Slovenija

'65 odstotkov ljudi, ki pridejo v urgentne centre, tja ne sodi.' Kam pa?

Ljubljana, 15. 12. 2022 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
229

Potem ko je v javnosti završalo zaradi delovnega dokumenta, po katerem naj bi ukinili 28 dežurnih ambulant po vsej Sloveniji, so na tokratni seji DZ poslanska vprašanja na to temo kar deževala. Tisti, ki so spraševali, so se vsebinsko ponavljali, a na koncu z odgovori premierja Roberta Goloba in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana prav zadovoljen najbrž ni bil nihče, ki je te odgovore pozorno poslušal, saj niso vsebovali jasnega zagotovila, da se čas do obravnave za nikogar ne bo podaljšal. Predvsem naj bi ukrepi, kakršni koli že bodo, preprečili še večji zlom zdravstva.

V stiski, kaj storiti, ko človek nujno potrebuje zdravnika, se je pred kratkim znašel Drago Kosmač, javnosti sicer znan tudi kot junak iz časov vojne za Slovenijo. Na koncu mu je pomagal prijatelj s FB. Preberite njegovo zgodbo. 

Golob je zagotovil, da je Loredan na področje zdravstva, kjer je treba najti rešitve za posledice desetletja starih problemov, zakorakal ne samo odločno, ampak tudi s popolno podporo vlade: "Vlada je za naslednjih zdaj še 12 mesecev zagotovila 200 milijonov evrov z namenom, da bomo čakalne vrste skrajšali, da bomo usposobili vse zdravstvene zavode v javni mreži finančno, da bodo lahko začeli programe izvajati. Ne samo to. Prav na področju Ljubljane je bil podpisan sporazum z mestom, kako bomo to vprašanje reševali na vprašanju urgenc."

A kljub dobrim namenom vlade so se razmere marsikje le še poslabšale. Da stanje ni dobro, priznava tudi Golob: "Teh težav ne moremo odpraviti, lahko se z njimi soočamo in zagotovo je prav, da o njih govorimo, ne moremo jih pa odpraviti v šestih mesecih. Zdravstvena reforma je predvidena za leto 2024. Takrat se bo začela izvajati. Do takrat gasimo požare."

Obljubil je, da vlada na prvo mesto postavlja zdravnike, ki jih najbolj primanjkuje – to so družinski in mladi zdravniki. Napovedal je, da bodo v prihodnjem letu izpeljali spremembo delovne zakonodaje, da bi olajšali postopke privabljanja "belih ovratnikov", med njimi pa so tudi zdravniki iz tujine, ki jih danes zapleteni postopki odvračajo od prihoda v Slovenijo.

Postavili urgentne centre, projekta nikoli dokončali

Glede zloglasnega dokumenta je Golob dejal, da se ga "ne more smatrati kot vladno politiko". Vseeno pa ne gre zanemariti dejstva, da dokument, četudi delovni, obstaja in da se je vsebina zdela smiselna skupini, ki ga je pripravila. 

Minister Loredan je potrdil, da na ministrstvu od 1. septembra naprej iščejo pot, kako prenoviti sistem nujne medicinske pomoči v Sloveniji. "Ne, kako ukiniti dežurno službo, ne, kako prebivalcem odvzeti tisto, kar imajo danes, ampak kako nadgraditi strokovno korektno nujno medicinsko pomoč v Sloveniji." 

Dokument, ki razburja javnost, je bil obravnavan 25. novembra 2022 v seminarski sobi ministrstva. Minister pravi, da gre za temeljni dokument, ki ga je pripravila skupina strokovnjakov in išče kompromis med družinsko medicino, urgentnimi zdravniki, zdravstvenimi domovi in urgentnimi centri. O tem, kdo je bil v tej skupini, minister pravi: "Bili so predstavniki sindikata, Zbornice, RSK-ja, bili so predstavniki, ki nekaj pomenijo na področju urgentne medicine, bili so predstavniki iz UKC Ljubljana, ker je stanje najbolj problematično v njihovem urgentnem centru."

Izpostavil je, da projekt nujne medicinske pomoči v Sloveniji, ki se je začel urejati leta 2015 z izgradnjo urgentnih centrov, ni bil nikoli zaključen. "70 javnih zdravstvenih zavodov izvaja službo NMP. Delovanje NMP je na 57 lokacijah 24-urno, 12-urno na sedmih lokacijah, mobilne enote so na 55 lokacijah. Pravilnik o NMP iz leta 2015 ni bil nikoli v celoti uresničen. Imamo silne težave pri vključevanju v bistvu vseh javnih zdravstvenih zavodov, predvsem pa zdravstvenih domov v dispečersko službo zdravstva. Težava, ki ni bila nikoli rešena. Trenutno se soočamo z urgentnimi centri, ki so v najhujši krizi, odkar so bili ustanovljeni. Urgentni center v Ljubljani, ki nikoli ni polno zaživel, je bil predviden za 135 tisoč obiskov na letni ravni. Leta 2019 jih je bilo 212.000, 2022 več kot 225.000."

Minister: 65 odstotkov ljudi, ki pridejo na urgenco, tja ne sodi

Loredan je pred poslanci zagotovil, da ne želijo nikogar oškodovati, da želijo poskrbeti, da bodo ljudje oskrbo dobili pravočasno. A izpostavil, da je težava, ker "več kot 65 odstotkov ljudi, ki pridejo v urgentne centre, tja niti ne sodi". Ocenil je, da dejavnosti niso bile nikoli primerno razmejene. "Mi moramo ločiti nujno medicinsko pomoč, ki mora biti strokovna, pravočasna in enako dostopna za slehernega prebivalca Slovenije. Če želimo urediti področje družinske medicine, moramo ti dve delovišči ločiti. To ni od včeraj in nihče prej tega ni dokončal. Mi bomo to dokončali. In najprej bo dosežen konsenz stroke, ker samo stroka odloča o tem, kako bo nujna medicinska pomoč v Sloveniji potekala, kako bodo enaki časi dostopnosti odziva za slehernega prebivalca, in stroka bo to zadevo dorekla," je poudaril. To stroko naj bi sestavljali specialisti urgentne medicine in družinske medicine. Ponovil je, da bodo ljudje nato na boljšem, saj ne bodo odpeljani v urgentni center ter nato tam ure čakali na obravnavo. 

Izpostavljanje neupravičenih odhodov na urgenco je sicer te dni zmotilo marsikoga. Ljudje se tako sprašujejo kam, če ne na urgenco, pa naj gredo, ko pri sebi prepoznajo zaskrbljujoče stanje, telefoni v zdravstvenih ustanovah pa zvonijo v prazno. Pa tudi odlaganje obiska zdravnika je lahko v določenih primerih usodno; za kako resno stanje gre, pa je pogosto težko vedeti brez obiska zdravnika. Kritiki zato izpostavljajo, da bi moralo ministrstvo najprej ali pa vsaj vzporedno poskrbeti za delujoč primarni nivo. 

Da je naval na urgentne centre povezan s težavami na primarni ravni, se sicer zaveda tudi minister: "Sistem nujne medicinske pomoči in dežurne službe smo v tej državi pripeljali do točke, da je to enako času in prostoru, ko pacient ne more do svojega izbranega osebnega zdravnika. Če bomo s to prakso nadaljevali, urgentni centri in satelitski urgentni centri ne bodo nikoli dovolj veliki. Na nek način moramo najti rešitev, da pacienti hodijo k svojim izbranim osebnim zdravnikom ali v svoj zdravstveni dom, če njihov izbrani osebni zdravnik ne dela, in ne v urgentni center ali v satelitski urgentni center."

Preveč osredotočanja na to, kdo je dokument posredoval javnosti

Tako Loredana kot Goloba očitno moti, da se je delovni dokument znašel v javnosti. Velik del javnosti medtem meni, da vprašanje, kako je dokument prišel v javnost, ni tako pomembno kot vsebina dokumenta. Četudi, kot zatrjujeta ministrstvo in vlada, to ni uradna strategija, kaže na potencialne načrte, o katerih bi morala imeti pravico razpravljati tudi javnost. Čeprav gre za strokovna vprašanja, so namreč državljani tisti, ki bodo na lastni koži čutili posledice končne odločitve, ko bo ta sprejeta. 

Loredan pravi, da ga od takrat kličejo župani, ki želijo, da se njihovo občino "pusti pri miru". Precej nepresenetljivo. Ljudje namreč od lokalne oblasti pričakujejo, da ščiti njihove interese, in ne želijo nositi posledic vsega, kar je bilo storjeno narobe pred leti ali vsaj leta 2015, ko se je država brezglavo podala v sistem preurejanja, ki ne deluje, kar vseskozi poudarja tudi minister. 

"Urgentni centri se utapljajo v delu, podatki o obremenitvah ostalih enot so jasni in vse to bo januarja prikazano. Urgentne centre smo leta 2015 odpirali na silo, z denarjem Evropske unije, brez vsebine in do danes tega nismo uredili. Zaradi sistematičnega prekrivanja družinske medicine, dežurne službe, urgentnih centrov imamo danes v urgentnih centrih t. i. ambulanto za hitre preglede, kjer zdravnikov ni. Imamo posamezne dele Slovenije, kjer občine kličejo in pišejo na ministrstvo, da 24-urnega varstva ne zmorejo več zagotavljati. In če želite zagotovilo, vam dajem zagotovilo za ureditev racionalne, dolgotrajne, vzdržne razporeditve zdravnikov v službah nujne medicinske pomoči in dežurne službe, dve entiteti. NMP pomeni nujna stanja, DS pomeni dežurna služba za neodložljiva stanja. Uvedli bomo tudi t. i. nenujne hišne obiske." Uvedba nenujnih hišnih obiskov se mu zdi še posebej smiselna zaradi hitro starajoče se populacije: "V nasprotnem bo obravnava gibalno oviranih starostnikov, polimorbidnih paliativnih bolnikov postala zelo nehumana, kar si najbrž nihče ne želi." Prav tako bi to razbremenilo urgentne centre. "V urgentnih centrih se nam kopičijo starostniki, ki bi jih lahko z urejeno mrežo obravnavali na domu." 

Iskali bodo kompromis

In kaj torej bo in česa ne bo v končni verziji? Minister pravi, da odgovora na to nima, da pa bodo iskali kompromis: "Ni en človek, ki o tem odloča, več ljudi o tem odloča." Dejal je, da razume pritiske in pomisleke. "Ampak če želimo mlade kolege, ki trdo delajo, ohraniti na področju družinske medicine ali urgentne medicine, moramo nekaj spremeniti, sicer teh kolegov ne bomo imeli. In niti dežurnih zdravnikov čez tri leta ne bo več nikjer, v nobeni občini, ker jih ne bo."

"300 družinskih zdravnikov nam manjka. Ne dobimo več mladih kolegov, ki bi želeli specializirati družinsko medicino, še manj smo postavili jasne pogoje, kaj bo delal specialist urgentne medicine," je minister poudaril pred poslanci. Opozoril je, da bo brez sprememb z leti še manj zdravnikov, ki bi želeli delati na podeželju, ker jih to ne zanima, ker je delo prezahtevno: "Dokler ne bomo razmejili delovišč in ne bomo pustili družinskih zdravnikov, da opravljajo svoje delo, dokler ne bomo našli kompromisa med družinskimi zdravniki in urgentnimi zdravniki in nenazadnje vsemi specialisti ali pa bolje specializanti v ambulantah za poškodbe in za bolezni v urgentnih centrih, bomo samo po klancu drveli dol, dokler ne bomo zdravstva razsuli do konca, kljub politični razpravi, ki jo lahko imamo vsak teden." 

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

 Bo končno rešeno vprašanje helikopterske nujne medicinske pomoči?

Razprava na temo zdravstva se je tokrat dotaknila tudi helikopterske nujne medicinske pomoči. Loredan je dejal, da HNMP nikoli ni bila usmerjena v pravo smer. Bazi sta trenutno samo dve – Brnik in Maribor: "Kar nam je uspelo zagotoviti, je to, da bo na mariborskem letališču podaljšan urnik."

"Trenutno imamo strokovni del v celoti pokrit. Prevozniški del ostaja v domeni vojske. Ta del je bil v bistvu definiran s sklepom vlade iz leta 2021 in iz tega sklepa vlade, da HNMP kot državno aktivnost prevzame in dolgoročno opravlja z zrakoplovi Slovenska vojska. Ostale točke niso bile realizirane in tukaj nas čaka v bistvu težka, težka komunikacija med MORS, policijo in MZ."

Nasloviti pa bo treba vprašanje helikopterjev, je dejal. Še vedno so aktivacijski časi predolgi, pravi: "Načrtujemo nakup treh helikopterjev. Želja Ministrstva za zdravje je, da dobimo dejansko namenske helikopterje. Iz kohezije ali iz drugih skladov jih ni možno dobiti." 

V letu 2021 je bilo za helikoptersko reševanje sicer po ministrovih besedah namenjeno 1.700.000 evrov. 

Dodal je še, da bi, če bi hoteli slediti vsem smernicam izvajanja HNMP, potrebovali do štiri baze. "V tem trenutku se nekako nagibamo k trem bazam: Ljubljana, Maribor, Postojna ali Ajdovščina, zato ker je ta jugozahodni del Slovenije precej nepokrit."

V načrtu je tudi dodatno urejanje področja: "Urediti moramo reševanje in izvajanje aktivnosti gorske reševalne službe, ki se izvaja poleti, dokončno je potrebno opredeliti izvajanje HNMP in sekundarne medbolnišnične dejavnosti."

"Osebno si želim, da vendarle pridemo do takega HNMP, kot ga imajo države okoli nas, to je državna služba z ustreznimi namenskimi helikopterji."

Tomaž Lisec, ki je načel razpravo o HNMP, je sicer izpostavil, da naj bi Hrvaška iz evropskih sredstev za 36 milijonov evrov kupila dva helikopterja. "Hrvati so ulovili sredstva iz kohezije oz. iz načrta za okrevanje odpornosti. Mi smo to zadevo zamudili. Iz kohezijske politike 20212027 nakup helikopterjev ni možen, to so nam razložili. Jaz temu verjamem," pa je dejal minister, ki poudarja, da urejanje HNMP sicer sodi v urejanje NMP, zato bo jasna slika znana kasneje.

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaveljc
16. 12. 2022 10.16
+3
Saj druge izbire ni. Çe smo brez osebnega zdravnika sploh nimamo dostopa do zdravljenja, plačevali pa 40 let za javno zdravstvo. 40. Let so nam trgali od bruto plače, pa nismo potrebovali zdravnika, a sedaj iztrošeni , pa naj kar umremo. SRAMOTA! SRAMOTA,SRAMOTA.
olafur
16. 12. 2022 09.20
+5
Kam pa? ali k osebnemu zdravniku ali pa nikamor. Raziskave so pokazale, da kar velik odstotek ljudi hodi k zdravniku kar tako, ali so hipohondri ali pretiravajo glede simptomov ali zaradi osamljenosti, kar veliko vzrokov je bilo naštetih.
Ugovor vesti 133.člen
16. 12. 2022 08.19
+1
Izvolili ste SVOBODO. Kakšen zdravnik in pravica v zvezi s tem?! Saj niste volili programa, ampak ideologijo in PROTI nekomu, namesto ZA nekaj konkretnega in boljše življenje. Po 4 letih boste večinsko naredili enako, saj se to ponavlja že četrti zaporedni redni mandat. Zatorej plešite in slavite to oblast.
LoToGo
15. 12. 2022 21.53
+1
Kako bo le minister Loredan ukinil privatno zdravstvo, če še kot minister po službi ( najbrž ni težka) dela v privat ambulanti?
INAZ
15. 12. 2022 21.31
-1
DBL z lučjo pri belem dnevu išče rešitve že pol leta.
mak0521
16. 12. 2022 09.48
-1
Mu bo dedek Mraz razjasnil lica in januarja bo imel vse rešitve!
periot22
15. 12. 2022 21.21
+3
Vse kar je zasebno zdravstvo ukiniti in vrniti davkoplačevalski denar ki nam ga kradete mesečno leta in leta!
Betuul
15. 12. 2022 21.25
+6
Ampak zdravstvo plačujemo! In to ni kar neki! Posameznik plača po tamalem80€ na mesec?!?
Blue Dream
15. 12. 2022 21.05
+2
Betuul
15. 12. 2022 20.54
+4
ena japka🍏na dan! Zdravnika stran
Betuul
15. 12. 2022 21.09
+6
Nekaj receptov ko ni zdravnika::; zniža 🍬cukr: kislo zelje; in pitje zelnice! Kri čisti koprivA! Nabiraj koprive ; zdaj ko so poscane od sprehajanja pesa! Kreganje je najhujši sovražnik stresa! Proč od kreganja in ljudi ki vodijo v prepir! Za srce: glog! Za splošno počutje: čaj sladkega pelina!Za imunsko odpornost: vzami🍠srov gomolj repe; ga očisti v sredini vdolbi luknjo-šobo; postavi na primerno šalco; in v vdolbek nalij 🍯med! Ko se nateče v šalico; ga jemlji po žlički! Pred jedjo vsaj 3x na dan!?Ko zmanjka napravi nov repni med! Če 🦷boli zob!:deni gor tobak; drži kako uro!;potem izperi s šnapsom! Če pa si onemogel, prehladen in nahoden:; napravi šumadijski čaj! Na zdravje!;tu in tam pomaga prežganka juha! Pa kakšen štamparle na tešče! Tvoj domači zdravnik!
aviktora
15. 12. 2022 21.29
+4
betuul res je. Več bi lahko sami naredili za ohranjanje zdravja. Kot pravi rek za vsako bolezen rožca raste.
Betuul
15. 12. 2022 21.42
+3
g.aviktora!Drži!in hvala🤶!Pa vendar za zdravstvo plačujemo vsak mesec; in to ne tako malo!morda letno gledano slabih1000€ na posameznika!?In veliko je tudi nas ! Ki v letu sploh ne gremo do zdravnika! Pa do danes?! Nam za december ni nihče dal kuponček za nakup dormeo copat ali podobno!?
mario49
16. 12. 2022 09.34
+2
Po tvojem pisanju sodeč naj vrnemo zdravstvo v " sredji vek",kjer so bili edino zdravilci tisti,ki so lahko pomagali ljudem! Če že plačujemo zdravstvi in posledično tudi zdravnike,potem moramo sami narediti kaj konkretnega na tem področju,če ne zlepa pa zgrda! V zdravstvu se vrtijo ogromni zaslužki,ki pa gredo v žepe samo izbranim in poslušnim,tistim,ki pa si tta denar resnično zaslužijo pa ostanejo samo obljube!
Betuul
16. 12. 2022 16.36
+1
Ja in kaj si mislu g. mario49!To 21stoletje nakazuje na srednji vek; marijo terezijo ipd!?
231koak
15. 12. 2022 20.21
+3
Po vaše v čakalno vrsto
