Slovenija

56 vetrnic na Pohorju bi lahko proizvedlo skoraj 200 megavatov elektrike

Maribor, 28. 09. 2023 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki družbe Energija na veter, ki načrtuje investicijo v 56 vetrnih elektrarn na Pohorju, so skupaj s strokovnjaki, ki so presojali morebitne vplive na okolje, na Treh kraljih predstavili projekt. Tja so povabili tudi župana Slovenske Bistrice in Ruš, ki ju ni bilo, a se je pa pred dogodkom zbralo nekaj deset nasprotnikov projekta.

Predstavnica investitorja Jana Habjan je po predstavitvi zgodovine pridobivanja električne energije iz vetrnih elektrarn in njihovega vse večjega pomena v današnjem času zagotovila, da so, kljub dejstvom, da naj vetrne elektrarne na Pohorju ne bi imele posebnih negativnih vplivov na okolje in življenje ljudi, odprti za vse nadaljnje pogovore z lokalnim prebivalstvom, ki sicer nasprotuje temu projektu.

Projekt vetrnic na Pohorju se je začel pred petimi leti.
Projekt vetrnic na Pohorju se je začel pred petimi leti. FOTO: Bobo

Poudarila je tudi priložnosti za razvoj zelenega turizma po vzoru številnih drugih držav, kot so Avstrija, Nemčija in Švica, kjer so vetrnice v bližini smučarskih centrov nekaj običajnega. "Vetrne elektrarne v primerjavi s sončnimi zahtevajo veliko manj prostora. Za eno je potrebnega 40 x 70 metrov površine, pri čemer se ta prostor ob dokončanju zmanjša na 30 x 30 metrov," je pojasnila Habjan.

Ob tem je povedala, da so se priprave projekta po korakih lotili pred petimi leti, pri čemer so najprej preverili, ali območje zagotavlja dovolj vetra. Kot so po njenih besedah pokazale strokovne analize, je Pohorje edino primerno za to, da lahko zagotovi skoraj 200 megavatov električne energije, ki bi v omrežje stekla na razdelilnih postajah v Rušah in Slovenski Bistrici.

Za najbližje prebivalce brezplačna elektrika

"Zdaj smo na zelo pomembni točki, ki je zelo pomembna in predstavlja sprejetje projekta s strani krajanov in politike, kar pomeni velik izziv, a smo pripravljeni na dialog ter iskanje dodatnih konsenzov," je dejala Habjan in pri tem med koristmi za občane navedla cenejšo elektriko, za tiste najbližje pa celo brezplačno. Prav tako bi se na račun bistriške občine letno nateklo 2,7 milijona evrov.

Z vidika vplivov na vodo je ugotovitve predstavil geolog in hidrolog Jože Janež, ki je zatrdil, da je območje Treh kraljev in Areha, kjer so načrtovane vetrnice, uvrščeno šele v tretje vodovarstveno območje. Kot je poudaril, vetrne elektrarne v času delovanja nimajo nobenih izpustov odpadnih ali tehnoloških voda, kemikalije za mazanje pogonskih delov pa so prisotne v tako majhni količini, da ne bi končale v okolju, pač pa znotraj objekta.

Večja previdnost za lokalne vodne vire bi bila potrebna v času gradnje objektov zaradi gradnje cest in gradbenih jam ter s tem povezanega transporta, je dejal Janež, vendar dodal, da se je temu mogoče izogniti z dobro organizacijo gradbišča.

Vetrnice bi postavili ob cestah, urediti pa bi še okoli 100 metrov dovoznih poti

Na pomisleke glede potrebne gradnje novih cest na Pohorju zaradi transporta materiala in sestavnih delov vetrnic je odgovoril pomočnik projektanta za gradbeni del projekta Jakob Muršak, ki zatrjuje, da so lokacije vetrnic postavili večinoma neposredno ob že obstoječih cestah. Kjer teh ni, bodo morali urediti največ sto metrov dolge začasne dovozne poti, ki jih bo pozneje mogoče znova zasaditi z drevjem.

Glavni inženir Marjan Bezjak, ki je sodeloval tudi pri postavitvi druge od obeh vetrnih elektrarn na Primorskem, se je posvetil predvsem morebitnim vplivom elektromagnetnega valovanja ob vetrnicah in kablovodu. Zagotovil je, da slednjega zunaj kablov ni v obsegu, ki bi presegal dovoljene vrednosti.

Nekaj lokalnih prebivalcev in civilna iniciativa projektu nasprotuje

Že pred predstavitvijo se je na kraju dogodka pred hotelom zbralo nekaj deset lokalnih prebivalcev in članov civilne iniciative, ki nasprotuje postavljanju vetrnih elektrarn v njihovem okolju, vendar argumentom investitorjev in strokovnjakov niso želeli prisluhniti.

"Že danes, na navaden delovni dan, se nas je zbralo kar nekaj. Verjamem, da se nas bo ob kakšnem koncu tedna ali na prost dan še precej več. Država bo tako dobila odločen ne in bodo morali spoznati, da Pohorci tega ne želimo v našem okolju. Za to so na voljo degradirana območja in naj se takih stvari lotijo tam," je bil odločen predstavnik civilne iniciative in občinski svetnik v Oplotnici Robi Lesjak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
28. 09. 2023 21.37
-3
Je že kdaj v Slo bilo, da krajani ne bi bili proti čemurkoli? Stara stvar, vsi smo za, vendar naj bo nekje drugje... Bo morala stroka reči svoje in država svoje narediti. Če pa bodo kakšni lokalci kaj fizično ovirali, pa pendrek in marica. Tako dela država, ki kaj da nase.
jutri_pa_res
28. 09. 2023 21.35
-2
Se še spomnimo Volovje rebri? Najbolj nerodoviten in nenaseljen predel Slovenije, pa se se tudi tam našli aktivisti, ki so preprečili gradnjo vetrnic. Zaradi ptičev ali kaj že...
flojdi
28. 09. 2023 21.11
.obcestni lustri pa še vedno svetijo najmaj po 4 ure brezveze vsak ljubi dan./da ne omenjam odvečnih lustrov po štacunah
ElanFun
28. 09. 2023 21.01
+1
Poharci bote dobili propelerje tak kot bo Dolfa reko, če ne pa takoj na Osankarco.
ToMoSsaki
28. 09. 2023 20.29
+3
Pa ne samo brez pitne vode...svež zrak bo tut šel v so veste kam....sicer pa ce bo na pohorju zmankalo vode, je žau tudi v dolini nebo, ker se bodo s tem ruvanjem vsi izvirji prestavili
trdovrat
28. 09. 2023 20.11
+3
Po komentarjih sodeč, so provizije že obljubljene, če ne celo podeljene. Zato je treba zbrati čimveč neukih pristašev, za navijanje ZA! Pohorci, morate vztrajati, da vam ne bodo vzeli še pitne vode! SMRT FAŠIZMU
jutri_pa_res
28. 09. 2023 19.49
-1
Kaj pa je s pretočno HE na Kozjaku (podobna kot Obrovac, kdor pozna)? Tudi zelo dobra zadeva, ki so jo prav tako zaustavili lokalci. Ne vem, ali je projekt preklican ali samo na čakanju. To bi odlično delovalo v spregi z vetrnicami na Pohorju, ker skladišči energijo, ko so viški in jo oddaja, ko je potrebna.
jutri_pa_res
28. 09. 2023 18.47
Če bi se pokazalo, da je Sava premajhna za še eno nuklearko, jo pa naj naredijo na Dravi pri Mariboru! Takoj sem za, Maribor bi tako dobil tudi praktično zastonj ogrevanje, edino Avstrijci bi verjetno do konca popenili.
jutri_pa_res
28. 09. 2023 18.45
+3
Sicer pa se Slovenci obnašamo prav otročje. Vsi smo za hidroelektrarne, vendar ne na naši reki, vsi smo za vetrne elektrarne, vendar ne na našem hribu, vsi smo za sežigalnice odpadkov, vendar ne v našem mestu.
jutri_pa_res
28. 09. 2023 18.41
+0
Vetrnice gledamo posejane po vsem Velebitu (vsaj južno od Zadra, drugje ne vem), pa sploh ne izgledajo prav nič slabo, tako da ni skrbi, kako bodo izgledale na Pohorju. Velebitske se praktično ves čas prav lepo vrtijo, verjetno tudi na vrhu Pohorja večinoma piha kar primeren zahodnik. Bi me pa res zanimala letna karakteristika vetrov na tistem področju.
ToMoSsaki
28. 09. 2023 18.33
Čist pu poharsku...ne ga njehajo srat s tim hudičam...ker bo še zarad tjega vode zmajnkalu pa goša tuj ne bo več goša
štrekeljc
28. 09. 2023 18.22
+5
Dragi moji "strokovnjaki", energijo moraš imeti na razpolago takrat, ko jo potrebuješ in ne takrat, ko se naravi slučajno sprdne in sije sonce ali piha veter! Poleg tega je izkoristek vetrnih elektrarn zelo skromen ter ne delajo, če vetra ni in ne delajo, če je veter premočan. Nemske izkušnje kažejo, da proizvedejo le 16% do 18% instalirane moči! Tudi zelo zelene niso! Za temelje je potrebno proizvesti ohoholala cementa, da o zelenosti izdelave krakov niti ne govorim, prav tako ne o količini olja, ki je potrebno za mazanje in hlajenje transmisije! Ni v resnici zeleno vse, kar vam mediji pobarvajo na zeleno!
231koak
28. 09. 2023 18.20
-2
Vsi nasprotujejo. Za je le investitor. To bi segale 150-170 metrov nad smrekami. Spokajte od kod ste prišli.
jutri_pa_res
28. 09. 2023 18.15
+4
200 MW moči je več kot pol slovenskega deleža nuklearke Krško! Seveda ta moč ni konstantna, ker pač veter tudi ni, vendar če dobimo v povprečju polovico tega, nikakor ne moremo dovoliti, da bo par 10 lokalcev to preprečilo. Že itak smo po izkoristku vetrne energije zadnji v EU in verjetno tudi na svetu.
stromar5
28. 09. 2023 18.28
+3
Nazivna moč naše nuklearke je okoli 700 MW, polovica je 350 MW. Nuklearka dela praktično na nazivni moči ves čas, razen ko je v remontu (faktor izkoriščenosti je cca. 90 %). Izkoriščenost vetrnih elektrarn je ranga 20-30 %, kar pomeni, da rabiš za 3 do 4,5-krat višjo nazivno moč vetrnih elektrarn za proizvodnjo iste količine energije. S tem, da imaš potem ogromno elektrike ko jo ne potrebuješ in nič ko jo krvavo potrebuješ in so borzne cene visoke (ker pač ne piha dovolj).
Juzles Iters
28. 09. 2023 18.34
+2
Bo potrebno počasi razlikovati med *močjo* in *energijo*! Kaj ti koristi zadnji model BMW s 400 kW *moči*, če ga ne voziš. Enako je z veternicami. Kaj ti koristi polje 56-ih veternic z nazivno *močjo* 200MW, če se ne vrtijo? V tem primeru dobimo natanko 0 kWh *energije*. Mi koristimo pač *energijo* in ne moč. Dalj časa in hitreje se bodo vrtele, več bo priozvodene *energije*! To je tisti pravi podatek, ki manjka od investitorja... Tega pa ne pove, ker tudi sam ne ve, koliko časa se bodo v resnici vrtele veternice. Glavno, da se izkoristi subvencije, popraska ves denar in adijo...!
JApajaDAja
28. 09. 2023 18.12
+0
pa ja....če kje, je kras primeren-pohorje pač ne!
Potouceni kramoh
28. 09. 2023 18.08
+2
Naši eletro magnati pravijo da najraje vetrnice postavljajo na teritoriju Nature 2000, še večji fetiš pa jim je postavljati v naravnih parkih kot je Triglavski vetrovni biser.
mackon08
28. 09. 2023 18.05
+0
Na Slovaškem v Avstriji in marsikje jih imajo na stotine pa nikogar ne moto, moti samo naše prepametne Slovence, zato nikoli ne bomo razvita država.
stromar5
28. 09. 2023 18.30
+3
Tudi tam jih motijo, a za to pač ne slišimo.
zakotnik
28. 09. 2023 17.55
-1
Kjerkoli jih postavijo so grozno grde in unicijo naravno okolje...primerna zgolj za resno degradirana podrocja
bojer
28. 09. 2023 17.58
..kje jih ti vidiš, morda na krasu, pa še tam zopet nastane problem. Jaz verjamem, da bi se našla okolja, ki bi bila primerna, le potruditi bi se morali in sporazumeti, seveda.
bojer
28. 09. 2023 17.54
+7
Res smo neka čudna bitja. Brez elektrike ne moremo, dobro je tudi, če je poceni, toda nismo pa sposobni najti kompromisa. Podn...
ToMoSsaki
28. 09. 2023 17.51
+3
V ljubljani naj parlament podrejo pa jih tam postavijo...lepote pohorja pa naj pr mir pustijo