Magazin

Pojavila se je jelka, skupina golih in sestradanih pa je zapela Sveto noč

Ljubljana, 25. 12. 2021 09.48 |

Dušan Stefančič, ko se je vrnil iz taborišča.
Avtor
Dušan Stefančič, Natalija Švab
Komentarji
293

Danes 94-letni Dušan Stefančič pravi, da je v svojem dolgem življenju božične in novoletne praznike doživel na najrazličnejše načine. A ni jih praznikov, ki bi se tako zapisali v njegov spomin, kot so se prazniki leta 1944. To je bilo leto, ko je kot najstnik praznike preživel daleč od družine in prijateljev, v krutem okolju koncentracijskega taborišča Gusen.

Dušan Stefančič, ko se je vrnil iz taborišča.
Dušan Stefančič, ko se je vrnil iz taborišča. FOTO: D.S.

Stefančič, ki so ga ujeli na ljubljanskih ulicah, potem pa zaprli in poslali v taborišče Dachau, od koder so ga nato selili po zapletenem sistemu taborišč, kjer so zaporniki delali za industrijo, ki je poganjala nemški morilski stroj, dokler številni od izčrpanosti in podhranjenosti niso umrli, je nekaj mesecev pred prelomom leta 1944 končal v taborišču Mauthausen, nato pa še njegovi podružnici Gusen. Tam je, kot številni drugi taboriščniki, delal za letalsko industrijo. 

"Potem pa sem imel smolo. Med enim od zračnih napadov, med katerimi smo se morali skrivati v nedokončanih rovih, ki naj bi jih sčasoma spremenili v proizvodne obrate za vojno industrijo, sem se močno udaril in si poškodoval nogo, medtem ko sem skušal najti pot na prosto. Vmes je namreč zmanjkalo elektrike, kar je bilo običajno, in naenkrat je bilo temno kot v rogu, jaz pa sem z nogo ob oviro zadel tako močno, da sem videl vse zvezde."

Ni mu preostalo drugega, kot da poišče pomoč v taboriščni bolnišnici, ki se ji je bilo sicer dobro izogibati iz več razlogov. Najprej je bila to "bolnišnica" v skrajno ohlapnem pomenu besede, saj je bila slabo opremljena in z malo osebja. Potem je bilo tukaj dejstvo, da je odhod v bolnišnico pomenil, da bo taboriščnik ob obleko in bo po koncu zdravljenja naokoli taval gol, kar ni bilo dobro, saj je bila celo v taborišču pomembna osnovna urejenost. Prav tako pa te je odhod v bolnišnico postavil v nevaren položaj, da te bodo spoznali kot nezmožnega za delo in s tem primernega za odstranitev: "Tam so te torej za silo pozdravili ali pa si tam ostal in nato taborišče zapustil skozi krematorijski dimnik." 

"Ampak ni mi preostalo drugega, kot da sem pritaval v bolnišnico. Imel sem srečo, da so me sploh sprejeli, saj so nekatere druge zavrnili iz meni neznanega razloga. Bolniška soba je bila dolga, raztezala se je čez polovico klasične taboriščne barake, notri je bilo kakšnih 100 postelj. Strežniki so bili večinoma Poljaki, bil pa je med njimi tudi Nemec, h kateremu se bomo še vrnili, in ki je bil za razliko od večine Nemcev, ki sem jih srečal v taborišču, dober človek. Med milijoni Nemcev se je namreč našel tudi kdo, ki se mu vse skupaj ni zdelo prav, ki se je spraševal, kaj pravzaprav počnejo."

"Ker sem bil za silo gibljiv, čeprav sem imel poškodovano nogo, sem bil edini, ki je dobil mesto na vrhu dvonadstropne postelje. Imel sem dober razgled na mizo za preglede in na kurjave lačno ognjišče. Kurjave namreč v taborišču nikakor ni bilo v izobilju. Dobili smo dve ali tri brikete kurjave na dan. To pomeni, da je bilo zelo mrzlo in smo se skušali do kurjave dokopati tudi tako, da smo jo kradli, čeprav je bilo to smrtno nevarno."

V taboriščno bolnišnico je prispel dva ali tri dni pred božičem, a se tega pravzaprav niti ni zavedal. Dokler se niso začele dogajati za taborišče "nenavadne stvari": "Nenadoma se je na tisti razmajani mizi znašla jelka. Majhna je bila. Da je prišla v taborišče, me sicer ni presenetilo, kajti v taborišče in iz taborišča se je tihotapilo marsikaj, razen ljudi. In tako sem se skozi to dejstvo zavedel, da bo praznik. V taborišču namreč nismo imeli ure, kateri dan v tednu je, ni bilo vedno jasno, meseci so se zameglili. Edini urnik, ki smo ga poznali, se je gibal okoli "dnevnih pojavov". Zjutraj si vstal, dobil si neko tekočino, ki je bila čaj ali približek kave, opoldne je bilo kakšnih 20 minut odmora za kosilo, nekakšno vodeno čorbo, zvečer pa je druga izmena odkorakala na delo, v barakah pa so rekli, ugasnite luči in dneva je bilo konec." 

Ker je bila torej v bolnišnici jelka, je seveda začel razmišljati o situaciji, v kateri se je znašel. "Spomnil sem se na dom, na pretekle božiče ... Predvsem sem se spomnil tega, da sem se leto prej, torej za praznike leta 1943, do sitega najedel potice, ki jo je nekako uspelo pričarati mami, čeprav so bili to časi, ko ni bilo ničesar. Kako se je znašla, ne vem. No, v taborišču pa sem za večerjo dobil zmanjšano porcijo kruha, kajti kruh je bil za tiste, ki niso delali, zmanjšan. Tako da sem žvečil tisti kruh, prav tako sem imel še nekaj ostankov majhnega, skromnega paketa, ki sem ga pred božičem dobil od doma. Ti paketi so pravzaprav marsikoga obdržali pri življenju. Božični večer v taborišču je tako mineval v situaciji primernem turobnem ozračju." 

Čas pred taboriščem. Jaslice, ki jih je Dušan Stefančič postavil leta 1942.
Čas pred taboriščem. Jaslice, ki jih je Dušan Stefančič postavil leta 1942. FOTO: D.Š.

"Ko smo že bili blizu tega, da zavpijejo, naj ugasnemo luč, se je sredi tiste pridušene svetlobe prikazalo pet golih, sestradanih oseb, ogrnjenih z bornimi odejami. Zbrali so se okoli smrečice, ki je bila okrašena s predmeti, ki so spominjali na sveče, a je pravzaprav šlo za ničvredne približke cigaret, polnjenih s slamo. Te cigarete so preprodajali v taborišču oziroma si jih kdaj celo dobil, če si bil "priden delavec". No, tista skupina bolnikov, neobritih, umazanih ljudi, takšne so pač namreč bile taboriščne razmere, je odpela Sveto noč. Kako so prišli na to idejo, je zame ostala uganka, so pa od nemškega bolničarja, za katerega se je izkazalo, da je tudi tisti, ki je priskrbel jelko, za nagrado dobili vsak eno skodelico redke zelenjavne juhe. Presrečni, da so dobili nekaj hrane, so odtavali nazaj v posteljo. Kasneje sem ugotovil, da so bili pevci madžarski Judje, saj so takrat sesuli Madžarsko, ki je nekaj časa uspešno ščitila Jude, potem pa so jih tudi peš pošiljali v taborišča, kot sta bili Mauthausen in Gusen." 

"Tako se je božični večer končal. Tisto noč sem kar dobro spal. Zjutraj pa sem se zbudil in slišal nek ropot. Zaslišal sem strežnika, ki je odprl okno in zavpil v poljščini koliko jih pa imaš? Mislim, da je rekel 29. Vprašal sem ga 29, česa? Pa je dejal, da so čez okno pravkar zmetali 29 trupel. Kaj pa pri nas, sem vprašal? Pa je rekel, da jih imamo tudi pri nas in da jih bodo vrgli skozi okno. To je bil začetek božičnega dne, preostanek pa je minil klasično taboriščno."

"Taborišče je bilo namreč poseben svet, tu ni bilo praznikov. Tudi zato, ker je bilo taborišče odmaknjeno od civilizacije. Drugače je bilo, denimo, ko sem bil v taborišču v francoskem Sainte Marie aux Minesu, ki je bilo locirano tako, da smo na delo hodili skozi celotno mesto. Tam smo ob nedeljah slišali zvonove, videli ljudi pred cerkvijo. Na nas to ni imelo vpliva, razen tega, da sem nekoč dobil košček šarklja."  

"Tudi z bolniki v bolnišnici smo se nasploh malo pogovarjali. Bili smo pravzaprav tujci. Med bolniki ni bilo mojih taboriščnih prijateljev, še Slovenec je bil le eden in nekaj časa me je skrbelo zanj. Je pa preživel in sva se kasneje še srečala, čeprav je imel v času, ko sva bila skupaj v taboriščni bolnišnici, ranjeno peto in rane v taborišču so bile težava, saj so se težko pozdravile. Tukaj namreč ni bilo niti pravih obvez, uporabljali so kar nekakšen papir."

"Nekoliko bolj "slovesen taboriščni dogodek" je bilo novo leto. V taborišču so namreč dejansko proslavljali prihod novega leta. In sicer tako, da je komanda dovolila, da smo bili pokonci do polnoči. Kaj bi delali do takrat, ne vem. Se je pa pojavilo več skupin, sam sem videl češko in špansko, ki so hodile od barake do barake in pele. V taborišču so bila namreč tudi glasbila. Ko so odpeli, so rekli srečno novo leto in šli naprej. Še ena španska navada pa je bila, da so se za novo leto mazali s sajami. Peči so bile tako naslednji dan zavidljivo čisto čiste, jaz pa cel črn." 

"Ampak tudi ob novem letu v taborišču nismo imeli kakšnih posebnih pričakovanj. Apatija je bila velika, vsak si je mislil svoje. Jaz sem si recimo rekel: nekaj se bo pa vendarle spremenilo, premaknilo. Velika težava je sicer bila, da nismo imeli informacij. V Franciji so nam marsikaj povedali zunanji mojstri, ki so prihajali v taborišče, tukaj pa ni bilo ničesar, ukinili so še nemške časopise, ki so bili sicer strogo režimski, a dokler so prihajali, se je dalo vsaj med vrsticami prebrati kaj uporabnega. Tako smo se večinoma pogovarjali vsakodnevne reči in o svojem življenju."

Dušan Stefančič je danes še eden redkih pričevalcev grozot, ki so se dogajale v koncentracijskih taboriščih.
Dušan Stefančič je danes še eden redkih pričevalcev grozot, ki so se dogajale v koncentracijskih taboriščih. FOTO: Natalija Švab

"Potem pa je bilo taboriščnega obdobja na srečo konec in vrnil sem se domov. Prvi božič in novo leto po taborišču sem preživel v Gornjem Gradu. Božič smo praznovali z družino, potem pa je prišlo novo leto in z njim velika veselica v sokolskem domu. Tam so bili moji vrstniki, med njimi dekleta, ki so nas povabila, da zabavo nadaljujemo pri njih doma. Pa smo šli. Odločili smo se, da ure pomaknemo eno uro nazaj in še enkrat praznujemo prihod novega leta. Poleg tega smo se ga izdatno napili."

"Po vojni so nato božični večeri pridobili na pomenu, ljudje so se spremenili, prišla je nova generacija. Režim sicer božiču ni bil naklonjen, čeprav sam božič bolj kot verski praznik vidim kot ponovitev stare poganske navade, ko se noč poslovi in pride dan. Ta praznovanja so bila nato skozi leta pogosto zelo zanimiva."

"Zdaj pa so seveda spet svojevrstna. Ljudje seveda negodujejo, saj so bili leta vajeni, da smo imeli bučne proslave in praznovanja, tega pa v koronskih časih ni. Toda ne pomaga negodovati, živimo lahko samo v upanju, da se bo vse skupaj končalo. Jamranje je nesmiselno. Bolezen je prišla in bo tudi odšla, mi pa se moramo truditi, da bo odšla čim prej in pustila čim manj (družbenih) posledic." 

 

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
26. 12. 2021 20.04
+1
Da zaključimo debato za Sančota spodaj pa kao Ateista. Taborišča oziroma internacije so vedno bile. Uporabljalo se jih je za nasprotnike v vojnah, ki so bili praviloma Tujci, vojaški nasprotniki. Socializmi so prvi uvedli taborišča za svoje prebivalstvo, politične nasprotnike in razredne sovražnike. Pri čemer so delavski nemški socialisti napolnili taborišča povečini s tujci v svojih osvajalnih vojnah pa tudi z 70.000 Nemci. Slovenski komunizem je pa tako kot sovjetski polnil taborišča in uničeval življenja LASTNIH ljudi. Razrednimi sovražniki in političnimi nasprotniki. V tem je razlika Sančo....
patogen
27. 12. 2021 09.12
+1
Popravek, 3 milijone Nemcev je šlo skozi nemška taborišča, 70.000 jih je umrlo v taboriščih.
Cervantes Saavedra
26. 12. 2021 10.57
+3
Nepripravi pato je (25.12.2021, 11:51:09) izrazil ukažejno potrebo, da bi poimensko videl konkretna imena množičnih taborišč zahodnih kolonialnih držav. . Torej, ker nenehno kaže hudo pomanjkanje znanja, mu navržimo: ZDA 1838 (Indijanci), Kuba 2. pol. 19. st. (uporniki zoper španskega okupatorja), Buri 1899-1902 (uporniki zoper VB), v nemških kolonijah v južni Afriki 1904-1907 (okoli 7.000 umrlih črncev), v predhitlerjevi (!) Nemčiji za Jude, v Kraljevini Jugoslaviji (Banjica pri BG, Bileča), v Keniji v 50-tih letih 20. stol., (črnski uporniki zoper britanskega kolonizatorja), v francoski Alžiriji 1955-1962 (zoper domače upornike)… V belgijskem Kongu kralja Leopolda pa so Belgijci množično rezali ude neposlušnim črnskim (ne svojim!) otrokom in posiljevali, a to za Patota ni omembe vredno. - Vse bolj ga tišči Sančovo sedlo, da ga ne more pozabiti.
patogen
26. 12. 2021 14.19
+0
Sevedaq si izpustil Gulage in Goli otok, ter Teharje. Pa Šterntal. Pa Napoelonova taborišča za vojne ujetnike, pa francoski vojni ujetniki v veliki Britaniji, 100.000. do leta 1814.
patogen
26. 12. 2021 14.23
+0
Med temi 100.000 jih je umrlo 10.000. Vendar ti si si zapomnil le črnske in indijanske umrle. Ker ti pač to sede v ideološki kontekst.
Ate_ist
26. 12. 2021 16.53
+0
dragi patogen, ko si že tako uspešen s štetjem svojih in naših, lahko navedeš podatke, s kakšno verjetnostjo se je živ vrnil iz nemškega ujetništva sovjetski vojak in s koliko verjetnosti nemški vojak iz sovjetskega ujetništva. tvoje lizanje germanskemu gospodarju škornjev pove vse o tvoji ne človečnosti. ravno toliko kot je tvoj gospodar že od nekdaj gojil genocidne misli do ljudi na svojih vzhodnih mejah. tvoja sreča je, da na vzhodu ni tako krvoločnih ljudi, ki bi prišli na zahod in z njim obračunali na identičen način, kot je zahod to počel na vzhodu. in to te najbolj moti. vzhod se je s tem izkazal z humanizmom, ki ga zahod NIKOLI ni imel.
Gorje
26. 12. 2021 10.22
+3
Sem otrok mame partizanske aktivistka in očeta nemškega vojaka (prisilno mobiliziranega). Ta dva sta spravo podpisala že leta 1951, ko sta se poročila. So morali, če so hoteli živeti normalno naprej. V tem francoskem taborišču je bilo veliko slo. tudi moj oče.
nebanebo
26. 12. 2021 09.35
Jelko je priskrbel nemec, judje so peli Sveto noč.. Schwab izvaja veliki reset. Judje cepijo.
cool1
26. 12. 2021 09.19
+6
Pri nas imamo ljudi, tudi neposredno pri vrhu vlade, ki bi domobrancem prižigali svečke, temu fašističnemu morilskemu stroju , ki je pobil neprimerno več ljudi, kakor kdor koli v zgodovini človeštva, so pa bili domobranci zelo pridni zavezniki in pomagači. Vsakega, ki propagira in simpatizira z fašizmom bi bilo potrebno vreči v ječo, za vedno !
patogen
26. 12. 2021 09.36
-2
Komunizem jih je več. Vsak totalitarni socializem je morilski. Kar Kordiša spusti na oblast, pa boš videl.
Qualisvirtalisoratio
26. 12. 2021 09.44
+1
no Hitler je bil amater proti Stalinu in Maotu. se posebej Mao oba lahko sola
BeGood
26. 12. 2021 09.10
+5
Premalokrat se zavemo, da živimo v preobilju, da smo prezasičeni z goro materialnih dobrin , ki jih ne potrebujemo, ampak si z njimi kupujemo to, česar nimamo in ne premoremo - ljubezen, sočutje, spoštovanje, skromnost ... Članek, ki bi ga moral vsak prebrati in se zamisliti.
gmajna
26. 12. 2021 08.37
+2
Danes se slavijo in castijo Judezi🤧🤮🤮☠☠☠
123soba
26. 12. 2021 08.35
+0
A je ta oglas naročil jajo...
Walter Pravicek
26. 12. 2021 08.22
+0
VSAK izmed nas ima spomine.LEPE,pa tudi GRENKE.JIH NE RAZKRIVAMO!
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 20.05
-2
Se eno zgodovinsko. Za nasega bebcka. Ker cesar ni bil pripravljen dati Slovencev želele avtonomije, so se ti odločili za neavstrijsko možnost. To ponazarjajo besede dr. Antona Korošca, vodilnega slovenskega politika tistega obdobja, ki je cesarju Karlu 11. oktobra dejal: "Prepozno je vaše veličanstvo". Ampak domobrancki so pa potem spet zeleli kimati cesarju…. Vecni hlapcki..
patogen
25. 12. 2021 20.10
-4
Cesar je pripravljal balkanski Trializem. Konkretno Nadvojvoda Ferdinand je bil pristaš tega. Prehiteli so ga tvoji in Princip z atentatom v Sarajevu 1914. Koročec je potem pristal na izgubo polovice etničnega ozemlja v korist Italijanov.
Cervantes Saavedra
26. 12. 2021 11.09
+3
za nepripravi pato: Torej zaradi Principa so se razšli z ljubljeno Avstro-Ogrsko tudi Poljaki, Čehoslovaki, Madžari, Hrvati, sever Italije... Tako ti torej delujejo možgani pod Sančevim sedlom.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 20.00
-1
Degencek. Kaj sploh hoces povedat???
patogen
25. 12. 2021 20.10
-2
Da reci Poljaku, da je fino, da mu je vladal Rus, ker je bil Slovan, ha, ha, ha...
Walter Pravicek
26. 12. 2021 08.24
-2
ČE JE ZGODBA ZASTONJ,V REDU,ČE PA SE TAKŠNO "KLOBASANJE"PLAČUJE,BI ŠE JAZ KVA DODAL.ŠOKANTNO,RESNIČNO IZPRIJENO.PA ŠE KAKŠNO FOTOGRAFIJO.
Cervantes Saavedra
26. 12. 2021 11.12
+3
za nepripravi pato: In reci Čehu, Poljaku, Italijanu, Slovencu..., da je fino, ker mu je 500 let vladal Nemec. Ha, ha, ha, ha, ha, ha...
patogen
25. 12. 2021 19.57
+0
Pravi Pepino spodaj, da je bil Srbski Kralj Slovan za razliko od Italijanskega in da smo bili zato upravičeni biti pod njim. Je bilo napredno. Izdajalski Čeh in Poljak, pa naprimer sta bila zelo nesrečna pod Slovanom Rusom? Da ne rečem, da je Broz Tito reskiral vojno, da ne bi bil pod Slovanom Stalinom? Kje si Pepino s svojimi nebulozami?
Cervantes Saavedra
26. 12. 2021 11.16
+3
za nepripravi pato: Dobro si začel. Srbski kralj nikakor ni bil primerna rešitev za Slovence., a smo vendarle šele pod njim dobili prvo slovensko univerzo (1919) in slovenske srednje šole. Kar je sveda bila slaba novica za vse nemškutarje pri nas, to dobro občutiš.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 18.20
