševnega zdravja otrok moramo intenzivirati delo. To je odločitev, ki jo mora sprejeti pristojno ministrstvo.

Opozarjamo tudi na pomanjkanje izvedencev, psihologov, kliničnih psihologov, pedopsihiatrov ... Tukaj je namreč precejšnje pomanjkanje in vesel sem, da je že prejšnja vlada sprejela – ta pa potrdila – večje število specializacij na teh področjih in zagotovila sredstva za izobraževanja kadra. Bo pa učinek viden šele čez leta, otroci pa pomoč potrebujejo zdaj. Na področju duševnega zdravja otrok moramo intenzivirati delo. To je odločitev, ki jo mora sprejeti pristojno ministrstvo.

Na področju urejanja razmerij po razpadu družine se je pri nas v zadnjih letih marsikaj spremenilo, predvsem so veliko vlogo prevzela sodišča. Je bil to pozitiven premik ali je prinesel dodatne zaplete?

Pogosto se na sodiščih zadeve preveč zapletejo, postopki trajajo predolgo. Tako na sodiščih kot CSD-jih bi bila potrebna dodatna multidisciplinarna in medinstitucionalna usposabljanja. 

Pogosto se na sodiščih zadeve preveč zapletejo, postopki trajajo predolgo. Tako na sodiščih kot CSD-jih bi bila potrebna dodatna multidisciplinarna in medinstitucionalna usposabljanja. 

Pripravljamo analizo o skrbništvih po uveljavitvi Družinskega zakonika, na podlagi katere bomo utemeljili naše ugotovitve. 

Vsekakor pa se srečujemo z mnogimi pobudami, ko so ljudje nezadovoljni s postavitvijo skrbnika, s samim postopkom ... Ne moremo neposredno posegati v delo sodišč, lahko pa predlagamo poenostavitve in opozarjamo na nezadovoljstvo posameznic in posameznikov. 

"Naše stališče je, da je odvzem poslovne sposobnosti oziroma postavitev osebe pod skrbništvo skrajni ukrep."
"Naše stališče je, da je odvzem poslovne sposobnosti oziroma postavitev osebe pod skrbništvo skrajni ukrep." FOTO: Shutterstock

Vse več prahu dvigujejo skrbništva odraslih s težavami v razvoju in starejših. Pregled letnih poročil o učinkovitosti in uspešnosti sodišč namreč kaže, da se število postopkov postavitve odraslih oseb pod skrbništvo z leti viša. So vsa ta skrbništva v takšni obliki in obsegu res potrebna ali zaznavate pritožbe tudi na tem področju?

Naše stališče je, da je odvzem poslovne sposobnosti oz. postavitev osebe pod skrbništvo skrajni ukrep. Imamo tudi druge mehanizme. Morda skrbništvo za posebne primere na področjih, kjer človek res ni sposoben poskrbeti sam zase. Skratka, ko gre za tako močan poseg v pravice, je potrebno ravnati zelo previdno. 

Kaj za življenje osebe pomeni odvzem opravilne sposobnosti? Kdor se ni znašel v tej situaciji, si jo težko predstavlja. 

Možen je torej popoln ali delni odvzem poslovne sposobnosti. To pomeni, da človek ne more in ne sme več – ali pa v določenih primerih – odločati o sebi. Postavljen je v vlogo otroka do 15 let ali od 15 let. Ima skrbnika, ki mora zanj urejati pravne, upravne, finančne zadeve.

Denimo, če se nekdo počuti ogroženega in naredi prijavo na Policijo, pa se nato ugotovi, da je ta oseba pod skrbništvom, ta prijava ne velja. Ali pa bi rada oseba pod skrbništvom bratrancu, sestrični, bratu podarila darilo v vrednosti 50 evrov, pa tega ne sme, če skrbnik ne odobri. To so res globoki posegi v človekove pravice in dostojanstvo, zato je potrebno biti zelo jasen, kdaj in zakaj se človeka postavi pod skrbništvo. 

