Slovenija

1500 evrov kazni: kdaj otrok vplivnežev postane nastopajoči v reklami?

Ljubljana, 28. 11. 2022 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Slukan
Komentarji
12

Izraz vplivnež nam je zdaj že dobro poznan. To so ljudje, ki jim na spletnih omrežjih sledi na tisoče ljudi, oni pa skrbijo za vsebine, ki so po navadi tudi plačane s strani oglaševalcev. A kdaj otrok vplivnežev pravzaprav postane nastopajoči v reklami? Prva kazen za otroško delo na spletu je doletela Miho in Jasno Žaler Culiberg. Inšpektorat za delo ju je namreč ob objavi fotografij z dopusta v Afriki oglobil za 1500 evrov, ker sta snemala priprave na safari, v ozadju pa je bila pašteta, torej je šlo za reklamo. Kaj je dovoljeno in kaj ne? Kako to, da sta bila oglobljena le Miha in Jasna, ko pa vidimo kup otrok na Instragramu v različnih promocijah?

Da bo posnetek zajtrka na prostem pripeljal do globe 1500 evrov in pravnega poduka inšpektorja za delo, si Jasna in Miha Culiberg še zdaleč nista mislila, ko sta se z družino vrnila s potepanja po Afriki. "Mi dokumentiramo družinsko življenje, saj je takšno naše življenje. Ali je uporaba kakšnega promocijskega produkta res tako sporna in ali to res predstavlja delo otrok, pa je verjetno malo širša debata," je dejal podjetnik in vplivnež Miha Culiberg.

Na inšpektoratu po izdani prekrškovni odločbi pravijo, da gre za plačane oglase, ki so primerljivi pogodbi za plačane oglase, ki se snemajo za predvajanje na televiziji, ali kot fotografije, ki so uporabljene v tiskanih medijih. "Za sodelovanje otrok, mlajših od 15 let, je v posnetkih za namene promocij določenega izdelka potrebno predhodno dovoljenje inšpektorata," pojasnjuje vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić.

Culibergova odgovarjata, da to ni razprava o tem, ali je Instagram škodljiv in kdo ima rad družbena omrežja in kdo ne, temveč ali so otroci delali. Pojasnjujeta, da otroci ne delajo, ampak imajo kvečjemu ogromno doživetij in prednosti z objavljanjem na družbenih omrežjih, zato tega ne ocenjujeta kot delo. 

"V 90 odstotkih primerov to niso scenariji, ki jih vemo teden ali mesec vnaprej. Če plavajo v termah in jih posnamem, brez da to vedo, bi video morala prijaviti. To se mi zdi krivica in kaže, da stvar sistemsko ni urejena," je povedala podjetnica in vplivnica Jasna Žaler Culiberg. 

Starša poudarjata, da za omenjeno dovoljenje tudi večina drugih slovenskih staršev vplivnežev ne ve in zato zanj tudi nihče ne zaprosi. 

"Ne, tega se ne poslužuje. Zato je tukaj znak za alarm, da je potrebno malo poostriti nadzor," je dodal Lukić. Zakonca bosta zato v kratkem stopila v stik z inšpektoratom in pristojnim ministrstvom, saj pravita, da bo samo tako negotovosti okoli dokumentiranja osebnih življenj konec. Culiberg pa od javnosti in države pričakuje razumevanje, saj je to področje še v sivini. 

"Ne, to področje ni nič sivo. To je sprenevedanje. Ne govorimo o primeru, če sem jaz s svojo hčerko, ki mi skoči v naročje in naredim selfi s kokakolo v ozadju ter mi Kokakola reče, kako lepo izvolite malo denarja. Tu to ni otrok, to je igralec v oglasu," pojasni Lukić. 

Ali so bili torej igralci tudi Culibergovi otroci, bo zdaj odločilo sodišče, kamor sta se zakonca obrnila z zahtevo za sodno varstvo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funkytown
28. 11. 2022 21.07
+0
Delat se sprav...
Slava b
28. 11. 2022 20.43
+1
Sem bila istočasno s slovensko vplivnico pri frizerju.Sabo je prinesla vrečko novih podaljškov,odnesla pa stare.OMG .Po obdelavi vizaistke je odšla druga oseba,kakor je prisla
Bolcn
28. 11. 2022 20.28
+4
Opice se nam režijo stoposto. Vplivnež več vreden, kot pošten delavec...groza!
tutp
28. 11. 2022 20.28
+3
ZAVIST SLOVENCA...tole je nekdo prijavil inšpekciji. Slovenska zavist nima meja. Reveži. Tako mlade, pa vse umetne. Peroksid, metle na očeh, račja usta. Tona make upa, pod tem pa akne. Noro. Kaj bo s temi deklicami pri 40 ?
tutp
28. 11. 2022 20.22
+3
Hehe. Punca spodaj.....AKAM....medicinska sestra onko. Ti si ok. Pa vrni staro ime. Bolj ti paše.👍
tutp
28. 11. 2022 20.17
+8
Vplivneži. Kakšna beseda! Le na kaj vplivajo? Morda delajo škodo mladim, to bi edino bilo. Je rekla gospa v letih: "Še dobro, da sem že tako stara, da mi ne bo treba dolgo gledati teh neumnosti."
Nightingale
28. 11. 2022 20.15
-2
Nič ni širša debata. Če si bil za vsebino plačan, je to promocijski video, ne dokumentiranje družinskega življenja...
tutp
28. 11. 2022 20.10
+12
Slovenske vplivnice. Na koga Ve vplivate punce??? Našobljene ustnice, vse umetne, kilo šminke... Nato iščete ljubezen po šovih. V klubu so pile martini, se delale fine in bogate. Ob 5 uri sem jih videl na busni postaji pred Namo. Žalostne in pijane in osamljene čakale na bus. Hehe....
tutp
28. 11. 2022 20.09
+7
Všečki so valuta mentalno hendikepiranih ljudi, ki hlepenijo po potrditvi svojih prijateljev in sledilcev. Posamezniki v takem sistemu NIMAJO svobodne volje, ker svojo identiteto prilagajajo želji prijateljev in sledilcev, ter pri tem izgubijo lastno identiteto. Da zase lahko rečeš, da si bogat ne rabiš miljonov. Dovolj je, da imaš toliko, da ti ni treba šparati na sebi, ob sebi žensko, ki te ljubi, otroke, ki ti zapolnijo dan s smehom in da si zdrav. Pa da znaš uživati življenje. Vse drugo NI pomembno !
tutp
28. 11. 2022 20.08
+9
A sploh obstaja danes še katera ženska, da ni influenserka, se ne predstavlja kot lažna podjetnica, model ipd? Kje je tista iskrenost in zvestoba pri ženskah, ki je nekoč obstajala. Tista, ki pa misli da je nekaj vredna pa bi si moškega podredila in ga kastrirala, tako da prevzame vlogo glave družine. Skratka, nič pametnega se več ne najde. Žalostno.
akmt
28. 11. 2022 20.20
+6
Jaz sem ena taksnih redkih zensk. Iskrena, postena, zenstvena, urejena v nulo-pa nimam vsega tega ultracenenega " we want all to be kardashians" looka. Nimam "izklesanih misic". Ne, ne hodim v fitnes. Imam pa vseeno zelo vitek pas, dolge noge, 60kg in 178 cm. Zdalec najbolj cenim iskrenost odnosov. Partnerja, ki je iskren, ki ne skace po internetu za drugimi.Moje vrednote so ljubezen do partnerja, do otrok, delo, izobrazba, cista narava. Obcutiti sreco v kapljici rose in ne v dragem hotelu. Ne maram tipov z audiji, bmwji ipd. Ne maram daril z moske strani. Ljubezen se kaze z dejanji, s pozornostjo, z objemom, s spostovanjem.... Kdor vsega tega ni zmozen, se pa okica s tatuji oz z vsem umetnim (nohti, trepalnice, silikonska usta,silikonska rit, ..)
dark horse
28. 11. 2022 20.08
+5
Sta ta 2 v življenju sploh v resnici kdaj kaj delala