Slovenija

12-letnik iz Ljubljane ujel 100-kilogramsko tuno

Ljubljana, 22. 08. 2021 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
208

Lan Cestar je pri otoku Plavnik blizu otoka Krk ulovil 100 kilogramov težko tuno. Z velikanko se je boril kar uro in pol v stoječem položaju pri žgočem soncu, ki je temperaturo dvignilo nad 35 stopinj Celzija. Mladi Ljubljančan je s svojim ulovom postal prava senzacija med ljubitelji lova na velike ribe, saj izkušeni ribiči tun vedo, koliko znanja in spretnosti je potrebnih, da jih prelisičijo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 12-letnik ujel 100-kilogramsko tuno
    02:42
    Iz SVETA: 12-letnik ujel 100-kilogramsko tuno
  • 12-letnik iz Ljubljane ujel 100-kilogramsko tuno
    00:47
    12-letnik iz Ljubljane ujel 100-kilogramsko tuno

O velikem podvigu Lana Cestarja so nas obvestili predstavniki hrvaškega kluba BIG OM iz Omišalja, ki so organizirali klubsko tekmovanje v lovu na velike ribe v Omišalju (big game fishing). "Lan se ribolova že nekaj let uči pri svojem očetu Bojanu Cestarju, ki je eden najuspešnejših ribičev velikih rib. Tako je 12-letnik prejšnji konec tedna z izkušenimi ribiči nastopil na klubskem tekmovanju v lovu na velike ribe in svoji ekipi Baraccuda prinesel zmago ter tako senzacionalno odprl letošnji lov na tune na Kvarnerju," so sporočili veselo novico.

12-letni Lan Cestar, ki tehta 40 kilogramov, je z dobro tehniko ujel 100-kilogramsko tuno.
12-letni Lan Cestar, ki tehta 40 kilogramov, je z dobro tehniko ujel 100-kilogramsko tuno. FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

Seveda nas je zanimalo, kako lahko fant, ki ima 40 kilogramov, ulovi ribo, ki je še enkrat in pol težja od njega. Zato smo Lana in njegovega očeta poklicali.

Člani ekipe Barracuda so slovenski državni prvaki in so nanizali že vrsto uspehov. Letos aprila so na svetovnem prvenstvu na Kostariki po štirih dneh lovljenja mečaric pristali na petem mestu. Predlani so med 25 ekipami zmagali na tekmi v Omišu, kjer so ujeli šest tun. Pred tremi leti so osvojili največjo tekmo na Jadranu v tunolovu, kjer je bilo 52 čolnov. Bojan Cestar je kapetan slovenske državne reprezentance in je bil do zdaj že na šestih svetovnih prvenstvih.

Oče Bojan Cestar, ki je tudi kapetan slovenske državne reprezentance ribolova na velike ribe in je bil do zdaj že na šestih svetovnih prvenstvih, nam je nemudoma hitel pripovedovati, kako zelo ponosen je na svojega sina. Tudi sam se je namreč učil od svojega očeta, ki ga je navdušil za to dejavnost. "Športni ribolov se v družini prenaša in to je dober občutek. Boljši, kakor če bi tuno ujel sam. Na sina sem ponosen tudi zato, ker sem ga med njegovo borbo s tuno dvakrat vprašal, ali mu pomagam. Rekel je, da ni 'šans', da se bo boril do konca. Pravila na tekmi so namreč taka, da tisti, ki prvi prime palico, na katero je tuna prijela, se mora z njo boriti do konca. Če mu kdo pomaga, riba ni priznana oziroma je ekipa diskvalificirana. Borba pa lahko traja par ur, dokler jo ne privlečeš do čolna. Potem jo lahko spustiš ali vzameš, če je všteta v dovoljeno kvoto," je pojasnil oče Cestar, ki ni skrival, da ga je skrbelo, ali bo sin zmogel ukrotiti tako veliko ribo.

Lan Cestar, ko je ujel tuno velikanko: "Sploh nisem vedel, kaj naj rečem. Upanje je padalo, preden je prijela, potem, ko sem jo ujel, pa sem bil tako vesel … nepopisno je bilo."
Lan Cestar, ko je ujel tuno velikanko: "Sploh nisem vedel, kaj naj rečem. Upanje je padalo, preden je prijela, potem, ko sem jo ujel, pa sem bil tako vesel … nepopisno je bilo." FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

Tekmovanja v Omišalju se je udeležilo 13 posadk, članov kluba BIG OM

Vsaka ekipa je imela od dva do štiri tekmovalce. V ekipi Barracuda sta bila poleg Lana in njegovega očeta še Luka Šimunovič in Marko Lampič. "Sin je šel z mano na tekmovanje kot gost. Zelo si je želel ujeti veliko tuno. Glede na to, da sem nekaj dni pred tekmo tukaj že treniral, sem vedel, da velike tune so na tem območju. Ker si jo je Lan želel izvleči, je prvi prijel za palico, ko je zagrabila. Izvlekel jo je v uri in pol s stoječo tehniko na pas. Tuno imaš v bistvu na sebi, na svojem telesu, in se z njo boriš z gibi," je Bojan Cestar pojasnil način izlova.

Lana je nad ribolovom navdušil oče Bojan Cestar, ki je tudi kapetan slovenske državne reprezentance ribolova na velike ribe.
Lana je nad ribolovom navdušil oče Bojan Cestar, ki je tudi kapetan slovenske državne reprezentance ribolova na velike ribe. FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

Sin Lan nam je nato kot pravi ribiški strokovnjak razložil še ostale podrobnosti. Lovili so po sistemu 'drifting', kar pomeni, da so ribiči na odprtem morju trnke z vabami spuščali z mirujočega plovila. "V morje smo metali koščke rib, da je tuna priplavala do trnka in se nato nanj zataknila," je povedal.

Preden je Lan ujel tuno, jo je večina ostalih ekip že imela na čolnih. "Naše upanje je počasi razpadalo. Ampak potem je le zagrabila – po dveh urah. Šel sem k palici in se nato z njo boril uro in pol v stoječi tehniki. Zgleda tako, da imaš na sebi pas, v katerem je nameščena ribiška palica. Delaš počepe in druge gibe, da tuno navijaš na laks in privlečeš k sebi," je potek opisal mlad ribič.

Lan je ponosen na svoj veliki ulov.
Lan je ponosen na svoj veliki ulov. FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

A kako lahko 12-letnik, ki tehta 40 kilogramov ujame 100 kilogramsko tuno, nas je zanimalo? Pojasnil je, da je vsa mojstrovina v pravilni tehniki: "Težko je, ampak če imaš tehniko, jo uloviš. Niti se nisem preveč utrudil, saj sem vedel, da jo moram izvleči – na tak ali drugačen način – samo da bomo zmagali."

Ko je riba prijela, je Lan takoj vedel, da je tuna velikanka, čeprav se je ujela okrog 500 metov stran od čolna. "Velika riba najprej naredi en velik poteg – to pomeni, da povleče veliko laksa iz ribiške role in nato splava na površino, saj jo zanima, kaj se dogaja. Čeprav je ne vidiš, ker je predaleč stran, veš, da je velika, ravno zato, ker priplava na površino. Potem, ko jo privlečeš v bližino čolna, se potopi v morje in nekam usidra. Tam izgublja moč in se ogreva," je reakcije velikih rib opisal Lan.

12-letni Lan Cestar je ekipi Barracuda prislužil zlati pokal.
12-letni Lan Cestar je ekipi Barracuda prislužil zlati pokal. FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

'Bil sem tako vesel … nepopisno je bilo'

Tuno velikanko je nato ekipa s posebno ostro kljuko, ki ji ribiči pravijo gas, dvignila na čoln. "Sploh nisem vedel, kaj naj rečem. Upanje je padalo, preden je prijela, potem, ko sem jo ujel, pa sem bil tako vesel … nepopisno je bilo,"  je ponosno povedal mladi ribič, ki se z ribolovom bolj intenzivno ukvarja dve leti. Zanj ga je navdušil oče, s katerim je že pred tremi leti začela spoznavati svet rib. Lani pa se je, kot je Lan poudaril, "začelo zares dogajati". Ujel je svojo prvo ribo. In ne lovi zgolj morskih rib, ampak tudi rečne. A posebno mesto v njegovem srcu ima prav tuna. "Pri ribolovu mi je všeč, ker vidiš naravo in njeno lepoto. Ribo lahko izpustiš in jo vrneš v svoje okolje," je strnil misli 12-letnik.

Lan Cestar med borbo s tuno.
Lan Cestar med borbo s tuno. FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

Predstavniki kluba BIG OM pa so potrdili, da je bila prav Lanova tuna najtežji ulovljeni primerek na letošnjih uradnih tekmovanjih v Jadranu. "Upamo, da se bo ta lepa zgodba nadaljevala na mednarodnem tekmovanju na big game ribolovu BIG OM 2021, ki bo letos potekalo od 25. do 28. avgusta v Omišalju," so sporočili. 

Lanovo Tuno je klub obdržal, saj je bila všteta v določeno kvoto. Kot je običajno, je vsak od tekmovalcev dobil kos njenega mesa, nekaj pa so jo nato spekli.
Lanovo Tuno je klub obdržal, saj je bila všteta v določeno kvoto. Kot je običajno, je vsak od tekmovalcev dobil kos njenega mesa, nekaj pa so jo nato spekli. FOTO: Arhiv Bojana Cestarja

V Sloveniji je tune prepovedano loviti

Naša država se namreč ob vstopanju v EU ni vključila v sistem ribolovnih kvot za tune. Če ribič v Sloveniji ulovi tuno na trnek ali v mrežo, jo mora spustiti nazaj v morje. "Za enkrat še tečejo postopki in se dogovarjamo s krovno zvezo, da bi nam omogočila kvoto, po kateri bi lahko tune lovili tudi naši ribiči. Na tekmovanjih v big game ribolovu lahko lovimo velike ribe, a ne tun. Če jih slučajno ujamemo, jih ne smemo vzeti iz vode, ampak jih pod vodo izmerimo in nato izpustimo," je pojasnil Bojan Cestar. Za konec se je zahvalil še vsem v klubu BIG OM: "Ponosen sem, da sem njihov član, saj so me vzeli za svojega in že ves čas gradimo prijateljski odnos."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volvo4444
25. 08. 2021 18.15
+1
komentatorji mislim da ste mal bogi
Pelargonija
23. 08. 2021 19.34
+0
Pri 10. letih je začel otroka učit tehnike ubijanja velikih rib? Pa kje živijo ti ljudje?! Morja se nam praznijo, tile se pa ne spomnijo drugega hobija kot lova še na tiste živali, ki jim je uspelo preživet našo požrešnost? Takile profili so med vojno za vikend hodili v Sarajevo. Zavrženo!!!
nutijan
23. 08. 2021 18.28
-1
Sam res to tuno je ven spravil ven fotr, mulcu je sam na trnk prjela
Lajalica
23. 08. 2021 13.15
-1
Se mora fantič še malo anatomije rib naučit. Kje drekec pekec pride ven... Če bi gledal Rexa, bi vedel kam se da lupčka.
Kam Rineš
23. 08. 2021 11.26
+4
Razvajenček mali in bogati fotr.
Ines Clara Baumann
23. 08. 2021 10.56
+8
Pokovec je ze morilec! Fuj!🤢🤮🤮🤮
FutureWorld
23. 08. 2021 10.53
+1
Vazno da v vasih novicah umirajo ljudje od fiziološke raztopine in da 40kil mulc po eni uri borbe potegne vn 100kg tuno. Vse zelo logicno. 40 kg decek ne dvigne 30kg utezi, kaj sele da se eno uro bori z 100kg tuno.🙈🙈🙈
Komendator
23. 08. 2021 13.54
+1
Za razliko od tebe obstajamo tudi taki, ki članek pred komentiranjem preberemo!
Komendator
23. 08. 2021 13.55
+1
In da vitel uporablja človeštvo že vsaj kakšnih 2000 let...
cekinar
23. 08. 2021 10.14
-3
Tale mladi ribič bi lahko nahranil vso Slovenijo namesto Janusa,ki nam samo krade.
medusa
23. 08. 2021 09.46
+13
Ponosen ??? Na kaj le?! Da je ubil to prelepo žival ... Ko zlam ...
agentii030
23. 08. 2021 10.27
-6
batom@pinkponk.com
23. 08. 2021 09.42
+17
ko se srečaš s tako živaljo, te prežame čudenje in spoštovanje in ponos, da si jo premagal. ampak iz spoštovanja izhaja, da ji daš svobodo. ne pa da poljubljaš njeno truplo. višek antropoegoizma.
komercialka
23. 08. 2021 09.17
+9
Poziranje na kopnem (bogatih Slovenčkov) z vsako tuno težjo od 100 kg, ne pomeni nič drugega kot goljufanje s kvotami - beri podkupovanje hrvaških profesionalnih ribičev.
Blallka
23. 08. 2021 09.17
+16
Še malo pa v morju nič več ne bo razen plastike in odpadkov. Leta 2050 bo že več plastike kot rib. Mi je pa žal za taka živa bitja, ki nikomur nič nočejo in morajo umret za malo žretja, kot da bi samo človek imel ekskluzivno pravico na tem planetu in nič drugega.... Pa ni tako.
Janez Novak 13
23. 08. 2021 08.50
+12
Ampak ti ljudje imajo res preveč časa. Ali ga ne bi raje bolj koristno uporabili?
Cene Urban?i?
23. 08. 2021 08.44
+4
Vegiji in vegani čutijo potrebo, da svoj način življenja vsiljujejo pod vsako temo! Vegetarijanstvo pa sicer vsebuje en velik paradoks, saj temelji na moralnih načelih (ne ubijati, da bi jedel), ki se lahko razvijejo le pri visoko inteligentnih in etičnih bitjih. Visoka inteligenca se lahko razvije le pri bitjih, ki se prahranjujejo z lovom, saj je tu potrebna taktika, strategija, orijentacija v prostoru, hitro prilagajanje situaciji, ..., če se le paseš, pač potrebuješ le hiter refleks za beg, hrana pa je povsod naokoli. In tako je šele človek, kot vrhovni plenilec na tem planetu, razvil dovolj visoko inteligenco, da lahko sprejema moralne odločitve glede svoje prehrane. Če ne bi bil plenilec, jih ne bi mogel. Vegetarijanstvo je legitimna odločitev posameznika, so pa njegovi zagovorniki med najbolj agresivnimi ljudmi na tem planetu, ki vsiljujejo svoj način življenja vsem, povsem enako, kot goreči verniki, ki so prepričani le v svoj način življenja. Talibani so trenutno najbolj aktualni primer tovrstnih bitij.
