Slovenija

Skok v deročo vodo, reševanje iz ognja, ... To so junaki, ki so tvegali svoja življenja

Ljubljana, 11. 06. 2018 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi svojega poguma, s katerim so v najrazličnejših okoliščinah pomagali reševati življenja ljudi, je 29 posameznikov prejelo medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Policisti, vojaki in občani so se v kritičnih situacijah odzvali hitro in prisebno ter brez pomisleka priskočili na pomoč.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Medalje za hrabrost
    02:07
    Iz SVETA: Medalje za hrabrost
  • Iz 24UR: Priznanja za hrabrost
    02:38
    Iz 24UR: Priznanja za hrabrost
  • Iz 24UR ZVEČER: Odlikovanje policistov
    07:02
    Iz 24UR ZVEČER: Odlikovanje policistov

17 policistom, trem policistkam, dvema vojakoma in sedmim občanom sta prvi mož policije Simon Velički in notranja ministrica v odhodu Vesna Györkös Žnidar podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.

Na podelitvi smo lahko slišali petnajst opisov dramatičnih in usodnih dogodkov, v katerih so svoj pogum pokazali prejemniki medalje. Mrzlična borba za življenje, zaustavljanje krvavitev in oskrba težkih ran, premagovanje toka deroče reke, tekma s časom zaradi širjenja požara, akcijski lov za roparjem ali vlomilcem … vse to so ključne besede, ki najbolje povzamejo te izjemne situacije.

Skok v deročo vodo, reševanje iz ognja in obvladovanje oboroženega roparja 

Med prejemniki je tudi Robert Pongrac iz Zavrča, ki je 12. julija lansko leto skočil v deročo vodo, da bi rešil utapljajočega se moškega, ter Gordan Petronijevič iz Slovenj Gradca, ki je 12. marca letos skočil za otrokom, ki ga je že nezavestnega odnašalo v deročem potoku, in mu tako še v zadnjem trenutku rešil življenje.

Med prejemniki je 17 policistov in tri policistke.
Med prejemniki je 17 policistov in tri policistke. FOTO: Damjan Žibert

Medaljo za hrabrost in požrtvovalnost sta prejela tudi blejska policista Rok Brajič in Blaž Svetlin, ker sta 5. aprila iz gorečega in močno zadimljenega bloka na Bledu pomagala evakuirati okoli 30 ljudi.

Med prejemniki so tudi policisti Željko Cvijanovič, Uroš Perko, Gregor Ravnjak in Željko Šiljeg, ker so 27. septembra lani v ljubljanskem Tivoliju pomagali hudo poškodovanemu moškemu, ki ga je povozil vlak. Policista Blaž Dijak in David Mihelič sta duševno neuravnovešenemu in zelo agresivnemu moškemu preprečila skok iz 4. nadstropja blokovskega naselja. Janez Sodja, policist na policijski postaji v Črnomlju, je 17. decembra lani kljub velikemu tveganju pomagal pri reševanju oskrbovancev iz doma za starejše občane, v katerem se je razvil močan požar. Mihael Berlic je v civilu in svojem prostem času obvladal oboroženega roparja bančne poslovalnice v Ljubljani. 

Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost se dvakrat letno podeljujejo policistom in drugim občanom za izkazano varnost in požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju drugih varnostnih nalog.

Kamniški policistki Barbara Oblak in Mirjam Vidovič ter prostovoljna gasilca Aljaž Romšak in Dušan Mali so 10. januarja letos iz deroče Kamniške Bistrice rešili življenje dekletu, ki ji je spodrsnilo v reko. Kočevska policista Branko Lavrič in Irena Novak sta 17. januarja letos vdrla v stanovanje, iz katerega je bilo slišati klice na pomoč. Ženska, ki se je poškodovala pri padcu oz. zaradi udarca v glavo, je preživela prav po zaslugi njune hitre in učinkovite pomoči ter oživljanja.

Policist Matjaž Vidervol je 28. novembra zvečer na parkirišču v Kočevju pomagal obnemoglemu moškemu in ga odpeljal na urgenco. Lendavski policist Tomaž Kosi ter vojaka Danilo Car in Nejc Gumzej so med nadzorom meje opazili požar v eni od stanovanjskih hiš in ogenj uspešno ukrotili še pred prihodom gasilcev. Andrej Šega pa je pomagal starejši ženski in ji s kompresijo ureznin uspešno ustavil nadaljnje izgube krvi. Policista Simon Hercog in Davorin Šnajder sta uspešno posredovala pri požaru na ostrešju vrstne hiše in pred ognjem rešila majhnega psa. 

Pogumni so bili tudi občani. Sergej IzgoršekGorazd Šajtegel in Aleš Zupanc so 3. novembra lani požrtvovalno ustavili podivjanega psa, ki je sredi Hrastnika napadel in pogrizel starejšega moškega. Damijan Kočevar pa je ponoči 20. oktobra zapeljal za vlomilcem, ki mu je ukradel avto. Storilec mu je na koncu sicer zbežal, a ga je lahko policija prav zato hitreje izsledila.

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost se podeljuje dvakrat letno.
Medalje za hrabrost in požrtvovalnost se podeljuje dvakrat letno. FOTO: Damjan Žibert

Prejemniki so s svojimi srčnimi in pogumnimi dejanji prispevali k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije, je bilo slišati na podelitvi, ki je potekala na Policijski akademiji v Tacnu.

Generalni direktor policije Simon Velički je najprej nagovoril policiste, ki so prejeli priznanja: "Naredili ste več od zahtevanega. Ravnali ste etično in nesebično, saj ste pomoč sočloveku postavili pred svoje lastne koristi," ter dodal, da so pogumni policisti s tem dokazali, da se državljani Slovenije v najtežjih trenutkih lahko zanesejo na njih.

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost so podelili tudi sedmim občanom.
Medalje za hrabrost in požrtvovalnost so podelili tudi sedmim občanom. FOTO: Damjan Žibert

Ker za "navadne državljane" ni tako samoumevno, da so psihofizično pripravljeni za ukrepanje, je njihovo ravnanje še toliko bolj izjemno in hvalevredno, pa je Velički poudaril v svojem nagovoru občanom."Nihče te ne more nikoli vnaprej pripraviti za to, da se žrtvuješ za nekoga drugega: za skok v ledeno vodo, za spopad z napadalnim psom ali boj z ognjenimi zublji … Šola za hrabrost ne obstaja, čut za to, kaj je prav, enostavno je v človeku ali pa ga ni. Vi ta čut imate!"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
14. 06. 2018 19.54
Pa jaz mislim da bi vsak to storil le da dobro zna plavati in sam bi isto naredil ali ponovil ker policisti so itak v službi a kako se že reče,pove .......... ........ ....
Qork
12. 06. 2018 10.55
-1
Opazili pozar in ga pogasili pred prihodom gasilcev. Ta medalja izgubi totalno na vrednosti. Vecina teh medalj bi se mogla imenovati medalja za pomoc socloveku. Hrabrost je nekaj drugega. To neko kot ko si obcinarji (zaposleni na obcini in placani za vsako uro in km)delijo obcinska priznanja za pozrtvovalno delo (wtf).
Nejc Krizman
12. 06. 2018 07.09
-8
Pa saj kaj ni to delo policistov ?
Heretik1
11. 06. 2018 17.09
-76
Raje se stegnem, kot da bi mi policaj pomagal!
RDPESA
11. 06. 2018 18.02
+55
Ne skrivaj se pod nickom... Objavi prave podatke (in fotografijo), da se slučajno ne zmotijo, če boš kdaj rabil pomoč..
tellerkit
11. 06. 2018 21.10
+12
Pazi kaj govoriš, zarečenega kruha se največ poje...Grem stavit, da boš slej ko prej rabil pomoč...pa še od "policaja", kakor jih ti imenuješ.., garant...bai, bai, pa srečno vseeno....
oježeš
11. 06. 2018 22.20
+10
Heretik1, še lepše bi bilo, če ne bi nič zapisal! Saj kredibilen občan bi ostal.
Uporabnik458403
11. 06. 2018 16.45
-5
Imamo 7000 taksnih in drugacnih policistov in to naj bi bili njihovi dosezki...... Dosezek bo, ko bodo preganjali nedotakljive oziroma bi to morala biti stalnica
belzer
11. 06. 2018 16.51
+53
Policija to naredi zelo dobro-zatakne se na višjih organih(vsi vemo kje)!
Svetec 2021
11. 06. 2018 20.38
+24
-Svetice- še enkrat preberi kaj si napisal oz napisala. Če to ni dosežek da nekomu rešiš življenje pol pa nevem.