-3
Kaj to? 3000 pedofilskih zupnikov samo v Franciji???
patogen
25. 12. 2021 19.58
+0
Samo v pepinovi domišljiji. Ki podrazumeva, da je vsak župnik pač pedofil. Če on tako razmišlja, potem jaz upravičeno smatram, da je bil pač vsak partizan Komunist.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 20.01
+1
V moji domisljiji ti zagovornik pedofilov. Evo uradni podatki: V zadnjih sedemdesetih letih je v Franciji okoli 3000 ali 2,5 odstotka katoliških duhovnikov spolno zlorabilo okoli 216.000 mladoletnih, med njimi so bili v 80 odstotkih dečki, večinoma stari od 10 do 13 let. A tudi laiki, ki delujejo po župnijah, na primer kot kateheti, niso brez madeža, tako da je v Cerkvi vseh spolno zlorabljenih mladoletnih po letu 1950 kar 330.000. Tretjina vseh teh je bila žrtev posilstva. Vse te številke je v torek na 485 straneh strnjenega sklepnega poročila predstavila neodvisna komisija. V njem tudi poudarja odgovornost Cerkve in sistemsko prikrivanje pedofilije.
patogen
25. 12. 2021 20.12
-3
Evo uradnih podatkov. 90% Borcev NOB je bilo članov Komunistične Partije, Skoja in pa pripravnikov za sprejem v Partijo. Podatki so iz Januarja 1945.
Cervantes Saavedra
26. 12. 2021 11.19
+3
za nepripravi pato: Vztrajno dokazuješ, da so edini pravi rodoljubi pri nas, ki so se bili pripravljeni zares upreti okupatorju, komunisti. Hvala za te podatke.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 18.14
-1
Bla bla bla bla domovina… kr neki…primerjat domovino in mamo je bolano… nacionalizem je dr€k
Realni
25. 12. 2021 18.02
+0
Zda, ko sta Pepe in Patogen razčistila, da nista razcistila, samo se ena misel. Taksne zgodbe so pomembne, ker krepijo duha in ljubezen do sebe, druzine in domovine. Domovina je samo ena, kot je tudi mati. Nobena mati ne bo blatila svojega otroka drugim.Kaj reci o ljudeh , ki to počnejo in so jih polna usta domoljubja. Poslanci, ministri prisezejo, da bodo delali v korist slovenskega naroda. Vsi tega ne počnejo, zato jim politicnih racunov izstavljenih na volitvah, ni treba placati, ker ni pomembno kdo je naš, ampak kdo bo držal prisego.
patogen
25. 12. 2021 19.59
+0
Pogrešam zgodbe iz druge strani. Tiste iz Golega, pa tiste iz teharij. Vedno so samo iz komunistične strani.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 20.06
+1
patogen
25. 12. 2021 20.13
-1
75 let si šopal Pepino. Sedaj je zadosti.
Kr en tam dol
25. 12. 2021 17.22
+5
Svoboda prihaja mordor pada
Betuul
25. 12. 2021 16.07
+12
Dušanu za izjemno hrabrost in pogum in hvaležnost za junaško zgodbo ob 🎄božiču! Da smo! in košarica 🧺🍎navdiha
Betuul
25. 12. 2021 16.11
+2
Božič je ! Ne potrebujem točk komentarja
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 16.01
+11
Sedaj si pa se poglejmo zakaj je bil puklasti Blazni izkljucen iz partije: Leto 1983 je bilo sicer za Janšo prelomno, medtem ko je drvel proti komunističnim zvezdam visoko nad oblaki, je v trenutku padel v nemilost, ko je za problemsko konferenco ZSMS o podružbljanju varnosti in obrambe spisal radikalno levičarsko kritiko sistema splošne ljudske obrambe in ga samoiniciativno razposlal občinskim organizacijam. Sledil je škandal, partija je njegove ideje označila za heretične, medtem ko je Služba državne varnosti poiskala vse razposlano gradivo. »Po domače povedano se je zavzemal za to, da bi bil vsak jugoslovanski državljan tudi vojak, ki bi lahko imel pod posteljo puško, s katero bi se uprl sovražnikom socializma,
patogen
25. 12. 2021 20.00
+1
Od 120.000 registriranih članov Partije po zadnjem kongresu ZKS v Ljubljani 1986, so našli samo enega, ki je še Partijec, ha, ha, ha. Ivana Janeza.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 15.59
+5
Debilcek. Fakt je, da ti volis komuniste. Jaz jih pa nikoli v zivljenju nisem. Nikoli v zivljenju nisem oddal glasu nekomu, ki je ali je bil v partiji. Za razliko od tebe. 😂🤦🏼😂
patogen
25. 12. 2021 16.01
+1
Orwell in 1984. Ko Antikomunisti v razgretih glavah postanejo Komunisti. In noč postane dan. Še ministrstvo resnice potrebuješ nazaj Pepino, da bodo sčasoma ljudje začeli verjeti.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 16.04
+3
Bebcek. Point 1984 je, da govori ravno toliko o kapitalizmu kot o komunizmu. Govori o opranih glavah, ki vse naredijo za oblast itd. Govori o ljudeh, ki se ne sprasujejo kaj je to svoboda posameznika itd. Si si knjigo sploh prebral? Bebcek. Orwel nikjer ne omenja komunistov.
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 16.08
+4
Bila je med pobudniki ustanovitve Nove revije in od leta 1988 do 1990 njena odgovorna urednica
patogen
25. 12. 2021 20.01
-2
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 15.54
+8
V sloveniji se danes najdes clane te zloglasne komunisticne partije. In to na visokih polozajih. Janez Jansa clan zveze komunistov slovenije (zKS) med peti 1975-1984. V tem casu tudi clan predsedstva republiske ZSMS, clan predsedstva. Leta 1984 je bil iz zveze komunistov izkljucen, na kar se je neuspesno pritozil. Milan Zver, clan ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik. Tone Krkovic, clan ZKS, clanstvo mu je premehalo avtomaticno, ni izstopil sam. Barbara Brezigar clanica ZKS od srede 70 do leta 1988. Peter Jambrek, clan ZKS od leta 1966 do leta 1989, sekretar partijske celice aktiva Pravne fakultete, clan partijskega komiteja Ljubljane, predsednik marksisticne centra Pravne fakultete. Vinko Gorenak, clan ZKS do leta 1989, mentor marksisticnega krozka na tacenski policijski soli. Zvonko Cernac, clan ZKS, dolzina clanstva ni javno znana. Tone Jerovsek, clan ZKS od leta 1976, datum izstopa ni znan. Bil je sekretar zveze komunistov v slovenski skupscini, za svoj druzbeno politicni angazma je prejel medaljo zaslug za narod in red dela z zlatim vencem, na volitvah 1990 je kandidiral na listo SZDL. Andrej Sircelj, clan ZKS od leta 1985.
patogen
25. 12. 2021 15.56
-5
Ljubo Bavcon, Danilo Türk, Spomenka Hribar, Tit Turnšek itd. itd...
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 15.58
+6
Debilcek. Kdo od nastetih je aktivno v politiki?
patogen
25. 12. 2021 16.00
-4
zato pa govorimo o Globoki državi, pepino. Zokija pripeljejo pod roko v parlament, naprimer....
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 16.17
+5
Debilcek? Od kdaj je pa Zoki v parlamentu in zakaj ni???
Pepe Bolcev
25. 12. 2021 16.23
+4
Danilo je globoka drzava? Ti pa mas domisljijo. Si razmisljal, da bi kdaj zacel pravljice pisat? S to slovenscino verjetno ne, ampak vseeno…
patogen
25. 12. 2021 20.02
-2
Kdo pa je razdelil javno državo na Prvorazredne in Drugorazredne? Ti sploh spremljaš novice ali kaj?