Slovenija

17 let od prelomnih volitev

Ljubljana, 08. 04. 2007 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva 17 let od prvih večstrankarskih demokratičnih volitev v Sloveniji, na katerih je prepričljivo zmagal Demos.

Prvi predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Petele
Prvi predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Petele FOTO: POP TV

Aprila letos mineva 17 let od prvih večstrankarskih demokratičnih volitev v Sloveniji. Prvi krog volitev je potekal 8., drugi pa 22. aprila 1990. Združena Demokratična opozicija Slovenije (Demos) je skupaj dobila približno 54 odstotkov glasov, od drugih strank pa je kot posamična stranka največ dobila Stranka demokratične prenove (prejšnja Zveza komunistov Slovenije), in sicer 17 odstotkov.

Tedanje večstrankarske volitve v Sloveniji, ki je bila takrat še del federativne Jugoslavije, so bile izpeljane po uzakonitvi večstrankarskega sistema novembra 1989. Po mnenju zgodovinarske stroke so pomenile del procesa demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, ki je dosegel svoj vrh najprej z uspešno izpeljanim plebiscitom o samostojnosti in neodvisnosti 23. decembra 1990 ter na tej podlagi razglasitvijo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije na zasedanju skupščine 25. junija 1991 v Ljubljani.

Ustanovna seja nove skupščine je bila 17. maja 1990. Za predsednika je bil izvoljen France Bučar, predsednik republike pa je mandat za sestavo nove vlade zaupal predsedniku Slovenskih krščanskih demokratov Lojzetu Peterletu, ker so krščanski demokrati znotraj Demosa dobili največ glasov.

Slovenija je bila tedej še del federativne Jugoslavije
Slovenija je bila tedej še del federativne Jugoslavije FOTO: Dare Čekeliš

Večstrankarske volitve aprila 1990 so prinesle zmago demokratične opozicije nad strankami, ki so pomenile kontinuiteto s prejšnjim sistemom, je zapisano v 11. zvezku Enciklopedije Slovenija. Stranka demokratične prenove je dobila 17 odstotkov glasov, Liberalno demokratska stranka (nastala iz Zveze socialistične mladine Slovenije) 14 odstotkov glasov, Socialistična stranka Slovenije (nastala iz Socialistične zveze delovnega ljudstva) pa 5,5 odstotka glasov.

V zvezo Demos so se konec 1989 združile Socialdemokratska stranka Slovenije, Slovenski krščanski demokrati, Liberalna stranka, Zeleni Slovenije, Slovenska kmečka zveza - Ljudska stranka ter Slovenska demokratična zveza, katere člani (Igor Bavčar, Dimitrij Rupel in Janez Janša) so po volitvah dobili za pripravo državne osamosvojitve odločilne državno politične resorje v vladi (notranji, zunanji, obrambni).

Nastanek demokratične opozicije se povezuje z znamenito 57. številko Nove revije, v kateri je skupina izobražencev (France Bučar, Tine Hribar, Peter Jambrek, Jože Pučnik, Dimitrij Rupel in Ivan Urbančič) spomladi 1987 objavila svoje prispevke za slovenski narodni program.

