Slovenija

200 let ogledov in 200 let vpisov: med obiskovalci tudi Andrej Smole in Thomas Cook

Postojna, 29. 05. 2019 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred 200 leti se je sploh prvi "turistični" obiskovalec najlepših delov Postojnske jame vpisal v knjigo gostov. To je bil prestolonaslednik Ferdinand I. Za njim so znani in neznani obiskovalci polnili velike strani med usnjenimi platnicami in jih leta 1834 tudi napolnili. Po 185 letih je dragocena in krhka knjiga spet na ogled.

V Postojnski jami so na ogled postavili vpisno knjigo, kamor so svoja imena in vtise vpisovali prvi obiskovalci kraške lepotice. Stara je 200 let, tako kot turizem v jami, ki je prav danes sprejela 39-milijontega obiskovalca, Graema Ellisa z Nove Zelandije. 

Graeme Ellis je obiskal jamo v sklopu daljše poti po Evropi, na katero sta se odpravila s soprogo, ki se ob podelitvi nagrad kar ni mogla nehati smejati. Za nagrado je prejel vikend paket za dve osebi v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem. Je pa nagrada zanetila manjši zakonski prepir med nagrajencem in soprogo, ker se nista mogla odločiti, kako nadaljevati naslednjih šest tednov poti po Evropi. Ob prejemu nagrade je bil Graeme Ellis vidno presenečen.

V vpisni knjigi so številna znana imena, tudi ime očeta organiziranega turizma Thomas Cooka, ki je jamo obiskal večkrat in jo celo uvrstil v program prvega potovanja po svetu.
V vpisni knjigi so številna znana imena, tudi ime očeta organiziranega turizma Thomas Cooka, ki je jamo obiskal večkrat in jo celo uvrstil v program prvega potovanja po svetu. FOTO: Miro Majcen

Med prvimi obiskovalci številna znana imena

Ko je Postojnska jama pred 200 leti prvič odprla svoja vrata obiskovalcem, je bila prvič odprta tudi velika vpisna knjiga z usnjenimi platnicami, obiskovalci pa so se morali ob prihodu v Postojnsko jamo vpisati v njo.To je bila prva vpisna knjiga obiskovalcev, ki je pomenila začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev Postojnske jame," so ob napovedi dogodka zapisali organizatorji. 

Postojnska jama je v 200 letih preživela kar šest držav, a prav vse vpisne knjige so se ohranile. Tudi v tem je vidna ogromna moč Postojnske jame in narave.
Postojnska jama je v 200 letih preživela kar šest držav, a prav vse vpisne knjige so se ohranile. Tudi v tem je vidna ogromna moč Postojnske jame in narave. FOTO: Miro Majcen

To je trajalo do leta 1941, ko so prišle v rabo samo vstopnice. Do takrat pa so strani vpisne knjige polnila znana in neznana imena. Med prvimi obiskovalci najdemo celo Andreja Smoleta, mecena, založnika in Prešernovega najboljšega prijatelja, ki je jamo obiskal že leta 1820 in ponovno 1826. Thomas Cook, oče organiziranega turizma, se je v knjigo vpisal še večkrat. Med podpisniki prve knjige je tudi Wolfgang Amadeus Mozart ml., ki ga je za jamo navdušil prav Andrej Smole.

Obiskovalci so prvo knjigo polnili do leta 1834, nato so 430 strani dolgo knjigo pospravili. Danes se je znova vrnila med obiskovalce jame. Razstavljena je v vitrini, odpirajo pa jo le izjemno redko, saj je preveč krhka.

Luka Čeč je kriv za vse ...

... ali pa morda avstrijski cesar Franc I. Habsburško-Lotarinški z ženo, cesarico Karolino Avgusto. Cesarski par je želel 16. aprila 1816 obiskati jamo in gostitelji so jo nameravali urediti, kot se za visoka gosta spodobi. Čez podzemno reko so položili lestev, da bi na skale na nasprotni strani postavili piramido s prosojnim napisom. Junak, ki se je po nevarni brvi odpravil na drugo stran, danes velja za prvega slovenskega speleologa. To je Luka Čeč. Njegov pogum je bil bogato poplačan,. Ko se je povzpel na skalo, je našel vhod v dotlej nepoznane globine jame. Bil je 14. april 1818. 

V spomin na njegov podvig je danes podzemno reko Pivko na "slacklineu" prečkal sodobni Luka Čeč.

Nad Pivko so napeli 56 m dolg 'slackline', po katerem se je pogumno sprehodil 'sodobni Luka Čeč'. Mnogim obiskovalcem je ob tem zastal dih.
Nad Pivko so napeli 56 m dolg 'slackline', po katerem se je pogumno sprehodil 'sodobni Luka Čeč'. Mnogim obiskovalcem je ob tem zastal dih. FOTO: Miro Majcen

Le eno leto po Čečevem odkritju najlepših delov Postojnske jame je bila ta že urejena in odprta za obiskovalce. 17. avgusta 1819 je jamo prvi obiskal avstrijski prestolonaslednik Ferdinand I. Ob njegovem obisku je bila pripravljena tudi posebna v usnje vezana vpisna knjiga. S podpisom Ferdinanda I. ob obisku jame, se je vse začelo, saj prav ta dogodek pomeni začetek turizma v Postojnski jami in uradni začetek neprekinjenega beleženja števila obiskovalcev. Prav zaradi te knjige se lahko v Postojnski jami 200 let pozneje pohvalijo, da smo dočakali že 39-milijontega obiskovalca Postojnske jame.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milicevic
03. 06. 2019 18.06
-1
Batagel lopov da ga ni vecjega.
Al Capone
31. 05. 2019 10.24
Batman če bi ga poznov bi vedu da mu gre le za svoj dobiček,,, Postojna nima od njega nič prav nič isto pa bo naredu v Cerknem, le za svoj žep mu je !
batman
30. 05. 2019 10.43
+4
Batagelj je eden redkih slovenskih gospodarstvenikov kateremu ni mar samo za dobiček v lastnem žepu. Ne razumem ljudi zakaj mu mečejo polena pod noge. Če ne bi bilo njega bi Postojna propadala. Ni samo postojnska jama pač pa kompleten razvoj celega kraja z okolico. Morda ne veste kako je že bila zanemarjena Postojna pa jo je on v bistvu obnovil čeprav samo posredno.Samo upam da mu bo isto uspelo v Cerknem. Končno je čas da ljudje spoznajo da niso vsi ljude izkoriščevalci pač pa tudi taki ki se zavedajo da če vlagaš v razvoj potem lahko žanješ. Želim da bi mu še nadalje uspevalo v tem kar si je zadal!
dartford
30. 05. 2019 07.57
+21
Še dobro da so jamo odkrili že pred dvesto leti. Tako imamo super turistični biser, ki prinaša miljone. Če pa bi jo odkrili recimo danes, ne bi od nje imeli nič, kajti določeni posamezniki, kot npr "okoljevarstveniki" in kakšni drugi aktivisti, ki nimajo kaj počet, bi sigurno prepovedali, da se premakne en sam kamenček v jami. Tako ne bi bilo ne vlaka, ne urejenih poti, skratka, jama bi bila zaprta.
kapetan
29. 05. 2019 21.51
+17
Batagelj je popeljal ponovno to jamo na turistični zemljevid sveta. Samo za info. Prejemniki nagrad so bili izžrebani iz ožjega izbora in g. Graeme je pač bil okrogla številka. Punčka prej je pa Vipavka na šolski ekskurziji. Batagelj se vidi da zna zadevi streči kot je treba. Zato tudi taki uspehi.
detect
29. 05. 2019 18.13
+23
vstopnina močno presega mejo normalnega.
Chaparral M
29. 05. 2019 17.48
-6
Zanimivo, da se je pojavil gost iz N. Zelandije in ne recimo nekdo iz Slovenije. Poteza Batagelja, ki me ne preseneti ....
krnekilojz
29. 05. 2019 18.17
+1
Mauzahecmauzares
29. 05. 2019 17.26
+18
Batagelj vse ovrednoti v produktivno smer.
flatearth
29. 05. 2019 17.24
-3
Prva obiskovalka iz Japonske pa se je imenovala Imajo Kotjamo,
naŠIHTmamCAJT
29. 05. 2019 17.17
+14
Kaj nam bo postojnska jama, če si jo navadni slovenski delavni ljudje nemoremo privoščiti! Še dobr da mate japonce! fakju batagel