magic touch
23. 08. 2021 10.14
+6
...no lej tako bova rekla, jaz nisem vegi, niti ga ne promoviram, še manj vsiljujem. Samo ta smrt tune NI bila potrebna in NI bila nujna za preživetje ljudi. Bila je smrt iz užitka, iz hranjenja lastnega ega, za samopromocijo in iz še več nelogičnih razlogov. Če bi se pa res šli športni ribolov, no potem bi jo moral izpustiti in ne mi zdaj "najedat", kako se več kot 100kilskih rib ne izpušča. Pa tudi saj verjetno ribe same poginejo slej ko prej zaradi poškodb v ustih, ki jo jim prizadene trnek. Ja lepo si razložil zgodbico, zakaj je človek postal najhujša zverina in je začel ubijati tudi zaradi užitkov, koristi, zabave, celo svojo vrsto hoče razredčiti. In, da te popravim, talibani niso vegani, niti vegetarijanci, le svoja pravila in način zakola imajo. Določenih živali ne jedo, recimo svinje, dvoživk, roparskih ptic, itd.. Torej si brcnil v temo, in to močno. Mogoče si jih zamenjal z budisti...
Soul
23. 08. 2021 10.19
+0
Občutek, kadar zagovarjaš nenasilje, a te obsodijo kot agresivneža..Očitno so etični normativi v neskladju in jih je potrebno posodobit.Žal, tudi ko odrastemo, se obnašamo kot v zgodnjem otroštvu in vsako dobronamerno besedo, opozorilo doživimo kot grožnjo.., pametovanje s strani starša..z istim vzorcem se bojujemo do konca življenja., ko bi le vedeli za kakšno ceno!Znano je, kdo in kaj nam preprečuje, da se dvignemo nad omejenostjo fizičnih okov, v tem pogledu se komaj vidi, koliko je velika in do kje seže Njegova ljubezen do nas vseh skupaj, čeprav je naša ignoranca trdno zasidrana.
real....
23. 08. 2021 10.39
+1
Soul..to je tista ozka pot o kateri sva ze govorila..blagor tistim,kateri so dojeli in ne jedo krvave hrane ter pogumno vztrajajo do konca..kdor bo gledal s srcem bo dojel rasnico!?
Soul
23. 08. 2021 11.40
+1
Aja, mnogi mislijo, da se življenje konča za prvim ovinkom in, da je končni domet naše inteligence izkrivljena tradicija, prežeta s prežvečeno filozofijo omejenosti.Malo, malo ljudi pozna umetnost prave svobode in svobodne volje, po večini smo sužnji materije in njenih "neskončnih" lovk.
real....
23. 08. 2021 12.06
+1
Cene..motis se..kaksna agresija neki..lahko si hvalezen,da obstajajo ljudje,katerim ni vse eno in te oziroma nas opozarjajo na nevarnost..jaz ne jem mesa po lastnem spoznanju..nobene prisile in agresije ni bilo od nikogar!?
Cene Urban?i?
23. 08. 2021 19.03
+1
Toliko odgovorov na moj komentar, pa očitno nihče ni natančno prebral ali pa razumel napisanega. Nimam kaj dodati, le še 1x preberite, pa bo morda šlo.
noft
23. 08. 2021 08.41
-1
Izživljanje nad živaljo, Jadranka pa kar tiho?
mr.poper
23. 08. 2021 08.36
-5
Ponos naše države BRAVO.
medusa
23. 08. 2021 09.47
+6
ssecnik
23. 08. 2021 08.33
+18
Največji frajer do konca življenja bi bil,če bi to ribo na koncu izpustil. No,zdej si pa spodaj preberi,kaj si.Pa foter tudi.
semAna
23. 08. 2021 08.27
-8
AldoMay
23. 08. 2021 08.10
+1
Ujeti ribo pomeni, da jo sam tudi potegneš ven. Ko pa gledam tega 20-kilskega paglavca pa mi je jasno, da preko zakonov fizike ne gre. 100kg riba predstavlja takšno silo, da so ji komaj orng nabildani dedi komaj kos. Je samo ena dobra samopromocijska fora za 5min slave.
Razum
23. 08. 2021 08.13
+4
451253
23. 08. 2021 08.54
-2
sej si s pasom pripet na coln, sile ne cuti...je pa smesno, da jo je sam navil na kakrsnikoli roli ze, bravo kokrkol!!!!!sol, na vsaki strani limono na zrezku, da potegne kislino, in dobr tek
smarjan
23. 08. 2021 08.08
-2
Maja, tisti ostri kljuki se reče gaf. Fantu pa čestitke! Ko sem jaz začel lovit sem bil grozno vesel že velike pirke:)