Slovenija

100 dni skozi oči vlade: Prioritete občine, sociala, plače, zdravstvo

Ljubljana, 18. 12. 2018 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada Marjana Šarca se je v prvih 100 dneh mandata dogovorila o zvišanju povprečnin za občine in plač v javnem sektorju, odpravila zadnje varčevalne ukrepe pri socialnih prejemkih in se lotila skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu. Kot prioriteto zdaj izpostavlja pripravo rebalansa proračuna za leto 2019 in napoveduje spremembe davčne zakonodaje.

Vlada je pred 22. decembrom, ko bo minilo 100 dni od začetka njenega mandata, v pregledu svojih dosežkov med drugim izpostavila, da je z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja sklenila stavkovne sporazume in dogovor o plačah ter na njihovi podlagi pripravljene anekse h kolektivnim pogodbam. Po njih bodo vsi z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev pridobili vsaj en plačni razred, kar predstavlja od štiri do 16 odstotkov višjo osnovno plačo. Učinki so ocenjeni na 308 milijonov evrov, uveljavitev je predvidena v prihodnjih treh letih.

Več denarja za občine, upokojence in zdravstvo

Z reprezentativnimi občinskimi združenji se je vlada dogovorila glede višine povprečnine za leto 2019, ki bo znašala 573,50 evra in je najvišja doslej, hkrati pa je po navedbah vlade vzdržna tudi z vidika javnih financ. Skupaj s predstavniki občinskih združenj bodo preučili možne spremembe zakonodaje s ciljem zmanjšanja stroškov občin, ki izhajajo iz njihovih zakonsko določenih nalog.

Na mednarodnem področju pomemben dosežek predstavlja uspešno predsedovanje Slovenije svetu OZN za človekove pravice, je zapisala vlada.
Na mednarodnem področju pomemben dosežek predstavlja uspešno predsedovanje Slovenije svetu OZN za človekove pravice, je zapisala vlada. FOTO: Damjan Žibert

Novela zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 med drugim določa, da bo za letni dodatek za upokojence leta 2019 namenjenih 140 milijonov evrov, kar je 18 milijonov evrov več od ocene za letos, izplačan pa bo v petih razredih.

DZ je na predlog vlade sprejel novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ohranja osnovni znesek minimalnega dohodka v višini 392 evrov, ki bi se s 1. januarjem znižal za 60 evrov. S 1. januarjem se bodo sprostili varčevalni ukrepi pri zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Tako bo npr. materinsko nadomestilo neomejeno, starševsko nadomestilo bo omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače (doslej dvakratnik), očetovsko in starševsko nadomestilo bo znašalo 100 odstotkov osnove (doslej 90), dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine ne glede na dohodkovni položaj.

V zdravstvu je vlada za letos odobrila 35 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih dob. Dodatna sredstva bodo namenjena med drugim za zobozdravstvo za mladino in odrasle, splošne ambulante, pediatrijo, ortopedijo in urologijo, za bolnike za zamenjavo aortne zaklopke. Po analizi posameznih čakalnih dob po regijah bodo pripravili ukrepe za zmanjšanje števila čakajočih nad dopustno čakalno dobo, najprej za prve preglede.

Interventno nad odpadke, zagotovljena sredstva za slovenski satelit

Vlada se je lotila reševanja težave nakopičene odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Najprej je sprejela uredbo o ravnanju z odpadno embalažo, po kateri lahko komunalna podjetja sama oddajo embalažo v nadaljnjo obravnavo, pred sprejemom v DZ je interventni zakon, po katerem bo okoljsko ministrstvo izbralo izvajalce, ki bodo embalažo in sveče odpeljali in predelali, država pa bo pokrila stroške. Tretji korak je prenova zakona o varstvu okolja, ki bo sistem ravnanja z odpadno embalažo postavil na novo.

Na področju kulture je pripravljen predlog strategije kulturne dediščine ter predlogi na področju zagotavljanja sredstev za nekatere nujne programe v kulturi do leta 2026, dodatkov k pokojnini za izjemne dosežke ter na področju jezikovne politike do leta 2023.

Pri projektu železniške proge Divača-Koper so upravljanje investicije z Direkcije RS za infrastrukturo prenesli na družbo 2TDK, investicijski program, ki bo omogočil začetek gradbenih del, je v sklepni fazi priprave, prva arheološka izkopavanja so se že pričela. Infrastrukturno ministrstvo je poleg tega pospešilo aktivnosti pri gradnji tretje razvojne osi.

