Slovenija

17 let od rojstva Demosa

Ljubljana, 08. 05. 2006 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki opozicijskih gibanj so pred 17 leti na Kongresnem trgu v Ljubljani podpisali Majniško deklaracijo.

Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale prve slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo zahtevale suvereno državo slovenskega naroda
Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale prve slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo zahtevale suvereno državo slovenskega naroda FOTO: POP TV

S tem je takratna opozicija - Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščanskosocialno gibanje ter Socialdemokratska zveza Slovenije - terjala razglasitev suverene države slovenskega naroda ter pravico do samostojnega odločanja o povezavah z jugoslovanskimi narodi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. Deklaracija je postavila temelje političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos).

Jože Pučnik
Jože Pučnik FOTO: Dare Čekeliš

Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale prve slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo zahtevale suvereno državo slovenskega naroda. Na množičnem protestnem zborovanju zaradi aretacije Janeza Janše (odhod na prestajanje kazni) na Kongresnem trgu v Ljubljani 8. maja 1989 jo je prebral Tone Pavček. Zborovanje je bilo poimenovano "odprta seja predsedstva RK ZSMS", ker so ga oblasti prepovedale. Deklaracija je bila objavljena v dnevnem časopisju, v Delu 10. maja 1989, je zapisano v publikaciji Boža Repeta z naslovom Viri o demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, objavljeni na spletnih straneh Arhivskega društva Slovenije.

V deklaraciji je bilo uvodoma zapisano, da nesporazumi, provokacije in odkrite sovražnosti, ki so jih v letu 1989 doživljali Slovenci v Jugoslaviji, slednje prepričujejo o prelomnosti zgodovinskega trenutka in jih obvezujejo, da v jasni obliki izrečejo svojo voljo, iz katerih bi sledila dejanja v prihodnosti.

Deklaracija je bila sestavljena iz treh točk: prva je predvidela zahtevo živeti v suvereni državi slovenskega naroda, druga pa zahtevo, da bi Slovenija kot suverena država lahko samostojno odločala o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. V tretji točki je bilo zapisano, da je glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost slovenska država lahko utemeljena le na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Majniška deklaracija je bila temelj političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos), v katero so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v letih 1989-1990, in sicer Demokratična zveza Slovenije (DZS), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije.

Na prvih večstrankarskih volitvah po letu 1945, 8. aprila 1990, so stranke, združene v koalicijo Demos, s 54 odstotki dobljenih glasov volivk in volivcev dosegle zmago. Demosova koalicijska vlada je uspešno izvedla osamosvojitev Republike Slovenije od takratne Jugoslavije.

Zaradi ideoloških razlik in nesporazumov je koalicija nato kmalu ob koncu leta 1991 razpadla, posledica razpada Demosa pa je bilo tudi izglasovanje nezaupnice spomladi 1992 in padec Demosove vlade Alojza Peterleta.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.