Slovenija

2003 leto invalidov

Ljubljana, 23. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na dopisni seji na predlog ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sprejela sklep o določitvi leta 2003 za leto invalidov.

Prihodnje leto bo namreč deseta obletnica, ko je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela standardna pravila za izenačevanje možnosti invalidov.

Svet Evropske unije pa je 3. decembra lani ob evropskem dnevu invalidov leto 2003 razglasil za evropsko leto invalidov. Slednje bo, kot so sporočili z vladnega urada za informiranje (UVI), ustrezna priložnost, da se javnost opozori na politiko do invalidov, saj se bo lahko okrepila kampanja za specifično nediskriminacijo do invalidnosti.

EU je v zadnjih desetletjih naredila velik korak pri prizadevanju za to, da bi invalidom omogočili, da sami vodijo svoje življenje in prevzemajo odgovornost za svoje odločitve. Stari pristopi, ki so v veliki meri temeljili na usmiljenju in domnevni nemoči invalidov, danes veljajo za nesprejemljive. Invalidi zahtevajo enake možnosti in dostop do vseh družbenih koristi, kar pomeni možnost integriranega izobraževanja, dostop do novih tehnologij, zdravstvenih in socialnih programov, športnih in prostočasnih aktivnosti ter do storitev in izdelkov, še pojasnjujejo v UVI.

Invalidi so zelo raznolika skupina ljudi, zato so lahko učinkovite le tiste politike, ki to raznolikost upoštevajo. Nekatere skupine invalidov se pogosto soočajo z dvojno ali celo večkratno diskriminacijo, ki temelji na invalidnosti in na razlikovanju glede na spol ali etnični izvor. Diskriminacija invalidov pogosto temelji na predsodkih, so bodisi pozabljeni ali spregledani, posledica tega pa je ustvarjanje in povečevanje ovir v okolju in v odnosih, ki invalidom preprečujejo sodelovanje v družbi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni