Slovenija

Kučan na obisku pri Putinu

Moskva, 22. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na povabilo ruskega predsednika Vladimirja Putina se je predsednik Milan Kučan na poti v Kazahstan ustavil v Moskvi. Sogovornika sta se pogovarjala o Iraku, Bližnjem vzhodu in Balkanu, o procesih globalnega sveta in njegovih negativnih vidikih ter o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Rusijo.

Današnji pogovori so bili nadaljevanje pogovorov, ki jih je imel s Putinom slovenski premier Janez Drnovšek
Današnji pogovori so bili nadaljevanje pogovorov, ki jih je imel s Putinom slovenski premier Janez Drnovšek FOTO: POP TV

Današnji pogovori so bili nadaljevanje pogovorov, ki jih je imel s Putinom slovenski premier Janez Drnovšek. Po Kučanovih besedah je tudi ruska stran ugotovila, da je stopnja dvostranskih odnosov zelo visoka in da se intenzivno popravlja neutemeljen predah, ki ga je bilo zaznati od leta 1991. S Putinom sta z veseljem ugotovila, da se razvija tako gospodarsko sodelovanje, kot tudi sodelovanje na drugih področjih, posebej v kulturi.

Kučan se je odzval vabilu ruskega predsednika Vladimirja Putina
Kučan se je odzval vabilu ruskega predsednika Vladimirja Putina FOTO: Reuters

Glede Iraka je Putin ponovil znano rusko stališče, da vsakršna akcija potrebuje avtorizacijo Združenih narodov, obenem pa mora tudi Irak spoštovati dosedanje resolucije ZN, s čimer bo povrnjeno zaupanje v ZN in njihova verodostojnost. Predsednika sta se dotaknila tudi zadnjih napetosti med Rusijo in Gruzijo, o čemer sta govorila v luči reševanja čečenske krize.

Putin je poudaril, da si Moskva prizadeva za rešitev krize v Čečeniji po politični poti. To naj bi dosegli najprej z vzpostavitvijo lokalne samouprave, nato pa z vzpostavitvijo novega ustavnega stanja in demokratičnimi volitvami tudi novih oblasti, ki bi imele avtoriteto, bile verodostojne in bi lahko prevzele odgovornost za razmere v nemirni republiki.

Putin je poudaril, da si Moskva prizadeva za rešitev krize v Čečeniji po politični poti
Putin je poudaril, da si Moskva prizadeva za rešitev krize v Čečeniji po politični poti FOTO:

Na srečanje s Putinom je predsednik Kučan v najožjem spremstvu s helikopterjem odpotoval z moskovskega letališča Vnukovo 2. Z njim je odšla tudi soproga Štefka, ki jo je sprejela Putinova soproga Ljudmila. Za javnost je bil sestanek Kučan-Putin zaprt, več o vsebini pogovorov pa bo znano po prihodu v Astano, predvidenem v zgodnjih popoldanskih urah po srednjeevropskem času.

Predsednik Kučan se je z ruskim kolegom sešel že ob robu vrha predsednikov ZDA in Rusije 16. junija 2001 na Brdu pri Kranju. Po ločenih pogovorih z ameriškim in ruskim predsednikom, Georgeom Bushem in Putinom, je tedaj na Brdu pri Kranju izrazil prepričanje, da bo Slovenija lahko dober zaveznik obema državama, ZDA in Rusiji, enako kot vsem tistim, ki želijo mir, varnost in dialog.

Predsednika Kučana na poti na uradni obisk v Kazahstan poleg soproge Štefke spremljajo ministrica za gospodarstvo Tea Petrin, predsednik GZS Jožko Čuk in skupina slovenskih gospodarstvenikov. Dvodnevni uradni obisk v Kazahstanu bo začel v ponedeljek, kjer se bo v Astani sestal s kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevom. Predviden je še podpis dvostranskega sporazuma o gospodarskem sodelovanju, predsednika pa se bosta udeležila tudi poslovne konference. Kučan se bo v ponedeljek sestal tudi s predsednikom zgornjega doma kazahstanskega parlamenta Oralbajem Abdikarimovom. Srečal se bo še s profesorji, predavatelji in študenti Evroazijske nacionalne univerze v Astani, nato pa odpotoval v Almaty, kjer si bo v torek ogledal zimsko-športno središče Medeo in visokogorsko smučarsko središče Chimbulak.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA