Slovenija

100 let slovenskega vojaškega letalstva

Cerklje ob Krki, 12. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miro Majcen, Daniel Fazlić
Komentarji
50

Pred 100 leti, 12. januarja 1919, je ljubljanska letalska stotnija izvedla prvi izvidniško-bojni polet nad Koroško. Od prvotnih počasnih in nevarnih letal, kjer je bila bojna naloga vsaj toliko nevarna kot samo letalo, do naših pilotov v nadzvočnih letalih in ogromnih vojaških transportnih letalih C-17 Globemaster.

Letalo republike Nemške Avstrije hansa-brandenburg C.I.
Letalo republike Nemške Avstrije hansa-brandenburg C.I. FOTO: Sierra5.net

Prva letala, ki jih je dobila novorojena slovenska letalska stotnija, so prišla z tezenskega kolodvora, kjer so mirovali vojaški transporti po razpadu nekdanje skupne države Avstro-Ogrske. Maistrovi borci so v številnih stoječih vagonih našli tudi krilate tovore, ki jim jih je uspelo spraviti na varno, rojstvo slovenskega vojaškega letalstva, novih enot in letov pa se je začelo že leta 1918 v Mariboru. Do nastanka prvih letalskih stotnij so izvidniške polete opravljali pogumni posamezniki, ki so bili tudi očetje novo nastajajočih enot. 

V ljubljanski stotniji so se do leta 1919 pripravljali na polete, saj je bilo izvidniško letenje čez Karavanke, sploh v zimskem času, nevarno. Tako so 12. januarja 1919 iz Ljubljane poletela prva letala, ki so odšla na izvidniški, bojni polet na Koroško, za potrebe enot, ki so bile na severni meji. Pri tem so tudi 'mitraljirali' avstrijske enote in ta dan se praznuje kot dan slovenskega vojaškega letalstva.

Iz letala veliki brandenburg (Hansa-Brandenburg C.I) letalske stotnije Maribor so metali letake nad Prekmurjem.
Iz letala veliki brandenburg (Hansa-Brandenburg C.I) letalske stotnije Maribor so metali letake nad Prekmurjem. FOTO: Sierra5.net

Slovenci smo se že leta 1918 priključili nastanku Države SHS, ki se je čez en mesec, 1. decembra 1918, združila s Kraljevino Srbijo. Po zatonu boja za severno mejo leta 1919 se je počasi tudi avtonomnost slovenskih letalskih enot degradirala in prehajala pod centralno oblast, ki je bila v novi skupni državi Kraljevini SHS v Beogradu. A slovenski vojaški piloti niso izginili in vse do leta 1991 so pomembno razvijali letalske in taktične sposobnosti v skupnih državah, Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji in pozneje tudi v SFRJ.

Slovenski vojaški piloti so bili med prvimi, ki so se uprli napadu enot sil osi leta 1941, sodelovali v različnih operacijah do konca druge svetovne vojne in tudi v SFRJ. Slovenci so bili na najvišjih položajih v novonastali jugoslovanski vojski. Prva poveljnika jugoslovanskega vojaškega letalstva (JVL) sta bila Slovenca – Franc Pirc in Zdenko Ulepič. Med letalci je tako recimo Vojko Gantar v svoji karieri napredoval vse do poveljnika letalske lovske eskadrilje in glavnega inštruktorja za MiG-21 v Jugoslaviji. Slovenski letalci so bili zelo spoštovani in redno povišani na najvišja mesta v JVL.

Vojko Gantar je bil 22 let pilot MiG-21.
Vojko Gantar je bil 22 let pilot MiG-21. FOTO: Vojko Gantar

MiG-21 oziroma Mikojan-Gurevič je sicer sovjetsko, lovsko, prestrezalno vojaško letalo. Njegov glavni namen je zaščita ozemlja pred napadi tujih letal. Izdelovati so ga začeli v 50. letih prejšnjega stoletja in je bil zelo cenjen. Narejen je za kratke borbene dosege – leti v radiju do 450 kilometrov. "Je torej frontni, ne strategijski lovec. Poleg Sovjetske zveze so letala uporabljali predvsem v vietnamski vojni in vojnah na Bližnjem vzhodu: v Egiptu, Siriji, Iraku. Ker pri nas, v Jugoslaviji, ni bilo vojne, smo jih imeli, če bi nas kdo napadel," je pojasnil Vojko Gantar. Jugoslovansko vojaško letalstvo je sicer imelo približno 250 lovcev MiG-21.

Če vas zanima več o mariborski letalski stotniji, si preberite celoten članek na Sierra5.net

Spodaj si lahko pogledate letala, s katerimi so leteli slovenski vojaški piloti vse do leta 1991, in jih še danes najdete v Sloveniji – večinoma v muzejih. V drugem članku pa o nastanku slovenskega vojaškega letalstva v samostojni Republiki Sloveniji.

F-84 Thunderjet, F-86 Sabre in tudi SOKO 522 so bila letala, s katerimi so leteli številni slovenski piloti, predvsem v prvih desetletjih Jugoslavije.

Veliko ljudi ne ve, da obe letali, F-86 Sabre in SOKO 552, "počivata" na vojaškem delu letališča na Brniku.

Edino reaktivno letalo, s katerim so redno leteli slovenski piloti in ga lahko nad Slovenijo slišite še danes, sta dva SOKO G-2 Galeba, ki pa sta v zasebni lasti .

 

 

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
12. 01. 2019 16.22
+14
ČESTITKE ! ! !
Pošteni
12. 01. 2019 14.18
-1
He,he,he,pred 100 leti so bila avstroogerka letala,res da so se Slovenci boljše počutili v njihovih uniformah,kot v sedaj v slovenskih
Bojan-F
12. 01. 2019 13.37
+22
Sem pribil pod napacen prispevek in ponavljam tukaj ... upam, da v VL R Slovenije ne pozabijo na najvecjega slovenskega vojaskega pilota spanskega borca Krizaj Josipa.
VolkBrenin
12. 01. 2019 12.31
+4
hansa , ki je tukaj omenjeno kot letalo...je kot podjetje bilo precej bolj uspešno v izdelavi avtomobilov ...za tiste čase do 2.sv.vojne odličnih avtomobilov ...
samuray1
12. 01. 2019 11.42
+8
Ao ni nikoli bila skupna država , ampak je bila nemško-mađarski imperij kateri je tlačil ostale pripadnike številnih etničnih skupin. Slovenci nismo imeli priznan status NARODA. OK!
štrekeljc
12. 01. 2019 13.58
+25
Kdo te je pa to nahecal? Slovenci smo v A-O bili priznani kot narod, vsi uradni dokumenti so morali biti prevedeni tudi v slovenščino in slovenščine so se morali naučiti tudi vsi cesarji! Ob otvoritvi južne železnice se je po njej peljal tudi Franc Jožef in se z ljudmi, ki so ga pričakovali na postajah, pogovarjal po slovensko! Je pa res, da mu ni šlo prav dobro, zato se je parkrat opravičil in rekel: vi kar govorite po slovensko, razumem vas dobro, jaz bim pa raje po nemško nadaljeval. Tudi oficirji enot, kjer je bilo več kot določen procent neke narodnosti, so se morali naučiti jezika tiste narodnosti. "Ječa narodov" je bila potem jugoslovanska izmišljotina!
Bojan-F
12. 01. 2019 14.16
+11
... kako je slo Slovencem v K&K ... v svobodnih poklicih smo bili Slovenci zastopani kot nemsko ali cesko govoreci sodrzavljani (dalec pred ostalimi) ... slovenski intelektuaec je imel 2,4 krat manjso moznost, da dobi drzavno sluzbo kot nemsko govoreci ... v slovenskih dezelah je bilo 3,5-krat manj parnih strojev kot v osrednji Avstriji in Bohemiji ... zeleznica na slovensko gospodarstvo ni imela vecjega uliva, ker je bila predraga (odlicna je bila za Trst in rudnike).
štrekeljc
12. 01. 2019 14.45
+7
Si pomislil, da so tvoje trditve točne zgolj zato, ker smo Slovenci bili narod kmetov iz kmetavzarske provnce in ne intelektualcev? Da nikoli nismo imeli svoje "elite"? Da je zaradi Cerkve Slovenec moral biti najprej dober katoličan, potem ubogljiv državljan in šele nato mogoče zaveden Slovenec? Pa saj nas vse to tepe še sedaj!
Bojan-F
12. 01. 2019 15.21
+8
Da ... pomislil sem, da so moje trditve pravilne tudi zaradi tega, kar si napisal.
Jimi1
19. 01. 2019 12.42
+2
