Slovenija

14-letnik ob rojstvu ostal brez mame, koronavirus mu je vzel tudi očeta

Ljubljana, 27. 12. 2020 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Golub
Komentarji
87

V prazničnem času postajajo stiske ljudi vse bolj izrazite. Človekoljubne organizacije iz dneva v dan dobivajo več klicev na pomoč, nanje se obračajo družine, ki pred epidemijo niso poznale finančnih težav. Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje se te dni trudi pomagati tudi 14-letnemu fantu, ki je ob rojstvu izgubil mamo, ki je umrla zaradi zapleta pri porodu, pred nekaj dnevi pa je boj s covidom-19 izgubil še njegov oče. Pomagate mu lahko tudi vi.

Mama in oče sta kot študenta iz oddaljene, neevropske države prišla v Slovenijo. Zaljubljena sta začela načrtovati družino. "Na porodu je dečku umrla mamica, v decembru pa še očka," je povedala Anita Ogulin iz ZPM Moste-Polje.

Ko so za tragedijo v mladem življenju svojega člana izvedeli v nogometnem klubu Ilirija, so se nemudoma odločili, da mu je treba pomagati. "Želimo si, da bi fant sam čutil, da mu njegova nogometna družina stoji ob strani, da smo mu na voljo, da se lahko na nas kadar koli obrne," je povedala Anja Milenkovič, vodja nogometne šole Ilirija.

14-letnik in njegov oče sta bila močno navezana drug na drugega. Oče ga je vozil na treninge, izpustil ni nobene tekme, pripoveduje pretresena trenerka. Osamljeni fant zdaj ne ve, kako naj nadaljuje svoje mlado življenje. "Deček je sicer pri sorodnikih v Sloveniji, iz tujine prihaja tudi njegova teta," je povedala Ogulinova.

Na pomoč so priskočili tudi v dečkovem prvem klubu. "Treba je najti rešitev tako na finančnem kot na psihološkem področju in v teh primerih je to zelo zelo težko," je dejal Marko Čepelnik, direktor NK Olimpija.

Ko bo jasno, kako se je deček odločil, napoveduje pomoč tudi Luka Dončić s svojo fundacijo. Deček naj bi bil namreč v precepu – ali se s teto vrniti v domovino svojih staršev in izpolniti poslednjo očetovo željo ali ostati v Sloveniji, ki je edini dom, ki ga pozna. 

Sredstva zbira: ZPM Ljubljana Moste-Polje

TRR: SI56 3300 0000 1303 865

Sklic: SI00 673

Konec leta za številne ni prav nič čaroben: na Zvezi prijateljev mladine imajo 150 odstotkov več prosilcev kot decembra lani. Povsem se je spremenila tudi struktura prosilcev. "Imamo revne srednjega razreda, morda tudi višjega srednjega razreda, ki so bili samostojni podjetniki, prekarni delavci, kulturni delavci," pojasnjuje Ogulinova. Skratka tisti, ki so doslej zmogli obvladovati svoje življenje in še več, pomagati drugim, zdaj pa morajo sami prositi za pomoč.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1