Slovenija

60. obletnica roške ofenzive

Lož, 20. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V počastitev 60. obletnice roške ofenzive je v Ložu potekala spominska prireditev z naslovom <em>Ko so gorele naše vasi</em>, ki jo je organizirala Zveza združenj borcev in udeležencev NOB.

V počastitev 60. obletnice roške ofenzive je bila dopoldne v Ložu spominska prireditev z naslovom Ko so gorele naše vasi. Pripravila jo je Zveza združenj borcev in udeležencev NOB. Slavnostni govornik, predsednik zadnjega predsedstva Socialistične republike Slovenije Janez Stanovnik, je med drugim izrazil zaskrbljenost nad današnjim odnosom do polpretekle zgodovine. Po Stanovnikovih besedah je tisto, kar so partizani med drugo svetovno vojno priborili Slovencem, še danes temelj našega naroda. Stanovnik je tudi dejal, da narod, ki izgublja spomin, ni več državotvoren narod, in šele ko se bomo tega zavedli, se lahko ubranimo vseh možnih nevarnosti, ki nas v prihodnje še lahko ogrozijo.

Spominska prireditev je potekala pod pokroviteljstvom Zveze združenj borcev in udeležencev NOB
Spominska prireditev je potekala pod pokroviteljstvom Zveze združenj borcev in udeležencev NOB FOTO: POP TV

Med roško ofenzivo so fašisti požgali vasi Travnik in Novi Kot ter razdejali partizansko bolnišnico Ogenjca pri Loškem Potoku. Ranjenci, ki so bili v tem času skriti v kraški jami, so si prisegli, da se ne pustijo ujeti žive. Zato je bolničarka Mimi, potem ko so italijanski vojaki odkrili njihovo skrivališče, postrelila vse ranjence, nazadnje pa sodila še sebi; kljub temu je nekaj ranjencev tragedijo preživelo.