Slovenija

59-letnik kar štiri mesece v nevzdržnih razmerah čakal na pomoč

Kočevje, 29. 01. 2024 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š., D.J.
Komentarji
133

59-letni moški, ki živi v nemogočih higienskih razmerah, bo vendarle dočakal boljše čase. Na sestanku, ki ga je sklical župan Kočevja, so se dogovorili o mogočih rešitvah, med drugim ga bodo začasno premestili na drugo lokacijo, prav tako mu bodo zagotovili zdravstveno oskrbo.

V občini Kočevje je zjutraj na pobudo župana Vladimirja Prebiliča potekal sestanek pristojnih služb, na katerem so se dogovorili o možnih rešitvah za 59-letnika, ki naj bi živel v nemogočih razmerah. Dogovorili so se, da ga bodo začasno premestili na drugo lokacijo, zagotovili mu bodo tudi zdravstveno oskrbo. Zaradi bolezni je namreč moški prikovan na posteljo in ne more vstati niti toliko, da bi se odpravil do stranišča ali kuhinje.

Prvi so o 59-letniku, ki živi v starem podstrešnem stanovanju, v katerem vladajo nemogoče higienske razmere, poročali novinarji preiskovalno.si. 59-letnik v postelji je in pije, prav tako opravlja veliko in malo potrebo. V tako hudi stiski pa je že več mesecev.

Nehigienične razmere, v katerih živi 59-letnik.
Nehigienične razmere, v katerih živi 59-letnik. FOTO: Svet

Kot so danes sporočili iz Občine Kočevje, so na sestanku sprejeli urgenten načrt, kako pomagati 59-letniku. Med drugim so se dogovorili, da mu bo Zdravstveni dom Kočevje zagotovil zdravstveni pregled in redno nego oz. patronažo, zavod Jutro pa mu bo dostavljal hrano in izvajal nego.

Začasno bodo sicer 59-letnika premestili na drugo lokacijo. Vmes bo center za socialno delo prevzel izvedbo čistilne akcije v stanovanju, zdravstveni dom pa oddal vlogo za namestitev v dom starejših občanov. V vmesnem obdobju bodo tudi zagotovili ustrezno negovalno posteljo.

59-letnika bodo začasno premestili na drugo lokacijo.
59-letnika bodo začasno premestili na drugo lokacijo. FOTO: Svet

Občina bo medtem zagotovila popis del za obnovo hiše in ocenila stroške. Del stroškov za nujno sanacijo bodo pokrili iz sredstev Ustanove Županov dobrodelni sklad, glede možnosti delnega kritja sanacije in opreme se bodo povezali še z območno enoto Rdečega križa.

Na sestanku so sicer ugotovili, da je bil 59-letnik že vključen v različne oblike pomoči, pri čemer je določene oblike zavrnil sam. Osrednji vzrok, da je do nastalega položaja prišlo, pa naj bi bila neusklajenost med pristojnimi službami. "Ravno zato primeri, kot je ta, kažejo nujnost sistemskega pristopa različnih državnih in občinskih služb ter koncesionarjev, saj dobrodelni prispevki ne morejo in ne smejo nadomeščati sistemskih pomanjkljivosti in podpore," so ob tem zapisali na Občini Kočevje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA