SLOVENIJA

3,6 milijona evrov organizacijam, ki so pomagale (gasiti) na Krasu

Ljubljana, 22.09.2022, 15:33 | Posodobljeno pred 4 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Vlada je potrdila končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic julijskega požara na Krasu, ki skupaj znaša nekaj več kot 26,8 milijona evrov. Za kritje stroškov, ki so jih imela gasilska društva, Rdeči križ in drugi, bo iz proračunske rezerve zagotovila nekaj manj kot 3,6 milijona evrov.

 

Intervencijski stroški gašenja požarov na območju Krasa, torej na območju Notranjske in Severnoprimorske regije med 17. julijem in 1. avgustom, so sicer skupaj nanesli 5,2 milijona evrov, izhaja iz poročila, ki ga je sprejela vlada. Upravi za zaščito in reševanje bo za pokritje teh stroškov namenila omenjenih skoraj 3,6 milijona evrov.

Požar na Krasu je povzročil za 27 milijonov evrov neposredne škode na stvareh.
Požar na Krasu je povzročil za 27 milijonov evrov neposredne škode na stvareh.FOTO: Luka Kotnik

"Gre za novost, saj do zdaj prostovoljci pri takšnih intervencijah niso prejeli nadomestila, zdaj pa denar v višini dobrih treh milijonov evrov prvič v zgodovini samostojne Slovenije dobivajo različna gasilska društva in druge organizacije," je ob tem dejala v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Do konca oktobra mora ministrstvo za obrambo tudi pripraviti program vzpostavitve namenske zmogljivosti za podporo gašenju zraka, je še dodala. Vlada je sicer danes znova potrdila, da je bila intervencija na Krasu uspešna.  Končna ocena neposredne škode na stvareh zaradi posledic požara pa skupaj znaša skoraj 27 milijonov evrov.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.