Temu bi oporekal... Takratni heroj iz Semiča -Johan Pavlišič (vojna 1887 BIH) je po prihodu z ranjenim kolenom domov dezertiral in odšel na delo v rudnike srebra v ZDA... Predno se je vrnil v Semič, je omenjeni napisal prošnjo za pomilostitev F.Josefu v SLOVENŠČINI, in ko se je vrnil k bolni družini ga je doma že čakala POMILOSTITEV in kasneje še POKOJNINA. Austro-Ogrska monarhija ne samo, da je priznavala slovenski narod,njegov jezik in ostale nadstandardne pravice za takratni čas, pač pa je imela urejeno sodstvo, ki je delovalo na zakonih, ter tudi ZDRAVI PAMETI. Zaradi svojega jezika in narodne pripadnosti tudi niso nikogar negativno diskriminirali.... No v Butalah lahko o temu zgolj sanjamo... sodstvo ne deluje, šolstvo je v moškem spolnem organu, pomembnejše od učenja naravoslovnih ved in logike pa je teorija spola(kjer se moške primerke indoktrinira, da so prav za prav deklice...),zdrava pamet pa je Butale kot kaže že zapustila in dela preko meja te države... No tu so srečni zgolj oni na vrhu, familije z gospodarsko političnimi vezami, ter oni, ki so se že itak rodili BUTASTI z zamegljeno pametjo... Vse je prava parodija na nekoč mogočno in po pameti urejeno AO , ter prosvetljeno cesarico Marijo Terezijo in njene stabilne Tolarje....
Jimi1
19. 01. 2019 12.45
+3
Pa v parlamentu je tudi sedel predstavnik kmetov, ki so ga pred sprejemom novega zakona vprašali ALI ZAKON RAZUME, ter za njegovo mnenje, predno je šel v potrjevanje....Tako se butasti napisani lapsusi brez repa in glave niso mogli uzakonjati, kakor se v Butalah ves čas dogaja....
Jimi1
19. 01. 2019 12.50
+2
Kar se Slovencev zadeva je M. Terezija potožila nemškemu cesarju da v celem cesarstvu nima tako trmastih in butastih podložnikov kot so Krajnci... Otrokom niso pustili v šole k pouku, kljub obdobjem lakote pa niso hoteli saditi krompirja in tepk, kot jim je bilo zaukazano, pač pa so bili zaradi vsega trojega skupaj raje tepeni, kot da bi to delali....od tod tudi ime TEPKA za to neugledno hruško, ki je v težkih časih po kmetih reševala življenja kadar je bilo zaradi narave res hudo...
Diebaumaister
12. 01. 2019 11.02
+23
Ne duha ne sluha o Edvardu Rusjanu, ki je bil daleč najbolši pilot tistega časa, morda celo v evropi, aja ni bil iz osrednje Slovenije.
Sputnik
12. 01. 2019 11.39
+10
v sečovljah ima spomenik na vhodu v letališče
Homofobb
12. 01. 2019 12.05
-19
Ma kasni Evropi?!?!?!!? Slovenski je samo narod samovsecnih kmetov. Vedno bil in vedno bo!
VolkBrenin
12. 01. 2019 12.29
+9
drži samo delno ...umrl je namreč že 1911 ...na nek način je " izven konteksta " obletnice...
Diebaumaister
12. 01. 2019 13.18
+11
* drži se dupleka, Volk, res je umrl je na mitingu v Beogradu, kjer je izvajal akrobacije, ki jih do takrat nihče na svetu še ni, problem je bil, ker takratna letala niso bila na nivoju, da bi s takratno aeorodinamiko dopuščala take podvige.
štrekeljc
12. 01. 2019 14.21
-3
Bau, brata Rusjan sta poskušala izdelovati letala. Ta so letela, torej sta bila v tem do neke mere uspešna. Nikakor pa nista bila dobra letalca, kaj šele najboljša!
Diebaumaister
12. 01. 2019 18.31
+5
Dej ne pokaj, kakšna letala sta izdelovala??? Bila sta pilota in to odlična odppri kakšno knjigo v tvojem življenju, pa ne Sneguljčice, bu mb bo.
štrekeljc
12. 01. 2019 22.12
+2
Bau, saj me boš pripravil do tega, da bom homu plus pritisnil na njegov komentar o tem, da smo Slovenci narod samovšečnih kmetov.
Pascalo70
12. 01. 2019 10.21
+32
Nekaj o letalstvu in generalu Pircu (žal premalo poznano, priporočam v branje) FRANCE PIRC, general – major letalstva je bil rojen 22. januarja 1899 v Žimaricah pri Sodražici v revni kmečki družini. Med prvo svetovno vojno, so ga leta 1916 vpoklicali v avstro – ogrsko vojsko, kjer je končal oficirsko šolo. V Jugoslaviji so ga sprejeli v vojaško službo; končal je izvidniško, pilotsko in lovsko šolo ter generalštabni tečaj. Aprila leta 1941 je bil komandant 2. lovskega polka jugoslovanskega vojnega letalstva, 1941 – 1943 je bil načelnik operativnega odseka letalstva NDH. Po razpadu Kraljevine Jugoslavije je veliko pilotov pristopilo k letalstvu NDH. Pristopili so iz različnih vzrokov, najvažnejši pa je ta, da so morali nekako preživeti in svojim družinam zagotoviti sredstva za preživetje. Šele kasneje so se lahko opredeljevali za ali proti okupatorju in to dokazovali s prebegi v partizane. Pirc je v letalstvu NDH imel sledečo funkcijo”Glavar stožera zapovjedništva bojnog zrakoplovstva NDH”. Ta položaj mu je omogočal, da je narodno osvobodilnemu gibanju dajal razne podatke s katerimi je sodeloval od samega začetka. Iz letalstva NDH so se pojavljali pobegi v partizane, k Sovjetom ali pa zahodnim zaveznikom. Tudi Pirc se je odločil za pobeg in dne 21. oktobra 1943, ko je bil na službenem potovanju z letališča Banja Luka – Zalužani na letališče Mostar – Jasenica, pristal pa je v okolici Bugojna. Letel je z letalom FIAT AVIA FL-3. Zaradi tega prebega so mu ustaši na zverinski način ubili člane ožje družine (ženo in hčerko). Po ukazu vrhovnega štaba NOV in POJ je bilo letalo premeščeno v Livno, kjer je bilo umeščeno v sestav Prve zračne baze. Pirc je prišel v Vrhovni štab NOV Jugoslavije, ki je bil takrat v Drvarju. Imenovan je bil za “Načelnika vazduhoplovnega odelenja pri VŠ NOV in POJ” kot polkovnik in skupaj z maršalom Titom sodeloval pri pogovorih z Angleži o šolanju in oborožitve prvih partizanskih eskadrilj. Dne 15. marca 1944 je odšel v Kairo na pogovore z zavezniki o prehodu kraljevih letalcev, ki so po kapitulaciji SHS preko Grčije prispeli v Egipt, v partizanske vrste. Ti letalci so do takrat leteli v sestavi angleškega letalstva RAF. Po vrnitvi v Drvar in nato nemškem desantu ter poskusu uničenja VŠ in zajetju Tita se je skupaj s Titom umaknil na Vis, kjer nato zasledimo “Vazduhoplovno odelenje pri VŠ”, nastanil se je v naselju Borovik. Od tu je odšel zopet v Afriko na kontrolo partizanskih letalcev, ki so se šolali na severno afriških letališčih. Vrnil se je 16. junija 1944. Poročal je o oblikovanju prve lovske eskadrilje ( No. 352 YUGOSLAV SQUADRON RAF), ki je bila ustanovljena 22. aprila 1944 in o poteku priprav za ustanovitev druge eskadrilje No. 351. Od 29. oktobra 1944 do 1. oktobra 1946 je bil komandant letalstva NOVJ in JA. Leta 1946 je kot general – major odšel v diplomatsko službo, kjer je bil od leta 1946 do 1949 jugoslovanski veleposlanik v Argentini; po odpoklicu je ostal tam kot emigrant, vendar se je pozneje vrnil in živel v Beogradu. Čin polkovnika mu je bil priznan leta 1943, v čin general – majorja pa je bil povišan 1. septembra 1944. Odlikovan je bil z priznanjem/redom partizanske zvezde I. reda in redom/priznanjem bratstva in jedinstva I. reda. Umrl je 22. junija 1954. Pokopan je na pokopališču v župniji Sodražica. Na nagrobniku je poleg staršev napis sin France, general aviacije.
murinar
12. 01. 2019 10.18
+24
Od samega začetka so bili Slovenci zelo dobri kar se tiče aviacije ! Od Rusiana dalje , v Jugoslaviji je bilo nekako nepisano pravilo ; Slovenci -aviacija , Srbi -pešadija , hrvati -mornarica !
Homofobb
12. 01. 2019 10.22
-27
Homofobb
12. 01. 2019 10.11
-49
Ko so v Franciji , Italiji, Vb ,itd leteli s nadzvocnimi letali smo Slovenci se orali njive s kravskim pogonom!!!!!!!
VolkBrenin
12. 01. 2019 11.02
+27
murinar