sektor1
15. 12. 2022 20.07
+8
Folk se je navadu hodit na urgenco za vsako figo, saj velja prepričanje, da ti takoj naredijo vse preiskave. Če ni urgentno odslovite ali pa zaračunajte.
Vizi892
15. 12. 2022 19.55
+3
V ponedeljek sem 46 X klical in nihče ni dvignil in sem se kar tja odpravil. Ne zastonj.
prince of persia
15. 12. 2022 20.00
-2
VoxP
15. 12. 2022 19.40
+11
No ja če ti osebni zdravnik po celem dnevu klicanja ne javi ti ostane urgenca. Logično sklepanje in povsem razumljivo. Dohtarjem se toži po kovidu
Betuul
15. 12. 2022 19.39
+4
Pol naj pa pri baumax ali bauhaus na zdr.napotnico 🌲izdajajo ciprese! za britof! Neki pamorjo omogočit če plačujemo zdravstvo in dodatno?!
patogen
15. 12. 2022 19.36
+7
Vsaj od nekaj njih sem že slišal, da gredo na Urgenco, da se jim ni treba naročati pa klicariti sestre, pa čakati v čakalnici. Verjamem, da gre za množičen "šport". pri Slovencu ni za računati na fer plaj in dogovor, vedno bo iskal načine, da se bo "znašel" in imel druge za bedake. Kot pri avtocestnih delih, ko si nekateri krajšajo dovozno vrsto čez parkirišča in se počutijo pametnejši od drugih, ki so neumni in čakajo v vrsti. Tako je tudi v zdravstvu.
ZKP.
15. 12. 2022 19.35
+1
Tale Holob pa na katerikoli sliki drugače izgleda....maska pa to
LocoCoko
15. 12. 2022 19.22
+1
športnik66
15. 12. 2022 19.20
+0
Družinski zdravniki bi bila prava smer. Pa izplačilo bruto plač zaposlenim in naj si vsak plača storitev v privat zdravstvu. Namreč, vse, kar vodi država je totalni kaos, kar je privat teče perfektno.
akmt
15. 12. 2022 19.17
+0
Zanima me nekaj. 1 mesec nazaj sem klicala v ZDL. Povedala, da imamo v familiji 5 studentov medicine in ce bi se dalo dobit kaksno stipendijo. Neka tajnica-pravnica se je nekaj butasto zasmejala v slusalko:"Aja, da bi se eno stipendijo dali?" (?!?!?). Se sprasuje zenska?!? Ima pomisleke?!? "Vas poklicem nazaj, se danes, na ta vas telefon. Morda pa res damo se eno stipendijo" (?!?!?!?!?!?!?!?!?!?) PONUJALA SEM 5 INTERESENTOV, ODLICNIH STUDENTOV, se moja hci je med njimi. Se do danes me ni nihce poklical!!! PA NIC!! NIHCE NE BO SEL K VAM, zapravili ste to sanso!!!! To je javno zdravstvo, ko se vsem j... Enako je v bolnici, kjer delam. Na wc ju sem ze zdavnaj opazila zamakanje. Celo luzo na tleh vsak dan. Se zacela zanimati, koga naj poklicem. Sodelavke so me cudno gledale, ces kaj se v to mesam(?!?) Klicala sem ustrezno sluzbo in razlozila, da naj cimprej nekoga ppsljejo. "Ne bo tako hitro, to je cel projekt, cel postopek, bodo prisli, enkrat ze..." A se hecate? Voda spusca, da je luza po tleh... Se naslednje mesece cakanja?!? Pa sodelavke, ki te gledajo cudno, "to ni tvoje delo! Kaj se mesas v to?!?" (crne pike sem dobila. To je to, javno. Skupno, skupaj unicujemo, ker ne gre iz nasega zepa direkt. A se tako dela?!?( Prej sem bila v privat zdravstvu.) Moji otroci NE BODO v javnem sektorju, ker moras biti v njem temu primerna osebnost, poden, ki se mu j..... za vse.
prince of persia
15. 12. 2022 19.19
+2
Si se vprašala, če morda študent (predvidevam medicine), dela samostojno? NE MORE!
prince of persia
15. 12. 2022 19.06
+9
Participacija 5 € bi rešila vse. Vsak, ki je urgentni pacient (seveda po obravnavi in medicinski diagnozi), bi dobil 5 € nazaj. Šmrkavi, kihavi in takšni z 6 mesecev trajajočimi težavami,...pa nasvidenje. Za take je 5 € + vsaki recept 2 € v doplačila v lekarni. Folk se hodi delat norca v Urgentne centre.
Cila
15. 12. 2022 19.02
+1
Zadnji obliž, preden povsem razpade zdravstvo, penzije babyboomerjev bodo naredile svoje