Pristojni pravijo, da so vsi ti ukrepi v dobro ljudi. Ampak po drugi strani imamo centre za socialno delo, ki tarnajo o kadrovski podhranjenosti, psihologov je premalo, sodišča so pred kratkim sama opozorila, da zaradi pomanjkanja sodnih izvedencev v družinskih sporih prihaja do resnih zastojev v postopkih ... Ali lahko po vašem mnenju ob takšni sliki ljudje pričakujejo kvalitetno storitev, kjer bodo v ospredju interesi najbolj ranljivih?

Jaz si želim, da je temu tako in da so postopki kakovostno izpeljani. Zagotovo pa je vsakemu omogočena nadaljnja pot, da se pritoži. 

Imamo primere, ko obravnava pri izvedencu traja 30 minut, napisana mnenja pa so si za povsem različne osebe izjemno podobna. Ali menite, da bi to področje potrebovalo kakšne drugačne ureditve? Navsezadnje so ta mnenja podlaga za odločitve, za katere poudarjate, da pomenijo velik poseg v posameznikovo življenje. 

V tem primeru se je treba obrniti na organizacije, ki jih imenujejo. Dobivamo pa tudi mi pritožbe na izvedence ali na odvetnike, ki ne delajo v interesu stranke. V tem primeru ljudi napotimo na organe, ki so dolžni bdeti nad kakovostjo dela teh ljudi. 

Vse od začetka kariere se ukvarjate z ljudmi z motnjami v razvoju, zato vam je to področje nedvomno blizu. Ena od skupin, ki je nezadovoljna z delom pristojnih, so starši otrok z motnjami v duševnem in/ali telesnem razvoju. Opozarjajo na pretirano institucionalizacijo teh oseb in pretirano krčenje njihovih pravic ob postavitvi pod skrbništvo. Na drugi strani so priporočila, ki spodbujajo k čim večji samostojnosti teh ljudi. Kaj gre pri nas narobe na tem področju?

Pri nas deinstitucionalizacije praktično ni. Ljudi vedno napotujemo v institucije in jim ne omogočamo življenja v njihovem lokalnem okolju. Deinstitucionalizacija je odmik od institucionalnega mišljenja, v smer samostojnega življenja s podporo v skupnosti.

Že več let izpostavljamo, da Slovenija ne izpolnjuje Konvencije o pravicah invalidov, ki govori o deinstitucionalizaciji. Pri nas deinstitucionalizacije praktično ni. Ljudi vedno napotujemo v institucije in jim ne omogočamo življenja v njihovem lokalnem okolju. Deinstitucionalizacija je odmik od institucionalnega mišljenja, v smer samostojnega življenja s podporo v skupnosti.

Ministrstvo je pripravilo projekta, ki naj bi bila deinstitucionalizacija, a sta bolj decentralizacija, saj bodo razselili dva velika zavoda, kar pa ne pomeni, da bodo ti ljudje bivali v domačem okolju. 

Invalidom in starejšim moramo omogočiti bivanje v lokalnem okolju. To je dolžnost države, lokalne skupnosti, institucij ... 

Neizpolnjevanje tega pomeni kršenje Konvencije o pravicah invalidov, na kar redno opozarjamo, opozarjamo pa tudi, da država ob ratifikaciji Konvencije o pravicah invalidov še ni imenovala nadzornega telesa, ki bi nadzorovalo izvajanje konvencije. To mora biti nacionalna institucija za človekove pravice in varuh človekovih pravic je edina nacionalna institucija za človekove pravice v državi. Smo pristojni za spremljanje implementacije mednarodnih standardov človekovih pravic v državi, pripravljeni smo prevzeti to pomembno in odgovorno nalogo, a s strani odločevalcev ni odziva, prišli smo le do enega kratkega sestanka. 

V Sloveniji imamo izrazito institucionalno mišljenje. Ko pomislimo na problem, vedno pomislimo, katera ustanova bi ga morala rešiti. Ali predvidevamo, da bi ga naj. Pozabljamo pa, da smo kot posamezniki in skupnosti dolžni reševati težave soljudi. Ni potrebno čakati države. Državo je treba spodbuditi, da omogoči rešitve.

V čem pa vidite razloge za to nezainteresiranost?

Odločevalci in ljudje na ministrstvih, ki bi morali to področje peljati naprej, slabo razumejo, kaj pomeni deinstitucionalizacija. Napredka praktično ne zaznamo, zato nikakor ne moremo biti zadovoljni s trenutnim stanjem in z načrti za ureditev tega področja. 

Razumem želje in pripombe staršev ter ljudi z motnjami v razvoju, tudi starejših z motnjami v duševnem zdravju. Morali bi jim omogočiti bivanje v lokalnem okolju, ne v ustanovah. V Sloveniji imamo izrazito institucionalno mišljenje. Ko pomislimo na problem, vedno pomislimo, katera ustanova bi ga morala rešiti. Ali predvidevamo, da bi ga naj. Pozabljamo pa, da smo kot posamezniki in skupnosti dolžni reševati težave soljudi. Ni potrebno čakati države. Državo je treba spodbuditi, da omogoči rešitve.

Pa vendar prav država s svojimi predpisi pogosto onemogoča rešitve – ravno v primeru deinstitucionalizacije so pravila pisana tako, da podpirajo ustanove ...

Pa sva pri tistem, kar sem omenjal prej, da je na nivoju ministrstva in uradništva nerazumevanje pojma deinstitucionalizacije. 

Težava pa je tudi, ker so se v štirih letih, kolikor sem varuh, zamenjale tri vlade, zato je težko najti neko kontinuiteto. Zato se vedno vrtimo v istem krogu, s čimer seveda nisem zadovoljen. 

"Odločevalci in ljudje na ministrstvih, ki bi morali to področje peljati naprej, slabo razumejo, kaj pomeni deinstitucionalizacija."
"Odločevalci in ljudje na ministrstvih, ki bi morali to področje peljati naprej, slabo razumejo, kaj pomeni deinstitucionalizacija." FOTO: Shutterstock
Ampak tudi sam sem bil večkrat nerazumljen, ko sem poudarjal potrebo po bivanju v lokalni skupnosti. Očitek je bil, da sem proti gradnji domov ali povečanju kapacitet. Vendar pa ponavljam – ljudem je potrebno omogočiti, da bivajo v lokalnem okolju. Bivanje v lokalnem okolju ni bivanje doma, na plečih družine, pomeni pa, da v lokalnem okolju poskrbimo za svoje občane. 

Podobno kot za invalide in osebe z motnjami v razvoju so kritike o pretirani institucionalizaciji tudi na področju varstva starejših. V zadnjih letih smo bili priča razcvetu gradnje domov za starejše. Danes nekateri od teh domov ostajajo zaprti, ker ni osebja, v nekaterih pa je osebja tako malo, da je oskrba slabša, kot bi bilo primerno. Na drugi strani je bilo malo narejenega na področju alternativ, ki bi omogočile bivanje doma ali v lokalnem okolju. Ali se dogajajo kakšne spremembe v drugo smer?

Žal ne. Posamezni izvajalci odpirajo medgeneracijske centre ali dnevne centre, kar je za pozdraviti. Imamo nekaj dobrih projektov, denimo Miren pri Novi Gorici je zelo lep primer, kako lahko ljudje z demenco dan preživijo v dnevnem centru, kar jim prinese nekaj zelo pozitivnega. 

Ampak tudi sam sem bil večkrat nerazumljen, ko sem poudarjal potrebo po bivanju v lokalni skupnosti. Očitek je bil, da sem proti gradnji domov ali povečanju kapacitet. Vendar pa ponavljam – ljudem je potrebno omogočiti, da bivajo v lokalnem okolju. To so naše zaveze. Ne bom pa rekel, da gre za sodobne smernice, ker me je to kar sram izreči, kajti marsikje to počnejo že 30, 40 let. Mi pa gradimo, dodali bi še kakšno nadstropje, potem pa pride do pomanjkanja kadra ali situacije, kot je bil vdor covida ... Vse to pa osvetli težave. 

In poudarjam – bivanje v lokalnem okolju ni bivanje doma, na plečih družine, pomeni pa, da v lokalnem okolju poskrbimo za svoje občane. 

Opažam, da se zelo radi postavljamo tudi v pokroviteljsko vlogo v odnosu do starejših, češ da naši stari starši ne vedo dobro, kaj je dobro za njih, ko gre denimo za namestitev v dom za starejše. Morali se bomo odreči tovrstnemu pokroviteljskemu odnosu, če želimo napredovati kot družba.

Kaj pa se poleg odnosa uradnikov pri nas skriva za to družbeno naklonjenostjo institucionalizaciji? 

Če smo povsem realni, je to tudi družbeni problem. Spomnite se vseh civilnih iniciativ, ki so bile samo v zadnjih letih proti gradnji domov za starejše in proti odprtju bivalnih enot z motnjami v duševnem razvoju ali motnjami v duševnem zdravju. Ne glede na to, kako radi torej trepljamo same sebe, kako smo tolerantni, kako se zavzemamo za ranljive skupine, se, ko vzniknejo takšne iniciative, spet soočamo z izzivi, s katerimi smo se soočali že pred 30 leti, ko je bilo povsem enako nasprotovanje. Ta individualnost, egoizem sta še vedno prisotna. Mi smo "zelo za, ampak ne pri meni doma". Opažam, da se zelo radi postavljamo tudi v pokroviteljsko vlogo v odnosu do starejših, češ da naši stari starši ne vedo dobro, kaj je dobro za njih, ko gre denimo za namestitev v dom za starejše. Morali se bomo odreči tovrstnemu pokroviteljskemu odnosu, če želimo napredovati kot družba.

"Individualnost, egoizem sta še vedno prisotna. Mi smo "zelo za, ampak ne pri meni doma". "
"Individualnost, egoizem sta še vedno prisotna. Mi smo "zelo za, ampak ne pri meni doma". " FOTO: Thinkstock

Aktivno ste se vključili tudi v reševanje perečih vprašanj na področju osebne asistence. Veliko je strahu pred krčenjem pravic, osebnih asistentov je premalo, nadaljuje se večna debata o tem, kdo naj bodo izvajalci, kakšna naj bo vloga staršev. Se na tem področju kažejo kakšni pozitivni premiki ali bomo tudi tukaj priča še večji institucionalizaciji oseb? Uporabniki pravijo, da jim takšna pomoč omogoča več samostojnosti, življenje doma, lahko pa smo slišali tudi mnenje, da asistenco prejemajo ljudje, za katere bi bila morda bolj primerna dolgotrajna oskrba. 

Zakon o dolgotrajni oskrbi nikakor ni šel v smeri deinstitucionalizacije, saj je predvidel le ustanove, po drugi strani pa družinskega oskrbovalca, s čimer bi spet obremenil družino. To invalidom ne omogoča polnomočnega življenja, kajti osebna asistenca je namenjena temu, da so aktivni, se vključijo v življenje. 

V tem trenutku je sicer težko reči, kaj pomeni, da bi bilo zanje boljše mesto v sistemu dolgotrajne oskrbe, ker ne vemo, kaj naj bi dolgotrajna oskrba sploh bila. Imeli smo kar nekaj kritičnih pripomb na prvotni zakon, ki je bil sprejet, a žal niso bile upoštevane. Zakon o dolgotrajni oskrbi nikakor ni šel v smeri deinstitucionalizacije, saj je predvidel le ustanove, po drugi strani pa družinskega oskrbovalca, s čimer bi spet obremenil družino. To invalidom ne omogoča polnomočnega življenja, kajti osebna asistenca je namenjena temu, da so aktivni, se vključijo v življenje. 

Kdo jim to omogoča, naj predpiše država v razumnih mejah, poleg tega pa ima država mehanizme nadzora. Zelo pogosto poslušamo o zlorabah, tudi osebne asistence, a ko smo jeseni razpravljali o tej problematiki, je pristojno ministrstvo povedalo, da so pri izvajalcih osebne asistence opravili tri nadzore. Izvajalcev pa je 107. 

Najprej je torej potrebno izvajati nadzor, onemogočiti zlorabe, potem pa se lahko pogovarjamo o ukrepih za naprej. Ni pa sprejemljivo, da govorimo o tem, kako ljudje zlorabljajo obstoječ sistem, če pa niso preverili niti deset odstotkov izvajalcev.

Najprej je torej potrebno izvajati nadzor, onemogočiti zlorabe, potem pa se lahko pogovarjamo o ukrepih za naprej. Ni pa sprejemljivo, da govorimo o tem, kako ljudje zlorabljajo obstoječ sistem osebne asistence, če pa niso preverili niti deset odstotkov izvajalcev.

Osebna asistenca je pomembna pridobitev in mi opozarjamo tudi, da se v že pridobljene pravice ne sme retrogradno posegati, saj je to tudi kršitev ustave. 

V z odločbo pridobljeno pravico do osebne asistence torej ne moremo poseči, razen če se bistveno izboljša stanje uporabnika. A tudi ponovna ocena, če ni izboljšanja stanja, ni primerna. Tega ne moremo kar povoziti s spremembo zakona ali celo s pravilnikom. 

Če se na kratko vrneva k Zakonu o dolgotrajni oskrbi – še zdaleč niste njegov edini kritik. Ali je torej mogoče na tem področju pričakovati premike?

Vsekakor pričakujemo pozitivne spremembe na tem področju. In pa, da bo čim prej pripravljena obljubljena novela in bo to področje končno urejeno. 

Še ena tema, ki se v veliki meri dotika starejših. Vse bolj se znova pojavlja vprašanje evtanazije pri nas. V državah, ki so naredile ta korak, je mogoče videti nekatere anomalije. Kanadski mediji so poročali o primerih, ko so se ljudje za evtanazijo odločili, ker so se znašli na socialnem dnu in ne vidijo drugega izhoda, na Nizozemskem opozarjajo, da se za odločitvijo pogosto skriva osamljenost. Srečujete se s kolegi tudi iz teh držav ... Na kaj opozarjajo in na kaj torej moramo biti pozorni v Sloveniji, če nameravamo stopiti na to pot? 

Prav je, da se o evtanaziji govori. Je pa moje stališče, da je potrebno na to pot stopati zelo zadržano in previdno. V Sloveniji moramo najprej zagotoviti paliativno oskrbo, ki bo dostopna povsod in za vsakogar. V času, v katerem živimo, res ni potrebe, da ljudje umirajo v bolečinah. 

Seveda s kolegi govorimo o tej temi, tako s kolegi iz Nizozemske kot iz Belgije. Tam varuha s tem v zvezi nimata pooblastil in jih tudi ne želita. V prvi vrsti je to namreč vprašanje medicine, etike. To je povsem drugačno družbeno vprašanje, ki sicer sodi na področje človekovih pravic, ne sodi pa na področje delovanja varuha človekovih pravic. 

V letnem poročilu ste sami opozorili, da je pandemija poglobila stiske ljudi. Kot kaže, so se razmere za štirimi stenami marsikje zaostrile. Povečala se je prisotnost družinskega nasilja. Kako učinkoviti smo v Sloveniji na področju preprečevanja družinskega nasilja?

Prepričan sem, da na področju preprečevanja nasilja v družini delamo veliko premalo na preventivi. Pogosto tudi pozivov potencialnih žrtev in opozoril kasnejših žrtev ne jemljemo dovolj resno. Prav tako pa so žrtve pogosto izpostavljene ne le stigmatizaciji, ampak tudi postopkom, v katerih so na nek način ponovno zlorabljene. 

