Slovenija

24UR Forum: Medicinske sestre za tekoči trak, politiki k zasebnikom?

Maribor, 11. 03. 2024 19.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Špela Bezjak, Neža Steiner
Komentarji
349

V posebni oddaji 24UR Forum - (Ne)javno zdravstvo na POP TV smo opozorili na alarmantne številke: več kot 137 tisoč bolnikov čaka nedopustno dolgo in to je skoraj polovica vseh čakajočih. Zaradi dolgih čakalnih dob pridobivajo zasebniki, koncesionarji. Ti zdravnike in zdravstveno osebje privabljajo z boljšimi pogoji dela, z boljšim plačilom. Tudi sami pa priznavajo, da potrebujejo močan javni sistem. Ga bo vlada okrepila?

Premier je v predvolilnih soočenjih obljubil, da bo močno javno zdravstvo prioriteta njegove vlade. A ravno politična nestabilnost – vemo, kako hitro se menjujejo ministri za zdravje – onemogoča reformo. Strokovnjaki, ugledni zdravniki, ki do obisti poznajo javni sistem, pravijo, da je čas za reformo minil, da pa nujno potrebujejo ciljane ukrepe. In jasne odgovore na podlagi številk, analiz: kje torej smo, koliko naše javno zdravstvo zmore, kaj čaka bolnike?

Najboljši prikaz tega, kako deluje naše zdravstvo, so zgodbe bolnikov. Ti so vse pogosteje talci slabega sistema. Njihova pričevanja, anomalije sistema ter preplet javnega in zasebnega. Minuli teden, ko smo napovedali nocojšnjo oddajo, se je oglasila gospa Branka iz Ljubljane. 71 let ima, iz ljubljanskega kliničnega centra so jo obvestili, da operacijo kolena, ki jo nujno potrebuje, lahko pričakuje konec leta 2029. Upa, da bo takrat še med živimi in da bo tudi javno zdravstvo preživelo. 

"Zdi se mi, da se politika v to kislo jabolko zdravstva ne upa, ne želi, ne ugrizne. Sistem je kompleksen in vsi vemo, da se tu nismo znašli lani. To je 30 let odločitev. Zdaj pa je zadeva pred zlomom," je poudaril predstojnik urgentnega centra UKC Maribor dr. Gregor Prosen.

Da se čakalne dobe daljšajo že kar nekaj časa, ministri pa da so se jih lotevali na zelo različne načine, pove tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. "Po analizah smo videli, da več denarja ne prinese nujno dobrih rezultatov. Naš načrt, ki smo ga sestavili, smo že sprejeli v uredbi, za vsakega pacienta bomo preračunali, koliko časa čaka, mu pripisali posebej faktor glede na stopnjo nujnosti, na vsak prosti termin bo ta pacient prvi na vrsti," pravi. "Učinkovitosti ne moremo meriti čisto povsod. V nekaterih primerih se to da in tam želimo to pilotno poskusiti - torej izmeriti efektivno obremenitev. To je prvi korak, kar pa nas zanima je kakovost in varnost zdravstvene storitve. To bo potrebno začeti meriti. Dejmo se pogovarjati o izidih zdravstvene obravnave, namesto le o vložkih oz. samem procesu."

V Sloveniji imamo popolnoma edinstven sistem podeljevanja koncesij, ocenjuje ministrica Prevolnik Ruplova, saj da tega ni v nobeni drugi EU državi. "Moramo premisliti, kaj bomo storili naprej."

Komu odgovarja, da je sistem v sivi coni, pa sprašuje vodja operacijskega bloka v UKC Ljubljana Miha Petrič. "To se govori 30 let, če je megla, vsak dela, kar hoče. Ohlapen sistem omogoča vse," je poudaril.

Spregovoril pa je tudi premier Robert Golob, ki je med predhodnim obiskom UKC Maribor znova dejal, da je skrajni čas, da se stavka zdravnikov zamrzne ter da zanjo ni nobenega razloga več. Sicer pa meni, da je Forum prvič, da predsednik vlade sedi na takšni okrogli mizi. "Zavedati se moramo, da je sistem, ko si enkrat deležen obravnave, vrhunski. Krivico delamo vsem zaposlenim, ki so predani," je dejal.

V UKC Maribor pa da so ga pacienti prosili, naj ne dovoli, da se javni sistem razgradi. "Dokaz, da delamo na tem, je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na isti način, z isto odločnostjo bomo šli naprej," je zagotovil.

Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, športa in prometa, ocenjuje, da je običajno pripadnost popoldanskemu delodajalcu večja, kot matičnemu delodajalcu. Zakaj? "Do zdaj mi ni uspelo odgovoriti. To je samo drobec v sistemu, niti listek ne, samo trn na kaktusu. Ne obsojam kolegov, ki delajo pri zasebnikih. Kdo ne bi izkoristil priložnost izkoristiti," pravi.

Zasebno zdravstvo promovirajo tudi politiki

Na račun vse bolj osiromašenega javnega zdravstva služijo in rastejo zasebniki. Tam se točno ve, koliko kaj stane. In - morda najpomembnejše - zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem ponujajo boljše pogoje dela in pogosto tudi boljše plačilo. Primer. Pred dobrim letom je skupaj z nekdanjo šefinjo zdravniške zbornice Gordano Živčec Kalan zasebno kliniko odprl tudi nekdanji šef Finančne uprave Ivan Simič. Reklamo pri novem poslu jima dela tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je Slovenija dobila 35 novih zasebnikov. "Verjetno javni in zasebni zdravstveni sistem lahko in morata sobivati, potrebujemo dobro regulacijo. Nenazadnje, ko greva v trgovino, se sprašujeva, kdo je lastnik te trgovine? Ali se sprašujeva, koliko stane izdelek in ali si lahko to privoščiva? Mislim, da je naš sistem usmerjen v nekaj, kar je neproduktivno. Želimo si, da bo dobrega dva milijona prebivalcev v doglednem času dobilo vsaj solidno uslugo. Kdor si lahko kupi nadstandard, si ga naj kupi. Ostali, če smo že socialna država, pa naj dobimo vsaj solidno medicino," poziva dr. Gregor Prosen.

Na dan od 70 do 100 obravnav, birokracijo ZZZS-ju

Medicinska sestra Tadeja Kolander, ki dela v Zdravstvenem domu Ljubljana pravi, da je njihova specifika število pacientov. "Smo prva bojna črta za vse ostale ravni zdravstvene varstva. V naše ustanove vstopa največje število pacientov. V naši pediatrični ambulanti imamo v enem delavniku od 70 do 100 obravnav. Pa to niso zabeleženi vsi kontakti s pacienti. Pomembno je za medicinsko sestro, da zna komunicirati na visoki stopnji, da zna pomiriti pacienta, hitro presojati."

 Zdaj ima družinska ambulanta 1 zdravnika, pol diplomirane sestre, 1 srednjo sestro in 0,3 administratorke. Kaj potrebujete za normalno delo in varno ter kakovostno obravnavo bolnikov? "Res je, da se stvari digitalizirajo, a to še ne pomeni, da so manj obremenjujoče. Še vedno opravljamo dela, za katera verjamemo, da bi jih lahko bolje in ustreznejše opravil kdo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ne pa da smo mi tisti ki smo birokratsko obremenjeni in bi lahko svoj čas porabili za klinično delo z bolnikom," je poudarila vodja družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Maribor Maja Arzenšek.

Poklic medicinske sestre je pogosto zapostavljen, takole pa razmišlja študentka zdravstvene nege Ana Žižek: "To ni poklic, to je moje poslanstvo, skrbi me, kaj se bo zgodilo, ko bodo odšle starejše generacije sester. Želim si, da bom čez nekaj let tudi jaz nekomu ta sestra."

Raje za tekoči trak ali v trgovino

Zakaj medicinske sestre poklic zapuščajo? Kot ocenjuje inštrumentarka v Splošni bolnišnici Novo mesto Barbara Luštek: "Ker so boljši delovni pogoji, boljši delovnik, več prostih vikendov in tudi nekoliko boljša plača. Imajo še božičnico, višji regres, dodatne nagrade, to je za življenje pri tako nizkih plačah, kot jih imajo srednje medicinske sestre in bolničarji, pomembno." Vodja operacijskega bloka Miha Petrič je ob tem zaskrbljen, prepričan je, da je vlada medicinske sestre spregledala. Obremenitve po njegovo gredo v skrajnosti. Predsednik vlade Robert Golob se z očitkom nikakor ne strinja: "Ravno obratno, v vseh odzivih na zdravniško stavko sem poudaril, da do dogovora o višjih plačah lahko pride, ko bo dogovor zajemal vso zdravstveno osebje."

 Kaj pa skrbi študenta medicine? Enej Vidovič pravi, da imajo s kolegi določena pričakovanja od sistema. "Pričakujemo,da bomo imeli mentorje, ki nam bodo predali znanje, pričakujemo karierni razvoj, pričakujemo, da ne bomo preveč obremenjeni, da bomo imeli čas za zasebno življenje. To veliko pomeni."

Obnova ali novogradnja?

Vodja operacijskega bloka Miha Petrič je prepričan, da bi Ljubljana z novogradnjo pridobila še eno bolnišnico. "Obnova UKC Ljubljana ni smiselna, ceneje bi bilo zgraditi povsem novo bolnišnico." Pogodba za energetsko sanacijo UKC Ljubljana se je pod aktualno vlado podražila za 25 milijonov evrov. Premierju trditev, da obnova ni smiselna, do danes ni bila znana. "Žal mi je, da to ni bilo rečeno, ko smo obnovo načrtovali, a se obnova financira iz evropskih sredstev. Mi smo tisti, ki moramo projekte končati v rokih, ali bomo izgubili sredstva." Metoda Dodič Fikfak o izkušnjah z javnimi razpisi: "Poleg uradnih dobaviteljev, ki jih je imela hiša, smo vedno iskali druge dobavitelje in dobili razlike, ki so bile tudi 10-kratne. Takšne izkušnje imamo. Smo bili vedno presenečeni nad metanjem denarja z lopato skozi okno."

Kaj bo z gradnjo mariborske infekcijske klinike?

Kot zatrjuje ministrica Valentina Prevolnik Rupel projekt ni mrtev: "Dokumentacija ni bila pripravljena pravočasno, projekt gradnje se nadaljuje, spremenil se je vir sredstev, projekt bo financiral proračun. Za napovedovanje rokov je še prezgodaj."

Najdaljša čakalna vrsta v Celovcu: 9 mesecev

Pogosto se primerjamo z Avstrijo, ker tja zaradi bližine odhajajo slovenski zdravniki in sestre. Ena od razlik je tudi ta, koliko denarja damo za zdravstvo. Povsem konkretno: pri nas lani 8,8 odstotkov BDP-ja, naši sosedi dobrih 11. "Za neko motivacijo, stimulacijo, če se zgledujemo po Avstriji, bi bilo potrebno uvesti variabilni delež vsem zaposlenim v zdravstvu," je prepričan vodja urgentnega bloka UKC Maribor Gregor Prosen.

Kriminalizacija napak v zdravstvu

Napredovala je diagnostika, vedno več bolezni najdemo bolj zgodaj, ne moremo pa čisto mimo defenzivne medicine, ki se nam vsem dogaja, je opozorila vodja družinskih zdravnikov ZD Maribor Maja Arzenšek. "Eden ključnim problemov, ki ga imamo v zdravstvu, je kriminalizacija napak v zdravstvu. Iz strahu, da bi te linčali, kdaj izdaš kakšno napotnico, ko bi jo sicer."

Apeli znanih

Nekdanja zdravnica Anica Mikuž Kos

"Kot zdravnica, pacientka in državljanka, si želim, da bi javno podobo slovenskega zdravstva predstavljali tisoči zdravstvenih delavcev - medicinskih sester, tehnikov, zdravnic, zdravnikov, ki opravljajo svoje delo vestno, pošteno in s človečnostjo, namesto da predstavlja to zdravstvo skupina, elitna skupina, ki si prizadeva za partikularne dobrobiti, četudi so včasih res ta prizadevanja upravičena."

Podjetnik Ivo Boscarol

"Zdravje je največja sreča in dar, ki ga lahko mamo in to ne glede na spol, vero, prepričanje, tudi socialni status. Zato ga moramo ohranit, da ostane javno in dostopno vsem in vsi moramo tudi temu prispevati. Tisti, ki lahko več prispevamo, smo k temu seveda še bolj zavezani. In zato tudi moja 20 milijonska donacija v zdravstveni dom in v helikopterski reševalni center, ni bila zadnja, ki jo bom dal v javno zdravstvo."

Nekdanja športnica Tadeja Brankovič

"Sama sem šla dvakrat čez hudo preizkušnjo, v bistvu dvakrat čez diagnozo rak. Enkrat sama osebno in pa spremljala sem tudi zdravljenje svoje stare mame. Tako, da sem izjemno hvaležna in vesela, da imamo javno zdravstvo in da živim v Sloveniji."

Ekonomist Mojmir Mrak

"Dobro delujoči zdravstveni sistem je eden od ključnih atributov vsake suverene države. Zato je jasno da, v kolikor prebivalstvo ni ravno dobrega zdravja, to vpliva na gospodarstvo, na produktivnost, vpliva tudi na celo vrsto drugih dejavnikov. Zato je ključno, da bi tudi v Sloveniji ta zdravstveni sistem postavili tako, da bi delal dobro za državo."

Politik in pravnik Andrej Šter

"Obkladanje zdravnikov z dvoživkami ni stroka, ampak pobalinstvo."

 Igralec Gojmir Lešnjak

"Če ne bi bilo javnega zdravstva, tudi mene ne bi bilo več. Osnovni problem, ki ga vidim v javnem zdravstvu, je pa seveda obupna organizacija in ko se bo to rešilo, tudi ne bo potrebno stavkat. Sem zagovornik visokih plač, ampak mislim, da se ta trenutek Hipokrat obrača v grobu."

Direktorica DSO Notranje Gorice Ana Petrič

"Moramo ohraniti javno zdravstvo, da bomo do storitev lahko prišli vsi."

Posebno oddajo 24UR Forum - (Ne)javno zdravstvo si lahko v celoti ogledate na VOYO.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.57

Apel direktorice DSO Notranje Gorice Ane Petrič

"Moramo ohraniti javno zdravstvo, da bomo do storitev lahko prišli vsi."

21.52

Apel igralca Gojmirja Lešnjaka

"Če ne bi blo javnega zdravstva, tud mene ne bi blo več. Osnovni problem, ki ga vidm v javnem zdravstvu, je pa seveda obupna organizacija in ko se bo to rešlo, tud ne bo potrebno stavkat. Sem zagovornik visokih plač, ampak mislim, da se ta trenutek Hipokrat obrača v grobu."

21.49

"Stati morajo vsi stebri"

Dodič Fikfak pravi, da sistemi slonijo na stebrih, ki morajo stati. "Eden med njimi je nadzor. Veljati morajo vsi štirje stebri, če ne hiša ne stoji na njih. Če je eden podrt, če nimaš sistema institucij, sistema zakonodaje, sistema nadzora ... Še drugi trije odpovejo."

21.48

Apel dolgoletnega politika in pravnika Andreja Štera

"Obkladanje zdravnikov z dvoživkami ni stroka, ampak pobalinstvo."

21.47

Apel ekonomista Mojmira Mraka

"Dobro delujoči zdravstveni sistem je eden od ključnih atributov vsake suverene države. Zato je jasno da, v kolikor prebivalstvo ni ravno dobrega zdravja, to vpliva na gospodarstvo, na produktivnost, vpliva tudi na celo vrsto drugih dejavnikov. Zato je ključno, da bi tudi v Sloveniji ta zdravstveni sistem postavili tako, da bi delal dobro za državo."

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
12. 03. 2024 17.10
+3
Kako rešit slo zdravstvo, najprej odpustit tiste ki stavkajo in prodajajo pamet, ostale ki delajo nagradit z boljšo plačo, prepovedat nabavo med. opreme vsem posrednikom ki tudi mešajo meglo in bogatijo.
bobiv
12. 03. 2024 16.26
+2
Ni problem javno, ali privatno zdravstvo, problem je, da eni in isti zdravniki delajo pri obojih! Ukinimo dvoživke, vsak naj dela samo v enem zdravstvenem sistemu, ne pa, da si paciente iz rednega dela (javno zdravstvo) prepošilja v zasebno zdravstvo, kjer dela preko SP!
JApajaDAja
12. 03. 2024 16.10
+2
taubijev odvetnik blokira delo kpk...zahteva izločitev enega člana.....kpk je tako neoperativen...piše "delo" !
od tince tič
12. 03. 2024 14.44
+5
V Beogradu nov UKC z najmodernejšo opremo 260M, mi pa železniško postajo na Jesenicah za 170M ( brez aneksov ). Za popi.....
smuuki
12. 03. 2024 14.31
+2
Kaj je bilo v preteklosti je zgodovina. To je škoda pogrevati in izgubljati čas s tem. Rešujmo današnje probleme, to nam pa ne gre. Ves čas poslušamo kaj so, kaj nixo storile prejšnje vlade. Sam balast in preusmerjanje pozornosti. Po dveh letih bi raje poslušal eno uro ali dve kaj so storili. Odgovor je nič in se zatekajo v iskanje krivcev za njihovo nezrelost
dr_tony
12. 03. 2024 13.36
+2
forum, ki mu težko rečeš forum, ker ni bilo nobene razprave...izkazalo se je, da v ozadju ni nobenega predloga, pričakoval sem da bodo obrazložili kaj pomeni finančno, dodatno zdravstveno zavarovanje prenešeno direktno na držvao (ZZZS).....in zares slaba predstava Goloba, ki ne ve zakaj se gre in grozljivi odgovori ministrice, ki nima niti toliko izkušenj da podala diplomatski odgovor....tole bo težka zgodba
JohannDoe
12. 03. 2024 13.18
+4
Prepovedat dvoživke. Omejit delo zdravnikov na zakonsko dovoljen obseg nadur. To storit čim prej. In nam bo takoj jasno kakšno zdravstvo imamo in si ga lahko privoščimo. Vse ostalo je metanje peska v oči. Fabrike ni še nihče rešil tako, da je delavce silil ali prisilil v nadure prek tega kolikor jih dopušča zakon.
JohannDoe
12. 03. 2024 13.12
+3
Polna so usta kako je sistem "vrhunski". Golo dejstvo prakse pa je, da se ga izogiba praktično vsakdo, ki ima denar in se lahko, v prvi vrsti so to premožni politiki tipa Golob. Za koga je torej "vrhunski"? Jaz si ne predstavljam tako vrhunskosti, da se je izogneš ob prvi priliki.
JohannDoe
12. 03. 2024 13.00
-1
Sistem je "vrhunski" za rajo, pravi Golob. Mislim, po vsem in vsej gnilobi je še vedno "vrhunski". Očitno pa ni dovolj vrhunski za politike tipa Golob, glede na to kako radi grejo k privatnikom, ko jih kaj "stisne".
medŠihtom
12. 03. 2024 13.16
+2
lej tip je multi miljonar, probaj razumet da on živi od obresti svojega kapitala kraljevsko, in si lahko za to kar je njemu drobiž privošči privat avion do kateregakoli zdravnika na svetu kadarkoli, kolikokrat hoče. on ma zase poskrbljeno in ga ne zanima kaj bo s slovenijo in zdravstvom in t.i "rajo". njemu je važno da se lep kaže v javnosti s tino in privat s fantom+prijatli lepo uživa da je bogato rpeskrbljen, kar mu je rdeči režimski foter zrihtal. in izbranci okol milana majo poštimano na isti način, identično kot izbranci okoli putina. konec debate, vse ostalo so pravljice za rajo kakršne vas fopa poptv.
iskriv
12. 03. 2024 12.58
+8
