Slovenija

31,5 milijona evrov za odpravo posledic lanskih neurij s poplavami

Ljubljana, 04. 07. 2019 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
3

Vlada je sprejela program odprave neposredne škode na stvareh zaradi lanskih neurij s poplavami, za kar bo skupaj v naslednjih letih namenjenih 31,5 milijona evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Za izvedbo prioritetnih obnov bo v letošnjem proračunu na voljo 15 milijonov evrov.

Vlada se je že pred tem seznanila s končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic neurij s poplavami med 4. in 6. majem 2018, 8. junija 2018, 13. julija 2018, 29. in 30. oktobra 2018 ter ugotovila, da skupna končna ocena neposredne škode dosega 68,1 milijona evrov ter tako presega prag 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2018 oz. 2,9 milijona evrov za pomoč v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ministrstvo za okolje in prostor je na podlagi tega pripravilo program odprave neposredne škode na stvareh po omenjenih neurjih v skupni višini 31,5 milijona evrov.

Sredstva v višini 15 milijonov evrov se za letošnjo izvedbo prioritetnih obnov zagotavlja v okviru proračunske rezerve. V nadaljnjih letih pa bo preostanek denarja zagotovljen v okviru razpoložljivih sredstev integralnega proračuna in skladov na okoljskem ministrstvu, je razvidno iz programa, objavljenega na spletnih straneh vlade.

Od lanskega leta so v spominu najbolj ostale poplave, podori in plazovi v Jelendolu v občini Tržič.
Od lanskega leta so v spominu najbolj ostale poplave, podori in plazovi v Jelendolu v občini Tržič. FOTO: Damjan Žibert

Neurje med 4. in 6. majem lani je prizadelo predvsem območja na Koroškem, Štajerskem in v Pomurju, neurje 8. junija je prizadelo območja od jugovzhodne Slovenije do Prlekije, najbolj so v spominu ostale posledice velike toče v Črnomlju, sredi julija sta neurje in deževje najbolj prizadela širše območje Ljubljane, Novega mesta in Zagorja ob Savi, konec oktobra pa sta močan veter in dež prizadela razne dele države, najbolj so v spominu ostale poplave, podori in plazovi v Jelendolu v občini Tržič in v vasi Belca v občini Kranjska Gora ter posledice vetra in dežja na jugozahodu države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Vovk
04. 07. 2019 12.42
+2
Najprej je potrebno spremeniti človekovo pojmovanje blaginje in napredka. V celoti je zgrešeno in posledice so ena katastrofa za drugo, ena žalost za drugo, ena osamljenost za drugo. To so pridobitve vaše blaginje. Denarna kategorija odpravljanja posledic zgrešenega pojmovanja te blaginje in nenehen pohlep po dobičku na vseh področjih, ni nič drugega kot nojevsko obnašanje človeka pred pravim vzrokom. Pred očmi se dogaja vsem, nihče pa noče videti in spregledati. Že dolga leta opozarjam, da bo vse slabše. Razmišljanja kot kaj pa lahko jaz naredim da bi bilo bolje, so neumnost. Najprej je potrebno pričeti pri sebi. Narava kot taka, je v svojem delovanju popolnoma neprizadet dejavnik, strašen v svoji moči. Odgovarja in prilagaja se pogojem ki so ji dani, se jim prilagojuje in v skladu z novimi razmerami deluje. Škoda ki so jo utrpeli kmetje in vsi drugi ljudje, je zgolj kolateralna škoda, nastala zaradi vsesplošne ignorance človeštva do okolja. Ni dovolj vedeti kaj je prav in kaj narobe, delovati je potrebno prav in bodo tudi zakoni narave naravnani na človekovo valovno dolžino. Upam, da me prav razumete, ker kmalu ne bo več dovolj vseh bank na svetu, da bi lahko popravile nastalo škodo po svetu z denarjem. Lahko pa tudi čakate in boste na koncu sami ugotovili, da denarja ne morete jesti, ga ne morete piti in tudi dihati ga ne morete. Jaz ne pišem Grimsovih pravljic, Sem zelo drugačen človek.
Uporabnik429336
04. 07. 2019 17.01
+1
hotchilipoper
04. 07. 2019 12.39
+1