24°C

120 bencinskih servisov OMV v roke madžarskega Mola

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
M.S. / STA / Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
505
Madžarska skupina Mol je podpisala pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež. Dogovorjena kupnina za celoten delež znaša 301 milijon evrov. Nakup morajo odobriti še pristojni organi za varstvo konkurence.

VEČ VIDEOVSEBIN

05:33

Iz 24UR ZVEČER: Madžari krepijo kapital na našem trgu, gost Peter Novak

02:55

Iz 24UR: Madžarski MOL prevzema OMV

OMV je trenutno drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov.
OMV je trenutno drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov. FOTO: Dreamstime

OMV je trenutno drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov z nekaj več kot 20-odstotnim deležem. Največjega, nekaj manj kot 60-odstotnega, ima družba Petrol s 318 bencinskimi servisi. Slednji so že februarja sporočili, da za nakup bencinskih servisov OMV niso zainteresirani. 

Madžarski Mol zadnja leta krepi svojo prisotnost na slovenskem trgu. Mol ima trenutno v Sloveniji 53 bencinskih servisov, od tega 48 pod blagovno znamko Mol in pet pod blagovno znamko Ina. Na slovenskem trgu je tretji največji maloprodajni ponudnik. Po nakupu OMV Slovenija bo Mol pridobil še 120 bencinskih servisov. OMV Slovenija sicer v Sloveniji upravlja maloprodajno mrežo bencinskih servisov pod znamkami OMV, Eurotruck in Avanti/Diskont. Mol in Ina bosta postala tudi 100-odstotna lastnika veleprodajnega segmenta OMV Slovenija.

Dogovor je v skladu s posodobljeno dolgoročno strategijo madžarske skupine z imenom Shape tomorrow 2030+, so v sporočilu med drugim navedli v Molu Slovenija. Dodali so, da je nakup skladen s strateškimi cilji za nadaljnjo širitev mreže bencinskih servisov na obstoječih in potencialnih novih trgih srednje in vzhodne Evrope.

Pogodba o nakupu tudi predvideva, da Mol od OMV prevzame neporavnane najemne obveznosti, s čimer se bo kupnina povzpela na približno 346 milijonov evrov, je OMV objavil na svoji spletni strani. Transakcija bo zaključena po pridobitvi vseh dovoljenj, predvidoma v prihodnjem letu, so še navedli v OMV, kjer bodo del kupnine v višini 290 milijonov evrov (pred davki) namenili za poplačilo dolga.

"Skupina Mol želi do leta 2025 doseči 2200 bencinskih servisov, potencialno še več, če bi se pojavilo še več dobrih priložnosti," je povedal predsednik in izvršni direktor skupine Mol Zsolt Hernadi. Ocenil je, da ima segment storitev za kupce velik potencial znotraj energetskega prehoda in poudaril, da Molovi bencinski servisi niso več zgolj bencinske črpalke. Slovenija za Mol po besedah Hernadija ni nov trg, bodo pa, kot pravi, z nakupom OMV Slovenija skupaj s hrvaško družbo Ina, ki je prav tako v njihovi lasti, postali ključen igralec v Sloveniji.

Skupina Mol je februarja letos posodobila svojo strategijo, prevzem OMV Slovenija pa predstavlja že tretji prevzem od takrat. Mol je nedavno sporočil, da je družba Slovnaft kupila 100-odstotni delež družbe Normbenz Slovakia, ki na Slovaškem vključuje 16 bencinskih servisov in ki delujejo pod blagovno znamko Lukoil. Prav tako je Mol z družbo Marche International sklenil pogodbo o nakupu podjetja, ki na Madžarskem upravlja devet restavracij pod blagovno znamko Marche.

Trenutno v skupini Mol v devetih državah obratuje 1941 bencinskih servisov pod različnimi blagovnimi znamkami - 466 na Madžarskem, 434 na Hrvaškem, 304 na Češkem, 254 na Slovaškem, 243 v Romuniji, 106 v Bosni in Hercegovini, 70 v Srbiji, 53 v Sloveniji in 11 v Črni gori. Vodilni tržni položaj imajo na Madžarskem, Hrvaškem, Slovaškem ter v Bosni in Hercegovini. 

Madžarski Mol ima trenutno v Sloveniji 53 bencinskih servisov (slika je simbolična).
Madžarski Mol ima trenutno v Sloveniji 53 bencinskih servisov (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

"Tržni delež naše reške refinarije je zagotovljen in dolgoročna prihodnost je zagotovljena," je dejal predsednik sveta upravnikov Ine Sandor Fasimon. "Nadaljujemo z izvajanjem našega strateškega cilja krepitve naše prisotnosti v regiji," je dodal. MOL ima v lasti polovico Ine, hrvaška država pa 45 odstotkov. 

Avstrijski OMV se umika iz Slovenije

Avstrijski OMV je februarja napovedal, da namerava v okviru programa prodaje naložb med drugim prodati tudi 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija. Za STA so pojasnili, da gre za korak v smeri optimizacije portfelja naložb, in dodali, da je prezgodaj za odgovore o tem, komu jih bodo prodali. OMV ima v Sloveniji bencinske servise pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont. Prisoten je tudi z družbo OMV Marine, ki pa je, kot so pojasnili, ne bodo prodali.

Zanimanje za nakup bencinskih servisov OMV v Sloveniji je sicer pokazalo kar nekaj družb, poleg Mola tudi poljska energetska družba PKN Orlen, azerbajdžanski SOCAR in ruski Lukoil. 

PREBERI ŠE
Za bencinske servise OMV več potencialnih interesentov

Koronavirus pasica nova