To breme , ki se je v zdravstvu nalagalo 30 let je sedaj , ko je ta vlada napovedala reforme eksplodiralo na vseh ravneh . Nobena vlada do sedaj si ni upala dregniti v osje gnezdo zdravstva , kjer se prepletajo korupcija , politične lovke in želja po privatiziranju javnega zdravstva . Zdravniki delajo v javnem sektorju in večina njih še v popoldanskih izmenah pri privatnikih in potem govorijo o izgorelosti , pa ne na račun javnega zdravstva ampak zaradi pohlepa ! Fides je s svojim delovanjem v podpori izprijene politike zavedel zdravnike in jih uporablja v boju proti državi v katerem so talci bolniki in invalidi . Zdravniki nočejo razumeti , da je zdravstvo sistem v katerem so vsi delovno povezani od medicinskih sester do najvišjih kirurgov in zato se mora sistem obravnavati celovito in ne parcialno samo za zdravnike , kot to zahteva fides . Na pogajanjih se strani poslušata , skušata razumeti , bližata predloge in ne izsiljujeta eno drugo , kot to počne fides . Stavka , ki jo vodi fides in v kateri izgubljajo vsi razen fidesovih zdravnikov , ki kljub stavki normalno delajo pri privatnikih in malo v javnem sektorju ! Vse to kaže na to , da je ta stavka samo golo izsiljevanje na plečih bolnikov in daleč od želje po normalizaciji stanja v močnem javnem zdravstvu !
JohannDoe
12. 03. 2024 13.07
+1
Ta vlada, če si dovoliš vsaj malo pogledati, niti približno ne dreza v "osje gnezdo". Kvečjemu skuša to gnezdo čim bolj zakopati, skriti in zaščititi. In ta konkretna oddaja je dokaz, da ji gre PopTV pri tem zelo zelo na roko. Kot bi špilali Globov PR. Poglej še enkrat za občutek. Zdaj je že kje zabeleženo in bo mogoče pogledat za nazaj, če bomo nekoč hoteli.
medŠihtom
12. 03. 2024 12.57
+1
kok nas je takih ki ne gledamo tv? ki med sihtom sam naslov clanka preberemo pa mal popljuvamo pa vija dalje po opravkih. bolj mal pomoje.
brabusednet
12. 03. 2024 12.48
-3
Vse to smo že vedeli državljani,le za drugi mandat Goloba nismo.Škoda časa in denarja ti ne bodo tako nič natedili.Dve leti časa so stran vrgli.
kekec9999
12. 03. 2024 12.47
-1
Zdravstvene zavarovalnice in rdeči vladarji....so rak rana slo.zdravstva.
fverdi
12. 03. 2024 12.40
-6
Spet brezvezna oddaja, ki samo ugotavlja kaj je narobe, brez nekih rešitev in idej za prihodnost. Gre za medijsko podporo trenutni vladi, da se skrije njihova neučinkovitost na področju zdravstva. Kot sem že povedal, bi morala politika najprej sklenit splošni konsenz kateri model javnega zdravstva bomo implementirali potem pa vse akterje zdr sistema (ZZZS, ministrstvo, zdravnike, zbornico, ....) postavit pred dejstvo, da se po tem modelu dejansko tudi dela, ampak kot rečeno tega vlada, ki vnaprej zavrača sodleovanje z opozicijo, ki uničuje tudi tiste dobre poteze predhodnikov, ki sama še povečuje korupcijo, .... pač ni sposobna narediti.
JohannDoe
12. 03. 2024 13.02
-2
"Ugotavlja" kaj je narobe, kot mačka okoli vrele kaše, ja. PR konferenca za predsednika vlade.
od tince tič
12. 03. 2024 12.23
-2
Škoda mojega časa, ker sem gledal.
zmerni pesimist
12. 03. 2024 12.02
-15
Umotvor goloba dokaz da delamo je ukinitev dopolnilnega zavarovanja ne me hecat
DR58
12. 03. 2024 11.46
-5
Oddaja je sicer pokazala nekaj dobrega - kako to delajo v Avstriji. Večina ostalega pa bi bilo lahko posneto vnaprej in, kot pravi eden od komentarjev, je manjkalo soočenje argumentov. Torej, skoraj kot nakladanje na en kup do konca oddaje. Poleg tega bi bilo v bodoče treba pripraviti nekaj izhodiščnih področij, rangiranih s strani strokovnjakov, torej najbolj pomembnih (lahko jih izbetere z vsesplošno anketo pred oddajo) in o njih sprožiti debato in soočenja. Če izberete samo nekaj najpomembnejših in pogledate kaj so naredili severni sosedi ter jih preslikate v Slovenijo je že pol narejenega. Izgovor da se po 30 letih nedela ne da nič narediti NI RES!! Da se, ZAGOTOVO SE DA, samo začeti je treba! Korak za korakom, sicer bodo čez deset let bodoči golobi, janezi, miroti in podobni ugotavljali, da se že 40 let ni naredilo nič. Ko bomo dali večji procent BDP (1) za zdravstvo, ko bodo zdravniki lahko delali kjerkoli znotraj javnega zdravstvenega sistema, le zelo izjemoma ali pa celo sploh ne pri konkurenci (2), ko bo število zdravnikov na 1000 prebivalcev kot v Avstriji (3) in ko bo omogočen večji vpis na medicinsko fakulteto (4), ko bo treba za vsako napotnico in vsak recept še malo dopačati, čeprav simbolično (5) in bodo zasebne zdravstvene ustanove financirane skoraj izključno iz žepov tistih, ki bodo tja hodili po nadstandardno zdravljenje, bodo razmere bistveno boljše kot danes. Mogoče skoraj tako kot v Avstriji. Da ne bo pomote, zelo podpiram zasebne klinike, le denar naj najdejo predvsem v žepih tistih, ki hodijo k njim in ne iz malhe ZZZS. Takoj, ko bodo izjeme možne, bo sistem temeljil na izjemah in ne na pravilih. Vsi smo krvavi pod kožo in izkušenj imamo na pretek, še iz stare Juge, ne le od 91 naprej. To bo seveda trajalo, ne gre čez noč. Ena nova generacija mladih zdravnikov ne more rešiti zadev. Torej, govorimo o več generacijah. Pa smo pri desetih letih, če ne več. Vmes pa se bodo zamenjale tri, štiri ali celo več vlad in če bo šlo po skolevsko, se nam res ne piše nič dobrega. Pa tudi preprek bo ogromno, nekaj umetno sproduciranih s strani nezadovljnežev (lastniki zasebnih ustanov za zdravljnje in oskrbo z medicinsko opremo in materialom), večina pa dejanskih, ker gre za resnično kompleksno področje. V tak sistem se bodo vračali tudi doma izšolani strokovnjaki in manj jih bo odhajalo. Dvojni pozitivni efekt. Torej sproducirajte nove oddaje in določite resnično prioritetne teme , na katerih soočite argumente strokovnjakov. Upam, da bo takrat tudi nasmeh sedanje ministrice, ki je vedno isti ne glede na temo, ne glede na vprašanje in ne glede na porazne trende glede realne dostopnosti do storitev, malo manjši. Takrat lahko pričakujemo tudi višjo raven pripadnost sistemu, kot pravijo Avstrici. Verjamem v spremembe. Glede plač pa to: spremembe na zgornjih 5 področjih bodo zelo hitro omogočile višje plače tistih zdravnikov v javnem sekorju, ki resnično delajo za dobrobit pacientov in ne pošiljajo honkonških položnic ali napotujejo preko ceste na popoldanske seanse.
razumi če lahko
12. 03. 2024 11.33
-3
To je šov za javnost ne moreš glavnega akterja v državi ,ki ima največjo moč posesti v drugo vrsto ! Za vse je odgovorna vlada dve leti samo obljube in kako se ne da rešiti nekaj takoj pa take pa to ! Tam so zato ,da to rešijo ne pa ,da sedijo v drugi vrsti pa mlatijo prazno slamo !!
Infiltrator
12. 03. 2024 11.25
-5
Stvar je taka oddaja je bila za naivneze po TV govorijo nekaj cisto drugega kar delajo , v ozadju pa v resnici se pripravlja privatiziranje zdravstva in vsi teli v oddaji, ki vpijejo kako so proti v resnici so zraven in samo nevednez tega ne bi spregledal...
Opazujemvas
12. 03. 2024 11.16
+19
Ovrednotiti delo tistega, ki dela več plačati več in to na vseh stopnjah.
mentos12
12. 03. 2024 11.30
+11
Opazujemvas: Ja tako bi moralo bit,kdor dela več in bolje,ga je treba bolje plačati.Še celo pred leta 1990,torej v jugovini,je bilo tako,da je dober delavec z nad urami,dobil večjo plačo kot direktor. Zdej tega ni,potem veš kam smo padli. Pričakovati to,pod to vlado je misija nemogoče in sploh neko socialistično miselnostjo,da ne govorim foušijo.