Slovenija

20 prostovoljcev se je lotilo prenove koče na Kredarici

Kredarica, 07. 07. 2018 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
13

Prostovoljci bodo prenovili najvišjo kočo v slovenskih gorah, Triglavski dom na Kredarici. Delavci so že začeli s pleskanjem pročelja in notranjih prostorov koče. Koča je bila nazadnje obnovljena pred 34 leti.

Pobuda za prenovo dotrajane planinske koče na Kredarici, ki jo upravlja Planinsko društvo Ljubljana - Matica, je prišla iz vrst zaposlenih v družbi JUB, ki kot ljubitelji slovenskih gora svoj prosti čas radi izkoristijo tudi za vzpone na razgledne točke v Julijskih Alpah. 20 zaposlenih bo tako v treh dneh prenovilo okoli 800 kvadratnih metrov lesenih in drugih zidnih površin koče.

Ni bila prenovljena od leta 1984

V Planinskem društvu Ljubljana - Matica so prenove zaradi dotrajanosti objekta zelo veseli. "Verjamem, da navdušenje nad to akcijo z nami delijo tudi vsi ljubitelji planin, predvsem pa tisti, ki nas radi redno ali le občasno obiskujejo," je dejal predsednik društva Tomaž Willenpart in pojasnil, da ima koča že več kot stoletno zgodovino in da lahko hkrati nudi zavetje 300 obiskovalcem gora. Generalno pa ni bila prenovljena že od leta 1984.

Kot so sporočili iz družbe JUB, so sredstva za prenovo koče v okviru akcije Z JUBINI na vrh Slovenije prispevali tudi kupci, saj je JUB od vsakega prodanega izdelka iz družine JUBIN namenil lonček barve za prenovo koče na Kredarici. Dela so nameravali začeti že konec junija, a zaradi slabih vremenskih razmer helikopterski prevoz potrebnega materiala in orodij na Kredarico ni bil mogoč.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
07. 07. 2018 22.31
+9
En velik minus bi dal slovenski planinski zvezi, ker je pustila, da propade italijanska vojašnica, ki smo ji po domače rekli Morbenja!
griny
08. 07. 2018 15.57
+2
Heretik1 Fino bi bilo, ko se malo seznaniš z zgodovino. V knjižnici si izposodi Planinski vestnik 2011/09 (Rekviem za staro ruševino, dr. Andrej Mašera), 2014/10 (Sedemdeset let smo jo napačno imenovali: Vojašnica Vittoria Emanuela pod Triglavom, Grega Žorž) in (Naš odnos do dediščine: Pod Triglavom ni prostora za še eno kočo, Dušan Škodič), 2015/07-08 (Bila je zgolj začasni, zasilni objekt: Še pojasnilo glede nastanka zgradbe Morbegno, Grega Žorž). Hudo zanimivo branje, to povem. Zvedel boš, zakaj ni prišlo do preureditve stavbe v planinsko kočo (načrti so bili). "Morbenja" (piši kao što govoriš) pa - kot boš prebral - sploh ni bila to (ampak vojašnica Vittoria Emanuela pod Triglavom). Kdo pa predstavlja največji "zob časa" tam gor in ki je prispeval levji delež k rušenju še vedno impozantne stavbe? Ima ime in priimek. Več o njem v delu (članek Sam doma – na Triglavu, Mežakli, Jesenicah - vtipkaj v spletni iskalnik pa zveš kaj več). Sploh po napovedi Janše, da je pod Triglavom prostor za še eno kočo je hitel s podiranjem ostankov ... primerjaj fotke iz posameznih let. Toliko škode ne naredi tamkajšnji veter, ampak samo - človek.
gusar.
07. 07. 2018 21.44
+21
Ja saj narod je delaven in priden, samo toliko ne more nihče narediti, da ne bi slab gospodar z lahkoto zapravil ali pokradel..
kitzbill
07. 07. 2018 21.17
+24
upam, da majo vsaj hrano zastonj