Slovenija

Gensko spremenjene hrenovke vznemirjajo

Ljubljana, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Polemika o gensko spremenjenih hrenovkah se nadaljuje. Jata trdi, da njihovi proizvodi niso gensko spremenjeni, saj imajo zagotovila vseh dobaviteljev surovin, da v njih ni gensko spremenjenih organizmov.

Gensko spremenjene Jatine hrenovke
Gensko spremenjene Jatine hrenovke FOTO: POP TV

Medtem pa Zveza potrošnikov Slovenije vztraja, da je bila analiza o gensko spremenjenih vegetarijanskih hrenovkah, ki so jo objavili junija, povsem korektna. V Jati trdijo, da njihovi proizvodi niso gensko spremenjeni in oporekajo rezultatom, čeprav so sami naknadno testirali povsem druge vzorce kot pa potrošniška zveza. Po odkritju, da so na trgu Jatine gensko spremenjene hrenovke, je namreč Jata dala v analizo zgolj sojin pripravek, ne pa samih hrenovk, ki jih je analizirala Zveza potrošnikov. Ker je analiza v laboratoriju Biološkega inštituta pokazala, da je v sojinem pripravku manj kot 1 odstotek gensko spremenjene soje, zdaj v Jati pravijo, da so jim domnevno neresnični podatki zveze potrošnikov povzročili škodo, zato razmišljajo o morebitni odškodninski tožbi.

Ivo Puhar, generalni direktor Jate
Ivo Puhar, generalni direktor Jate FOTO: POP TV

"Zaenkrat je to samo v pripravi, smo jim pa nakazali, da nam ni vseeno, kako se jemlje vzorce in kako se o tem poroča," je za 24 ur povedal generalni direktor Jate Ivo Puhar. Predsednica portrošniške organizacije Breda Kutin pravi, da se morebitne tožbe pri njih ne bojijo, saj je analizo opravil ugleden laboratorij v Nemčiji, celoten projekt pa je tekel v sodelovanju z nemško potrošniško organizacijo Stiftung Warentest. Zahteva Jate, da bi teste ponovili, pa ni izvedljiva.

Zahteva Jate je neresna

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije
Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije FOTO: POP TV

"Analiza je bila opravljena v mednarodnem referenčnem laboratoriju, glede na kratek rok uporabnosti hrenovk pa ne moremo ponoviti analize na istem vzorcu. Zato je seveda takšna zahteva neresna," je povedala Kutinova.

Jata očita zvezi potrošnikov tudi nenatančnost pri prevodu podatka, da hrenovke vsebujejo okrog 30 odstotkov gensko spremenjene soje. "Mislim, da v Jati niso dobro prebrali besedila, objavljenega v naši potrošniki reviji. Napisali smo samo tisto, kar piše v sami analizi," poudarja Kutinova.

Analiza nemškega laboratorija kaže, da so hrenovke vsebovale tretjino gensko spremenjene soje
Analiza nemškega laboratorija kaže, da so hrenovke vsebovale tretjino gensko spremenjene soje FOTO: POP TV

Podatki iz laboratorija kažejo, da so hrenovke vsebovale sojo, ki je bila 30 odstotkov gensko spremenjena. Že 1 odstotek gensko spremenjenih organizmov pa v EU pomeni, da mora biti živilo označeno kot gensko spremenjeno. Vendar v Sloveniji zakona o tem še nimamo. Če bodo tožili Zvezo potrošnikov, nam v Jati še niso vedeli povedati. Njihovih vegetarijanskih hrenovk pa že nekaj mesecev ni več mogoče kupiti, ker so jih prenehali izdelovati. V Jati pravijo, da so se usmerili v "bolj donosne programe".

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA