Slovenija

100-odstotni dodatek delavcem

Ljubljana, 10. 10. 2006 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovci bodo lahko sami določali obratovalni čas. Dodatek za nedeljsko delo bo znašal 100 odstotkov.

Nakupovalni vozički ob nedeljah ne bodo več samevali, saj bodo trgovci obratovalni čas določali sami.
Nakupovalni vozički ob nedeljah ne bodo več samevali, saj bodo trgovci obratovalni čas določali sami. FOTO: POP TV
Poudarjamo in zavedamo se, da je nova kolektivna pogodba rezultat spremenjenega odnosa in spoznanja, tako delojemalcev kot tudi delodajalcev, da je v dejavnosti trgovine potrebno vse probleme razreševati s socialnim dialogom in partnerskim odnosom, tako danes kot tudi v prihodnje. Sindikat delavcev trgovine

Predstavniki trgovcev in zaposlenih v trgovini so podpisali novo kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine. Kolektivna pogodba bo po novem urejala tudi odpiralni čas prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki tako poslej ne bo več urejen z zakonom o trgovini. Vlada je spremembe zakona že vložila v obravnavo v državni zbor.

Predstavniki socialnih partnerjev so vsebino kolektivne pogodbe usklajevali v okviru ožje skupine, dokončno pa so jo uskladili v začetku oktobra. Kolektivna pogodba se bo začela uporabljati 1. januarja 2007, razen dela pogodbe, ki se nanaša na poglavje o delovnem času, odmorih, počitkih in dodatkih, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, ki je za delavca manj ugoden, - ta se začne uporabljati že s 1. novembrom 2006.

"To pomeni, da bodo lahko trgovska podjetja že ob uveljavitvi predvidenih sprememb zakona o trgovini prilagodila obratovalni čas prodajaln," pojasnjujejo v združenju za trgovino. Novela zakona o trgovini, ki jo je vlada v obravnavo v DZ vložila po skrajšanem postopku, bo na novo uredila področje obratovalnega časa prodajaln. Obratovalni čas bo odslej poslovna odločitev posameznega trgovca, vendar mora trgovec pri tem izpolnjevati vse obveznosti, povezane z delom zaposlenih v tej dejavnosti, kot jih opredeljujeta zakon o delovnih razmerjih in danes potrjena kolektivna pogodba dejavnosti trgovine.

Omejitve pri določanju nedeljskih delavcev

Noseče trgovke ob nedeljah ne bodo delale.
Noseče trgovke ob nedeljah ne bodo delale. FOTO: POP TV

Del kolektivne pogodbe, ki ureja delo ob nedeljah in praznikih, so socialni partnerji uskladili že maja. V skladu z doseženim dogovorom mora trgovec pri razporejanju na delo ob nedeljah in praznikih upoštevati predvsem, ali delavec skrbi za otroka, dela ne sme naložiti noseči delavki ali delavcem z bolnimi otroki. Tisti, ki skrbijo za otroke od treh let starosti do vstopa v šolo, lahko delajo do deset nedelj na leto, vsi ostali pa lahko delajo največ dve nedelji na mesec, a ne več kot 26 nedelj v letu. Omejitve sicer ne veljajo za družinske člane delodajalca.

Trgovci in sindikati so se že maja dogovorili tudi za višji dodatek za nedeljsko delo, ki bo ob začetku veljave nove kolektivne pogodbe znašal 100 odstotkov, za delo ob določenih praznikih (1. januar, 1. maj, 1. november, 25. december in velikonočna nedelja) pa 200 odstotkov.

Sindikati zadovoljni

V sindikatu delavcev trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so zadovoljni, da sta tokrat oba sindikata, podpisnika pogodbe, tudi sindikat trgovine pri Konfederaciji sindikatov 90, delovala usklajeno, kar je po njihovem mnenju nedvoumno prispevalo k uspešnemu zaključku pogajanj.

NSi proti spremembam

Odbor DZ za gospodarstvo je na današnji seji podprl predlog sprememb zakona o trgovini, s katerim se urejanje odpiralnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih prenaša iz zakona v kolektivno pogodbo. Novela zakona je rezultat dogovora med socialnimi partnerji, ki ga je vlada v celoti povzela. "Težko je najti argumente, da se zavrne sporazum med trgovci in sindikati," je uvodoma povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

NSi ne bo podprla predlaganih sprememb zakona o trgovini, ker predlagana sprememba izničuje voljo ljudi, ki je bila izglasovana na referendumu. Izid referenduma vsi poznamo, kar pomeni, da bi trgovine ob nedeljah morale biti zaprte. Referendumsko vprašanje se je glasilo, ali ste za to, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, in ne, ali bi trgovke ob nedeljah delale za primerno plačilo. V poslanski skupini NSi se zavzemamo za družinske vrednote, zato želimo, da so matere ob nedeljah v krogu družine, so zapisali v sporočilu za javnost.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caroll
25. 07. 2007 10.30
v trgovini sem že več kot 30 let, od tega 20 let delam ob nedeljah...smobili ena prvih Mercatorjevih trgovin, ki je imela ob nedeljah odprto...ni problem nedeljsko delo...problem je nizka osnovna plača trgovcev, ki se ne spreminja že več kot 10 let in tudi 100 dodatek na nedeljo ne pomeni nič...za delo ob nedeljah (2 nedelji na mesec )dobim nekaj čez 5000sit (to sem v tolarjih napisala, da vam ne bo treba preračunavat) neto je 3547sit...s tem, da delam 14 dni skupaj ... dobro, da imam super taščo in razumevajočega moža, ki sta veliko nedelj, ko ste nekateri bili s svojimi družinami v naravi še prej pa v šopingu, kuhala in vzgajala otroke... toliko o tem... vidite, ni problem delat ob nedeljah, problem je nekje pri nujnosti nakupov, slabem plačilu in seveda brez družinskega življenja...
Daniela Draucbaher
25. 07. 2007 09.55
Ja folk takole je v demokraciji, sami smo šli v to prostovoljno. Pač spremembe prinesejo novosti, žal pa te vedno niso samo prijetne. Vse povsod po svetu obstajajo ljudje s poklici pri katerih žal ni določen delovni čas. Kot pravi Knes dandanes skoraj ni poklica, da greš lahko ob treh ali štirih domov in lepo uživaš.
Prvo Bore
25. 07. 2007 09.17
""zavzemamo za družinske vrednote""" Totalna neumnost od domobrancev. Veliko družin poznam, ki so zaradi takšnega sistema raztrosene. Kako bo mama kaj zaslužila, če ne bo delala tudi ob nedeljah, ker če ne bo delala, ne bo mogla živet s takšno nizko plačo. Sedaj samo pritiskajo na delavce, ki so slabo plačana delavna sila, ker morajo prazniti trgovine, ker je zelo močna konkurenca. Ker je pa mami ves čas v službi, pride do razkroja družine. Sedanje stanje je ubijalsko !! Vsak ima kakšen del in družine se ne vidijo po tedne, mesce. nobenega spoštovanja do odraslih, kar se ne čudim, da nas mlajši obtožujejo, da smo vse zajebal. Prenizka delovna postavka in previsoke cene prehrambenih proizvodov.
Metalm
25. 07. 2007 09.03
grgec: Se ti sploh zavedaš kolko folka dela v nedeljah, posebej tisti ki imajo ruski turnus.
Kr'en
11. 10. 2006 11.58
Vsaka čast Knes, tud sam sm v informacijski tehnologiji in ne pomnem več kok noči sem prebedel sploh k so ble krize. Ponavad še kje bogu iza nogu. Sam mi stari nimamo sindikata kar poslodično pomeni, da smo ful "hudo" plačani. Ta "hudo" pa najbolš mi vemo kakšen je glede na vloženo delo. Moram te pa popravit v toliko, da ni problem kdo dela in kdo ne v nedeljo, ampak je problem, da so izsceniral nek referendum in zagonil miljone proračunskega denarja, komu na čast. Zdej pa nej vsi sindikati in politiki plačajo te silne miljone, ki so jih v greznico zmetali. Zunaj so centri ala spar in mercator odprti tudi 24ur, petek in svetek. Grgec upam, da nisi ti eden tistih, ki naredi totalni kažin ko bankomat v nedeljo ne dela ;)
knes
10. 10. 2006 23.43
grgec - peki, medicinske sestre (ne samo zdravniki), komplet vsi turisticni delavci (gostinci, hotelirji, sobarice, ...), gasilci, vse 24urne sluzbe (celo pomoc uporabnikom raznih internetnih in ostalih opraterjev)... na tisoce ljudi dela ob nedeljah, kolega. Na tisoce. Konec koncev celo jaz, ki delam v informacijski tehnologiji, ob petkih in svetkih, za konkretno beden denar (brez kakrsnihkoli dodatkov za nedeljsko delo, jasno), ce se le roki blizajo. Da ne govorim o sistemcih.
lucasa
10. 10. 2006 22.52
Če ljudje hočejo dela in kruha in iger, pa naj delajo v nedlejo. Zakja pa ne? Kakšna NSI neki? Bodo cerkve prazne? Se tega bojijo?
yan333@email.si
10. 10. 2006 22.40
se opravičujem za tiskarske napake:)
yan333@email.si
10. 10. 2006 22.37
vlada tega NE PODPIRA. minister drobnič je storil vse potrebno kar on more storiti vendar je sedaj prišlo do dogovarjanja med sindikati in trgovci katerim. prededniki sindikatov so bili s strani trgovcev prav gotovo dobro zelo plačani. zato pa pravim da bi bilo potrebno sindikate ukint ali pa postavit novo vodstvo. sedaj se borijo za lasten žep ne pa za delavce!
Buucka
10. 10. 2006 18.32
Robinud keri so ti poklici k se delajo v nedeljo??? raznen policajev pa zdravnikov( pa še te delajo samo dežurni) vsi so lepo doma al pa v trgovinah zato so pa odprte
mindfucker
10. 10. 2006 18.14
Drobnič proti, Drobnič za! A je komu kaj jasno??
robinud@volja.net
10. 10. 2006 17.24
"...družinske vrednote, zato želimo, da so matere ob nedeljah v krogu družine" Kaj pa očetje ? Kaj pa ducat drugih poklicev, ki prav tako delajo ob nedejah. O bleferendumu pa ... no ja, saj ni kaj za povedat, še en dan na Balkanu...
pomi@auspuh.com
10. 10. 2006 14.53
Kje je zdaj principielnost SDSa?
Kr'en
10. 10. 2006 14.53
Ta vrli sindikat in vsi poslanci, ki so takrat greli klopi in seveda tudi ministri naj dajo sedaj teh 600mio v državno blagajno. Prekleta banda brez obrazna. Sam žrejo žrejo žrejo dokler ne bodo popokal, sam kaj hudiča k majo tiste debele vampe brez meja.
krašvc
10. 10. 2006 14.38
Strinjam se s tabo miran,kaj so sploh storili,sindikat pa tak ,kaj so vas podkupili vse bo tako ,kot je bilo pred referendumom ,samo metanje peska v oči,vlada pa to podpira,ko je šlo za večinski sistem volitev ,se je takrat opozicija sklicevala na referendumsko voljo ljudi,sedaj se pa spreneveda in ne ve več kaj je volja ljudi
Miramare
10. 10. 2006 14.37
In kdo bo odgovarjal (finančno mislim) za izpeljavo nepotrebnega referenduma? Vsevprek se je vpilo, da morajo biti trgovke ob nedeljah doma (s svojimi družinami), kar naenkrat pa to ni več res. Kolikor razumem, je sedaj država pomagala trgovkam, da so se prodale za boljši denar. Bi bilo zanimivo to poskusiti tudi v drugih panogah, seveda za denar vseh davkoplačevalcev. Res živimo v Butalah.
mjemjaw@yahoo.co.uk
10. 10. 2006 14.31
Referendum je predlagala takratna opozicija, ki je danes pozicija, podprle so ga vse desne stranke, tudi SDS. Danes pa te iste stranke z SDS na čelu izničujejo referendumsko odločitev!? Pa kaj se gredo? Očitno so z referendumom samo poceni nabirali politične pike, za navadne delavce jih pa briga. Kar itak vse bolj dokazujejo...Banda
Maxsterr
10. 10. 2006 14.24
Haloo,saj to bi lahko storili že pred referendumom in tako prihranili več kot 600 miljonov sit davkoplačevalskega denarja.Paljenje pa tako!Res ste sposobni,pravi butalci...