Slovenija v stiski

360 odstotkov več urgentnih napotitev, v bolnišnici pet namesto 22 dni. 'Stanje je kritično'

Maribor, 16. 01. 2022 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
150

Zakorakali smo v leto 2022. Še eno leto tako začenjamo v znamenju koronavirusa, ki ob zdravstvenih in gospodarskih za seboj pušča tudi družbene posledice, še posebej pa posledice na duševnem zdravju otrok in mladostnikov. Številke so skrb vzbujajoče. "Imamo od dvesto pa do tristo šestdeset odstotkov več urgentnih napotitev, kot smo jih imeli pred epidemijo," pravi naša sogovornica, izred. prof. dr. Hojka Gregorič Kumperščak, pedopsihiatrinja in predstojnica Enote za otroško in mladostniško psihiatrijo v UKC Maribor.

A čeprav bodo mnogi otroci in mladi posledice epidemije na svojem duševnem zdravju čutili še dolgo, bi bilo za vse težave več kot narobe okriviti covid-19. "Uničili smo vse avtoritete. Toda za otroke je slabo, če nimajo nobene avtoritete. V hospitalni oskrbi imajo skoraj tri četrtine mladostnikov diagnozo 'razvijajoča se osebnostna motnja', ker se v razvoju njihove identitete pojavljajo različne motnje in zaostanki," poudarja strokovnjakinja. Te trdovratne osebnostne motnje pa so posledica družbenih sprememb.

"Veliko je odvisno od tega, kakšne osebnostne lastnosti ima otrok, kakšen temperament ima, kako prilagodljiv je. Zelo pomembno pa je tudi, kakšni so starši, kako se oni prilagajajo," o vplivu pandemije na duševno zdravje pravi  dr. Hojka Gregorič Kumperščak.
"Veliko je odvisno od tega, kakšne osebnostne lastnosti ima otrok, kakšen temperament ima, kako prilagodljiv je. Zelo pomembno pa je tudi, kakšni so starši, kako se oni prilagajajo," o vplivu pandemije na duševno zdravje pravi dr. Hojka Gregorič Kumperščak. FOTO: Dreamstime

"Celotna družbena konstelacija za otroke in mladostnike ni prav spodbudna"

Otroci in mladostniki so poleg starejših največja žrtev te epidemije, poudarja sogovornica: "Onemogočeno jim je opravljati razvojne naloge, ki pa jih lahko opravljajo le, ko so otroci oziroma najstniki. Zdaj pa v novo leto vstopajo z veliko mero anksioznosti, tudi zato, ker ne vedo, kako bo potekalo šolanje, kako bo s prostočasnimi aktivnostmi, krožki, druženjem. Številni so v karanteni, kar pomeni, da se pravzaprav spet šolajo na daljavo, in prav ta nestanovitnost slabša duševno zdravje otrok, mladostnikov in seveda tudi odraslih."

Ko govorimo o učinkih epidemije, se seveda pojavi vprašanje, kako dolgoročni bodo oziroma kako se bodo odražali, ko bodo ti otroci in mladostniki odrasli. Strokovnjakinja poudarja, da nekega splošnega zaključka o tem preprosto ni mogoče podati,  kajti vsak otrok oziroma mladostnik je drugačen. Gre za čas razvoja, ko se osebnost šele gradi, zori in se spreminja. "Veliko je odvisno od tega, kakšne osebnostne lastnosti ima ta otrok, kakšen temperament ima, kako prilagodljiv je. Zelo pomembno pa je tudi, kakšni so starši, kako se oni prilagajajo na to kritično situacijo – torej ali iz nje delajo veliko katastrofo ter svoje stiske in probleme, ki so nedvomno realni, delijo z otrokom ali mladostnikom in ga s tem še dodatno spravljajo v stisko ali pa morda ravnajo ravno nasprotno in mu povedo, da smo kot družba pred izzivom, ki ga bomo s skupnimi močmi verjetno lahko premagali."

Poleg otroka in staršev so seveda pomemben dejavnik tudi šola in sošolci, kajti za mladostnike je mnenje njihovih vrstnikov zelo pomembno: "Ali torej velja med njimi prepričanje, da se dogaja katastrofa ali vlada optimizem, da bo situacijo mogoče prebroditi." 

Zanemariti pa ne gre niti vpliva celotne družbe, a kot poudarja strokovnjakinja, ta za otroke in mladostnike trenutno ni prav spodbudna, saj smo izjemno polarizirani "Pravzaprav celotna družbena konstelacija za otroke in mladostnike ni prav spodbudna. Otroci in mladostniki, pri katerih se bodo vsi ti faktorji sešteli v 'minus', bodo po epidemiji slabše opremljeni – morda z nekaj neopravljenimi razvojnimi nalogami – kakor če epidemije ne bi bilo. Seveda bo večina kljub epidemiji ostala zdrava, ampak če jih v času epidemije samo nekaj odstotkov razvije nove duševne motnje, ki jih brez epidemije ne bi imeli, nas mora to skrbeti."

Alarmantne številke

O vplivih epidemije na duševno zdravje se govori že od njenega začetka. A podatki, ki so s tem povezani, so več kot skrb vzbujajoči – tudi zaradi dejstva, da so kapacitete strokovne pomoči pri nas omejene: "Situacija je zelo kritična, število otrok in mladostnikov, ki potrebujejo pomoč na področju duševnega zdravja, se je izrazito povečalo. Če govorimo o anksioznih stanjih, depresivnih stanjih in motnjah hranjenja, gre za tudi okoli 40-odstotno povečanje. Zelo se je povečala tudi prisotnost samomorilnih misli pri mladostnikih, tako da se pedopsihiatri soočamo z velikim pritiskom."

 V Sloveniji imamo tri centre, ki izvajajo urgentno dejavnost na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov in so priključeni bolnišničnim oddelkom otroške in mladostniške psihiatrije – dva v Ljubljani in enega v Mariboru. "Soočamo se s številkami, ki so videti kot tiskarska napaka. In če boste pisali številke, jih napišite z besedo. Od dvesto pa do tristo šestdeset odstotkov več urgentnih napotitev imamo, kot smo jih imeli pred epidemijo," poudarja Gregorič Kumperščakova. 

Soočamo se s takšnim pretokom pacientov, da ob deseti uri enega odpustimo, čez 30 minut pa je na postelji že drugi. Žal imamo čakalne dobe tudi za paciente, ki bi morali biti sprejeti urgentno, a jih zaradi prostorske in kadrovske stiske nimamo kam namestiti.

 "Vse to pa pokrivamo praktično z istim kadrom in prostori kot pred epidemijo, kar je seveda nevzdržno," dodaja. Poudari, da so jim v veliko pomoč specializanti. "Toda zaradi trenutne situacije se v tem trenutku v veliki meri soočajo samo z urgentno pedopsihiatrijo, saj zmanjkuje časa, da bi jih učili 'normalne pedopsihiatrije'. Tako da so vse to slabe rešitve, na katere ne moremo biti ponosni in ki morajo biti samo začasne." 

Prostih bolnišničnih postelj za otroke in mladostnike, ki potrebujejo psihiatrično pomoč, pravzaprav ni. "Vsi štirje bolnišnični oddelki v Sloveniji – trije v Ljubljani in eden v Mariboru – imajo neprestano polno zasedene oziroma 120- ali 130-odstotno zasedene postelje. Soočamo se s takšnim pretokom pacientov, da ob deseti uri enega odpustimo, čez 30 minut pa je na postelji že drugi. Žal imamo čakalne dobe tudi za paciente, ki bi morali biti sprejeti urgentno, a jih zaradi prostorske in kadrovske stiske nimamo kam namestiti."