Gospodarsko ministrstvo je zagotovilo sredstva za izstrelitev slovenskega satelita NEMO-HD, ki bo med drugim omogočal razvoj specializiranih aplikacij, česar že uveljavljeni sateliti ne pokrivajo. Poleg tega bo na trg poslalo vsa sredstva EU iz finančne perspektive 2014-2020 - obseg načrtovanih razpisov so povečali z 839 milijonov na okoli 883 milijonov evrov, razpisanih je 697 milijonov evrov, z upravičenci je bilo sklenjenih za 430 milijonov evrov pogodb.

Na notranjem ministrstvu pripravljajo strategijo na področju migracij

Pod vodstvom ministrstva za notranje zadeve je medresorska delovna skupina začela pripravljati celovito strategijo na področju migracij. Sprejeta je bila novela zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, s katero bodo izvršili odločbo ustavnega sodišča in višina denarne odškodnine, ki se upravičencu lahko določi v sodnem postopku, ne bo več omejena.

V zdravstvu je vlada za letos odobrila 35 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih dob.
V zdravstvu je vlada za letos odobrila 35 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih dob. FOTO: Damjan Žibert

Ministrstvo za pravosodje je v odgovor na uveljavitev splošne uredbe o varstvu podatkov in negotovosti, kaj ta določa, pripravilo nov zakon o varstvu osebnih podatkov. Na zakonodajno pot je napotilo področje nepravdnega postopka, spremembe področja kazenskega postopka. Za hitrejše in učinkovitejše sodne poti je vzpostavilo strokovni svet ter med drugim pristopilo h krepitvi varstva otrokovih pravic.

Na mednarodnem področju pomemben dosežek predstavlja uspešno predsedovanje Slovenije svetu OZN za človekove pravice. Slovenija nadaljuje aktivnosti na Zahodnem Balkanu, Slovenija je začela razpravo z ZDA o vprašanjih dvostranskega in transatlantskega sodelovanja.

Posebna skupina bo reševala kadrovske težave vojske

Po letih varčevanja se je vlada na obrambnem področju, za katerega bo do konca januarja 2019 pripravila belo knjigo, odločila za naložbe in sredi oktobra soglašala z nakupom 38 lahkih kolesnih vozil 4x4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi. Za reševanje kadrovskih težav v vojski je ustanovila posebno skupino, ki bo prioritetno naslovila vprašanje kadrovske popolnjenosti.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu nadalje krepi sodelovanje na gospodarskem področju in spodbuja širjenje in ohranjanje slovenske identitete.

Na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane se pripravljajo smernice razvoja kmetijske in živilske panoge do leta 2027. Pripravljajo se spremembe ureditve področja ribištva, zaščite živali in vlaganja v gozdove. Čeprav črpanje sredstev EU na področju kmetijstva in razvoja podeželja poteka učinkovito, je ministrstvo sprejelo ukrepe za hitrejšo obravnavo vlog.

Ker pa je črpanje razpoložljivih sredstev v okviru izvajanja evropske kohezijske politike prepočasno, je pristojna vladna služba aktivnosti usmerila v izboljšanje tega področja. Vlada je nedavno pripravila še pospešitveni načrt, ki je usmerjen v optimizacijo delovanja informacijskih sistemov in zmanjšanje razkoraka med izplačili iz nacionalnega proračuna in povračili iz proračuna EU.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BolecaResnica
18. 12. 2018 21.46
+2
Po kopitu:če me drugi ne hvalijo se bom sam! Lastna hvala, cena mala!
Simoni?
18. 12. 2018 21.22
+4
Kakšni uspehi, neki?Le dvignili so proračunsko porabo za poldrugo milijardo evrov in to je to. Zdaj, ko so pokurili še 300 milijonov evrov več na letni ravni, imamo vsaj zadovoljne Štrukljeve "izobraževalce" in "izobraževalke". Statistika pa itak zajema le zaposlene v javnem sektorju. Le oni so gonilo gospodarskega razvoja Butalandije...LDS - slogan je še vedno aktualen: "LDS - zgodba o uspehu!"
BolecaResnica
18. 12. 2018 20.49
+6
Prioriteta te vlade je marakeska deklaracija in skrb za ilegalce! Za svoj narod jim je prav malo mar... Ilegalcem dajo 1200e mesečno a upokojencem 500e
srebrnibreg
18. 12. 2018 21.19
-1
Res groza. Na azil jih čaka nekaj čez 200 čeprav so nekateri omenjali številko 50 tisoč.
BolecaResnica
18. 12. 2018 21.44
+0
Srebrni meni ni mar kaj so napovedovali bolniki! Meni je preveč že 1 kateri prejema 1200e mesečno ob tem ko slovenci delajo za minimalec in penzijonisti prejemajo 500e pokojnine!
Kollerik
18. 12. 2018 20.25
-1
BRAVO ŠAREC, RAZTURAŠ!!!!!!!
BolecaResnica
18. 12. 2018 21.03
+0
Raztura ja v izdajstvo svojega naroda in države! Drugac pa:lastna hvala, cena mala
Recenzor
18. 12. 2018 20.10
-1
Boljš bi bil naslov 100 dni improvizacije in empirike
srebrnibreg
18. 12. 2018 20.09
+1
Uživam ob mukah svečkarjev pri njihovem gledanju vladarstvo Šarca.
srebrnibreg
18. 12. 2018 20.42
-1
Admin zakaj si pa zbrisal post od stonicknega, ker sedaj vse skupaj čudno izgleda.
Recenzor
18. 12. 2018 20.02
-3
Dr. Janez Rugelj: Odgovornemu dijaku se ne more pripetiti, da bi imel popravce, razen če je zabit in zato nesposoben za učenje in življenje
Recenzor
18. 12. 2018 20.38
-1
Si se našel med tistimi s popravci . a ne?
Brakedirt
18. 12. 2018 20.39
-1
sveckar je bistvo kar preskocil,nerodna zadeva.
Recenzor
18. 12. 2018 19.56
-3
To je vlada kabaretnih glumačev, bolj ali manj sfaliranih študentov, “fake” diplomantov in magistrov znanosti, profesorje z doktoratom o vplivu komarja na lesno industrijo in druge prodajalce megle! In taki naj bi imeli kak uspeh, kis so se po bližnjicah prebijali skozi življenje ( z blebetanjem in ne z delom)
srebrnibreg
18. 12. 2018 20.03
+1
srebrnibreg
18. 12. 2018 20.04
+2
..... kis so se po bližnjicah prebijali skozi življenje ( z blebetanjem in ne z delom) prepisano iz tvojega manipulantskega življenja.
Recenzor
18. 12. 2018 19.52
-2
Vlada nekoga, ki je imel v eni izmed najlažjih srendjih šol v Sloveniji šest popravcev - še dobr da je sploh tko kot je!
Recenzor
18. 12. 2018 19.59
-3
Ne le da je imel šest popravcev, še Karl Erjavec je boljši komedijant od njega,
korintos23
18. 12. 2018 20.11
+2
Janšo je lepo oponašal, samo takrat še ni bil v opoziciji.
najvsivedo
18. 12. 2018 19.48
-2
100 DNI JE MINILO....SAMO DA NI JANŠA....
Brakedirt
18. 12. 2018 19.51
-1
srebrnibreg
18. 12. 2018 19.56
-1
Šentiljka vprašaj se zakaj SAMO NE JANŠA?
Brakedirt
18. 12. 2018 20.07
-1
korintos23
18. 12. 2018 20.12
+1
Zakaj se je pa te tota deklina tako podebelila?
najvsivedo
18. 12. 2018 20.14
+1
KAJ PA TI BAVARSKI SOCIJALC KAJ SE V ŠVABARIJI VARNEGA POČUTIŠ...JUGOFIL.
Brakedirt
18. 12. 2018 20.16
-1
srebrnibreg
18. 12. 2018 20.26
-1
Brake pozdravljen. A sedaj je že vsaka katastrofa lahko gospodična?
Brakedirt
18. 12. 2018 20.35
-2
lep pozdrav srebrni. kaj vec jih ni skupaj,sploh ne mores verjeti kako so nesposobni.edino kar se spravijo skupaj je prepisovanje listkov iz rdece trstenjakove.
migi
18. 12. 2018 19.35
+4
Ja madona....zadnji čas da se rodi odrešenik! Božič....vsi ga praznujemo....naj vas bo sram levi in desni...duše uboge vprašajte se , kam sodite
jspatipaon
18. 12. 2018 19.19
+2
Brakedirt
18. 12. 2018 18.41
-1
ce pogledas nazaj,SĐS po 100 dnevih niso uspeli niti zamenjati vse kadre s svojimi...
RupniK
18. 12. 2018 19.31
+5
In kaj naj bi Šarec menjal? Saj so že skoz isti.
Recenzor
18. 12. 2018 19.59
-1
zamenjal je firtoh in pošvedran klobuk za reklc s prekratkimi rokavi in 3 številke večjimi čevlji
ivan.z Doba
18. 12. 2018 18.37
+3
Bravo Šarec. Medtem, ko se opozicija ukvarja sama s seboj in medijskimi poskusi "linča" vlade, ta ista vlada dela normalno. Pravi čas sta dobila po prstih Bratuškova in Korl in vlada je, vsaj na zunaj, homogena. Kar tako naprej! Županski stolček je očitno bil dovolj dobra šola za vodenje države.
Recenzor
18. 12. 2018 19.53
-3
Podpirate ga itak tipi ki ste imeli več popravcev od njega!
ivan.z Doba
18. 12. 2018 20.34
+0
@recenzor,Ti ki si šolo videl samo od zunaj in od daleč , ne moreš soditi nas, ki smo uspešno diplomirali. In to konkretno smer, ne npr.kakšno obramboslovje.
Bolfenk2
18. 12. 2018 18.20
+6
Vsaka vlada je vse slabša. Ko sem že mislil, da slabše od Bratuškine vlade, ki je pokradla privarčevani denar lastnih državljnov za svojo kariero v Bruslju, ne more biti smo dobili Cmerarja, ki je v državo nekaznovano spustil stotisoče ilegalnih migrantov, kateri sedaj pobijajo ljudi po božičnih sejmih po Evropi. Potem pride Šarec, ki podpiše veleizdajo z Marakeško deklaracijo, dvigne socialne podpore domačim lenuhom in mednarodnim parazitom.
ivan.z Doba
18. 12. 2018 18.40
-3
Kateri denar je ukradla Bratuškova? Kje so Cerarjevi 100.000 migrantov? Kje je denar od ivanove prodaje orožja? Dokazov je za tri knjige! Sektaši ste res butasti, če mislite s takimi idiotizmi pridobiti ljudi!
Brakedirt
18. 12. 2018 18.42
-3
najslabsa je odletela z oblasti, edina v zgodovini drzave.
ivan.z Doba
18. 12. 2018 18.45
-1
Menda je ivan obljubljal umik iz politike, če Bratuškovi uspe rešiti pred bankrotom. Rešila jo je, tudi pred "trojko", ivan pa je izpadel demagog in lažnivec.
Brakedirt
18. 12. 2018 18.48
+0
saj je obljubil tudi,ce bo imela slovenija gospodarsko rast. se vecji laznjivec.
ich123
18. 12. 2018 18.51
+1
Nismo še rešeni pred bankrotom, lahko mi verjamete.
ivan.z Doba
18. 12. 2018 18.59
+3
@ichi, Seveda ne! Vlada 04-08 je zapufala nas, naše otroke in vnuke. Še obresti sproti ne moremo plačevati.
korintos23
18. 12. 2018 19.30
+3
Bolfenk, Bratuškova je ukradla trojko, to pa drži! Tisto katero je Janša vabil.
FAUSTOS1
18. 12. 2018 18.12
+8
moje mnenje,da ta vlada zaenkrat deluje dobro,morda celo bolje kot so ji napovedali res pa je ,da ta slabo še pride in takrat bomo na novo dali oceno
ich123
18. 12. 2018 18.07
+14
Pripravlja se davčna reforma zato dragi sodržavljani pripravimo denarnice !! Sedanji vladarji so proračun kar dobro obremenili, še bo veselo.
slovenskidelavec
18. 12. 2018 18.15
+9
Prvo bodo nekaj dali nato pa še več vzeli. Dvig plač v J.S. bo treba pokrit.
BigBoss
18. 12. 2018 17.52
+5
Na notranjem ministrstvu pripravljajo strategijo na področju migracij - res je MNZ se pripravlja, da Slovenija postane migrantski žep.
BigBoss
18. 12. 2018 17.57
+13
Edina strategija je ta, da se na Hrvaško vrne vsakega migranta ,ki ilgalno prestopi Slovensko mejo. Če hoče azil v Slovneiji naj za njega zaproti v Bosni ali Hrvaški in počaka na odgovor. Mora se končati izrabljanje azilnega postopka v Sloveniji kjer podajajo prošnjo za azil potem pa pobegnejo naprej medtem pa stečejo zelo dragi postopki preverjanja. In zaradi tega seveda Avstrija podaljšuje nadzor na meji kar je seveda popolnoma upravičeno. Saj Slovenija v Ljubljano vozi ilegalne migrante ti pa izrabijo azilni postopek in zbežijo v Avstrijo. Potem pa naši pravijo,d a dobro varujejo mejo LOL
korintos23
18. 12. 2018 18.25
-4
butalistan
18. 12. 2018 17.43
-3
Kot posjetnik bom ravnal podjetno Torej zapr firmo, pol pa sokladi itd.... Pa se mercedesa kupim. ENYOY ZLOVENIJA
ivan.z Doba
18. 12. 2018 18.42
+4
vinogradnik33
18. 12. 2018 17.39
-11
Desnaki ste pokopavali Šarčevo vlado že takrat , ko še sploh ni bila oblikovana , prerokovali ste ji kratek dah , toda vaša " jasnovidnost " ne sega tako daleč kamor kaže nos , je pa res , da poizkušate na vse mogoče načine onemogočat delovanje te vlade iz dveh razlogov , ker je bolečina ob odpovedi podpore in sodelovanja strank z SDS prevelika in zavest , da nikdar več ne boste vladali !
butalistan
18. 12. 2018 17.41
+8
Super oh in sploh. IN KJE BOSTE VZELI DENAR?.