Slovenija

2023 razglasili za slovensko leto duševnega zdravja

Ljubljana, 19. 01. 2023 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
0

Vlada je sprejela sklep o razglasitvi leta 2023 za slovensko leto duševnega zdravja. Področje duševnega zdravja postaja vedno bolj pomembno v evropskem in svetovnem merilu, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Kot so pojasnili na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom), je vlada področje duševnega zdravja uvrstila med svoje prioritete in namerava do konca letošnjega leta pripraviti predloge novega Zakona o duševnem zdravju, Zakona o psihoterapiji ter Zakona o psihološki dejavnosti. Načrtuje pa tudi vrsto ukrepov za izboljšanje dostopa do storitev za duševno zdravje.

Duševno zdravje
Duševno zdravje FOTO: Shutterstock

V letu 2023 bo, poleg ukrepov ministrstva za zdravje za izboljšanje dostopnosti do storitev za duševno zdravje, po navedbah Ukoma veliko dejavnosti namenjenih tudi osveščanju različnih ciljnih populacij in destigmatizaciji duševnih motenj, izobraževanju o dobrem duševnem zdravju ter krepitvi varovalnih dejavnikov.

"Učinkoviti ukrepi in pristopi na področju krepitve in varovanja duševnega zdravja so ključni za napredek družbe in gospodarsko rast, saj lahko le duševno zdrav posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost," poudarjajo.

Zato je vlada letošnje leto razglasila za slovensko leto duševnega zdravja in se tako pridružuje pobudam različnih organizacij in organov EU, naj države članice v letu 2023 duševnemu zdravju namenijo posebno pozornost, so še pojasnili na Ukomu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.