Nemogoče si je zatiskati oči pred dejstvom, da vse skupaj – kljub trudu osebja – povzroča tudi slabšo oskrbo pacientov. Dovolj je pogled na podatke o ležalnih dobah. "V Enoti za otroško in mladostniško psihiatrijo, kjer delam, smo imeli v času pred covidom povprečno ležalno dobo okoli 22 dni. Nekateri mladostniki, denimo z motnjami hranjenja, so bili hospitalizirani tudi po šest mesecev, nekateri z akutnimi stiskami pa kakšen teden. Skratka, povprečno 22 dni. Ko smo gledali podatke za januar 2021, se je povprečna ležalna doba skrajšala na pet dni, kar je katastrofalno. V petih dneh ne moreš v otroški in mladostniški pedopsihiatriji niti postaviti diagnoze, saj je diagnostika zelo obsežna. Pogovarjati se je treba s starši in šolo, opraviti kliničnopsihološka testiranja, ki vzamejo čas. Tudi učinek terapije, ki jo uvajamo, je običajno viden šele čez nekaj tednov."  Oktobra 2021 je bila ležalna doba dvanajst dni, a tudi to je še vedno veliko manj kot v predkoronskem obdobju. 

Pomanjkanje kadra na vseh nivojih, tudi v 25 novih centrih. Pazite se "vojnih dobičkarjev"

Kot poudarja, so sicer z ministrstvom za zdravje naredili načrt, kako bi se lahko hospitalne kapacitete nekoliko povečale. "Univerzitetna psihiatrična klinika v Ljubljani je dobila deset novih postelj v prostorih, ki so jih preuredili. Je pa dejstvo, da so to samo prostori, ni pa kadra. Ni ne pedopsihiatrov, ne kliničnih psihologov, ne medicinskih sester, kar pomeni, da te postelje v resnici niso funkcionalne. V Mariboru smo hospitalne kapacitete povečali za 30 odstotkov. Izpraznili smo timsko sobo, kjer smo običajno imeli pogovore starši, CSD-ji in šolo, ter tja postavili tri postelje, ker je prostor dovolj velik. Seveda pa nismo dobili novega pedopsihiatra, tako da je stanje resnično kritično."

Tistim, ki iščejo pomoč za otroke, strokovnjakinja svetuje, da se obrnejo na katerega od 5 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Pri iskanju pomoči zunaj tega okvira pa je nujno preveriti, kakšno formalno znanje in kakšne licence imajo ljudje, ki ponujajo pomoč.
Tistim, ki iščejo pomoč za otroke, strokovnjakinja svetuje, da se obrnejo na katerega od 5 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Pri iskanju pomoči zunaj tega okvira pa je nujno preveriti, kakšno formalno znanje in kakšne licence imajo ljudje, ki ponujajo pomoč. FOTO: Dreamstime

 

Težave so tudi na primarnem nivoju. "Pedopsihiatri v zdravstvenih domovih in centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov so polno zasedeni, tudi tam se daljšajo čakalne dobe, tako da smo vsi soočeni z res velikim porastom števila otrok in mladostnikov, ki potrebujejo pomoč. Ni pa to slovenska posebnost, s temi izzivi se soočajo tudi vse druge evropske države."

"Na nivoju regij se je sicer v skladu z Resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja, sprejeto pred časom, vzpostavilo 25 novih centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, kar je seveda dobra novica, a se tudi tam soočajo s kadrovskim primanjkljajem. Premalo je predvsem pedopsihiatrov in kliničnih psihologov. Ko pa bodo ti centri polno zaživeli – in s kadrom, kot je navedeno v predlogu – torej ko bo imel vsak center pedopsihiatra ter določeno število kliničnih psihologov in ostalih članov tima, pa se bodo razmere verjetno vendarle nekoliko normalizirale," dodaja Gregorič Kumperščakova. 

