Slovenija v stiski

'Zakaj me ne morejo imeti dovolj radi, da bi nehali?'

Ljubljana, 13. 02. 2023 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
62

Življenje alkoholika pogosto ni enostavno. A še huje je odraščati z zasvojenimi starši. Družino, kjer je doma alkohol, zaznamujejo kaos, neskladnost, nejasne vloge in nelogično razmišljanje, pogosto psihično in fizično nasilje. Otroci iz takšne družine so kot vojaki, ki so se borili v boju – zaznamovani so s travmo, ki jo bodo nosili skozi vse življenje.

Alkoholizem
Alkoholizem FOTO: Shutterstock
Če pomislimo, da ima vsak posameznik, ki problematično pije alkohol, okoli sebe vsaj štiri osebe, na katere vpliva njegova odvisnost (svojci, prijatelji, sodelavci), potem se s posledicami odvisnosti od alkohola sooča vsaj 800.000 Slovencev oziroma 40 odstotkov  prebivalcev. društvo Abstinent

Mednarodni teden otrok alkoholikov je. V NACOA Slovenija, Društvu za pomoč otrokom alkoholikov, so ob tem izpostavili, da je molk še vedno največji problem v družinah, zaznamovanih z alkoholizmom, največje žrtve pa so otroci, ki molčijo zaradi občutka krivde in strahu pred posledicami.

Izkušnja alkoholizma v družini je uničujoča, je že pred leti opozorila Stephanie Brown, ustanoviteljica klinike odvajanje od alkohola v medicinskem centru Stanford. Takrat je izpostavila podatek, da je bilo približno 45 odstotkov ameriškega prebivalstva tako ali drugače izpostavljenega alkoholizmu v družini.

Pa pri nas? Takole o tej problematiki na svoji spletni strani piše društvo Abstinent: "Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se Slovenija uvršča med sedem držav z najmanjšim deležem moških na svetu, ki v zadnjem letu niso pili alkohola. Registrirana poraba alkohola se v Sloveniji giblje med 10,3 in 13,5 litra čistega alkohola na odraslega prebivalca na leto. Ocenjuje se, da okoli deset odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije na zelo problematičen način uživa alkohol. Če pomislimo, da ima vsak posameznik, ki problematično pije alkohol, okoli sebe vsaj štiri osebe, na katere vpliva njegova odvisnost (svojci, prijatelji, sodelavci), potem se s posledicami odvisnosti od alkohola sooča vsaj 800.000 Slovencev oziroma 40 odstotkov prebivalcev."

Ocenjuje se, da okoli deset odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije na zelo problematičen način uživa alkohol.
Ocenjuje se, da okoli deset odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije na zelo problematičen način uživa alkohol. FOTO: Dreamestime
Starši alkoholiki so nagnjeni k jeznim ali nasilnim izbruhom, ki pa jih na koncu – tako kot samo pitje – zanikajo, otroci v takšnem domu pa lahko tudi sami zdrsnejo v to zablodo. Ker morajo zanikati resničnost okoli sebe, razvijejo odpor do pogovora o nujnih, pomembnih ali smiselnih vidikih življenja. Otroci alkoholikov so tudi v večji nevarnosti, da bodo nekoč tudi sami posegli po alkoholu in drogah, večja je verjetnost, da bodo imeli partnerja, ki je alkoholik.

Marsikateri otrok, ki izhaja iz takšnega okolja, si, običajno še, ko je zelo mlad, priseže, da sam "nikoli ne bo kot starši". Torej alkoholik. A pogosto se življenje razplete povsem drugače. Otroci alkoholikov so v večji nevarnosti, da bodo nekoč tudi sami posegli po alkoholu in drogah kot otroci iz družin, kjer tega ni. Večja je tudi verjetnost, da bodo imeli partnerja, ki je alkoholik, piše Psychology Today.

Premagovanje zapuščine alkoholizma staršev je lahko deloma težko, ker obstaja dolga zgodovina zanikanja. Alkohol postane glavna družinska skrivnost, skrivnost pa postane sredstvo, ki "združuje" družino, njeno varovanje pa preprečuje, da bi razpadla. Vsaj za okolico. O globoki povezanosti v družini, kjer je glavna vez med alkoholikom in steklenico, je težko govoriti.

Strokovnjakinja Claudia Black je nekoč opozorila, kako delujejo otroci, ki odrastejo s skrivnostjo alkohola v družini: ne zaupajo, ne čutijo in ne govorijo.

Še posebej, če imata težave z alkoholom oba starša, se lahko zgodi, da pozabljata na rojstne dneve in vse ostalo, kar je pomembno otroku. Ta pa ima nato občutek, da "ga ni". Starši s svojim početjem povzročijo ogromno bolečine, otroke pa učijo, da zatirajo svoja čustva samo zato, da preživijo. Starši alkoholiki so nagnjeni k jeznim ali nasilnim izbruhom, ki pa jih na koncu – tako kot samo pitje – zanikajo, otroci v takšnem domu pa lahko tudi sami zdrsnejo v to zablodo. Ker morajo zanikati resničnost okoli sebe, razvijejo odpor do pogovora o nujnih, pomembnih ali smiselnih vidikih življenja.

V prvi vrsti pa se odrasli otroci alkoholikov bojijo drugih, imajo težave z intimnostjo, skrbi jih, da bodo, če zmanjšajo nadzor, sami postali odvisniki.

Brownova po pisanju Psychology Today dodaja, da lahko otroci alkoholikov trpijo zaradi depresije, tesnobe ... Ukvarjanje z zapuščino pomeni zdravljenje travmatičnega stresa, pravi. A ločevanje preteklosti od sedanjosti je ključno, če želi takšna oseba v življenju storiti korak naprej.

Janet Geringer Woititz navaja 13 lastnosti odraslih, ki so se kot otroci srečali z alkoholizmom: 

 

1. Ugibajo, kaj je normalno vedenje.

2. Težko sledijo projektu od začetka do konca.

3. Lažejo, ko bi bilo prav tako enostavno povedati resnico.

4. Do sebe so neusmiljeno kritični.

5. Težko se zabavajo.

6. Jemljejo se zelo resno.

7. Imajo težave z intimnimi odnosi.

8. Pretiravajo, ko gre za spremembe, na katere nimajo vpliva.

9. Nenehno iščejo odobravanje in potrditev.

10. Čutijo, da se razlikujejo od drugih ljudi.

11. So bodisi super odgovorni ali super neodgovorni – ni srednje poti.

12. So izjemno zvesti, tudi ob dokazih, da si druga stran zvestobe nikakor ne zasluži. 

13. So impulzivni – zapletejo se v situacije, ne da bi resno upoštevali možne posledice.

V NACOA Slovenija pravijo, da je po podatkih mednarodne raziskave kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da so v obdobju odraščanja uspešno prikrivali alkoholizem staršev pred okolico. Izkušnje organizacij kažejo tudi, da se še kot odrasli čutijo krive, če o tem spregovorijo.

Med tistimi, ki so javno prekinili molk, je britanska zvezdnica Vicky Pattison, ki zdaj tudi sodeluje z britanskim Nacionalnim združenjem za otroke alkoholikov. V dokumentarcu je osvetlila uničujoče učinke očetovega alkoholizma.

Njen oče je, kot je poudarila, trenutno bolje: "Kar morajo ljudje razumeti pri alkoholizmu, je, da okrevanje ni linearno. Obstajajo dobri in slabi dnevi." Povedala je tudi, da jo oče podpira, da o vsem skupaj javno govori.

V NACOA Slovenija pravijo, da je po podatkih mednarodne raziskave kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da so v obdobju odraščanja uspešno prikrivali alkoholizem staršev pred okolico.
V NACOA Slovenija pravijo, da je po podatkih mednarodne raziskave kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da so v obdobju odraščanja uspešno prikrivali alkoholizem staršev pred okolico. FOTO: Shutterstock
Najpomembnejši elementi, ki vodijo do alkoholizma, so čustveni, okoljski, biološki in socialni dejavniki. Na primer, posamezniki z zgodovino travme ali zlorabe bolj verjetno razvijejo alkoholizem. Obstaja tudi povezava med pritiskom vrstnikov in mladoletnim pitjem. Družinska zgodovina prav tako vpliva, saj je za otroke alkoholikov bolj verjetno, da tudi sami razvijejo motnjo. Vendar si je treba zapomniti, da dejavnik ni samo eden. Clare Waismann, strokovnjakinja za zdravljenje odvisnosti

Pattisonova je v dokumentarcu med drugim spregovorila o strahu, da bi njen oče zaradi alkohola umrl, preden ima otroke, saj jo skrbi, da ga ne bi poznali. A po drugi strani je priznala, da z družino odlaša prav zato, ker jo je strah, da je alkoholizem "genetski" in bi ga lahko prenesla na potomce.

Tudi WebMD  izpostavlja, da se otroci alkoholikov pogosto sprašujejo, ali ima alkohol kaj skupnega z geni. "Medtem ko lahko genetika igra vlogo pri tveganju za razvoj alkoholizma, ni 'alkoholnega gena'," pravi Clare Waismann, ki se ukvarja z zdravljenjem zasvojenosti. "Namesto tega se lahko pojavi motnja uživanja alkohola zaradi kombinacije več različnih genov. Raziskovalci verjamejo, da ima na stotine različnih genov vlogo v alkoholizmu. Nekatere študije so identificirale specifične gene, ki vplivajo na to, kako telo presnavlja alkohol. Čeprav vplivajo na to, kako telo predela alkohol, njihova prisotnost zagotovo ne povzroča motnje prekomernega uživanja alkohola. Pravzaprav večina ljudi s temi genskimi mutacijami ne razvije alkoholizma. Najpomembnejši elementi, ki vodijo do alkoholizma, so čustveni, okoljski, biološki in socialni dejavniki. Na primer, posamezniki z zgodovino travme ali zlorabe bolj verjetno razvijejo alkoholizem. Obstaja tudi povezava med pritiskom vrstnikov in mladoletnim pitjem. Družinska zgodovina prav tako vpliva, saj je za otroke alkoholikov bolj verjetno, da tudi sami razvijejo motnjo. Vendar si je treba zapomniti, da dejavnik ni samo eden."

Pattisonova pravi, da se je tekom priprave dokumentarca veliko naučila o alkoholizmu – in danes ve, da tveganje obstaja, a se zaveda tudi, da ima vsak posameznik izbiro.

Moje otroštvo je prežeto s trenutki, za katere sem mislila, da so normalni, kot odrasla oseba pa sem odkrila, da niso bili. Mislila sem, da je v vseh domovih hrupno in včasih precej strašljivo, ampak to ni res. In če bi me pri osmih, devetih letih vprašali, če bom kdaj spila kakšno alkoholno pijačo, bi rekla ne, rekla bi – nikoli ne bom kot moj oče. Sovražim dejstvo, da sem o tem razmišljala že pri teh letih. Vicky Pattison, ki je kot otrok izkusila pekel alkoholizma

Priprava dokumentarca ji je tako tudi omogočila, da se sooči s preteklostjo in gre naprej. "Moje otroštvo je prežeto s trenutki, za katere sem mislila, da so normalni, kot odrasla oseba pa sem odkrila, da niso bili. Mislila sem, da je v vseh domovih hrupno in včasih precej strašljivo, ampak to ni res. In če bi me pri osmih, devetih letih vprašali, če bom kdaj spila kakšno alkoholno pijačo, bi rekla ne, rekla bi – nikoli ne bom kot moj oče. Sovražim dejstvo, da sem o tem razmišljala že pri teh letih," je pred časom dejala za breakingnews.ie.

Pa vendar se je razpletlo drugače – priznala je, da se je z alkoholom tudi sama večkrat znašla v situaciji, ko ni znala nehati. Zaradi življenjskega stila, ki je vključeval pogoste zabave, je pravzaprav tudi zaslovela. "Vedno sem živela na polno. Imam osebnost, ki se hitro zasvoji – to si deliva z očetom. Vedno želim vsem ugajati. Tudi ko smo na zabavi in vsi pijejo. Težko mi je reči, da nisem več ta oseba."

Kot pravi, bi ji bilo lažje, če bi že v zelo rosnih letih poznala organizacije za pomoč: "Počutila sem se tako samo. Kriviš sebe in se sprašuješ, kaj delam narobe. Zakaj me ne morejo imeti dovolj radi, da bi nehali?" Kot je dodala, je šele kot odrasla oseba ugotovila, da ni mogla storiti ničesar.

Soočanje s preteklostjo je sicer naporen proces, vendar se kakovost življenja znatno izboljša, ko te osebe za seboj pustijo stare vzorce.
Soočanje s preteklostjo je sicer naporen proces, vendar se kakovost življenja znatno izboljša, ko te osebe za seboj pustijo stare vzorce. FOTO: Shutterstock

Ann Smith, avtorica knjige Grandchildren of Alcoholics and Overcoming Perfectionism, medtem opozarja, da se mnogi, ko odrastejo z brazgotinami alkohola v družini, trudijo ustvariti boljše življenje z uporabo svojega intelekta. Skušajo posnemati vrstnike, za katere se zdi, da so "normalni". Spet pri drugih je tega zavedanja manj. Večina pa se na koncu sooči s krizo, ko jih dohiti pomanjkanje čustvenega ravnovesja in veščin odnosov.

Smithova Za Psychology Today izpostavlja primer 36-letne Maggie, ki je po razvezi od alkoholika iskala svetovanje. Skrbele so jo možne negativne posledice alkoholizma in poznejše ločitve na njenega 6-letnega sina in lastne prihodnje odnose. Maggie je odraščala z očetom alkoholikom in pasivno mamo. Kljub odločnosti, da nikoli ne bo živela kot njeni starši, se je zaljubila in je bila slepa za zgodnje znake odvisnosti pri svojem možu.

Preteklosti ali ljudi, ki so bili del te preteklosti, seveda ne moremo spremeniti. Je pa mogoče omejiti posledice, zmanjšati samoto, izboljšati samozavest in si zagotoviti orodja za bolj zdrave odnose. Ann Smith, strokovnjakinja za zdravljenje zasvojenosti

Po ločitvi pa se je le soočila z realnostjo in poiskala pomoč, preden bi vstopila v še en boleč odnos.

Ni sicer nenavadno, da otroci alkoholikov poiščejo pomoč, ko njihovi otroci dosežejo starost, ki zrcali čas bolečine iz lastnega otroštva, poudarja Smithova. Nekateri pa pridejo, ko v svojih odnosih opazijo vzorec, ki se ponavlja.

Za to, da se proces soočanja začne tako pozno, je krivo dejstvo, da večina odraslih otrok alkoholikov želi pozabiti svojo preteklost. Nekateri nikoli ne govorijo o tem in domnevajo, da lahko to enostavno pustijo za seboj. Vseeno nad njimi ostane senca nemirnega otroštva. Soočanje je sicer naporen proces, vendar se kakovost življenja znatno izboljša, ko te osebe za seboj pustijo stare vzorce.

Smithova pravi, da učinkovita terapija ne vključuje spopadov ali krivljenja staršev. Nekoga je mogoče ljubiti, hkrati razočarati in poškodovati. Te nasprotujoče si občutke je mogoče izraziti in obravnavati na terapiji, kar bo sčasoma pomagalo pri zdravljenju odnosov s starši in odraslimi sorojenci, pojasnjuje.

Med pomembnimi elementi učinkovitega zdravljenja izpostavlja: razvoj podpornega sistema, kajti zavedanje, da človek ni sam, opogumlja; poznavanje narave odvisnosti; razumevanje koncepta, da lahko v skrbi za odvisnika njegovo vedenje še naprej omogočamo ter se zaklepamo v vzorec, ki podaljša težave; razumevanje strategij, s katerimi se je posameznik prilagodil disfunkcionalnosti v otroštvu; zavedanje, česa je takšno otroštvo naučilo posameznika.

Kot poudarja, preteklosti ali ljudi, ki so bili del te preteklosti, seveda ne moremo spremeniti. Je pa mogoče omejiti posledice, zmanjšati samoto, izboljšati samozavest in si zagotoviti orodja za bolj zdrave odnose.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
14. 02. 2023 10.35
+2
Odličen prispevek o alkoholizmu koliko družin je uničil ta alkohol koliko gorja je povzročil a gre naprej iz izkušenj se generacije niso nič naučile groza je,če je v družini alkoholik (moškega spola) še večja groza vseh groz je, če je v družini alkoholik (ženskega spola),če sta pa oba ni besed takšni ljudje ne bi smeli nikoli imeti otroke kajti jim dobesedno (nehote) uničijo prihodnost in življenje pa ne samo njim tudi partner-jim in sorodstvu ! Krivda pa je v družini in okolici ki to tolerira in trpi in krog je nehote sklenjen.
GAYPROPAGANDA
13. 02. 2023 20.11
+7
Starš alkoholik je egoist, ki mu ni mar za otroka ali družino!
+7
Bog ne dej da zraven nosi še mavrične gate kaj bi šele potem tamal rabil gledati
+8
Je ujel pijanček zlato ribico pa mu je spremenila reko v alkohol pa rekla zdej mas pa še eno željo dober premisli a bi mel žensko, hišo kar koli pa on ma je dej se en liter:D
User2502728
13. 02. 2023 19.30
+8
Že v osnovni šoli so nas učili: En hribček bom kupil, bom trte sadil, prijat'le bom vabil, še sam ga bom pil. Sladko vince piti to me veseli, dobre volje biti svoje žive dni, svoje žive dni brez vseh skrbi, to me srčno veseli. Tam gori za hramom en trsek stoji, je z grozdjem obložen, ga komaj drži. Sladko vince piti... Že čriček prepeva, ne more več spat', v trgatev veleva, spet pojdemo brat. Sladko vince piti...
+8
Učili so nas tudi da je pluton planet in da ko so pyramide zgradili sp isto casno izumili kolo saj so dali kamne na hlode😆
fljfo
13. 02. 2023 20.07
+2
+4
Nevem vem pa, da ni fizično mogoče 50 tonski kamem prevažati po reki nil. Jaz mislim, da so pozabljena znanja.
+10
Prvi po samomorih prvi v alkoholizmu🤮pospravite pred svojim pragom hlapci. Ker vas je alkohol ze genetsko slabo povezal med sabo.
ZIPPO
13. 02. 2023 19.27
+11
VSI TISTI MOŠKI IN ŽENSKE, ALKKOHOLIKI, KI IMATE DOMA DRUŽINO IN OTROKE, KATERI ZARADI VAS TRPIJO, SRAM NAJ VAS BO!!! FUJ!!! 🤮🤮🤮
PomisliNaSonce
13. 02. 2023 19.20
+5
Več kot očitno to sistemu zelo ustreza. Pijani starši, šibki odnosi...uničit naravno žensko, moškega spremenit v vola samo za seme. Otroci alkoholikov so kot brezdomci. Sistem jih rabi, da ne pride do kritičnega števila treznih ki vidojo preveč. Tudi otroci alkoholikov nimajo časa, da vidijo izven svojih problemov...zato pa jih sistem še kako potrebuje
ropi fast
13. 02. 2023 19.19
+7
dokler ne probaš ne veš, ne bit vsi mehkužen, neko pamet morš met do neke mere, to se naučiš skozi življenje..karkol si naredu, nema veze, gremo dalje, sej bo.. borba do konca
+2
Oliguma
13. 02. 2023 19.16
+1
Letos še nisem nič spil, pa vi ?
+2
0 pa tudi ne mislim ker je beden feeling če se boš pa kdaj še napil pa skad en joint cez boš videl da se boš streznil.
fljfo
13. 02. 2023 19.45
+2
+4
+4
fljfo
13. 02. 2023 20.08
-1
+3
Ja lej nevem kako nate deluje moja kri je ab+ ima največ antigenov tebe pa verjetno sam dol zabije pa si sam mozeg skuris.
+5
Pijanci pa te na belem jadniki ne zaslužijo si nič lepega na kratko.
+3
Sej te pijanci ti boš men pol jih vidiš cez pol leta kako so rumeni in objokani ker vrjo da je konec.
esteller
13. 02. 2023 18.49
+14
Hudo je, ko se pijan vleče po tleh. Ko bruha. Ko ga zmanjka na ulici in ga zjutraj najdeš zunaj in ne veš ali je sploh živ. Ni bil nasilen. Le nemočen in šibek. Hudo je, ko ga na pol zavestnega in v lastnem iztrebku skušaš spraviti k sebi. Veste. To so stvari, ki jih en otrok ne bi smel nikoli doživeti. Ne pijem niti kapljice. Vem zakaj. Vi izvolite.
+4
Haha mormo mi se to z jajci in prešernom razčistit v big bengu dobim na popustu kartico 50 centov plus 5 euro bonus za 30 e jih bom vzel da mam mir in bolniško😆
Sickk 2
13. 02. 2023 18.39
+6
Zakaj se potem po usm tem ne prepove alkohola?? Prometne nesrece s smrtnim izidom, pretepene zene, zlorabljeni otroci in se in se ze stoletja, zato me zanima zakaj se ne prepove kot trava ipd stvari??? Prevec se vrti dnarja a
spectator935
13. 02. 2023 18.46
+3
Urška iz Ugande
13. 02. 2023 19.15
+6
Ker to ni možno. So probali v Ameriki pa ni šlo.
Anion6anion
13. 02. 2023 18.19
+25
Zakaj ni na steklenicah alkohola tudi takšna slika kot je na cigaretnih škatlicah. Ciroza jeter, pretepene žene, prestrašeni otroci...
-6
Peter Jurcek
13. 02. 2023 18.39
+4
Potem bi morali tudi na avte dajat slike ponesrečencev ki so bili posledica objestne vožnje.
Peter Jurcek
13. 02. 2023 18.41
+4
Aja, pa na sladkane pijače pa suhe mesnine pa vse ostre predmete, ...
+5
+5
pa na mirkovalovno kako ti lahko še ena glava zraste.. ni da ni.
Urška iz Ugande
13. 02. 2023 18.15
+6
Zdi se mi da je alkohol samo izgovor za nasilneze. Dosti ljudi ne postane nasilnih, ko so pijani.
-10
trte vince nam sladko ki nam oživlja žile srce razjasni in okoki utopi vse skrbi v potrtih prsih up budi🤣kdor ne skace ni slovenc.
Animal_Pump
13. 02. 2023 18.00
+14
O ja...pijandure so mi v otroštvu veliko škode naredile. To so slabiči s šibkim karakterjem. Sam nisem bil nikoli pijan...kaj šele zadet...zato res ne razumem tega folka kaj ima od tega, da to vliva vase...al pa se ga zadeva bilo s čim? Če imate familijo pa pijete...jo pustite pri miru...pojdite stran pa se ga nalivajte naprej...samo njim mir dajte. Vam je luštno verjetno, ko ste nažgani...oninpa trpijo, ker vas morajo prenašat.
Urška iz Ugande
13. 02. 2023 18.09
+5
To da nisi bil nikoli pijan tudi ne kaže na močan karakter..
Kollerik
13. 02. 2023 18.16
+11
Dal sem to plus, čeprav tudi pijancem daleč od tega, da bi jim bilo fajn, pa jih ne zagovarjam. In mnogokrat ne gre za šibek karakter, prej za zavožen.
Animal_Pump
13. 02. 2023 18.17
+8
Glede na to kaj sem videl v otroštvu...ne potrebujem tega. Vem pa kaj hočem..kam grem...in kaj mi je všeč. Druginne morejo vplivat name...Sam imam zaheban karakter...Vem pa da imajo pijandure šibkega vsi po vrsti.
Urška iz Ugande
13. 02. 2023 18.26
+4
Človek ki gre po napornem tednu nekaj spit z sodelavci je za tebe pijandura? Samo vprašam.
Animal_Pump
13. 02. 2023 18.29
+12
Če potem pijan ne ustrahuje žene pa otrok...in ne vozi avtombila...ni. V nasprotnem primeru...je luzerski slabič.
+7
Animal nič nisi zamudil samo doživel si še več.
Animal_Pump
13. 02. 2023 18.38
+7
O ja...preveč videl...tudi to kako so se pijani tipi zalizovali...drug dan pa trezni trdili, da se niso.
Urška iz Ugande
13. 02. 2023 17.55
+11
V modernem svetu preveč pijejo in se drogirajo tudi zelo sposobni uspešni ljudje z denarjem. Gre pa za spopadanje s stresom in osebnost ki je nagnjena k odvistnostnim. Redki pa so ljudje, ki se znajo na zdrav način spopadati s stresom. V Ameriki je manj alkoholizma, je pa zato dosti več tablet in prenajedanja..
Animal_Pump
13. 02. 2023 18.33
+4
S stresom se spopadam s športom in špartanskim načinom življenja. Z alkoholom in drogo...niti v sanjah.
Urška iz Ugande
13. 02. 2023 19.09
+2
Nekateri ljudje imajo tudi fizične omejitve. Nisi pomislil na to ne, ker si poln samega sebe. Se vidi po komentarjih.
Animal_Pump
13. 02. 2023 19.25
+5
Me gre za to, da bi morali vsi športat...lahko počneš kaj drugega...da se spopadaš s stresom...Bereš knjige, pišš knjige...pišeš pesmice zbiraš znamke...igraš šah...... Povedal sem samo primer. Ne bi rekel, da sem poln samega sebe...samo pijandure sovražim.
Uporabnik1921539
13. 02. 2023 17.44
-4
Alkoholiki,pa tudi vsi drugi zasvojenci so izmecki,ki unicujejo vse okoli sebe.V sodobnem casu so okarakterizirani,kot bolniki in njihovo "zdravljenjje" placujemo vsi-ZZZS.Sramotno in podlo,kajti za napredne terapije drugih bolezni,zdravljenje otrok itd,pa ni denarja.Kdo jim je v grlo zlival,kdo dal iglo?Sami.Kot so se sami odlocili za zasvojenist,naj se tudi proti njej-sami.Niti centa zanje.Delat.Fizicno.
Razmetana
13. 02. 2023 19.00
-1
Ne govori če nimaš nobenih izkušenj. Saj se človek ne odloči da bo zasvojen, to se razvije postopoma dan po dnevu in ko človek pomisli da ima problem je že dolgo v njem. Eno je pri drogah, kjer se lahko odločiš da jih odkloniš, drugo je pri recimo alkoholu, ki je družbeno sprejemljiv in velikokrat vsiljen od družbe. Govorim kot otrok alkoholika. Vidim kako se naš bori s tem da se tega osvobodi. Čeprav nam je bilo v preteklosti res hudo, sem res ponosna nanj, saj se z alkoholom dnevno bori proti in trenutno uspeva. Je pa to življenska borba. Lahko rečem samo kapo dol vsem ozdravljenim alkoholikom, ki so si priznali problem in s tem prenehali.
User2491474
13. 02. 2023 19.21
+1
Zadaj so druge stvari. Gre za bolezen duše.