Slovenija

Na območju ZD Ljubljana ni družinskega zdravnika, ki bi sprejemal nove paciente

Ljubljana, 24. 01. 2020 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Od 122 družinskih zdravnikov, ki delajo v ambulantah ZD Ljubljana, vsi presegajo zgornjo mejo obremenitve in zato ne sprejemajo novih bolnikov. Da bi rešili nastalo situacijo, ki se le še poslabšuje, poskušajo zaposliti zdravnike iz tujine, tudi iz tretjih držav, a to ne bo še tako kmalu.

O pomanjkanju družinskih zdravnikov v Sloveniji poročamo že dlje časa, pa vendar se razmere na tem področju ne izboljšujejo. Medtem ko je ministrstvo prisluhnilo zdravnikom in znižalo njihove obremenitve, pa so 'ta kratko' potegnili bolniki. Tako v ljubljanskih zdravstvenih domovih družinski zdravniki ne morejo sprejemati novih bolnikov.

Pred dnevi je Sindikat upokojencev Slovenije - Območni odbor Ljubljana v pismu ministrstvu za zdravje opozoril, da so občankam in občanom Ljubljane ter tudi širše v slovenskem prostoru kršene temeljne človekove pravice. Kot opozarjajo, ima vsakdo pravico do zdravstvenega varstva, s tem pa tudi dostop do zdravstvenih storitev na primarnem nivoju. A je po njihovem mnenju ta dostop številnim občanom Ljubljane onemogočen.

V Ljubljani z okolico je bilo na dan 1.1.2020 še 11 družinskih zdravnikov, ki delajo v polnih timih in še ne presegajo 1.895 glavarinskih količnikov, dva družinska zdravnika pa delata v 0,8 oz. 0,75 timu in prav tako še ne presegata 1.895 glavarinskih količnikov.
V Ljubljani z okolico je bilo na dan 1.1.2020 še 11 družinskih zdravnikov, ki delajo v polnih timih in še ne presegajo 1.895 glavarinskih količnikov, dva družinska zdravnika pa delata v 0,8 oz. 0,75 timu in prav tako še ne presegata 1.895 glavarinskih količnikov. FOTO: Damjan Žibert

Družinski zdravniki v Ljubljani polno obremenjeni

Na seznamu 122 družinskih zdravnikov na območju ZD Ljubljana ni več nobenega, ki bi še sprejemal nove bolnike.

Trenutno v ljubljanskih zdravstvenih domovih ni družinskega zdravnika, ki bi še opredeljeval nove paciente. Kot so za 24ur.com pojasnili v Zdravstvenih domovih Ljubljana, so se konec leta 2018 pričeli soočati z dejstvom, da so vsi družinski zdravniki v ZD Ljubljana presegli mejo, ko lahko prenehajo opredeljevati nove paciente. To pa pomeni, da si nihče trenutno ne more izbrati svojega osebnega družinskega zdravnika.

Razlogov je več, zadnji, ki je še poglobil težave pomanjkanja družinskih zdravnikov v primarnem zdravstvu, pa je dogovor ministrstva za zdravje in zdravniških organizacij za zmanjšanje delovnih obremenitev zdravnikov, kar je posledično pomenilo znižanje normativov oziroma zmanjšanje števila opredeljenih pacientov in znižanje glavarinskih količnikov.

Znižali obremenitev, niso pa zaposlili novih zdravnikov

Ministrstvo je prisluhnilo zdravnikom, ki so opozarjali, da so preobremenjeni, ni pa poiskalo rešitve, kaj v primeru, ko zdravniki ne bodo več sprejemali novih pacientov. Zdaj pa posledice občutijo nič krivi pacienti oziroma prebivalci Mestne občine Ljubljana in tudi širše, "ki svoje obveznosti do zdravstvenega sistema in države dosledno poravnavajo, saj mesečno vplačujejo prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje od svojih osebnih prejemkov kot tudi premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nimajo pa možnosti dostopa do zdravstvenih storitev na primarnem nivoju za kar je odgovorna država," opozarjajo v sindikatu upokojencev.

ZD Ljubljana zdravnike išče tudi v 'tretjih' državah

Številke, ki so nam jih posredovali v Zdravstvenem domu Ljubljana, razkrivajo, da so od leta 2017 do danes zaposlili 12 zdravnikov družinske medicine in 15 zdravnikov specializantov družinske medicine, ki so jih po opravljenem specialističnem izpitu zaposlili. Od leta 2017 do danes se je upokojilo 8 zdravnikov družinske medicine, 15 jih je prenehalo z delom v ZD Ljubljana. Trenutno v ZD Ljubljana iščejo 6 zdravnikov specialistov družinske medicine za nedoločen čas in štiri za določen čas, a se pri tem soočajo s številnimi ovirami.

V ZD Ljubljana so se v prvi fazi dogovorili za sodelovanje z desetimi tujimi zdravniki, ki pa jih po priznanju poklicnih kvalifikacij na ministrstvu za zdravje čaka izobraževanje zahtevanega nivoja znanja slovenščine.
V ZD Ljubljana poskušajo pridobiti dodatne zaposlitve zdravnikov, tudi s pomočjo zdravnikov iz ’tretjih’ držav. Kot opozarjajo, pa bo poleg tega potrebno na sistemski ravni za dvig zanimanja za družinsko medicino opraviti najmanj sledeče postopke: poskrbeti za ustrezno povečan vpis na medicinsko fakulteto, omogočiti dneve odprtih vrat za študente, zagotoviti možnost štipendiranja študentov družinske medicine, omogočiti višje plače zdravnikom začetnikom, omogočiti možnosti višje plač že aktivnim družinskim zdravnikom in nuditi ugodnosti, kot so na primer stanovanjske razmere. "Vse to so seveda sistemski ukrepi, ki jih bo med ostalimi moralo reševati tudi ministrstvo za zdravje," opozarjajo v ZD Ljubljana.

Če ste ostali brez zdravnika, vam v ZD Ljubljana svetujejo, da se obrnete na enoto, kjer ste imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika, in sicer na sprejemno ambulanto.
Če ste ostali brez zdravnika, vam v ZD Ljubljana svetujejo, da se obrnete na enoto, kjer ste imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika, in sicer na sprejemno ambulanto. FOTO: iStock

Vsi, ki iščete družinskega zdravnika, lahko seznam zdravnikov dobite na spletni strani ZD Ljubljana. Trenutno na seznamu nimajo družinskega zdravnika, ki bi še opredeljeval nove paciente. Dodajajo pa, da na področju Ljubljane z okolico delujejo tudi družinski zdravniki koncesionarji. Tisti koncesionarji, ki še niso presegli meje za odklanjanje, še sprejemajo nove paciente, kar je razvidno tudi iz evidenc ZZZS. Podatke dobite na naslednji povezavi.

V zdravstvenih domovih pacienta, ki potrebuje zdravniško oskrbo, ne smejo zavrniti, žal pa ne bo mogel izbrati osebnega zdravnika.

ZZZS seznanjen s težavami, največ jih je ob upokojitvi zdravnika

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) opozarjajo, da so težave zavarovanih oseb z izbiro družinskega zdravnika v MOL od leta 2019 dalje pogoste. Pričakujejo, da bodo težave v porastu z vsako nadaljnjo upokojitvijo zdravnika, ki ima nadpovprečno število opredeljenih zavarovanih oseb, saj ’nasledniki’ zelo hitro zapolnijo znižan normativ glavarinskih količnikov in po pravilu prenehajo opredeljevati, ko dosežejo limit 1895 količnikov. "Očitno pri številnih novih zdravnikih tudi (še) ’ne deluje’ stimulacija iz 14. člena aneksa 2 (dvig plače v primeru preseganja količnikov), prav tako obstoječi zdravniki niso zainteresirani za dodatno opredeljevanje zavarovanih oseb."

Na dan 1.1.2020 143.907 zavarovanih oseb ni imelo izbranega svojega družinskega ali otroškega zdravnika

Če na ZZZS dobijo pritožbo pacienta, da ne more opredeliti osebnega zdravnika, pritožbo obravnavajo, zavarovano osebo pa seznanijo z zdravniki (v ZD in pri zasebnikih), ki po veljavnih določilih splošnega dogovora morajo opredeljevati. "V zadnjem času je pričelo z delom nekaj novih zdravnikov pri zasebnikih (iz naslova širitev ali kot nadomestni zdravniki), kar bo nekoliko omililo težave," pričakujejo na ZZZS.