12. 01. 2019 12.35
+7
Jimi1
19. 01. 2019 13.01
+1
No moj stari oče je tako oral do leta 1991, ko je umrl... Napisano v tem pogledu drži, vendar za posameznike, ki se niso hoteli sprijazniti z motorializacijo tehnike na podeželju....
Homofobb
12. 01. 2019 09.58
-32
Slovensko ' letalstvo'! Muahshahaha
VolkBrenin
12. 01. 2019 12.23
+9
predvsem pa slovensko izrazoslovje in besedišče....Za začetek si lahko pomagaš s " konjavsko " vprego...
murinar
12. 01. 2019 15.47
+2
poserjemsenavas
12. 01. 2019 09.50
-4
Saj imamo sedaj tudi vrhunske lovce F- 59 Pilatus. Od smeha ob pogledu na to letalo, se sovražniku tako tresejo roke, da ga je nemogoče zadeti ali pa se po.serjejo v gate
Sputnik
12. 01. 2019 09.21
+2
kdo pa sploh lahko leti galeba? kolikor js vem samo Andrej Perc in noben drug pa še on zato ker ima jugo licenco kot kapetan letečih zvezd
fairplayy
12. 01. 2019 08.53
-14
Letala bi lahlo vsem koristila ce ne bi vsak dan cetrt milijona potniskih letal v zraku onesnazevalo zrak
tedoVV2HCmedo
12. 01. 2019 08.45
-13
Nemejebat, kakšno letalstvo in pilote imamo pri nas? Helikopterje in kaj še?
OsamljeniJezdec
12. 01. 2019 09.52
+26
tediMedi pojačaj dozo čokolinota pa sirupa proti vakumu pod streho.. 😁 ta tema ti ne leži najbolj.. si še preweč mlečn da bi poznal zgodovino slovenskega letalstva.
BobbyP
12. 01. 2019 08.39
-38
Že ko preberem "slovensko letalstvo" v naslovu in pompozen članek pod njim, mi gre na smeh. Ni ga bolj patetičnega in zlaganega naroda kot Slovenci.😣 😂
Castrum
12. 01. 2019 09.39
+21
Slovensko letalstvo te moti? Si že slišal za Edvarda Rusjana?
Animal_Pump
12. 01. 2019 10.03
+48
Pa ne boš verjel...Slovenski piloti so 6 Aprila 1941 branili Beograd...Miho F. Кlavora, Karlo Štrebnek, Vladimir Gorup...zapomni si ta imena. So sklatili kar nekaj Nemških lovcev....Miho F.Klavora je v boju z nemškimi lovci je pokazal izjemno znanje in sestrelil dva nemška lovca Me-109 F. Njegov boj z letalom z oznako L-26 so občudovali tudi očividci na zemlji. Sestrelili so ga 7. aprila, toda šele tedaj, ko mu je zmanjkalo streliva....Tako, da ne pljuvaj po našem narodu...če ti kaj ne paše...lahko greš.
murinar
12. 01. 2019 10.14
+15
BobbyP --ti si hrvat ,se vidi iz tvoje laži in ljubosumja !
murinar
12. 01. 2019 15.49
+8
htvat -balkanec ima svojo zgodovino ,jesenovec in srbosek ,o tehniki nima pojma !
zaj?ek
19. 01. 2019 09.59
+1
Pikabalonca
12. 01. 2019 08.14
-18
Kje je Falkon, ..?? Ena izmed ,mnogih rdečih zablod ??
bora89
12. 01. 2019 08.26
+42
levi, desni, beli, rdeči, naši, vaši...a je res treba za vsak komentar napisat, kdo je kriv, la pa podobne bedarije???
sebak81
12. 01. 2019 09.12
+34
Rešuje življenja v eurotransplant programu.. samo upaj, da se ti ali kdo od tvojih ne pojavi na spisku in bo letel zanj.. preden pišeš neumnosti..
OsamljeniJezdec
12. 01. 2019 09.31
+14
ku_ra kaj mešaš jabolke in hruške pa kaplarja k je bil tud fejst rdeč.. članek govori slovenskih vojškem letalstvu skozi zgodovino in ni povsod komi zarota.. drž se raj šporheta...
bergman
12. 01. 2019 10.14
+15
Moderator je pobrisal moj komentar pod \"pretvezo\", da je bil \"sovražni ali žaljivi komentar\" kar sploh ni res in naj povedo tisti, ki so uspeli prebrati komentar!!!! Dokazuje pa tudi to, da moderator določene pisce komentarjev ščiti pri njihovem pisanju ne glede na to kaj pišejo!!!! Ampak jaz vztrajam pri svoji trditvi, da je pisec komentarjev \"pikabalonca\" Zelo negativno nastrojen proti vsem kar ni tako kot on želi, kar je že kar malo bolano!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!