Slovenija

Nekatere stvari bi lahko izvedli sami, a so vseeno najemali zunanje izvajalce

Ljubljana, 17. 12. 2014 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./STA/U.Z.
Komentarji
88

Slaba banka je od ustanovitve za zunanje izvajalce porabila 12 milijonov evrov. Ta znesek ni bil namenjen le svetovalcem, ampak tudi denimo sodiščem, notarjem in prevajalcem. Za določene storitve so plačali tudi NKBM in NLB.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je včeraj potrdil končno poročilo v primeru Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabe banke.

KPK: Slaba banka je za zunanje izvajalce porabila 12 milijonov evrov.
KPK: Slaba banka je za zunanje izvajalce porabila 12 milijonov evrov. FOTO: Thinkstock

Komisija je ugotovila, da je slaba banka za zunanje izvajalce v obdobju od ustanovitve do 31. avgusta letos porabila 12 milijonov evrov. Vendar na komisiji poudarjajo, da denar ni bil namenjen le zunanjim svetovalcem, ampak v ta znesek štejejo vsa zunanja plačila. Med zunanje izvajalce denimo spadajo sodišča, notarji, prevajalci, vključen pa je tudi znesek, ki ga je slaba banka za izvedbo računovodskih, poročevalskih in IT storitev vodenja tveganih postavk plačala Novi KBM in NLB. KPK je med drugim ugotovila, da bi (že dobro ekipirana) slaba banka lahko "marsikatero zadevo" izvedla sama, pa je kljub temu najemala zunanje odvetniške storitve.

Pri KPK sicer pravijo, da dosedanje delovanje slabe banke na področju najemanja zunanjih izvajalcev, kadrovanja ter nezagotavljanje sledljivosti in transparentnosti sprejemanja odločitev kažejo na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja.

Vsa s strani komisije izražena mnenja, opažanja ali opozarjanja so podana z namenom odprave vseh tveganj, ali celo nepravilnosti, in terjajo takojšnje ukrepanje, pravijo v komisiji. V tem času in okolju urejanje problematike tako pomembnega področja, kot je sanacija bank in posledično upravljanje z davkoplačevalskimi sredstvi, ne opravičuje takšne netransparentnosti notranjega delovanja DUTB.

Z vidika komisije so zaskrbljujoče predvsem ugotovitve, ki zadevajo tveganja za nastanek nasprotja interesov pri najemanju zunanjih izvajalcev in zaposlovanju.

Komisija je 6. novembra poročilo in oceno stanja slabe banke posredovala predsedniku vlade, ministru za finance ter sami slabi banki. Prejela je odzive vseh treh in jih je tudi preučila. Celotnega poročila komisija ne bo javno objavila, saj vsebuje nekatere zakonsko varovane podatke.

Boris Štefanec
Boris Štefanec FOTO: Miro Majcen

'Odzivi vlade in ministrstva so bili doslej precej medli'

Predsednik KPK Boris Štefanec je komentiral, da so bili odzivi finančnega ministrstva in vlade doslej precej medli. "Res je v odzivih zapisano, da bosta vlada in ministrstvo tudi v skladu z našim poročilom in revizijskim poročilom računskega sodišča ustrezno ukrepala. Verjamem, da bosta res," je dejal.

Zakaj poročilo ni javno?

"Delujemo javno, kjer se to da. V konkretnem primeru nas zakon ne zavezuje, da je naše poročilo javno. Namenjeno je predvsem DUTB, vladi in ministrstvu za finance," je povedal Štefanec. O tem, da bi lahko prekrili varovane podatke, je dejal le, da je "odločitev senata, da končno poročilo ni javno".

Poleg tega je potrdil, da poročilo ne ugotavlja elementov korupcije pri delovanju DUTB, da je pa "kar nekaj korupcijskih tveganj".

"Pričakujemo bistveno bolj zaostren nadzor nad delom DUTB, za katerega ocenjujemo, da ni bil ustrezen. In če ta nadzor ugotavlja določene nepravilnosti – podobne ali enake, kot jih je ugotovila komisija –, potem verjetno terja tudi neke ukrepe. In s tem ne mislim na kadrovske zamenjave," je dejal Štefanec. Ministrstvo in vlada bi morala biti veliko bolj skrbna pri porabi davkoplačevalskega denarja, je dodal.

Očitke vodstva DUTB, da je poročilo pristransko, Štefanec zavrača in zatrjuje, da je strokovno. Zavrača tudi očitke, da je namen poročila doseči kadrovske zamenjave, da bi se dosegel vpliv na odločanje DUTB. "Nikoli ni komisija o tem niti premišljevala niti kakorkoli odločala. Kdo je pristojen za kadrovanje, je znano," pravi Štefanec.

TI: Delovanje DUTB bi moralo biti javno

"Ob izidu težko pričakovanega poročila KPK v zvezi z delovanjem DUTB ugotavljamo, da še vedno niso izpolnjeni kriteriji transparentnega delovanja in dobrega gospodarjenja s skupnim - javnim premoženjem," so sporočili iz Transparency international (TI) Slovenia. Menijo, da bi morala DUTB tudi zaradi "dvojne cene, ki jo plačujemo državljani (dokapitalizacija bank in upravljanje s terjatvami za visoko ceno) delovati proaktivno transparentno.

"Menimo, da bi delovanje DUTB moralo celo presegati minimalne zakonske obveze, s čimer bi odprli svoje delovanje na vpogled davkoplačevalcem, ki jo financirajo in zaradi katerih institucija sploh obstaja," je zapisal generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

Poročilo KPK ne bo javno razkrito zaradi nekaterih podatkov, ki so zakonsko varovani. Ker zakonodaja preprečuje transparentnost, so odločevalci in vodilni v DUTB dolžni predlagati zakonske spremembe, ki bi omogočale vpogled v delovanje družbe in njeno upravljanje z davkoplačevalskim denarjem in premoženjem, meni Doria.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
18. 12. 2014 17.31
ali DUTB si zasluži za svoje plače.......? in kaj DUTB od svojih zelo visokih prejemkov naredi koristnega za državo Slovenijo............. & kako iracionalno s tem izjemno visokim IZDTKOM skupine - se NE ustvarjajo konjuktura v državi in NOVA delovna mesta ........plendirati pa so mojstri tudi številni Slovenčki.........prejemati visoke plače & od tega kakšni so rezultati........to je pa poglavje posebej..........!
Polly ß
18. 12. 2014 10.14
JA TAKO JE, LAHKO BI REŠEVALI SAMI DOMAČI LJUDJE, SAJ SO SPOSOBNI in tako se sami ponižujemo in imamo za BUTELJNE.Veliko manj bi vse skupaj stalo in še NAŠI LJUDJE BI LAHKO ZASLUŽILI. SRAMOTA, SICER PA ITAK VEMO KDO JE TO NAREDIL IN NAJ ODGOVARJA PRED TO VAŠO KOMISIJO. Upam, da boste VI GOSPODA LE NAPRAVILI RED V SLOVENIJI! Čestitke in SREČNO TER USPEŠNO NOVO LETO 2015!
papez46
18. 12. 2014 07.37
+3
V vsej JU je zaposlenih ogromo mr. in dr.raznih profilov, da o pravnikih ne govorim. Plačani so za to, da delajo, ne pa da svoje delo odstopajo zunanjim izvajalcem. velikokrat je ta zunanji izvajalec firma v lasti prav tega "pacijenta", ki tega NE zna v službi, popoldan pa lahko naredi ( naredi sicer med rednim delom ) vse in še več. Plača 1x za nedelo v službi in 1x za pogodbeno delo.
BELOBOOOG
17. 12. 2014 20.14
+3
Na Dutb pravijo, pijmo dokler je še denarja kaj.
bo7ksar
17. 12. 2014 19.16
+6
Še enkrat se KPK zlorablja. Nekaterim se zapirajo državne jasli in zdaj je panika. Ti ljudje bodo tu 2-3 leta potem bodo pa šli. To je praktično enkratni znesek.
number46
17. 12. 2014 18.39
+12
čist nakratko slabe ideje prihajajo od slaboumnih ljudi. legalizirali smo oziroma ste krajo državnega denarja to je to. In še ljudje so mastno plačani da to počnejo, jao jao to bo še smeha
bo7ksar
17. 12. 2014 18.03
+12
Če bi znali (oz. hoteli) nekatere stvari narediti slabe banke ne bi rabili!
srebrnibreg
17. 12. 2014 16.33
+4
Tisti desni in janšisti, kateri ste tako goreče zagovarjali to slabo banko lepo sedaj samo zraven glejte kako nam pobirajo po nepotrebnem denar iz žepa. Vsi so bili vzhičeni, da pa to morajo tujci delati, ker domačim ni za zaupati. Sedaj je pa s tujci še huje.
BELOBOOOG
17. 12. 2014 20.05
+2
Ni se naredila po prvotnem scenariju, tvoja Lenča je vse za šuštrala.
Mamas&Papas
17. 12. 2014 16.24
+1
Tale Šetafec, Cerar in Pahor bodo Slovenijo potegnili iz krize ....... nj, nj, nj, nj, nj, ......
prašek
17. 12. 2014 16.28
+1
srebrnibreg
17. 12. 2014 16.30
+0
Mamas&Papas
17. 12. 2014 16.31
+2
Tistega, ki mu je v enem letu in pol uspelo dvigniti BDP iz -4% na +2,5% in ki je zaprl večino lopovskih tajkunov.
srebrnibreg
17. 12. 2014 16.48
+2
Kdo je zaprl tajkune? Koruptivni pralec denarja jih je lansiral v naš prostor. Takrat jim je šlo najbolj od rok.
švas
17. 12. 2014 15.37
+1
nisem vedel da rdeća slepota udari tudi na slušne organe in vse, ki so v zvezi stem uporabljeni za komentiranje. drugovi, naša doba tek dolazi mesećeva svetlost u DZ je svaki dan jaća, pa brez zlobe, ni potrebe po brisanju
srebrnibreg
17. 12. 2014 16.29
+3
Ja kaj se pa sedaj sliniš tako na veliko? Kje si pa bil, ko smo eni bili proti tej slabi banki pa ste nas popljuvali, ker je pač to vaš koruptivni idol Evropi obljubil.
aristotel
17. 12. 2014 15.25
+9
nadaljuje se izčrpavanje države in davkoplačevalcev v obliki slabe banke kar je še ena lovka napajanja privatnih žepov,nismo v glavah vodilnih sposobni da bi imeli lastno državo žal,POHLEP ...
gordo
17. 12. 2014 15.21
+4
antitrust08
17. 12. 2014 15.07
+2
Potrebujemo ministrstvo za javna naročila preko katerega bi šla vsa naročila. Zaposlenih max 50 ljudi. Prihranek: neomejen. Premisli CERAR!
cirenij
17. 12. 2014 14.57
+7
Kdaj bo konec teh lopovščin? Delijo se milijoni, navadni ljudje pa nimajo, da bi dostojno dočakali Božič in Novo leto.
cirenij
17. 12. 2014 14.59
+11
Še huje pa je, da so se še tujci prisesali na naše jasli. Kot da naših ni dovolj.
piu
17. 12. 2014 14.51
+5
Denar kar delijo po tekočem traku....Ne briga jih nič ker ni njihov....
piu
17. 12. 2014 14.50
+7
Denar kar delijo po tekočem traku....Ne briga jih nič ker ni njihov....
emilzapata
17. 12. 2014 14.07
+25
Saj je vse brez veze, Kordež oproščen, Janša tudi nič kriv, poštenjak da ga je treba iskati, na slabi banki vse ok, Lovšin pri Interevropi delal sijajno in pošteno, itd........ Ja, kurji tatovi pa ogrožajo državo, da v zaporih ni več prostora za velike ribe. Tako da tudi jaz pravim, naj se že ta pravna komedija čim prej konča, pa ni važno kako.
Jeanus1
17. 12. 2014 14.21
+4
Saj se bo uredila, čim ugasne luč na koncu tunela.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
17. 12. 2014 13.19
+6
imam slabo terjatev do sct.... za 23000€ vam svetujem ce se jo splaca kupt od mene za 100% vrednosti pa to.... sem vec kot Nlb&Nkbm&celje&AbankLds&factor skupi..... majke ...dal smo jim 5,7 skupaj prodajamo pa za 1 mrd... npr toti Nkbm smo butnl 900mio sedaj pa jo prodajamo madzarom za 300 miljoncekof.. jaz pa mam avteka 2009 odplacanega in voljo svetovati...... jezus kak mam rad dutb
Jeanus1
17. 12. 2014 13.02
+6
Če odgovorne takoj zaprejo, ne bo nihče kiksnil niti za milimeter.
jezzson
17. 12. 2014 12.28
+0
Slsna banka dela pri nas ker banke ne poznajo upravljanja ker banka kot casino in podobne ustanove lahko samo s slabim upravljanjem bankrotirajo. Mogoče se da slovence še naučiti kako se vodi račune če bomo ZA. Drugače se pa s proračunom dela nespoštljivo!