Slovenija

24ur.com in 630 milijonov sekund

Ljubljana, 10. 02. 2019 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
0

V nedeljo smo na 24ur.com praznovali rojstni dan. Pred 20 leti je tipka enter v svetovno spletno omrežje poslala danes najbolj brano slovensko spletno stran in s tem zapisala zgodovino internetnega prostora. V mediju, kjer se vse spreminja v hipu in je pomembna vsaka sekunda, je ekipi lepo upihniti 630 milijonov svečk. Hkrati pa imamo v rokah veliko odgovornost, spletno stran pripravljati na naslednjih 20 let.

Slovenci polovico svojega časa, ki ga preživite na internetu, preživite na naši spletni strani. Četrtina vseh svojo internetno pot dnevno začne na 24ur.com in pri nas je 43 % več obiskovalcev kot na drugo in tretje uvrščeni spletni strani, po raziskavi DotMetrics, edini uveljavljeni meritvi v Sloveniji. Od največjih petih slovenskih digitalnih založnikov imamo z naskokom najbolj zveste uporabnike. Da smo najbolj obiskani v Sloveniji, že dolgo ni dvoma, a to za nas zagotovo ni dovolj, saj to ni edini parameter, po katerem merimo svojo uspešnost. Ko potegnemo črto po 20 letih delovanja, se sprašujemo, ali izpolnjujemo svoje cilje in svoje poslanstvo.

V vseh teh letih so različne ekipe 24ur.com s pomočjo vseh novinarskih ekip ProPlusa postavljale vsebinske mejnike, odkrivale zgodbe, nepravilnosti v politiki, gospodarstvu in še kje. Pokrivali smo največje šove in dogodke. Ko sem naredil prve novinarske televizijske korake v drugi polovici devetdesetih let, je bila za Slovence ob odsotnosti hitre informacije prva izbira še vedno teletekst. Programerji in dizajnerji ProPlusa so 20 let skrbeli, da smo najprej praktično pokopali te 20 let stare standarde, potem pa bili vedno korak pred spletno konkurenco. Naši predhodniki, ekipe Erike in Barbare Repovž, Marjana Kokota ter kasneje Denisa Oštirja, so postavili izjemno izhodišče, na katerem lahko mi razpenjamo jadra prihodnosti.

Prihodnost odvisna od vas

Neprestano nas sprašujete, zakaj poročamo o tej ali oni temi. Kdo nam narekuje izbiro vsebine? Odgovor je preprost – ali vi ali pa nihče.

Brezmejno se lahko sprašujemo, kaj je bilo v medijih prej – kokoš ali jajce. Ali povpraševanje po vsebini narekuje njeno izbiro ali urednikova izbira usmerja bralce. Moje iskreno mnenje je, da je potrebno oboje. Uredniki imamo na voljo hipni vpogled v to, kaj radi berete. Vsako minuto vemo, kaj in kako močno vas zanima članek v točno določenem trenutku, a to ni naše izključno vodilo. V kolikor bi bila pomembna zgolj količina klikov, ne pa kakovost vsebine, bi nas zelo kmalu lahko nadomestila umetna inteligenca ali pa že preprost algoritem. Če želimo ostati tako uspešna spletna stran, moramo najti pravo, človeško, novinarsko razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Nimamo namena vsiljevati vsebin ali "pametovati" našim bralcem, kar pa seveda ne pomeni, da vam ne bomo ponudili tudi ogromno poglobljenih vsebin, pomembnih za našo lokalno in globalno okolje. Vedno bomo ponujali tako lahkotno vsebino kot težjo, družbeno pomembno. Izbiro, kaj boste brali, pa vedno prepuščamo vam.

"Tega ne potrebujete vedeti"

Ne drži, da prilagajamo svojo vsebino glede na raziskave zadnje dni v mesecu, da bi "lovili" klike in uvrstitev na lestvici branosti. Kot tudi ne drži, da iščemo zavajajoče naslove v želji po številčnejših klikih. Bili bi presenečeni, koliko informacij ne pride skozi sito naših urednikov, bodisi zaradi odsotnosti javnega interesa ali zaščite zasebnosti. Nikoli ne pozivamo bralcev v stilu: "To morate videti, klikniti, prebrati …" – vas preveč spoštujemo in smo prepričani, da boste sami prepoznali vrednost besedila in tematike. Vse ostalo je sprint na maratonu. Tek na kratke proge. Na maratonu pa zmagujemo že 20 let in naša "skrivnost" je, da iskreno spoštujemo naše bralce in se učimo iz naših napak. Teh ne skrivamo in naredimo vse, da jih ne bi ponavljali. V teh 630.720.000 sekundah napak ni bilo malo, zgolj v zadnjem letu dni je bilo veliko spodrsljajev, čustvenih padcev in ponosnih vzponov. Zavedamo se naše moči, pa tudi napak in šibkih točk. Skozi vse to gradimo odnos ter zaupanje med 24ur.com in vsemi, ki te čarobne črke in številke vtipkate v svoje brskalnike na vseh mogočih napravah.

Zakulisje letošnjih volitev
Zakulisje letošnjih volitev FOTO: POP TV

"Content is king"*

Ko gledamo v prihodnost, je še bolj jasno, da bodo vaše uporabniške navade bistveno vplivale na podobo nas in spleta naslednjih 20 let. Jasno je, da se bo moralo tudi slovensko pravno okolje navaditi na globalizacijo in se prilagoditi. Konkurenca se danes ne začne na koncu vasi, temveč gre za svetovne spletne gigante, ki imajo odvezane roke pri zaslužkih in nobenih omejitev pri vsebini. Uspešno se izogibajo vsem poskusom uredniškega ali etičnega nadzora nad vsebino ter tako mastno služijo na vaš in naš račun. A njihovi algoritmi in umetna inteligenca ne bodo nikoli uspeli razumeti uspešnih slovenskih zgodb.

Tem trendom se bomo vedno prilagajali mi in jih tudi narekovali, a eno bo ostalo nespremenjeno. Še vsaj naslednjih 20 let bo vsebina na 24ur.com kraljica.*

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3