Slovenija

3500 podpisov proti izpostavi azilnega doma: 'Tam bi bili nameščeni le začasno'

Ljubljana, 20. 03. 2024 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.P., STA, B.B.
Komentarji
234

"Županom bomo natančno razložili, da tu ne gre za bivanje, temveč zgolj za čakanje na prevoz v osrednje centre in zgolj v primeru, ko bodo že obstoječi centri prenapolnjeni," je pred zasedanjem odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, pojasnila direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. S pomanjkanjem kapacitet so se namreč že soočili lani, ko so bili kritični predvsem trije poletni meseci. Medtem pa so župani občin Središče ob Dravi, Ormož in Sv. Tomaž predali 3500 podpisov, ki so jih zbrali s peticijo proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma v Središču ob Dravi.

"Danes je v azilnem domu na Viču nekaj čez 500 ljudi, v Logatcu čez 300, na Kotnikovi pa jih je 87. Povsod znotraj kapacitet," pove direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. A številke se seveda neprestano spreminjajo, saj Slovenija primarno še vedno ostaja predvsem tranzitna država.

Osebe, ki vložijo namero za mednarodno zaščito po besedah Štrukljeve v azilnem domu v povprečju ostanejo tri dni, prosilci za azil pa 15 dni. "Kot pravijo, odhajajo v države, kjer imajo prijatelje, sorodnike in predvsem njihove diaspore." Na Viču je sicer še vedno največ državljanov Maroko in Alžirije. "Kotnikova je lokacija, kjer ljudje ostajajo, so tudi zelo dobro integrirani in vsi delajo. Tam so predvsem prišleki iz afriških držav," pove. V Logatcu pa so po njenih besedah družine, predvsem državljani Sirije.

direktorica urada za migrante Katarina Štrukelj
direktorica urada za migrante Katarina Štrukelj FOTO: Luka Kotnik

'Kritični so bili trije poletni meseci, ko so bile naše kapacitete prenapolnjene'

In kako komentira odziv županov občin, kjer naj bi bili novi izpostavi azilnih domov? Kot je pred državnim zborom povedal ormoški župan Danijel Vrbnjak, so občani pod peticijo na pobudo občinskih svetov Središča ob Dravi, Ormoža in Sv. Tomaža v zelo kratkem času prispevali 3500 podpisov. Z njimi nasprotujejo vzpostavitvi začasnega azilnega doma v Središču ob Dravi.

Več v oddaji Svet na Kanalu A, ki je na sporedu ob 18. uri.

"Odpor žal še vedno obstaja, ne glede na pojasnila. Ponovno pozivam k solidarnosti in opominjam, da je Slovenija suverena država, varna država. Apeliram na sočutje do ljudi. Tako občani Središča ob Dravi kot Brežic so v preteklosti že dokazali, da so solidarni, da razumejo begunsko problematiko," je dejala Štrukljeva, ki verjame, da bodo tudi tokrat, ko bodo sedli za skupno mizo, izmenjali dodatne argumente našli pravo pot. "Ko bodo videli, kako bo azilni dom umeščen v njihovo okolje, kdo so ljudje, ki bodo tam ostali nekaj dni - tu ne gre za bivanje, temveč za začasno bivanje," je dodala.

Dodaja, da je do vzpostavitve dveh izpostav prišlo po povečanem prehodov ilegalnih migrantov, ki jih beležijo od lanskega leta. "V lanskem letu so bili kritični trije meseci v poletnem času, ko so bile naše obstoječe kapacitete kritično prenapolnjene. Tako prenapolnjene, da je bilo težko zagotoviti posteljo tem ljudem, ki prihajajo," je dejala. Kar pa morajo prosilcem za azil zagotoviti tako na podlagi mednarodnih standardov, evropskih direktiv kot tudi na podlagi domače zakonodaje. Poudarja pa, da v azilnih domovih ne gre za nek višji standard, temveč za zagotavljanje osnov, kot je na primer postelja.

Sprejeli sklep, župani o tem izvedeli iz medijev

Peticijo so po besedah Vrbnjaka vložili na komisijo državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti, predali so jo tudi notranjemu ministrstvu Boštjanu Poklukarju. Vlado pozivajo, naj znova obravnava svoj sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma z dne 29. februarja. O tem danes razpravlja tudi odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Kot pravi Vrbnjak so občani o odločitvi o organizaciji začasnega azilnega doma v Središču ob Dravi izvedeli iz medijev, s čimer se "absolutno ne strinjamo in nekako zahtevamo, da vlada RS ta sklep tudi prekliče".  Želijo tudi, da vlada ponovno preuči druge možnosti in lokacije postavitve doma.

Župan Središča ob Dravi Toni Jelovica s to odločitvijo ni bil seznanjen, niti ni bila z njo seznanjena lokalna skupnost. Glede lokacije se je vlada "pogovarjala z nekaterimi občinami, zato smatram, da smo mi obravnavani kot drugorazredni državljani," je dejal.

Župan občine Sv. Tomaž Mirko Cvetko se prav tako ne strinja, da se v njihovem kraju določena stvar zgodi s sklepom, ne da bi kogar koli v tem kraju vprašali o zadevi. "Mislim, da na takšen enostranski način ni mogoče reševati tako perečih in zelo pomembnih stvari, kot so azilni domovi v Sloveniji," je povedal.

Skrbijo jih varnost in ekonomska ter socialna vprašanja

"Enostavno je bilo premalo komuniciranja, enostavno imamo premalo podatkov, enostavno ne moremo verjeti sedaj tem besedam," je Vrbnjak odgovoril na vprašanje ali umestitvi azilnega doma nasprotujejo kljub temu, da bo ta le začasen. Občani so po njegovih besedah sporočili, da si azilnega doma v Središču ob Dravi ne želijo.

Predaja podpisov za preprečitev gradnje izpostave azilnega doma
Predaja podpisov za preprečitev gradnje izpostave azilnega doma FOTO: Aljoša Kravanja

Prebivalstvo Središča ob Dravi je starejše, skrbi jih varnost in ekonomska ter socialna vprašanja, je dodal Jelovica. Imajo nešteto vprašanj, na katera kot župan ni dobil odgovora. Po njegovem mnenju lokacija začasnega azilnega doma ni primerna, saj prostorski načrt tam določa povsem drugačen namen. Upa, da bo vlada pokazala razumevanje ob peticiji, v nasprotnem primeru bodo občine sprožile upravni spor, temu pa lahko sledi tudi državljanska nepokorščina.

Vrbnjak sicer verjame besedam predsednika vlade Roberta Goloba, da se je vlada odločala med več kot 20 lokacijami in da se je z nekaterimi občinami predhodno pogovarjala. "Verjetno je res, kar je predsednik vlade povedal, da se noben župan s katerim so se pogovarjali, ni strinjal s tem," je navedel. Zato se mu zdi toliko bolj nepošteno, da so lokacijo začasnega azilnega doma določili z neposrednim sklepom.

Občina Brežice: Strinjamo se, da se postavi egistracijsko-sprejemni center

O izpostavi azilnega doma je v izjavi za medije spregovoril tudi župan občine Brežice Ivan Molan. V občini, ki jo vodi, se po njegovih besedah strinjajo, da se pri njih postavi registracijsko-sprejemni center. Medtem azilni center pomeni, da se lahko v njem nastanjeni ljudje prosto gibajo, je opomnil. V občini zaenkrat niso dobili še nobenih informacij niti o številu ljudi, ki naj bi jih sprejel, niti o mestu, kjer naj bi stal. "Vemo samo, da je izbrana lokacija Obrežje, ki pa je popolnoma neprimerna," je opozoril.

Problem vidi tudi z vidika varnosti, saj bi bil na eni strani registracijski center ljudi, ki jih je treba varnostno preveriti in zdravstveno oskrbeti, potem pa bi šli v azilni center, kjer bi se lahko prosto gibali. "Ne bo mogoče ugotoviti, kdo je prišel v državo nezakonito in kdo je tisti, ki se lahko prosto giba po občini," je pojasnil.

Vlada želi azilni center po njegovih navedbah umestiti na območju, ki ni primerno za bivanje. "Gre za avtocesto, prek katere gre mejni prehod, kjer je prepoved gibanja zaradi teroristične nevarnosti," je izpostavil.

"Preko tega prehoda gre letno 5,5 milijona vozil, tu je carinski urad, na katerem se dnevno carini približno 400 do 500 kamionov. Na tem uradu naj bi bil registracijski center, kjer bi bilo dnevno 500 ljudi. To območje ni primerno za bivanje. Če bi objekte, ki niso primerni za bivanje, priključili na vodo, bi kršili zakonodajo," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepelko
21. 03. 2024 11.43
-3
Kdo je zakuhal vojno v tistih državah, da prihajajo sem? Naj jih oni sprejmejo, hranijo, natisnejo dokumente itd. Za njih naj poskrbijo tisti, ki so skuhali vse to. Aja ne. Tisti narekujejo politikom kaj in kako narod ogoljufat. Naj gredo v penzijo vsi ki so starejsi od 40 let. Prevec ste pokvarli svet.. Te generacije so za nic. A vodijo ljudi... Slepe kure na poziciji... Katastrofa
Uporabnik1535136
21. 03. 2024 10.58
+1
Spoštovani,kdo je vprašal državljane koliko ilegalnih migrantov smo pripravljeni financirati IN ZAKAJ!?? Temu terorju in manipulaciji je potrebno NAREDITI KONEC!! Ko bo ta nesposobna "vlada" pobegnila,pa bomo VSE ZABLODE, zopet plačevali davkoplačevalci!!🤩🤣👎💪🇸🇮
Lepa prihodnost
22. 03. 2024 20.06
A mislis ce se zamenja vlada da bo konec z azilanti,mal morgen.Brez dovolenja so naredili azilni centar na Viču tako da ga imamo ze v LJubljani mal naj se podezelje trpi.
mario49
21. 03. 2024 09.30
+0
Nikar NE VERJEMITE TOVRSTNIM OBLJUBAM TRENUTNE VLADE,pripravljeni so obljubiti vse mogoče,vendar dane obljube NIKOLI NE IZPOLNIJO! AZILNI DOM POSTAVLJEN ENKRAT,VENDAR ZA VEDNO! O začasnosti azilnih domov,pričajo v pravljicah za male otroke, pa še ti ne verjamejo !!!!!
zmerni pesimist
21. 03. 2024 08.39
+3
Pridemo pomagat če bo treba
zoran pušenjak
21. 03. 2024 08.30
+5
Vlada naj zaščiti meje in ne bo potrebno nobenih azilnih domov. Samo zaščita meje ni v intresu te vlade, ker jim je figo mar za Slovenijo in slovenski narod
iskriv
21. 03. 2024 08.11
+2
Problem niso toliko migranti , kot hujskaška stranka pri nas in ne delovanje zaščite meja s strani Hrvaške ! Da Hrvaška ne deluje kot bi morala po pravilih SCHENGENA so dokaz povečana števila migrantov v Sloveniji . Slovenija bi morala popisati migrante in jih vrniti Hrvaški , ker so od tam prišli z njihovo pomočjo . Take "prijateljske "države , kot je Hrvaška si ne želimo , prav tako si ne želimo naše hujskaške stranke , ki dela razdor in zgago v Sloveniji !
ap100
20. 03. 2024 21.55
+0
z azilnimi domovi se strinjam - nekam jih je treba začasno spraviti - a do ureditve statosov se ne bi smeli gibati nikjer razen po dvorišču - njihova odločitev je bila da so prišli sem ne naša - zato tudi začno spanje na hodniku ne bi smel biti problem - sicer pa tudi doma zagotovo niso imeli boljših razmer- na svetu trenutno živi 1,5 miljarde potencialnih beguncev - vsi ti želijo v evropo - tega se je treba zavedati
Uporabnik1535136
21. 03. 2024 11.01
+0
Ko se boste ZAVEDALI posledic( vsi razumevajoči), bo žal KREPKO PREPOZNO!!🤩🤣👎💪
Senzor
20. 03. 2024 21.55
+6
Bivši Juncker si ni upal ustaviti premikanje zimskega časa, kaj šele, da bi ustavil nezakonite migracije. EU vladanje popolnoma škodljivo.
jank
20. 03. 2024 21.51
-6
Brez azilnih domov se bodo migranti prosto sprehajali po državi. A s tem pa bomo povečali varnost? Kakšne neumnosti!
Franci123
21. 03. 2024 16.21
+2