Toda številni pomoč potrebujejo zdaj. Poročila o čakalnih dobah ter pomanjkanju kapacitet in kadra jih strašijo, številni, ki bi zase ali za svojce potrebovali pomoč, jo iščejo tudi v oglasih, še posebej na družbenih omrežjih. A vsaka "vojna" ima vojne dobičkarje in vojna s covidom-19 ni nič drugačna. Poplava ljudi, ki ponujajo takšne ali drugačne oblike pomoči, je razvidna, takoj ko obiščete kakšno družbeno omrežje. Kako se znajti v tem kaosu, zlasti če iščete pomoč za otroka? "Kot rečeno, imamo v Sloveniji 25 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki so opremljeni s kadri, kot so socialni delavec, specialni pedagog, delovni terapevt, psiholog, nekateri imajo tudi pedopsihiatra. Tako da je najboljše, da se starši najprej obrnejo na te centre in morda tam tudi povprašajo, ali ti centri priporočajo še koga drugega. To naj bo torej torej prvi stik za informacije. Tudi na spletni strani NIJZ (Za duševno zdravje – Mira) najdejo vire pomoči in na spletni strani Združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo. Pri iskanju pomoči zunaj tega okvira pa je nujno preveriti, kakšno formalno znanje in kakšne licence imajo ljudje, ki ponujajo pomoč. Kolikor sama poznam situacijo, pogosto nimajo licenc za delo z otroki in mladostniki. Prav tako se je dobro pozanimati pri kom, ki je z otrokom že bil pri tem ponudniku pomoči."

Dva ekstrema: prepozno po pomoč in "psihiatrizacija družbe"

Na srečo se je stigma duševne stiske ali motnje močno zmanjšala, posledično pa je vedno več otrok, mladostnikov in tudi odraslih, ki poiščejo pomoč. Pojavlja pa se že tudi psihiatrizacija družbe, ko se vsako slabo počutje ali slaba ocena zdi velik problem, celo bolezen, in se išče pomoč pri pedopsihiatru, kar pa seveda tudi ni potrebno.

Kako hitro pa pri nas poiščemo pomoč ob težavah z duševnim zdravjem? Zelo pozno, morda zelo hitro? "Pri nas pokrivamo urgentna, težka stanja, ki potrebujejo hospitalizacijo. Pravzaprav vidimo oba ekstrema. Po eni strani pridejo mnogi prepozno, denimo z že tako nizko telesno težo, ko gre za motnje hranjenja, da bi bilo že skoraj nujno parenteralno hranjenje. Ali pa v resnično slabem psihičnem stanju, ko je depresija že nekaj časa prisotna in že celo nekaj časa ne hodijo v šolo. Vsekakor bi bilo boljše, če bi ti otroci pomoč dobili prej. Na drugi strani pa je drugi ekstrem: na urgenco, v bolnišnico oziroma k pedopsihiatru prihajajo po pomoč otroci in mladostniki v stiskah, ki so normalne in bi jih morali reševati na drugih nivojih, zunaj medicine – v družini, šoli ali svetovalnici, vsekakor pa ne potrebujejo pedopsihiatrične pomoči. Na srečo se je stigma duševne stiske ali motnje močno zmanjšala, posledično pa je vedno več otrok, mladostnikov in tudi odraslih, ki poiščejo pomoč. Pojavlja pa se tudi že psihiatrizacija družbe, ko se vsako slabo počutje ali slaba ocena zdi velik problem, celo bolezen, in se išče pomoč pri pedopsihiatru, kar pa seveda tudi ni potrebno."

 TikTok je priljubljeno družbeno omrežje, a vse več je skrbi zaradi njegovega vpliva na duševno zdravje mladih. "Tudi sama od otrok in mladostnikov dobivam posnetke izzivov na TikToku. Obstaja subkultura otrok in mladostnikov, ki se po spletu spodbujajo k samopoškodovanju ali celo samomorilnemu vedenju," opozarja strokovnjakinja.
TikTok je priljubljeno družbeno omrežje, a vse več je skrbi zaradi njegovega vpliva na duševno zdravje mladih. "Tudi sama od otrok in mladostnikov dobivam posnetke izzivov na TikToku. Obstaja subkultura otrok in mladostnikov, ki se po spletu spodbujajo k samopoškodovanju ali celo samomorilnemu vedenju," opozarja strokovnjakinja. FOTO: Dreamstime

Koliko k situaciji pripomorejo družbena omrežja, kot je TikTok? Velika skupina njihovih uporabnikov emocionalnim oziroma duševnim stanjem pravzaprav posveča pretirano pozornost. "Pedopsihiatri smo se danes pravzaprav prisiljeni ukvarjati tudi s temi vidiki. Tudi sama od otrok in mladostnikov dobivam posnetke izzivov na TikToku. Obstaja subkultura otrok in mladostnikov, ki se po spletu spodbujajo k samopoškodovanju ali celo samomorilnemu vedenju, čeprav je to kaznivo dejanje. Toda ti mladostniki ne vedo, v kaj se spuščajo, ne zavedajo se, da ima lahko neka igra, nek izziv tudi smrtni izid, s čimer smo žal že tudi bili soočeni. A dandanes je takšne stvari nemogoče ustaviti. Medicina tega zagotovo ne more, še manj pedopsihiatrija. Mogoč bi bil le družben konsenz o tem, kako spletno ponudbo otrokom regulirati, toda prepričana sem, da bi bili tudi pri tem vprašanju znova močno polarizirani, kaj je treba narediti in kaj je že poseganje v svobodo in pravice vsakega posameznika." 

Odsotnost avtoritete in porast osebnostnih motenj

Duševno zdravje posameznika je torej nedvomno povezano s stanjem družbe, ki ji ne manjka težav. Kje začeti reševanje izzivov? "Odrasli se premalo zavedamo, da smo zgled svojim otrokom in mladostnikom. Ko odrasli rešujemo krizne situacije, se otroci od nas učijo vzorca reševanja. Če krizno situacijo rešujemo tako, da smo žaljivi in agresivni ter za nastalo situacijo krivimo druge, potem je to tudi sporočilo otrokom, kako naj rešujejo težave, ko bodo v krizi. Osebno mi je bilo težko gledati starše, ki so pred osnovnimi šolami protestirali proti nošenju mask in testiranju. Seveda imajo ti starši povsem legitimno pravico povedati, da se s tem ne strinjajo. Toda protestirati pred šolo z otrokom ob sebi ter se z učitelji pogovarjati z žaljivim in agresivnim tonom je slabo sporočilo otrokom. To bi morali izpeljati bolj zrelo, bolj odraslo. Kajti kako naj zdaj otroci, ki so bili zraven, spoštujejo učitelje ali šolo? In kako bodo ti starši ukrepali, ko se bodo ti otroci agresivno,  žaljivo in nespoštljivo obnašali do njih samih? Krivili šolo? Iskali pomoč pri pedopsihiatru?"

Protestirati pred šolo z otrokom ob sebi in se z učitelji pogovarjati z žaljivim in agresivnim tonom je slabo sporočilo otrokom. To bi morali izpeljati bolj zrelo, bolj odraslo. Kajti kako naj zdaj otroci, ki so bili zraven, spoštujejo učitelje ali šolo? In kako bodo ti starši ukrepali, ko se bodo ti otroci agresivno,  žaljivo ter nespoštljivo obnašali do njih samih? Krivili šolo? Iskali pomoč pri pedopsihiatru?

 

A strokovnjakinja poudarja, da za vse skupaj ni kriv le covid, ampak gre za odraz družbenih sprememb, ki so se začele že nekaj desetletij pred njegovim pojavom. "Uničili smo vse avtoritete. Učitelji v današnji družbi niso nobena avtoriteta več, kot družba in starši smo jim to avtoriteto vzeli. Avtoriteta nismo zdravniki ali znanstveniki, saj sta to zdaj že skoraj slabšalna izraza, avtoriteto sta izgubili tudi politika in Cerkev. Toda če otroci nimajo nobene avtoritete, je to zanje slabo. Stanje, ko ne vedo, po kom se lahko zgledujejo, komu naj si prizadevajo biti podobni in s kom se lahko pozitivno identificirajo, je slabo za njihov razvoj. Posledica pa je, da se zatekajo k najrazličnejšim vprašljivim in nekonstruktivnim načinom identifikacije. Odrasli se namreč v svetu brez avtoritete še morda znajdemo, otroci pa ne. Če morajo hoditi v šolo, pa jim nenehno govorimo, da so učitelji bedaki, ki ničesar ne vedo, da zdravniki nimajo pojma, ker so vsi podkupljeni, politiki pa so tako in tako same barabe, se znajdejo pred vprašanjem, kaj v tej družbi, v kateri morajo odrasti, sploh še deluje. Zakaj naj odrastejo, če pa ni nobenega odraslega, ki bi mu radi bili podobni? Tudi zato se čedalje pogosteje soočamo z osebnostnimi motnjami. To je okvir duševnih motenj, ki so zelo trdovratne in ki jih še pred desetimi leti ni bilo toliko, kot jih je sedaj. V hospitalni oskrbi imajo skoraj tri četrtine mladostnikov diagnozo 'razvijajoča se osebnostna motnja', to pa je delno tudi odraz družbenih sprememb, ki smo jim priča."

