Slovenija

Roparjem iz Radovljice 45 let

Kranj, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kranjsko okrožno sodišče je sedmim državljanom Litve in Belorusije za oboroženi rop poslovalnice Gorenjske banke v Radovljici, v katerem so odnesli skoraj 5 milijonov tolarjev, skupaj prisodilo 45 let in sedem mesecev zapora.

Ogorčenje po obsodbi
Ogorčenje po obsodbi FOTO: POP TV

Končno besedo so danes imeli obtoženi. Njihovi zagovorniki so že na prejšnji obravnavi v končnih govorih predlagali njihovo oprostitev, okrožni državni tožilec pa je zanje zahteval skupaj skoraj 45 let zapora. Končni izzid današnjega sojenja je 45 let in pet mesecev zapora za obtožene in predlog za desetletni izgon iz države. Sodba še ni pravnomočna.

Odvetnik Belorusa Leshika Krasholka, katerega obsodba naj bi bila po mnenju odvetnikov najbolj sporna, je že napovedal pritožbo zoper razsodbo sodišča. Podobno razmišljajo tudi odvetniki šesterice Litvancev, zoper katere naj ne bi bilo zbranih dovolj materialnih dokazov za utemeljno obsodbo.

27-letnemu Aurelijusu Volkasu, ki je edini priznal sodelovanje pri ropu, vendar z utemeljitvijo, da je bil v to prisiljen, je senat določil pet let in štiri mesece zaporne kazni za kaznivo dejanje oboroženega ropa in sodelovanja pri kraji motornega vozila. Ostali trije roparji, Marius Kurgonas, Edvinas Bagdonavičius in Danas Vizgird, vsi mlajši od 23 let, ki so sicer celotno obravnavo zanikali kakršnokoli povezavo s storjenim kaznivim dejanjem, pa so dobili po več kot osem let zaporne kazni, saj je senat presodil, da so njihove zgodbe o nedolžnosti neresnične. Leshiku Krasholku, Nerijusu Utkusu in Giantarasu Vaitiekusu pa je sodišče zaradi sodelovanju pri ropu in kraji ter poskusu kraje motornega vozila dosodilo vsakemu po pet let zapora.

Pri razsodbi je senat upošteval, da je Volkas sodeloval s preiskovalno sodnico in ji pokazal tudi ostale tri roparje, čeprav je kasneje na glavni obravnavi spremenil svojo zgodbo ter zatrdil, da nihče od soobtoženih ni sodeloval pri ropu. Tej zgodbi in pripovedim Kurgonasa, Utkusa, Vaitiekusa ter Bagdonavičiusa, ki naj bi bili v Sloveniji le na počitnicah, senat ni verjel, saj naj bi pripovedi prič in dokazno gradivo te trditve docela ovrgli.

Višino kazni je sodišče utemeljilo z mukami, ki so jih prestali klienti banke in psihičnimi posledicami, ki jih bodo čutili še dolgo po ropu; po drugi strani pa je upoštevalo tudi družinske razmere obtožencev.

Okrožni državni tožilec Janez Palovšnik je z obsodbo zadovoljen, saj je sodišče celo preseglo kazen 44 let zapora, ki jo je sam predlagal. Poudaril je, da je kljub procesno in dokazno težki obravnavi senat deloval učinkovito in pravilno.

Obtožence, ki so jih danes na sodišču pričakale tudi žene in prijatelji, je policija po končanem sodnem procesu odpeljala nazaj v pripor v Radovljico in Ljubljano, dokler sodba ne bo pravnomočna. Obsojenci se lahko pritožijo v roku petnajstih dni od prejema pisne sodbe.

Po dveh letih prestane zaporne kazni v Sloveniji pa sodišče lahko zaprosijo za prestajanje preostale kazni v Litvi. Po prestani celotni zaporni kazni pa bo za obtožence pričela veljati tudi desetletna prepoved prestopa državne meje, kar je najvišji možni čas izgona, ki ga sodišče sme izreči.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8