Vedno znova poudarjam, da je najprej potrebno zaščititi žrtev. Tudi v priporočilih ministrstvu za pravosodje in vladi smo to poudarili in nek premik je bil narejen v smeri spremembe kazenskega zakonika.

Ljudje seveda želijo, da bi ustanove storile več. Se pa kdaj pozablja, katere ustanove so za to pristojne. Ni mogoče, da vsakdo posega na področje drugega, mora pa vsakdo delovati na področju, za katero je pristojen. 

Prepričan sem, da na področju preprečevanja nasilja v družini delamo veliko premalo na preventivi. Pogosto tudi pozivov potencialnih žrtev in opozoril kasnejših žrtev ne jemljemo dovolj resno. Prav tako pa so žrtve pogosto izpostavljene ne le stigmatizaciji, ampak tudi postopkom, v katerih so na nek način ponovno zlorabljene. 

Sisteme moramo urediti tako, da bo preprečevanje nasilja učinkovitejše, v prvi vrsti pa je pomembno osveščanje in izobraževanje. Že od otroštva dalje mora biti poudarjena ničelna toleranca do nasilja. O nasilju nas ne sme biti sram govoriti, tega ne smemo skrivati – in če smo v svojem okolju priča nasilju, je to potrebno prijaviti. Družinsko nasilje ni nekaj, o čemer "se naj dogovorijo za štirimi stenami". To je širok družbeni problem, na katerega je dolžan biti pozoren prav vsak izmed nas. 

"Družinsko nasilje ni nekaj, o čemer "se naj dogovorijo za štirimi stenami". To je širok družbeni problem, na katerega je dolžan biti pozoren prav vsak izmed nas."
"Družinsko nasilje ni nekaj, o čemer "se naj dogovorijo za štirimi stenami". To je širok družbeni problem, na katerega je dolžan biti pozoren prav vsak izmed nas." FOTO: Shutterstock

Tekom najinega pogovora ste večkrat opozorili, da imamo različne ustanove, ki imajo različne naloge. Se pa pogosto zgodi, da so ljudje z njimi nezadovoljni, ne verjamejo, da je nad njimi učinkovit nadzor ...

Nadzor mora biti učinkovit. Pomembno je, da tudi javnost dobi zaupanje, da se je nekaj premaknilo. 

Napako lahko zagreši kdor koli. Če se to zgodi, je prav, da se javno pove, da je bila storjena in bo popravljena. Je pa to nekaj, kar v Sloveniji manjka. 

Opozarjali ste tudi na posledice, ki jih imajo za uporabnike težave v zdravstvu oz. njegova nedostopnost. Kako ocenjujete rešitve, kot so klicni centri, ambulante za neopredeljene, aplikacije ... ? Se na vas v zvezi s težavami zdravstva obrača manj ljudi?

Pravica do zdravstvenega varstva je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja Ustava RS. To ni nekaj nadstandardnega, ampak najbolj osnovna pravica, ki izhaja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ravno zaključujemo svojo analizo dostopnosti do zdravstvenih storitev na primarnem nivoju. Zagotovo bomo zdravstvene domove pozvali k pogovoru, da razjasnimo nekatera vprašanja, prav tako tudi župane in svetnike, ki so odgovorni za delovanje primarnega zdravstva v njihovem okolju. 

Pobud trenutno prihaja manj, ne morem pa reči, ali to pomeni, da so klicni centri in ambulante za neopredeljene dosegli svoj namen. Upam sicer, da je bil to enkraten poseg v zdravstvo, da se uredi akutna zadeva, in da ne bo postalo stalna praksa. Zdravstvo je potrebno urediti tako, da bo bolnikom dostopno. Sem zagovornik javne zdravstvene mreže, v kateri ima vsak dostop do zdravnika. Naloga države pa je, da to mrežo vzpostavi, vzdržuje in krepi. V fokusu mora biti človek in primarno zdravstvo je tisto, ki človeka sprejme, zato mora imeti vsakdo dostop do osebnega zdravnika. Pravica do zdravstvenega varstva je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja Ustava RS. To ni nekaj nadstandardnega, ampak najbolj osnovna pravica, ki izhaja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Večkrat poudarim, da je odnos družbe do najbolj ranljivih njeno najboljše ogledalo sami sebi. 

Ko ste v DZ lani predali letno poročilo, je predsednica Urška Klakočar Zupančič izrazila prepričanje, da bodo odprli kanale in vzpostavili tesno sodelovanje z varuhom. Izrazila je željo, da se zadeve, ki jih varuh predaja DZ, "ne bodo valjale po predalih". To je bilo junija lani. Se je od takrat sodelovanje okrepilo, se je rešilo več zadev?

Ne. Želje z druge strani še vedno ni zaznati. Odgovarjajo na dopise ali moja osebna vabila ministrom, poslanskim skupinam ... Toda iniciativa je večinoma na naši strani, z druge strani ne prihaja, tako da je tako, kot je vedno bilo. Sklenem lahko, da je pred vsemi nami še veliko dela. Želim si tesnejšega sodelovanja z odgovornimi v državi, predvsem glede uresničevanja naših priporočil. Večkrat poudarim, da je odnos družbe do najbolj ranljivih njeno najboljše ogledalo sami sebi. 

So pa pristojnosti varuha omejene, nima pooblastil do zasebnega sektorja, zato ne more posredovati v primerih, ko pravice krši npr. zasebno podjetje. Lahko pa v tovrstnih primerih izvaja pritisk na državne organe, organe lokalne samouprave in nosilce javnih pooblastil, ki nadzorujejo delo podjetij. 

 

Varuh človekovih pravic je nadzornik oblasti in s svojim delovanjem omejuje njeno samovoljo pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine. V razmerju do drugih državnih organov je samostojen in neodvisen organ. 

 

To je funkcija, ki organom priporoča, kaj naj naredijo, kako naj odpravijo kršitve, ki se pojavljajo. Varuh ni še en represivni organ. Represivni organi so pri nas vzpostavljeni, varuh pa je bil že pred leti na Švedskem postavljen za to, da organe spodbuja, da delajo dobro, ne pa kaznuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anjerd
27. 03. 2023 18.34
preveč pravic in premalo odgovornosti
Slavko BabIč
26. 03. 2023 18.16
+3
a je kaj rekel, da nam je pukl kratil pravice in nas pol leta nepupravičeno zapiral z neustavnimi odloki po občinah!
Antena
26. 03. 2023 17.32
+5
Peter, najprej dolžnosti pol pa pravice
Maki3322
26. 03. 2023 14.50
+3
Sodnico na Dob za 5 let, ker krati pravice otrok. Sramota za sodstvo????????????????
Defragment
26. 03. 2023 14.49
+0
G. Svetina, pri nas manjka zares odraslih oseb. Morda so polnoletni, v srednjih ali zrelih letih, toda mnogim pa njihov racio ne deluje. Poglejte samo koga so izvolili
dule100
26. 03. 2023 14.14
+11
Prosim, da se javi vsaj eden, ki je prebral ta čreva! 😛
anjerd
27. 03. 2023 18.35
tri ure sem pehal s prstom, da sem prišel do sem
Malek
26. 03. 2023 13.41
+10
Najvecji mesalec megle, popolnoma nesposoben, zahteval je, da je varovana oseba. Urad ukinit, Svetino pa nagnat.
dule100
26. 03. 2023 13.36
+7
Ali kdo ve, je gospod še živ? Ga je kdo zadnje leto slucajno videl!? 🤐
ETNEM
26. 03. 2023 11.30
+9
Kako če je mati psihopat in še poleg tega sodnica na družinskem pravu. Kako ima tak oče ki je ljubeč sploh možnost kakršnokoli možnost biti z otrokom če se njej to ne dopade? To mi povejte kako je to mogoče v 21 stoletju
SDS_je_poden
26. 03. 2023 12.35
+2
Tle se strinjam, očetje so/smo v neenakopravnem položaju.
Apostol1
26. 03. 2023 11.05
+24
Od vseh varuhov človekovih pravic je tale Svetina največji poden od podna
Digitalni
26. 03. 2023 10.50
+26
Svetina je nič od nič skratka, tam je zaradi dobre plače, pa nič drugega.
ap100
26. 03. 2023 10.49
+12
dokler lahko odrasel človek spreminja svoje počutje kadar hoče z spolom vred- s svojimi mladoletnimi otroci se obnaša kot prijatelj ne kot starš, ter izpostavlja svoje ego kot edino zveličaven v odnosu do drugih rezultat ne more biti drugačen
NOČNA MORA
26. 03. 2023 10.49
+11
Pa saj vsi dobro vemo, da se racjonalno razmisljanje ne razvije v vseh mozganih in je pogoj za tako razmisljanje ze sam to, kako so bili ti starsi uzgojeni. Ce pa sami ne vidijo problema in izhoda iz takega obnasanja ter nocejo prekinit uzorca katerega so jim dodelili starsi , je tukaj problem. Velika vecina 40 in 50 letnikov ter starejsih se niti ne zaveda, kako mocno so jih zaznamovali starsi in uzgoja v katero so bili vzgojeni. In vecina zdajsnjih starsev vzgaja otroke brez repa in glave. Vecina sploh ne pozna kako se mozgani razvijajo kdaj do kdaj in tako naprej. V 20 letih so raziskave v mozganih tako zelo napredovale, da ce preberes vsaj 1no knjigo, ze dovolj jasno kako imeti malo boljsi pristop do socloveka . Ne razumem pa niti tega, kako lahko razmisljamo o tem, da bodo ljudje morali imet izpit za last psa medtem pa ne obstaja niti en POGOJ da imas lahko otroka. Pa ljudje ?? Razumljivo je , da se gre za pravice vsakeha posameznika ampak kjer se koncajo pravice vas se od nekoga zacnejo? Torej vam ni mar za otroke ampak samo kje boste lahko izmerli vec. Dokaj kompleksna zadeva in o tem bi se dalo razpravljati v nedogled…. Osebnostna rast je hudic in vecini ne uspe.
oikos
26. 03. 2023 10.47
-5
1 od 310 polno vbrizganih je umrl znotraj 48 ur. Uradni podatek študije iz GB. Se je ta "varuh" takrat kaj oglašal v zvezi s tem v Sloveniji?
boslo
26. 03. 2023 10.51
+1
Delavec_Slo
26. 03. 2023 10.46
+18
In kaj je ta model naredil za slo državljana v treh letih- nič- VRNI PLAČO ZA ZADNJA TRI LETA!
Abrams
26. 03. 2023 10.18
+4
Osebnostni razvoj nima nobene veze z duhom maščevalnosti in večvrednosti. Tega pa je pri nas, bi rekel vsaj toliko kot je je bilo ali pa še več. Vprašajte se zakaj ljudje na kredit postavljajo sončne elektrarne ??? Samo zato, da so videt boljši, v bistvu bo pa ves dobiček pobrala izvajalec, banka in zavarovalnica.
SDS_je_poden
26. 03. 2023 10.39
+2
El pi5tolero
26. 03. 2023 10.17
+10
Ce bi tale mesanc iz zabjeka resno mislu s svojo sluzbo, mafijozo nebi mogu drekovoda gradit na privat parcelah s pitno vodo za tretijno prebivalstva… lol
Felixt
26. 03. 2023 10.07
+13
Varuh človekovih pravic - kje pa se bil doslej ....
ceta69
26. 03. 2023 10.06
+6
vsem izobraženim ,okolje vpliva na otroke in ljudi zato naj rajši opazujejo in ukrepajo ne pa da obsojajo in vlečejo plače brez odgovornosti
komarec
26. 03. 2023 10.05
+8
Koga ta varuje?