Kake pa ti sekaš? A po viču kjer je azilni dom pa se ne sprehajajo? Sterat turke pa maročane od kod so prišli. Pri njih ni vojnega stanja.
Rožice so zacvetele
20. 03. 2024 21.33
-2
Po mojem nas EU silu, da moramo imeti azilni dom.
bojer
20. 03. 2024 21.30
+13
Menim, da je vlada v tem primeru ravnala nekoliko "naduto". Veliko manj problemov bi bilo, če bi z ukrepi varovala meje naše države in slovence živeče v njej. In še nekaj, sosedi, ki nam z nenadzorom svoje južne meje pošilja ljudi od katerih pri nas v večini primerov ni drugega kot strošek, slaba volja in odpor, naj "pokaže vrata". Prebivalstvo naj vztraja!
SAME KLOBASE
20. 03. 2024 21.30
+13
Azilne dome v gorico in Ljubljano..... Res pa je kar je izjavil Jelinčič da so Golobi res čudno bitje ker vse posserejo
St. Gallen
20. 03. 2024 21.26
-2
ko beres komentarje tukaj je veselje ziveti v Svici
Karniolus
20. 03. 2024 21.43
+6
Dvomim. Tam je migrantov več kot Švicarjev.
ImamLastnoMnenje
20. 03. 2024 21.45
+2
A veš, kaj so Balkanci, ki pridejo k njim, za Švicarje? Navaden ološ, kot so zate tile migranti pri nas!
Karniolus
20. 03. 2024 21.51
+4
To ravno ne. Saj alpski narodi vemo kam spadamo in kdo smo. Je pa res, da vsakemu priporočajmo da je doma najlepše in da je treba doma graditi prihodnost, ker boš v tujini vedno tujec.
Apoteka
20. 03. 2024 21.23
-14
Smrt janšizmu!
mentos12
20. 03. 2024 21.44
+3
Magdalena:Zate kot vidim,ni demokracija.Bližje ti je diktatura,enoumje.Tako da kar na pot v Rusijo al v S.Korejo.
Senzor
20. 03. 2024 21.20
+12
Na vzhodu je nasilje nad ženskami in otroki, vsakodnevna praksa. Tudi v inštitucij UN se vprašajte, če je to kršenje človekove pravice. Ne samo pametovat po kuloarjih parlamenta EU o človekovih pravicah, ki jih sami kršite nam evropejcem z sprejemom nezakonitih prišlekov.
eurosapiens
20. 03. 2024 21.16
+9
bodo pač protesti in mogoče referendum
Bozje oko
20. 03. 2024 21.14
+12
Katarina Strukelj - taksne osebe, ki pod pretvezo, da zelijo pomagati revezem, s svojo arogantno, nauceno, nepopustljivo retoriko ponizuje Slovence, narod, ki si je s svojim znanjem, delovnimi navadami, ....ustvaril lastno drzavo!! To je skrajno, anarhisticno, nedopustno, skratka, taksni javni usluzbenci nilakor ne predstavljajo vrednot vecine Slovencev!!!! Ali ni vec Slovenija demokraticna republika!!??? Demos - ljudstvo??? Azilne - zacasne objekte se postavi v blizini meje z Avstrijo, Italijo - drzave, ki si ilegalne migrante zelino!!! Slovenci ne podpiramo kriminala - nacin ilegalnega okupiranja nasega ozemlja, proracuna... Drzavni uradniki so dolzni scititi Slovence, Slovenijo!!! Torej???!!!
ImamLastnoMnenje
20. 03. 2024 21.51
-2
"Blagor ubogim na duhu, ker njih je nebeško kraljestvo!" Nevednost in vsakovrstna omejenost prodajalcev dela svojih rok sta njihov največji sovražnik!
Senzor
20. 03. 2024 21.11
+15
Naredite tak prekršek nezakonitega prehoda meje v državah Bližnjega Vzhoda, vrli zagovorniki migrantov, če si upate??? Ne boste doživeli oskrbe in zdravstvene pomoči, kot se to dogaja v EU. Postavite ali zgradite krščansko cerkev v vzhodnih državah, bo takoj odfrčala v zrak. Take skrajneže sprejemate v to okolje.
jank
20. 03. 2024 21.02
+3
Gluperda poslanec sekte Kosi je dejal, da je največje svetovno čudo kitajski zid, torej naredimo kitajski zid v Sloveniji.
Roadkill
20. 03. 2024 21.01
-5
Navaden populizem desnice