*Poglobljen pogovor o osebnostnih motnjah z izred. prof. . dr. Hojko Gregorič Kumperščak bomo objavili prihodnjo nedeljo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jak Tobim
08. 03. 2022 09.23
dobro napisano - sam vseeno dodajam, da je glavni krivec medicinski ceh. najprej ej treba mladim jasno povedati z dejanjem, ki sliši, takojšen odvzem vsega premoženja zdravnikom in njihovim svojcem, ki je bilo nad 24 plačami na leto (dobili so jih po 37 in več na leto - to ej bilo napisano na tem mestu, da ne bo pomote, ni zraslo v moji glavi), detronizirat krvoločne slepce v smislu Ihan, Beović, Logar,..in podobna prikrito zločinska klika, ki ni ukrepala, kot švedski epidemiologi in stala in obstala za svobodnim človekom in mladim izobraženim otrokom,.. saj se razumemo. laž, da je karantenizacija kadarkoli v zgodovini prinesla kaj drugega kot morilske vojne se danes kristalno jasno kaže v Ukrajini. Umi se kolektivno pomračijo, ko se ljudem množično nadane maske - danas mladi z maskami, jutri umirajoči na fronti - z uubito svobodno voljo postavljeni pri svojih dvajsetih pred večcevne raketomete...
A3umf
23. 01. 2022 09.49
Riba pri glavi smrdi! V Sloveniji smo naredili druzbo brez odgovornosti tistih, ki jim KRIMINAL najbolj disi - politikov!
Obala31
17. 01. 2022 11.45
+2
Jaz kot med. sestra,sama povem pacientom,naj si pridobijo nujno napotnico,ker pacienta z resno težavo nimam srca naročiti če 6 mesecev ali še več na kontrolo...in ker verjetno nisem edina,so se urgentne napotitve povečale...
Curie
17. 01. 2022 09.52
+4
O tem naj se vec pise pa o ostalih boleznih,ki so zaradi covida postavljene na stranski tir!
šavrin
25. 09. 2022 11.12
Ko pa visijo na socialnih omrežjih ure in ure pa nenadoma stiska izgine.
slovenc59
16. 01. 2022 20.58
+13
Pristop ob covidu je bil popolnoma zgrešen, to danes ve vsak butl ! Janša si niti pod razno ne zasluži, da več prestopi prag bilo katere slovenske institucije, razen one na Dobu, ki jo že pozna ! Osebno je odgovoren za vse šlamastike in lopovščine v teh dveh letih ! Nastradalo je veliko ljudi, skupin drzavljanov , okrevanje pa bo dolgotrajno !
jackgaton
16. 01. 2022 21.15
-9
nikhrast
16. 01. 2022 21.38
-2
No, kaj pa v politiki in gospodarstvu, tam pa praviš da je bil uspešen.
Curie
17. 01. 2022 09.53
+3
User1832247
18. 05. 2022 08.41
vsak ima nekaj v glavi in naj tisto tudi uporablja.
kapetan
16. 01. 2022 20.42
+1
Življenje nas postavlja v nove preizkuse izven ustaljenih okvirjev. Za težave otrok smo v prvi vrsti sogovorni starši. Verjamem pa da marsikateri starš je neupešen zaradi trenutnih razmer in osebnosti tudi otroka. Dejstvo pa je, da v zdravstvu je v prvi vrsti covid in ostale bolezni, če kdaj prideš na vrsto za drugo. Dejstvo je tudi, da imamo neke ukrepe, odloke, vizije iz danes na jutri in težko organiziraš urejen družbeni odziv z takim vladanjem. Sploh ko imaš šolsko ministrico katera namesto, da v takih razmerah vse svoje moči na začeteku šol. leta usmeri v šole pohaja po Parizu. Ne upa bit dobro ker pristojnim na vladi so otroci kolateralen problem ne pa nuja v tej situaciji. To je jasno iz podpore falirani ministrici.
tornadotex
16. 01. 2022 17.30
-5
Samo nakladanje.Vedno so in bodo prisotne nevro psihološke težave mladih in starih...
nikhrast
16. 01. 2022 17.53
-5
Vsi vemo to, samo anti-vaxerji ne priznajo tega, mislijo da so normalni, pa da so v večini.
DR. RNR
16. 01. 2022 16.23
+2
Vse je to samo teorija zarote,kot nekriticnost lene ,mentalno zanemarjene neosvescene mase,ki slepo sledjoi vodje.
kolo1982
16. 01. 2022 15.20
+10
To bi lahko vedeli že 2020 ko ste začeli zapirati družbo in trošiti naš denar za razne superiorne rešitve...zapravili ste miljone in to ne za bolnice, opremo, kader...ampak za takšna in drugačna naročila potrošnega materiala iz Kitajske...pravite, da je testiranje ključno...za koga? Po 2 letih smo še na slabšem kot prej. PCR sem se šel testirat samo zato, da sem dobil bolniško...kljub 2x cepljenju, sem dobil 10 dni dodatnega dopusta.
ajkula12
16. 01. 2022 15.08
+8
Ja dejstvo pačj je, da politiki so barabe, zdravniki so korumpirani, učitelji oz. Ravnatelji pa bi se že lani morali postaviti na stran otrok, tako da bi zavrnili maske v šolah in karantene med šolarji.
batom@pinkponk.com