V njem so suverenost razumeli kot pogoj za to, da narod postane nacija z lastno državo, in vztrajali, da izvirna suverenost pripada narodom, ne federaciji, vendar pa mora postati narod suveren najprej v sebi in se znebiti skrbništva zveze komunistov.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
10. 04. 2007 15.53
Mene niso nič velike besede o Evropi . Evropa sama ne bo nič dala. Mogoče kakšno dodatno subvencijo kmetom , pa še to če boš prispeval določen delež lastnih sredstev !Glede plačila vrtca je pa zdajšni sistem še najbolj pošten. Določen delež od dohodkov in gotovo !! Ta brihtni kot si ti ,vedno najdejo luknjo v zakonu ! Zaradi vrtca ne boš prišel na beraško palico !!
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 14.11
Kje si zdaj Moro s svojim mesarskim spiskom? Nič ne najdeš? Seveda ne, saj nič ni.
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 14.08
Ja, Klasik. Saj tudi Lek je tukaj nekje. Pa še se najde. Žalostno je to.
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 14.04
Kaj pa zdaj bluziš? Če zaslužim nadpovprečno je to moj problem. Se pač trudim in popoldne ne spim pred TV. Vrtec tako plačam JAZ še podpovprečnim in ne obratno. In zakaj bi? Že itak plačam več davka. Me ne zanima blebetanje o socialni komponenti. Storitev je storitev in cena mora biti enotna. Kot če kupiš avto. Kaj bi zdaj rad povedal? Velike besede o Evropi so te in istočasno socialistično razmišljanje o sociali.
Uporabnik113189
10. 04. 2007 13.57
pomi, pozabil si še na eno veliko svinjarijo iz novejše zgodovine. SIJ so uspešno prodali Rusiji, ki bo potrebovala le 4 do 5 let da se ji investicija v celoti povrne. No, mi smo potrebovali 100 let da se je vse zgradilo. Dogaja se isto kot se je vedno. Ta črne in bele spusti v shrambo in jo bodo spraznili do golega, potem pa izhlapeli. Njihova zapuščina bo to, da bo narod zopet imel to čast eno stoletje nekaj dobrega nazaj zgradit, da bodo lahko prodajal..
kosir_maks
10. 04. 2007 13.42
Dve tretjini zaposlenih Slovencev prejema podpovprečne plače ! Plačilo vrtca se plača po tarifnih razredih odvisnih od dohodkov staršev . Tudi sam sem plačeval vrtec nekaj let nazaj . Sedaj očitno naj podpovprečni plačujejo vrtec gospodu nadpovprečnemu ! Pač ne boš menjal avto na vsaka 3 leta ampak na 4 ali 5 let ! Ali hočeš dodatne subvencije za vrtec na račun podpovprečnih ??
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 13.25
Jasno, da jokam. Enostavno preveč ga plačam. Poleg vseh blebetanj o padanju natalitete, strankarskih programov v zvezi s tem. In to me strašansko moti. Velike strankarske besede, v praksi pa poden. Motijo me ljudje, ki brez zdrave pameti vneto širijo poceni strankarske štose in kulturni boj. In jasno, da sem pri koritu. Ampak svojem koritu. Te ne zanima razvoj Evrope? S kakšno pravico pa potem flancaš o njej in soliš pamet. Sicer sem odgovarjal tomiju -jakatu37, velikemu kulturnemu bojevniku. Enostavno me motijo ljudje, ki delajo zdraho s 50 letno zgodovino. Zgodovina je pač del naroda. In vsak narod jo ima, kakršno si zasluži. Ker ne prebavljam zato sem kritičen, a ne.
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 13.06
A res? Kot sem že napisal so komunisti, kakršnikoli so že bili, zmesarili Krko, Lek, Revoz(IMV), Gorenje, Pivovarno Laško, Iskro... in še kaj. Katero firmo z nad 1000 zaposlenimi pa je kdorkoli zmesaril kar je Slovenija samostojna? Napiši, preden flancaš nekaj na pamet. Koliko firm z nad 1000 zaposlenimi je bilo v Sloveniji pred 2 svetovno vojno? In da te spomnim, takrat so bile na oblasti razne ljudske in demokrščanske stranke.
kosir_maks
10. 04. 2007 13.01
Jokaš čez višino prispevka za vrtec ti nadpovprečneš . Očitno si pri koritu . Taki se vedno najbolj bunijo !Torej ti naj jaz plačujem vrtec al kaj ! Me ne zanima kako so prišli do standarda v zahodni Evropi. Dejstvo je ,da so se hitreje razvijali ! Vem, kako je če fabrko prevzame tuj lastnik ! Štala ! Toda tako kot je bilo včasih, ko je blo v vsaki fabrki skoraj pol režije ne bo več ! Pozabi stare cajte !! Glede strankarskih programov, pa ti ravno jaz razlagam, da ne moreš prebavt glih vsega, kar ti servirajo !!
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 12.41
Poslušaj, ne ti meni lapat v prazno. Zdaj pa vidim, da si ti nadrilan nekih splošnih strankarskih štosov. Jaz sicer tega ne kupujem. Sem pa kritičen in mi grejo na k.. ti poceni štosi. In ti frajer mene obtožuješ kdo kaj papa, sam pa si popapal cel strankarski predvolilni letak. Jaz sicer spadam celo med tiste nad povprečjem, če te že zanima. Pa ne zaradi Evrope. Si kdaj delal v Evropi? Ti je bil kdaj Evropejec šef? Si kdaj delal v firmi, ki so jo kupili Evropejci? Jaz sem vse to preživel in mi ne more nihče klamfat o Evropi in tujem kapitalu, ker ta enostavno nima pojma, kaj govori. In hvala bogu, da je v SLO tujega kapitala malo. Konec koncev je jasno, da tuje investicije celo zmanjšujejo bdp. Širitev trga dela? Kje pa živiš? Poskusi se zaposliti kje v tujini, pa boš videl kaj je to širitev trga dela. In ne mi delat primerjave z Avstrijo in Evropo. Slovenija pred vojno ni imela omembe vredne industrije, infrastrukture, šolstva.... NIČ od NIČ. Zakaj pa ne? Kdo je bil na oblasti? Avstrija pa je, seveda, saj je bila tista, ki je kasirala. Naše firme, ki so danes koliko kaj vredne, so itak ustanovili komunisti, da ti bo jasno: Krka, Lek, Revoz(IMV), Gorenje, pivovarne, Iskra...Čeprav ne simpatiziram z njimi, je to dejstvo. In od njih živi SLO in ne od Špara in podobnega tujega kapitala. Zahodna Evropa je svojo blaginjo zgradila še s pomočjo svojih dolgoletnih kolonij. Poceni surovine, delavna sila...In to se še danes pozna. Preden si na čelo prilepiš strankarski program, vedi samo to, da se od strankarskih blebetanj ne živi.
kosir_maks
10. 04. 2007 11.55
Ja luba duša. Ne moreš popapat prav vsega, kar ti servirajo mediji in politiki ! EU nudi samo priložnost za širitev trga dela, znanja in kapitala. Tu je priložnost predvsem za uspešne in inovativne. Tudi sam spadam med tiste druge, podpovprečne !! Žal ! Preberi svoj stavek :"pot ki nudi materijalno perspektivo " Ja, to je le lažja pot predvsem za sposobne, ki lahko dolgoročno izboljšajo tudi splošno blaginjo v Sloveniji. Zahodna Evropa je gradila svojo blaginjo od 45 leta dalje. a ti mislš da so Švedi v petih letih prišli do standarda, ki ga imajo ! Za nas je bistveno da pritegnemo tuj kapital, ki pa bo prišel samo z nižjimi davčnimi stopnjami ! Slovenija je imela pred drugo vojno 70 procentov razvitosti Avstrije. leta 90 je imela le še 40 procentov razvitosti Avstrije če gledamo blaginjo in BDP ! A ti to kaj pove ?? Dokler boš delal za drugega ( za delodajalca ) bo to bolj britof. Začni na svoje in delaj zase !!
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 11.17
kosir_maks tebi ni nihče nič obljubil? Mogoče si preslišal, ali pa se delaš neumnega. Vse prav vse stranke so in še obljubljajo med in mleko. Me sicer čisto nič ne zanima katera stranka bolj. Kako pa ti razumeš npr tale tekst prepisan iz strani sds: 8. Vstop Slovenije v evro-atlantske povezave, zlasti v Nato in Evropsko unijo, pomeni dodatno zagotovilo modernizacije in ohranitve Slovenije. S tem je Slovenija kot demokratična, samostojna, samozavestna in odgovorna za lasten razvoj, dokončno stopila na novo pot, ki nudi ustrezno duhovno, kulturno in materialno perspektivo. Kako ti razumeš materialno perspektivo? So to jugoslovanske plače? Po moje že ne. Zakaj so pa stroški usklajeni z evropskimi? Mi jih je kdo obljubil? A ti najdem še kakšno Demosovo obljubo iz leta 90, da ti bo kaj jasno? V končni fazi me ne zanimajo blebetanja. ZANIMA ME SAMO DEJANSKI VPLIV TEH BLEBETANJ NA MENE.
kosir_maks
10. 04. 2007 10.08
Pomi : A ti si pa mislu, da bodo z vstopom v EU znižal cene vrtcev, pa plače uskladil z nemškimi in švedskimi , pa znižal zavarovanja za avtomobile ! Ja takrat je bil na oblasti Tone Rop ! ja a ti je on vse to obljubu ???? ja če je pa obljubu pol bo pa to mogoče čez dve leti res, ko bodo levičarji pršli nazaj na oblast ! Mogoče se bo pa pol začel cediti med in mleko ???? Ni mi jasno gdo ti je obljubu švedsko plačo ?? Meni ni nobeden nč obljubu .Čudn ?? A si ti bolj pri koritu kot drugi ???
pomi@auspuh.com
10. 04. 2007 09.42
O glej ga Jaka37 z novim nickom ala tomi.passion. Kje si stari? A še vedno iste neumnosti klatiš al kaj? A te bivši partijec JJ še ni discipliniral? Saj se menda njegova partija ne spušča v kulturni boj. Kaj pa pravi psihiater? Ga še nimaš? Kar, kar pogumno. Demosa sicer ni več, razpadel je še hitreje kot Lds. Partijca Tita je pobralo, prav tako partijca, čeprav izobčenega, Pučnika. Mi smrtniki pa živimo dalje. Od evropskih obljub so nastale samo evropske cene, ostale pa jugoslovanske plače. Imam dosti vprašanj za tvojega idola: A nam bodo vsaj malico pustili v službi? A bo res za moj avtek višje (evropsko) zavarovanje? A bom za hišo plačal še kakšen (evropski) davek? Pa a bo vrtec za tamalo kaj cenejši? Kdaj bo moja plača končno usklajena z evropsko (nemško ali švedsko)? Partijcu JJ pa sicer ne kaže več najbolje. Prehiteva ga partijec Pahor. Sicer pa mi ti partijski boji že presedajo. Še povem ti, da sem v JLA pristal na Hrvaškem. To je mojega očeta, ki ni bil partijec, je pa poznal taprave, stalo cca 100 DEM, jagenčka pa življenja.
tomi.passion@gmail.com
10. 04. 2007 08.53
Jožajoža, ti s blefer, ki ima resne težave z razumom. Vrjetno sta te mama in oče zlorabljala, ko pa sta končala, sta te poslala poslušat Kučana v dnevno sobo. Glede na ta dejstva ti ne morem zameriti tvoje zaplankanosti in neumnosti. Ti nikdar nisi služil vojske, še najmanj v bivši Jugi, ker takrat sploh ne bi bil v Postojni, saj smo Slovenci skoraj vedno končali v Srbiji ali še kje nižje. Razen, če se potrjuje moja ugotovitev, da si sin komunistične mame in očeta, ki sta te zlorabljala, a sta bila na položaju in sta ti uredila vse potrebno, da sinček ne bi šel predaleč na jug. Sicer pa te moram razočarati. Samostojna Slovenija ni projekt iz leta 90-91. Ideja je mnogo starejša, še iz začetka prejšnjega stoletja. V osemdestih letih pa so vse skupaj začeli kulturniki, ne pozabimo znamenito 57 številko Nove revije, ki vam je komunistom grenila življenje in je začetek vašega konca pa vse do nastanka prvih strank in delavskih demonstracij v Litostroju itd. itd. Dogodki so šli z roko v roki. Pomemben človek v vsem skupaj pa je bil prav dr. Jože Pučnik, ki mu je tvoja partija poskušala uničiti življenje, mu celo vzela diplomo itd. itd. Saj veš, kakšni paraziti ste. Dr. Pučnik je bil pomemben del DEMOSA, ki je združil isto, ali podobno misleče v "boju" za skupen cilj, samostojno Slovenijo. Cel kup dokzaov obstaja, ki govorijo o tem, da je Kučan do konca dvomil in celo nasprotoval osamosvojitvi Slovenije, skratka špekuliral. Pred dnevi e bil le dokumentarec o tem na RTV SLO. Revež ni upal nagovoriti prvega postroja slovenske vojske v Pekrah, kar je moral nato storiti Petrle, predsednik prve slovenske vlade. Še eden največjih nasprotnikov samostojnosti, je bil Ciril Ribičič, sin klavca slovenskega ljudstva. Joža, zgodovine in dejstev ne moreš spremeniti in v partiji se zavedajte tega. Morda za konec le še nekaj. Praviš, da je bilo včasih ponos služiti vojsko.Osebno sicer trdim, da kot zlorabljen otrok in mladenič nisi nikoli služil vojske, če ne zaradi drugega, vsaj zaradi psihične nesposobnosti in če si bil ti del tega "ponosa" kot praviš, ni čudno, da je JLA tako klavrno propadla in na koncu zbežala iz Sloveniji pred dr. Pučnikom, Janšo, Bavčarjem in ostalimi fanti, ki so se borili. Mogoče bi za tvoje zdravje bilo dobro, da tudi ti pobegneš, saj Janši odlično kažejo javno mnenjske raziskave. Pot do Beograda ni dolga, Hiša cvetja pa je odprta. Srečno pot, takšne smo pustili leta 91 na južni strani meje.
Uporabnik113189
10. 04. 2007 03.04
moro, oglej si visoko moralo in pripravljenost za borbo britanskih profesionalnih vojakov zajetih v Iranu..V nekaj dneh so priznali vse, pa so jim samo grozili.. Sedaj pa za velik denar prodajajo zgodbice..Nauk zgodbe, če te ujamejo, se vdaš, takoj vse priznaš in potem doma s prodajo zgudbic zaslužiš 100x več kot tisti, ki so se borili, bili ranjeni ali obdržali pokončno glavo. Kadar so bile preizkušnje hude so profesionalci VEDNO odpovedali..Le zakaj? Naj ti povem na uho..Vojna ni nogomet..
Digger
10. 04. 2007 00.54
Zame so bile "prelomne" volitve zadnje parlamentarne ;)
jsmazarot@email.si
09. 04. 2007 19.50
Šele zdaj razumem tvoje travme in sovraštvo do Janeza Janše. Pod njegovim vodstvom je bila premagana vojska v kateri si služil in jo po božje častil, pa še izven 5 VO nisi mogel. Oh ti uboga duša. Ujet v času, ki ga ni in ga ni bilo. Potem pa praviš da so kristjani ovce. Le svoje enoumje poglej. Zato pa tako tolčeš....psihiater tega ne ozdravi.
jsmazarot@email.si
09. 04. 2007 19.42
In zakaj je potem nisi služil v Makedoniji?
Jožajoža
09. 04. 2007 19.32
včasih je bilo vojsko služit ponos, danes pa sramota.profi vojska je samo način, kako zmanjšati brezposelnost in dati socialarjem službo.