Slovenija

1470 oseb, ki so ostale brez službe, še čaka na izplačilo denarnega nadomestila

Ljubljana, 27. 05. 2020 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
12

Če ste med epidemijo izgubili službo, vam pripada začasno denarno nadomestilo v vrednosti 513,64 evra bruto. Na zavodu so prejeli 1470 vlog, izplačila pa so predvidena sredi junija, ker usklajevanja še potekajo. V juniju se obetajo izplačila še nekaterih dodatkov za druge ranljive skupine, medtem ko so v maju med drugim že izplačali dodatek za upokojence in velike družine.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pripravili številne ukrepe, s katerimi so zajezili oziroma omilili posledice pandemije. Medtem ko so nekatere skupine že prejele izplačila, pa bodo določena izplačila izplačana do konca junija. V to skupino izplačil spada ukrep za začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve v obdobju epidemije. 

Ta ukrep velja za tiste, ki so dobili odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali so zaradi izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas postali brezposelni 13. marca ali kasneje in niso upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela. Ti lahko uveljavljajo začasno denarno nadomestilo plače na podlagi sprememb interventnega zakona, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu. 

Začasno denarno nadomestilo plače znaša mesečno 513,64 evra bruto od prvega dne brezposelnosti za obdobje trajanja začasnih ukrepov. Prav tako je ta oseba v obdobju, za katerega je priznano nadomestilo, vključena v obvezna socialna zavarovanja, enako kot prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost, še dodajajo. 

Začasno denarno nadomestilo vam pripada, če ste v času epidemije izgubili službo.
Začasno denarno nadomestilo vam pripada, če ste v času epidemije izgubili službo. FOTO: Dreamstime

Prejeli 1470 vlog, čas za oddajo vloge se izteka

Na Zavodu RS za zaposlovanje pravijo, da so do 25. maja prejeli 1470 vlog za začasno denarno nadomestilo. Na vprašanje, kdaj bo izplačano, odgovarjajo, da načrtujejo izplačilo sredi junija, ker je nadomestilo financirano iz Evropske unije oziroma Evropskega socialnega sklada in glede tega še potekajo usklajevanja, zato natančen datum izplačila ni določen. Ob tem pa opozarjajo, da se vloga za priznanje nadomestila lahko odda izključno za čas trajanja ukrepov – torej do 31. maja ter da se datum ne prestavlja, ker gre za materialni prekluzivni rok. 

Katera izplačila lahko pričakujete v juniju?

V juniju se po podatkih ministrstva za delo obetajo izplačila še nekaterih dodatkov za druge ranljive skupine, ki bodo prejele enkratni znesek 150 evrov, ki se izplača do 30. junija:  

– družinski pomočniki po zakonu, ki ureja socialno varstvo,

– upravičenci do starševskega dodatka po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, za mesec april,

– upravičenci do dodatka za nego otroka po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, za otroka za mesec april,

– upravičenci do materinskega oziroma starševskega nadomestila po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, v višini minimalne plače ali v višini pod minimalno plačo za mesec april,

– upravičenci do delnega plačila za izgubljeni dohodek po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, za mesec april,

– upravičenci do nadomestila po 5. in 8. členu Zakona o socialnem vključevanju invalidov (Uradni list RS, št. 30/18),

– upravičenci po zakonu, ki ureja vojne veterane, ki prejemajo veteranski dodatek kot edini prejemek

– upravičenci po zakonu, ki ureja vojne invalide, ki prejemajo družinski dodatek kot edini prejemek.

Na ministrstvu za delo še pojasnjujejo, da je upravičenec do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 30 evrov za otroka tudi eden od staršev ali druga oseba za vsakega otroka, za katerega je upravičen do otroškega dodatka v prvem do šestem dohodkovnem razredu, pri čemer do tega dodatka ni upravičen eden od staršev ali druga oseba, ki je upravičen do povečanega zneska dodatka za veliko družino v skladu s tretjim odstavkom 61. člena ZIUZEOP.

Upravičenec do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov je tudi rejnik za otroka do dopolnjenega 18. leta, za katerega ima sklenjeno veljavno rejniško pogodbo v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti, in za polnoletno osebo, za katero ima sklenjeno veljavno rejniško pogodbo, v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti, in ta oseba ni iz naslova študija že upravičena do enkratnega solidarnostnega dodatka.

Enkratni solidarnostni dodatek  bodo prejeli tudi prejemniki invalidskih nadomestil, ki ne znašajo več kot 700 evrov, so brezposelni in imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Tudi ta izplačila bodo realizirana junija.

Upokojenci so v maju prejeli enkratni solidarnostni dodatek.
Upokojenci so v maju prejeli enkratni solidarnostni dodatek. FOTO: iStockphoto

Izplačila, ki so bila izplačana v maju

Medtem so nekatere skupine že v maju oziroma konec aprila prejele izplačila. In sicer upokojenci so prejeli enkratni solidarnostni dodatek, ki je bil izplačan 30. aprila. Izplačali so ga 302.224 upravičencem v skupnem znesku 66.442.658,49 evra.

Velike družine s tremi otroki so dodatno prejele 100 evrov, družine s štirimi ali več otroki pa 200 evrov.  Izplačilo v višini 3.435.200 evrov – enkratni povišani dodatek za velike družine – je bilo izplačano 6. maja. Dodatek je prejelo 29.150 velikih družin.

18. maja je bil izplačan solidarnostni dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka za mesec april, 7.459.200 evrov je bilo izplačanih skupaj 49.728 osebam.

ZRSZ je v okviru izvajanja Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic (ZIUZEOP) imel že nekaj nakazil delodajalcem za delavce na čakanju in še bodo sledila, še dodajajo na ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

white31
27. 05. 2020 18.43
+1
jaja z tem drobižkom pa lahka plačaš položnice in se preživiš!?!skoga se dela norca ta država
Cicamica
27. 05. 2020 18.05
+1
Usklajevanja še potekajo.. Je treba načrt pripravit, kako čim več penezov v svoj žep pospravit..
zztop80
27. 05. 2020 17.37
+23
Vsi v javni upravi bi mogli občutit ko ostaneš brez plače.Pa da čakaš na denar od zavoda kateri ti naj bi pripadal če se gremo neko socialno evropsko državo.
Fery Zaka
27. 05. 2020 17.25
+18
Vsi v javno upravo. Tam noben ne zgubi službe. Pa se krizni dodatek dobiš, če se slučajno na delovno mesto prikažeš.
Supervillain
27. 05. 2020 17.11
+3
Delat je treba.
steber1
27. 05. 2020 17.11
-2
Hmeljari rabijo delavce,kar korajžno na delo.
Doctore111
27. 05. 2020 16.55
-4
Vprašajte levičarje, ki na vse načine ovirajo sprejem zakonov na podlagi katerih se to izplačuje.
mmickica
27. 05. 2020 16.42
+9
In kdaj se bo JS redcil?
smajser1
27. 05. 2020 16.41
-1
Bote ze potrpeli do srede, morda do konca junija...kaj jamrate...JJ tega ni vajen in ne prenese...saj pa dobite 500 pa nekaj bruto......