16. 01. 2022 14.28
+15
Kombinacija korone, druzbenih omrezij in sedecega nacina zivljenja brez narave
devlon
16. 01. 2022 13.16
+14
Sram vas bilo vse..vsi imajo danes prepolne riti, vkljucno s starsi, in potem ze dve letino tem, kaksen problem je cobid in kako nimate svobode... Dokler se hodi na morje pa na smucanje pac ne more bit hudo. Tisti, ki najbolj jamrajo, naj pomislijo ,kaksno bi bilo zivljenje kot je bilo v vojni Siriji, Bosni itd.. Dokler pa folk debel kot polh okol hodi in je v depresiji od dolgcasa, je pa vse malo smesno
Mehtilda
16. 01. 2022 14.29
-3
O kristus marija, kako tečni ste s tem nabijanjem vojne. Pa kaj bi morali vsi živeti v totalnem pomanjkanju, da bi jim nekateri priznali pravico do slabega počutja. In kaj ima veze to, da greš na morje s tem, kaj se dogaja v zadnjih dveh letih. Govori o mladih in otrocih, a premorete vsaj malo empatije ali pa česarkoli za sočloveka. Res ste nekateri tu čudaki na kvadrat.
ANTIJANSIST
16. 01. 2022 16.40
+0
Vidis ti napises isto kot jaz.. Dobis pluse.. Jaz minuse 😁🤣🤣🤣
medus
16. 01. 2022 13.11
+13
vazn da resujemo 90let+ in 150kg+
devlon
16. 01. 2022 13.08
+18
To je zato, ker se jih ze od rojstva prevec v vato zavija in so razvajeni
Defragment
16. 01. 2022 13.15
+12
ANTIJANSIST
16. 01. 2022 12.23
+15
Bodimo iskreni... Koliko otrokom je tezko biti doma v karanteni?... Tv, telefon..Playstation...trrenirka cel dan.. Kavc... Lepo vas prosim.... Se vedno so dejavnosti... Druzijo se se vedno s sosedi.. Sosolci.. Pa doma..druzenje s starsi... Itd... Hobiji se vedno so... Sej niso ukinjeni..... Stiska pa vedni bo. Posledica razvajenosti..ce so starsi obsedeni z 5..ce so starsi obsedeni z najboljsimi sportnimi rezultati.
tujec7
16. 01. 2022 12.24
+6
Ja ni problem ce imas denar, kar pa ne velja za vecino slovenakih otrok! Lahko je govorit s polno ritjo.
Animal_Pump
16. 01. 2022 12.34
+15
Tud ,mo ni bilo korone...so bila igrišča prazna...ni bilo ne tistih, ki imajo denar..ne unih, ki ga nimajo..pa čeprav so igrišča zastonj.
ANTIJANSIST
16. 01. 2022 12.41
+2
Tujec... Kaj ima denar pri tem?.. In karantrni?
Mehtilda
16. 01. 2022 13.41
+3
antijanšist, trobiš eno in isto. Ja, zdaj so spet dejavnosti, ampak lani jih pa ni bilo celo leto skoraj. Spet vprašanje, a imaš otroke? Najbrž ne, ker 100% pravilna vzgoja ne obstaja, vsi starši delajo kdaj napake. In ja, nekateri otroci živijo v razmerah, o katerih se tebi sanja ne. Nekaterim pa objektivno sicer nič ne manjka, ampak puberteta je čudna reč... In ne, ni vse posledica razvajenosti. Pišeš, kot da bi jih vse dal na kruh in vodo. V vsakem obdobju so nekateri otroci bili razvajeni, pač razmeram primerno., pa še to ne pomeni, da so delali samomore, se samopoškodovali in tako naprej.
Mehtilda
16. 01. 2022 13.41
+8
Pri nas so igrišča skoz polna, sicer pa so jih med korono lani spomladi celo policisti preganjali z igrišč.
LuckyBastardo
16. 01. 2022 12.13
-1
Sem vedel da bodo ta članek porinili na dno.
Sputnik8
16. 01. 2022 11.58
+0
To ni nič novega. Posledica preteklih dejanj so ludisti.
Animal_Pump
16. 01. 2022 11.37
+10
Če bom kdaj star...in če bodo morali vnuki nas tastare reševat..tako,da bodo sami imeli uničeno življenje...se preselim v gozd...in tam ostanem. Če samo enemu pomagam s tem...bom zelo vesel.
kick.your-ass
16. 01. 2022 12.01
-3
Prava solidarnost z jajci bi bila prekuzenost. Ne pa preceplenost
Mehtilda
16. 01. 2022 16.57
+0
Hvala moji mami, ki je isto izjavila, da se bo, če treba, zaprla v hišo in ne bo stopila drugam kot na svoje dvorišče, če bodo na ta račun nehali gnjaviti njene vnuke:))
aljoteam
16. 01. 2022 11.21
+17
Če poenostavim: žrtvovali smo otroke za reševanje ostarelih. Ob tem pa niti ne vemo komu (in če komu sploh) smo z ukrepi podaljašali življenje oziroma koga smo zaradi ukrepov ter zapiranja otrok v karantene, šolanja preko daljave, mask, socialne distance itd. dejansko sploh rešili.
ajkula12
16. 01. 2022 15.10
+2
Krivi so predvsem mediji z pristranskim poročanjem in penzionerji, ki so dovolili, da se v njihovem imenu zlorabi mladino.
Ramzess
16. 01. 2022 10.55
-7
Članek samo po sebi ni slab, motijo pa široke diagnoze, ki jih dajejo otrokom, se zaveda kakšna možnost manipulacije je tukaj, te osebe se tek značk ne bodo znebile.