Slovenija

24UR Forum: (Ne)javno zdravstvo

Ljubljana, 04. 03. 2024 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Zdravstvo v Sloveniji se razkraja: polne urgence, neznosna čakanja na preglede in operacije, pacienti na hodnikih. Tujina in zasebniki privabljajo zdravnike z boljšimi plačami in delovnimi razmerami, javne bolnišnice se komaj držijo nad vodo. Sploh še imamo javno zdravstvo?" so se vprašali raziskovalni novinarji z urednico Alenko Marovt na čelu in začeli snovati pogovorno oddajo 24UR Forum: (NE)JAVNO ZDRAVSTVO.

Maja Sodja
Maja Sodja FOTO: POP TV

Oddaja, ki bo v ponedeljek ob 20.00 skupaj z občinstvom in številnimi gosti potekala v živo s Filozofske fakultete Maribor, bo številnim odprtim vprašanjem omogočila poligon konstruktivnega dialoga. Oddajo bo vodila Maja Sodja, ki pravi, da bo terjala odgovore tistih, ki odločajo. "Zdi se, da se usoda javnega zdravstvenega sistema lomi, da se javno zdravstvo skuša osiromašiti do skrajnosti in da pri tem pravice bolnikov niso politični problem. Kakšen zdravstveni sistem bomo imeli, je politična odločitev – terjali bomo odgovore tistih, ki odločajo. O tem, zakaj je treba ohraniti javno zdravstvo, v katerem bodo na prvem mestu zgodbe bolnikov, pa bomo vsebinsko razpravljali z uglednimi gosti, ki javni zdravstveni sistem poznajo do obisti."

Alenka Marovt
Alenka Marovt FOTO: POP TV

Pričakujemo izbrušeno debato z izbranimi gosti, pravijo ustvarjalci. Studijski del bodo podprle še zgodbe s terena, ki jih pripravljata novinarki Brigita Potočnik in Nika Kunaver. "Pokazali bomo konkretne primere, alarmantne razmere, nered v porastu. Gostili bomo ducat sogovornikov iz celotnega zdravstvenega spektra. V prvi vrsti tistih, ki so v zdravstvo vpeti vsak dan. Od renomiranih zdravnikov, tudi s pogledom od zunaj, do ključnega negovalnega osebja in mladih. Ogledalo, zakaj je pomembno, da ohranimo javno zdravstvo, nam bodo nastavili pronicljivi opazovalci družbe – športnica, igralec, humanitarka, ekonomist, gospodarstvenik, diplomat, filozofinja in pisateljica," še pove Marovtova.

 Pridružite se pogovoru, ki pomembno vpliva na našo prihodnost.

Clanek pasica NEjavno zdravstvo
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou