Slovenija v stiski

'V femicide jih vodita predhodno nasilje in posestniška drža nad partnerko'

Ljubljana, 26. 02. 2023 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
150

Policisti letno obravnavajo več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, ki v najbolj skrajni obliki preraste v intimno-partnerski umor oziroma femicid. V Sloveniji v povprečju beležimo med pet in sedem takšnih umorov letno.

Ko govorimo o femicidu, govorimo o pobijanju žensk in deklet zaradi njihovega spola. Med drugim pojem femicid vključuje umor ženske kot posledico partnerskega nasilja, ubijanje žensk v imenu tako imenovane časti, ciljno usmerjeno pobijanje žensk ter primere umorov žensk, povezane z organiziranim kriminalom in trgovino z ženskami ter dekleti, navaja Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE). 

Statistična definicija pojem opredeljuje malce ožje. Pod femicid uvršča umor ženske, ki ga povzroči intimni partner, in smrt ženske kot posledico za ženske škodljive prakse. Intimni partner je nekdanji ali trenutni zakonec ali partner, ne glede na to, ali storilec deli oziroma je delil prebivališče z žrtvijo.

Stopnja femicidov je bila med pandemijo višja od povprečja.
Stopnja femicidov je bila med pandemijo višja od povprečja. FOTO: Thinkstock

Po podatkih vrhovnega državnega tožilstva je izmed vseh oškodovancev oziroma žrtev kaznivih dejanj uboja in umora ter poskusov teh kaznivih dejanj v Sloveniji 20 do 30 odstotkov žensk. Izjema je bilo leto 2020, v katerem je bil ta delež kar 40-odstoten. Razlog za takšen porast lahko pripišemo epidemiji covida-19 in življenjskim razmeram (karantena, ekonomski stres, negotovost, tesnobe, povečano pitje alkohola idr.), ki so nastale zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije in so intimno-partnerskemu razmerju dopuščale, da se okrepi. 

Femicidi so skoraj vedno posledica predhodnega fizičnega nasilja v družini. Slednjega v 90 odstotkih povzročajo moški, oškodovanke so ženske. Slovenija v povprečju beleži med pet in sedem femicidov letno. Izstopalo je leto 2020, ko je število intimno-partnerskih umorov znašalo deset. 

Večina femicidov je namreč posledica predhodnega intimnopartnerskega nasilja. Kljub temu se v Sloveniji dve tretjini intimnopartnerskih umorov žensk zgodita v tistih domovih, kjer povzročitelji zaradi nasilja niso bili prijavljeni na Policijo. Storilci femicidov, ki spadajo v ti dve tretjini, so izven doma navadno poznani kot neproblematični, a svojo pozicijo do bližnjih razumejo kot dominantno. "V takšna dejanja (femicide, op.a) jih vodi nasilje, ki je običajno prisotno dalj časa, in posestniška drža nad partnerko," pojasnjujejo na Policiji. 

Femicidi so skoraj vedno posledica predhodnega fizičnega nasilja v družini.
Femicidi so skoraj vedno posledica predhodnega fizičnega nasilja v družini. FOTO: Thinkstock

V zadnji tretjini pa so storilci, ki so bili dalj časa nasilni nad partnerko in je bila Policija o njihovem nasilju tudi obveščena. V nekaterih primerih so policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam. "Policija v postopkih namenja veliko pozornost ukrepom za zaščito žrtev kaznivih dejanj. Z žrtvijo izdelajo individualno oceno stopnje ogroženosti, s katero tudi hkrati ugotavljajo morebitne posebne potrebe po zaščiti," so povedali na Policiji.

Kako lahko storilec kljub preventivnim ukrepom zagreši femicid?

Na Vrhovnem državnem tožilstvu ocenjujejo, da se kršitve prepovedi približevanja težko presojajo. Zato menijo, da bi veljalo razmisliti o dodatnih, elektronskih varovalih, ki bi izkazovali, ali se je storilec približal oškodovanki in prepovedanemu kraju. "Glede na izkušnje državnega tožilstva bi bilo treba v primeru nasilja nad ženskami izboljšati predvsem preventivo in sodelovanje vseh pristojnih institucij," svetujejo na vrhovnem tožilstvu. 

Ukrep prepovedi približevanja Policija izreče za 48 ur in ga pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku, ki ga potrdi in po potrebi podaljša, vendar največ do 60 dni. V primeru, da storilec krši ukrep približevanja, lahko državno tožilstvo sodišču predlaga strožji ukrep, denimo pripor. 

Na slovenski Policiji zatrjujejo, da aktivno sodelujejo pri analizah stanja, s katerimi želijo zagotoviti čim bolj učinkovite načine nadzora nad izrečenimi kaznimi približevanja. Prav tako se policisti redno usposabljajo in seznanjajo glede nasilja v družini. Spoznavajo se tudi z aktivnostmi in storitvami centrov za socialno delo in nevladnih organizacij, ki lahko po preiskavi kaznivega dejanja nudijo pomoč in dodatno zaščito žrtve. 

Družinsko nasilje
Družinsko nasilje FOTO: iStockphoto

Na Društvu SOS telefon pa razloge za femicide v primerih, ko je bilo intimno-partnersko nasilje predhodno prijavljeno, vidijo tudi v pomanjkljivem delu s povzročitelji nasilja, v celoti odsotni obravnavi povzročitelja in oceni njegove maščevalne naravnanosti. 

Slovenija med najbolj varnimi državami 

Slovenija je sicer po številu umorov ena izmed najbolj varnih držav tako v svetovnem merilu kot tudi v Evropi. Po podatkih globalne raziskave o umorih, ki jo je leta 2019 opravil Urad združenih narodov za droge in kriminal (UNODC), sta po številu žrtev umorov med svetovnimi regijami na prvem mestu Amerika in Afrika, vsaka s prek 35-odstotnim deležem. Azija v tem deležu zavzema nekaj čez 22 odstotkov. Evropa ima manj kot petodstotni delež v skupnem deležu umorov. Slovenija je po številu umorov na 100.000 prebivalcev na osmem mestu med najbolj varnimi državami, tudi v sami Evropi.

Povzročitelji fizičnega nasilja v družini so v 90 odstotkih moški.
Povzročitelji fizičnega nasilja v družini so v 90 odstotkih moški. FOTO: Thinkstock

Kljub temu si moramo prizadevati za še nižjo stopnjo umorov in femicidov. Ker so slednji navadno posledica predhodnega nasilja v družini, moramo pri poskusih izkoreninjenja femicidov najprej nasloviti problematiko intimno-partnerksega nasilja. Gre za kompleksen pojem, ki je odvisen tako od družbenih dejavnikov (neenakost spolov, dostopnost organizacij za pomoč žrtvam, družbene norme, ki podpirajo nasilje, patriarhat idr.) kot individualnih značilnosti (demografske značilnosti, izkušnje z nasiljem v otroštvu, alkoholizem, osebnostne motnje, nizki dohodki idr.).

"Opažamo tudi, da se organi pregona v primerih nasilja v družini izjemno redko odločijo za bolj stroge ukrepe, kot je npr. pripor. Tudi ko je žrtev v varni hiši, to še ne pomeni, da ni potreben izrek prepovedi približevanja ali celo pridržanje, saj povzročitelji pogosto žrtve iščejo tudi na tajnih lokacijah. Smiselno bi bilo razmišljati o uporabi zapestnic za sledenje v primerih, ko je povzročitelju izrečen ukrep prepovedi približevanja. Kljub zakonodajnim možnostim, je praksa še vedno takšna, da se umika žrtev nasilja z otroki," pojasnjuje Jasna Podreka. 

Do problema moramo zato pristopiti celostno tako na sistematski ravni kot na ravni posameznika. Na sistemski je treba spremljati trende in zakone prilagajati razmeram, storilce pa ustrezno sankcionirati in obravnavati. "Potreben je tudi finančni vložek na področju preventive in senzibilizacije zoper femicid in nasilje nad ženskami," opozarja sociologinja in prostovoljka Društva SOS telefon dr. Jasna Podreka. Iz sistematskega naslavljanja ne smejo biti izvzete izobraževalne ustanove, ki naj ozaveščajo o problemu in ki lahko kot preventivni ukrep izvajajo delavnice o nenasilni komunikaciji. Na ravni posameznika pa naj se njegova pripravljenost najprej kaže v tem, da nasilje prijavi in se ne odloči le pogledati stran. 

 Nasilje lahko prijavi kdor koli, ki je z njim seznanjen.
Nasilje lahko prijavi kdor koli, ki je z njim seznanjen. FOTO: Thinkstock

Kakšne kazni so predvidene za storilce femicidov?

Če kljub preventivnim ukrepom do najhujšega vseeno pride, policisti pričnejo s predkazenskimi postopki. Obravnavajo sume kaznivega dejanja uboj (opredeljen v 115. členu KZ-1), ki določa, da se z zaporom od petih do 15 let kaznuje tistega, ki komu vzame življenje, in kaznivega dejanja umor (opredeljen v 116. členu KZ-1), ki določa, da se kaznuje z zaporom najmanj 15 let tistega, ki koga umori tako, da mu na primer vzame življenje na grozovit ali zahrbten način, iz morilske sle ali brezobzirnega maščevanja, zaradi kršitve enakopravnosti ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov, pojasnjujejo na Policiji. 

Lahko pa gre tudi za kaznivo dejanje uboj na mah (opredeljen v 117. členu KZ-1), pri katerem storilcu, ki koga ubije na mah, ker ga je brez njegove krivde z napadom ali hudimi žalitvami močno razdražil, grozi zaporna kazen od enega do 10 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 02. 2023 19.23
+2
Ni in ne sme bit izgovora za nasilje nad partnerko ali ženo. Vse se da zment. Če ne, razhod.
Uporabnik1884443
27. 02. 2023 13.32
+2
Joj s kakimi besedami nas posiljujejo, "femicide". Kaj res zgledamo tako zaostali. oz. kaj so ljudje, ki malo povohajo "tujino" res toliko superiorni od nas, ki delamo in živimo v Sloveniji. Do sedaj je veljalo ravno obratno.
periot22
27. 02. 2023 10.13
+3
Ker si s policijo ne da pomagati bi morali vsako žrtev usposobiti za orožje da bi se pred nasilnežem lahko sama branila!
periot22
27. 02. 2023 10.10
+3
A slovenščina vam pa ne gre!
METKA102
27. 02. 2023 08.55
+5
Ah, ja, mene tako zelo radi brišete, četudi nimate razloga. Mislim pa, da bi vsak ali vsaka moral dobro premisliti, preden se odloči, da se bo priženil ali primožila. Ker potem si več ali manj le hlapec ali dekla, ker ni nič tvojega, tudi ob ločitvi je zelo težko dokazovati kaj vse je nekdo naredil pri 'hiši'.
Pikapokapolonica
27. 02. 2023 08.04
+2
Moškemu se mora pošteno utrgati,vsa ubije mamo svojih otrok, gre v zapor, otroci pa v rejo, če so še mladoletni. Starim staršem jih redko dodelijo.
Pikapokapolonica
27. 02. 2023 08.05
Darko32
26. 02. 2023 21.10
-1
Ko beremo takšne ali drugačne članke vidimo nekaj drugega in to je, da pisci se nikoli ne poglobijo v podrobnosti in ostalo. Namreč vsi samo vidijo končni rezultat. veliko žensk je razlgedanih in znajo tudi poslušati in dati kakšno nenje in tudi sprejeti drugačno stališče, kjer se rešujejo neke zadeve. Vidijo, da več glav več ve. Imamo takšne, katere rinejo z glavo skozi zid so maščevalne in so hujše kot kače. Te so že od malih nog tako vzgojene in hočejo imeti vse pod komando in tudi če nimajo prav. Potem aps enajdeta dva trmasta in ne popustita za milimeter. Navadno tišita do konca in razultat je običajno takšen, kot je v članku. Da je mera še hujša navadno takšni povzročajo bremena tudi bližnji okolici predvsem, če so slučajno sosedje nepremičnin. Tudi takšne priemre vidimo, kjer ne znajo malo razmisliti in tolčejo na prve žogice in zato se ne moremo čuditi takšnim člankom in dogodkom. Žal
jurist
26. 02. 2023 21.06
+9
Kdor gre zarad ženske v arest nima vseh čistih v glavi… naj si drugo najde pa bo mir. ne razumem pa, kako da lahko uporabljate izraz femicid. Ker ste po mojem užalili transspolne in abinarne osebe… verjetn bo jutri uraden protest na to temo in se boste posipali s pepelom…
Eliza Dupre
26. 02. 2023 19.47
+12
Večji nadzor po podani ovadbi, za začetek.
Darko32
26. 02. 2023 21.11
Eliza Dupre Imaš prav. A kaj ti pomaga, če pa se skrivajo ovadbe in potem beremo, da si še POLICAJI izmišljajo in naložijo samo zato, da bi prirkili glavni vzrok.
neplesalec
26. 02. 2023 19.11
+9
Toliko razglabljanja , ampak nikjer pa ni zapisano , da je moški spol nasilen fizično , ženski pa vse prej kot to . One delajo to na fini , premišljen in dogotrajen način . Kot kapljice , ki vklenjenemu človeku enakomerno in na dolgi rok kapljajo na lobanjo . Ja normalno , kriv je vedno moški ...
Animal_Pump
26. 02. 2023 19.39
+10
Čist ena preprosta stvar. Greš stran...al si mazohist in misliš,da moraš trpet? Labilni beta tipčki očitno raje trpijo...potem pa žensko pretepejo ali celo ubijejo, da se.jim ego mal dvigne.
t3d0m3d0
26. 02. 2023 20.33
+0
To je itak edina možnost. Če se greš ločit, več ne boš videl otrok, ženska ti bo ukradla še hišo. Fantje, stalno pravim, ne se iti poročit.
Ravenstein
26. 02. 2023 19.09
+12
Dejstvo je, da je moški fizično močnejše bitje, zanimivo bi bilo, če bi bilo obratno, zelo verjetno bi bila številka višja, glede na zlobo in hinavščino, ki jo premorejo določene pacientke.
fljfo
26. 02. 2023 19.09
+1
Nikin komentar?
Betuul
26. 02. 2023 19.04
+0
Naj nehajo že enkrat izdelovat in prodajat take ubijalske nože
85391
26. 02. 2023 18.54
+21
Femicidi???? Umor se reče. Sovražim olepševalne izraze kot je femicid, "sodil je partnerici" - A lahko napišete umor?
Darko32
26. 02. 2023 21.12
+2
85391 Tudi sam opažam, da si nekateri začeli izmišljati izraze in potem v bistvu olepšajo umor. Če pretvorim v kmečki jezik,da ga vsak razume.
Joakim
26. 02. 2023 18.42
+14
Za preprečevanje nasilja nad ženskami je najboljši recept poštenost sodišč. Ta pa niso poštena, največkrat prav do moških.
prašek
26. 02. 2023 18.35
-10
Samo duševni revež bo dvignil roko nad žensko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Svinja 66
26. 02. 2023 18.37
+10
Prašek zakuri ji danes ,da je ne bo zeblo 🔥
Abrams
26. 02. 2023 18.25
+8
Lahko pa tudi vsakodnevno nažiranje feminiziranega osebka.
proofreader
26. 02. 2023 18.16
+14
O nasilju nad moškimi ni člankov.
Triindvajseti December
26. 02. 2023 18.22
+13
Ni njim to v interesu... komentarje pa spretno brišejo 🤮
marker1
26. 02. 2023 18.05
+16
Kdaj se bo vzpostavila uravnoteženost spolov na sodiščih in CSD? Tu smo moški v manjšini.
t3d0m3d0
26. 02. 2023 18.00
+12
Takoj zbrisano, ni presenečenje. Jasno, to je še eno potrdilo, da smo v feminističnem svetu.
Kitamita
26. 02. 2023 18.02
-17