Le četrtina vseh družinskih in otroških zdravnikov v Sloveniji še sprejema paciente

Na osnovi seznama vseh družinskih in otroških zdravnikov v Sloveniji s podatki za stanje na dan 1.1.2020 v Sloveniji trenutno 24,4 odstotka vseh družinskih in otroških zdravnikov oziroma 355 zdravnikov še ne dosega 1.895 glavarinskih količnikov na tim, kar pomeni, da so dolžni še sprejemati nove zavarovane osebe.

Sindikat upokojencev predlaga, da ministrstvo preuči utemeljenost sprejetih dogovorov z zdravniškimi organizacijami iz leta 2017, ki so po navedbah sindikata poslabšali zdravstveno varnost ljudi. Zaradi dostopnosti in zagotavljanja zdravstvenih storitev pa naj nato začasno zamrzne sporazum, dokler ne bodo zagotovljeni pogoji za njegovo izvajanje in zagotovljeno celovito zdravstveno varstvo, kot ga določa slovenska zdravstvena zakonodaja.

Se pa pogosto dogaja, da so na seznamu tudi takšni zdravniki, ki so sicer zaposleni, a morda v daljšem bolniškem staležu ali na porodniškem dopustu, kar pomeni, da mora biti zanje urejeno nadomeščanje s strani nadomestnega zdravnika, opozarja ZZZS. Ambulanta, v kateri deluje tak začasno odsoten zdravnik, ki še ne dosega ustrezne obremenjenosti glavarinskih količnikov, je prav tako dolžna sprejemati nove izbire zavarovanih oseb in lahko odklanja nove paciente šele, ko doseže obremenjenost glavarinskih količnikov, kot je določeno z aneksom št. 1 k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2019.

Na ZZZS poudarjajo, da se niso strinjali z vsebino navedenega aneksa, saj so ocenili, da se bodo zavarovane osebe soočale s težavami pri uresničevanju pravice do izbire osebnega zdravnika zlasti, če bodo želele izbrati zdravnika v bližini kraja bivališča. O vseh težavah so tudi obvestili pristojno ministrstvo za zdravje. Vprašanja smo naslovili tudi na ministrstvo, a na njihove odgovore še čakamo.

Seznam družinskih zdravnikov v Ljubljani

Seznam družinskih zdravnikov v Ljubljani
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gusar.
25. 01. 2020 18.42
+4
To pa ne bo dobro, da ne sprejemajo več, saj iz podeželja v Ljubljano prihajajo vedno novi, novi in novi ljudje..
Blond James
25. 01. 2020 11.06
+2
Prepovedane Substance se pa vseeno pakirajo po objektih in ustanovah po Ljubljani in sloveniji
oga1
25. 01. 2020 09.04
+12
Že leta se je vedelo, da ni zdravnikov. Pa niso povečali vpis na fakulteto. Sedaj so zdravnikom obesili še vso administracijo, saj se več ukvarja z računalnikom kot s pacientom. Ti tuji zdravniki, nimajo znanja, ne znajo jezik. Ničesar mu ne mores dopovedat, potem pokliče sestro, da prevaja. Če mene vprašate, so zdravniki zelo napihnili situacijo in zelo izsiljujejo vse skupaj. Gre se jim samo za denar. Zjutraj pijejo kavo uro in več, malico imajo uro in več, potem še razni obiski, efektivnega dela pa je 4 ure, če
tv1206802
25. 01. 2020 13.56
+4
Polna cakalnica pri dohterju pa potnik farmacevtske firme!! Grrrrr
Common_sense
25. 01. 2020 09.00
+7
A kljub temu se vrli Levicarji, ki so se 12 let na oblasti, tolcejo po prsih. In strasijo “lejte, Jansa prihaja”. In folk to se kar kupuje. Sam si je kriv. Kakrsen folk, taki rezultati. Sam’ ne se potem pritozevati.
Draža
25. 01. 2020 08.39
+9
Ta dobri grejo severno delati za denar.
Micka223
25. 01. 2020 08.25
+6
Dajmo še malo zaostrit pogoje za vpis na medicinsko fakulteto.
LOS - T
25. 01. 2020 08.25
+14
Zdravnikov imamo Slovenci zase dovolj, problem je ker jih priseljenci niso kaj prida sabo pripeljali. Vsakič ko sem v čakalnici, k sreči bolj redko, nas je vsaj polovica za katere je takoj jasno da so sveži prišleki, obleka, težave z jezikom, videz, ne morš falit da so komi kako leto tle. Žal, tako je. Ljubljana vsaj, drugje pa najbrž isto.
Pan1
25. 01. 2020 07.13
+10
Zelo zaželjeni, so zdravniki iz Srbije in Kosova. V Ljubljani, bi lahko začeli takoj z delom, znajo jezik.
BroNo1
24. 01. 2020 20.14
+20
A veš kaj je u lajfu pomembno, da hodijo “drugačni” na isti skret scat in da ima striček na semaforju kiklo, vse ostalo je sitnica?! Večjih problemov država nima, to je višek sposobnosti?!
Neutrino
24. 01. 2020 19.16
+3
Kako, da ni? Seveda je prostor gospod, pridite popoldan, samoplačniško....
gremnamorje
24. 01. 2020 20.45
+6
Govora je o druzinskih zdravnikih. Fajn je prebrat pred komentiranjem. In tudi to kar omenjas - kaj je narobe s tem? A ucitelj matematike tudi ne sme imeti popoldanskega s.p.? Pa vsi tisti, ki v fusu delajo, a ni bi bilo boljse, da imajo popoldanski s.p.
maco 1
24. 01. 2020 18.54
+5
bo zoki zrihtu,ne ?
BeGood
24. 01. 2020 17.36
+24
Adijo pamet. Glavarinski količnik ne sme biti merilo, nekateri pacienti ne obiščejo zdravnika tudi po 10 in več let, ali se to sploh upošteva? Sistem je povsem napačno zastavljen, ker se mora zaradi bolniškega staleža delati gužvo pri vsakem prehladu, zakonsko bi moralo biti urejeno, da je lahko zaposleni odsoten z dela zaradi lažje bolezni npr. 7 dni v letu brez obiska pri zdravniku.
gremnamorje
24. 01. 2020 17.56
+6
Prav je, da je merilo. Nekdo pa pride vsak teden. Seveda se uposteva. Tudi ideja 7 dni ni nic novega. Ampak pac ni prisluha tam gori.
akize
24. 01. 2020 17.28
+27
Slo zdravnikov je dovolj. Samo vsak, ki se ima rad gre v tujino. Tukaj bodo pa 'visoko izobraženi' migranti zdravniki.
Kraševka
24. 01. 2020 16.55
+15
Enako je v vseh štirih kraških občinah: zd Sežana, Divača, Komen, Senožeče, Hrpelje, Dutovlje - nič!
man1983
24. 01. 2020 17.49
+10
cakra
25. 01. 2020 07.46
+6
Nič novega saj novi minister prepisuje papirje iz prejšnje ministrice Kolar.
hisne
24. 01. 2020 16.54
+8
Mi drugi strani državice se že dolga leta soočamo da nimamo zdravnikov pa nas ne eden ne cuje ali vidi
Grosemist
24. 01. 2020 16.49
+37
Torej v Lj. ni zdravnikov, vrtci so polni, šole so polne, pošte zapirajo....Jankovič pa stolpnice gradi...Kje je kle logika
pa dobr no
24. 01. 2020 16.44
+30
morali bi ljudje nehali placevati za zdravstvo, pa bi bila motivacija za ureditev hitro tu. ker so place vsak mesec itak samo skomignejo z rameni.
borisss
24. 01. 2020 16.57
-2
Vinogradnik67
24. 01. 2020 16.21
+22
Družinske zdravnike naj primerno plačajo pa jih bo ziher dosti ,tisti ki pa odidejo v tujino pa naj študij plačajo ali pa jih spustiti v tujino, ko oddelajo toliko let kot so se šolali pri nas !!
Uporabnik1842873
24. 01. 2020 16.36
-19
Itak je v tujini slovenska diploma vredna in upostevana majn od papirja na katerem je natisnjena! nic!
akize
24. 01. 2020 17.23
+10
Uporabnik1842873
24. 01. 2020 18.13
-2
TheEarthIsFlat
24. 01. 2020 16.19
+21
Vsaj napisali bi, da jih iščejo "od tamo dole", ja, danes ni zdravo bit bolan,
R-J
24. 01. 2020 16.16
+2
Pred časom sem slišal od enega gospoda, kako on oddaja manjsi del svoje hiše cca 10im neslovencem v bistvu zato, da dobijo pri nas zdravstveno zavarovanje in pa zdravnika, ker se to njim baje zelo splača, ker je njihovo zdravstveno zavarovanje zanič, naše pa OK. Ali je to res ali ne pa ne vem.