Slovenija
Oglas

5 enostavnih korakov do nižjega računa za elektriko

Ljubljana, 23. 04. 2014 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bi tudi vi radi zmanjšali porabo elektrike in tako znižali mesečni račun, pa ne veste, kako? Začnete lahko že z majhnimi spremembami.

Gorenje
Gorenje FOTO:

1. Naredite seznam gospodinjskih aparatov z največjo porabo.

Največ energije v gospodinjstvu porabijo veliki gospodinjski aparati, npr. hladilnik in zamrzovalna omara, ter pralni, sušilni in pomivalni stroj. Starejši aparati so energetsko zelo potratni; novejši, energetsko varčnih hladilniki in zamrzovalniki porabijo do 2,3-krat manj električne energije, steklokeramična kuhalna plošča pa do 25 odstotkov manj kot štedilnik s klasičnimi grelnimi ploščami.

Preverite moč aparatov v vašem gospodinjstvu: označena je v vatih (W) ali kilovatih (kW), pri tem je 1kW enak 1000 W. Večja kot je moč aparata, več električne energije porabi za delovanje.

Gorenje
Gorenje FOTO:

2. Izklapljajte aparate, ko jih ne uporabljate.

Nekateri gospodinjski aparati v stanju pripravljenosti porabijo 90 % oziroma skoraj toliko energije, kot takrat, ko so prižgani. Če pustite televizijski sprejemnik, DVD-predvajalnik in stereo sistem v stanju pripravljenosti, bodo porabili toliko elektrike, kot če bi pustili 100-vatno žarnico goreti vse leto. Zato aparate v času, ko jih ne uporabljate, raje izklopite.

3. Uporabljajte varčne žarnice.

Luči porabijo približno 20-25 % električne energije v gospodinjstvu. Hitra in enostavna rešitev je uporaba varčnih žarnic, ki imajo 10x daljšo življensko dobo in porabijo do 80 % manj energije kot običajne žarnice. Z vsako varčno žarnico prihranite približno 3 € na leto. Preštejte žarnice v vašem stanovanju ali hiši, pomnožite s 3 € in dobili boste znesek, ki ga lahko prihranite z zamenjavo žarnic.

4. Zamenjajte stare potratne aparate - do 4. 5. 2014 lahko za nakup dobite subvencijo do 140 €!

Zamenjava starih potratnih aparatov z energetsko varčnimi lahko zniža porabo elektrike. Ko se odločate za nakup, iščite aparate z oznako A, ki pomeni energetsko najbolj učinkovit aparat. Preverite izbor energetsko učinkovitih aparatov Gorenje, ki jih pri E 3, d.o.o. v paketu 'E 3 eco' lahko dobite na 36 obrokov brez obresti, že od 9 € na mesec, pri čemer del vrednosti aparata pokrije E 3 v obliki subvencije.

Več informacij >>

5. Kontrolirajte stroške elektrike: zagotovite si fiksno ceno električne energije za 3 leta

Zamenjava dobavitelja ali paketa električne energije se lahko že naslednji mesec pozna v vašem družinskem proračunu. Z energetsko varčnimi gospodinjskimi aparati lahko zmanjšate porabo električne energije, E 3 pa vam hkrati zagotavlja nespremenjeno ceno elektrike za 3 leta. To pomeni, da četudi se bo cena električne energije na trgu spremenila, bo za vas ostala nespremenjena. Zamenjava dobavitelja je preprosta in brezplačna.

Več informacij >>

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3