Slovenija

Protestniki na 'odkrit fašizem' opozorili z obiskom političnih strank

Ljubljana, 27. 08. 2021 21.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
581

Petkovi kolesarji in kolesarke so spet zavzeli Trg republike, kjer so izrazili protest proti vladi in politični situaciji v Sloveniji. Kolesarji so tokrat obiskali politične stranke, tako koalicijske kot opozicijske, in jim s tem dali vedeti, da se proti podpornikom fašizma in nacizma borijo vsepovsod, "ne glede na nadmorsko višino".

Po tem, ko so prejšnji petek ob 70. tednu protestiranja organizirali protest na Triglavu, so petkovi protestniki tam naleteli tudi na premierja Janeza Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Padlo pa je tudi nekaj težkih besed. Kot pravijo petkovi protestniki, se je tedaj z odzivi različnih političnih akterjev še jasneje pokazal razkorak med ljudstvom na eni in političnimi strankami na drugi strani.

"Stranke so na srečanje z Janezom Janšo na Kredarici v prvih odzivih večinoma spregledale nesprejemljivost in žaljivost izjav Janeza Janše," pravijo. Na današnjem protestu je spregovorila tudi Tea Jarc, aktivistka, ki je med srečanjem na Kredarici nagovorila Janšo in Hojsa. Protestniki so vanju uprli kamere in svetilko ter Janši med drugim očitali, da javnosti ne prisluhne in da se ne požvižga na protestnike. Dodali so, da nima sramu in sočutja ter da je "zdrahar". Žaljivi in provokativni komentarji so leteli tudi na Hojsa. 

Kot pojasnjujejo protestniki, je Jarčeva Janši povedala to, na kar protestniki opozarjajo zdaj že 71. teden. V svojem govoru se je odzvala tudi na kritike in grožnje, ki jih je bila deležna ta teden. "Besede, ki jih izrekamo protestnice in protestniki, so ostre in glasne. In verjamemo, da so politikom neprijetne. Ampak to je zato, ker je trenutno stanje v Sloveniji zelo neprijetno večini prebivalk in prebivalcem," so pojasnili protestniki in dodali, da resnica o stanju v Sloveniji "enostavno ni prijetna". 

"Če jih politična elita ni pripravljena slišati v vsej svoji brutalni iskrenosti, potem ni zmožna in legitimna zastopati ljudi. In to velja tako za koalicijo kot tudi za opozicijo," so še dejali. 

Protestniki obiskali politične stranke in opozorili na 'odkrit nacizem in fašizem'

Protestniki so korakali in kolesarili od stranke do stranke in tako koalicijskim kot tudi opozicijskim političnim predstavnikom želeli pokazati, da se proti podpornikom fašizma in nacizma borijo vsepovsod, "ne glede na nadmorsko višino". Ob tem pa so jih tudi pozvali, naj se "ne samo z besedami, ampak tudi dejanji izrečejo glede podpore neonacistov in Društva za zaščito tradicionalnih vrednot"

Na 71. protestu so tako opozorili na odkrit nacizem in fašizem, ki sta se po njihovih besedah v zadnjem času še okrepila. Društvo za zaščito tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Urban Purgar, tudi vodja t. i. rumenih jopičev in direktor NTA,  je pred nekaj meseci dobilo status društva v javnem interesu na področju kulture, Purgar pa je pred nekaj tedni na svojem profilu na Twitterju javno napisal "Hitler je heroj". "Minister za kulturo, minister za notranje zadeve in predsednik vlade pa očitno podpirajo, da predsednik 'organizacije v javnem interesu' izraža tovrstna stališča," pravijo protestniki.  

Dodali so, da je Purgar prejšnjo soboto objavil še neposredno grožnjo s "pokončanjem" pred domačimi vrati enega vidnejših članov protestniškega gibanja Jaše Jenulla. Protestniki so obsodili vlado, ker se na Purgarjev zapis ni odzvala, ostri pa so bili tudi do članov opozicije. Kot pravijo, je opozicija v povezavi z dogodki na Kredarici zelo jasno podala svoje mnenje. "Očitno gre za dvojne standarde, saj so grožnje na domačem naslovu navadnemu državljanu veliko manj pomembne kot glasno zastavljena legitimna vprašanja izvoljenim predstavnikom ljudstva," pravijo.

Po seji Knovsa ta teden protestniki zahtevajo tudi "razjasnitev povezav med SDS ter neonacističnimi organizacijami in posamezniki, med drugim tudi med t. i. Rumenimi jopiči in Društvom za zaščito tradicionalnih vrednot". Med drugim so zahtevali še, da se omenjenemu društvu nemudoma odvzame status društva v javnem interesu. "Zahtevamo, da se sprožijo vsi ustrezni postopki na ministrstvu za kulturo in da se do omenjene situacije opredelijo vse politične stranke. Molk v tem primeru pomeni očitno odobravanje. Nedelovanje proti neonacističnim stališčem pomeni podpiranje in omogočanje teh stališč," so še prepričani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (581)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
30. 08. 2021 13.30
@Jarc in Jenull..... SDS in Janša bosta odgovarjala zgolj svojim volilcem in nikakor ne nekim uličnim zdraharjem. Vseslovenske volitve so izraz demokratične volje in ne pasji lajež ob petkih.
Razumnež
30. 08. 2021 13.32
p.s.: Kje se lahko včlanim v "Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot" ?
awontuwej
31. 08. 2021 11.00
Odgovarjali bodo tudi na sodišču, ko pride čas za to...
kr_en_moz
29. 08. 2021 21.28
+0
mene je že skoraj strah, vse kar reče JJ se po nekem času uresniči vsaj delno. Fašizma narod ne čuti niti ga ni, zatorej bodo ti piščalkarji res počasi na Polju pristali
Luka64
29. 08. 2021 20.01
+0
Naslov je popolnoma napačen: Protestniki odkrito odgovorili z nasiljem levih faš-istov in diktaturo manjšinsko zblojene dr-hali, ki se ima za slovensko ljudstvo.
zlati70
29. 08. 2021 09.22
-2
Groteskno, žaljivo, cinično? Šarčev blog o dogajanju na Kredarici. Neverjetno kaj privleče na plano človek, ki je bil nekdaj celo predsednik vlade. Slabo prebavljivi zapis Marjana Šarca je naravnost neumen. Blog Marjana Šarca o dogajanju na Kredarici, Nekdanji, nikomur smešni, burkež s Šmarce, se vse bolj zapleta in na vsakem koraku išče pozornost, kar ni nič čudno, saj mu priljubljenost pada iz dneva v dan. Tokrat je na svojem blogu, ki naj bi ga sam napisal, pod svoje okrilje vzel “razvratno”, Teo Jarc, ki je na Kredarici nadlegovala predsednika vlade Janeza Janšo in ministra Aleša Hojsa. “Na svetinjo slovenstva so se povzpeli tudi petkovi protestniki in po 70 petkih, ko se jim je naš PV s sodelavci uspel v loku izogniti, so ga presenetili tam, kjer jih je najmanj pričakoval. Na “njegovi” Kredarici. Bili so glasni, zlasti Tea Jarc, tako je povedal “očividec”, meteorolog na Kredarici, ki je kot po naključju član NSi, oziroma celo podžupan.” Je zapisal Šarec. Najbolj groteskno pri vsem tem je to, da Šarec izjava meterologa postavlja v nič. To, da so Marjanovi “pridni” protestniki, skakali po mizah, se drli, piskali na piščalke, je med drugim potrdil tudi upravitelj Triglavskega doma na Kredarici, ki s politiko nima nobene veze. In Kredarica ni od predsednika vlade, Marjan, ampak jo lahko obišče kdorkoli, tudi tisti, ki ima tri “popravce” v srednji šoli, ali pa tisti, ki je neumen, kot moški spolni organ. A so v gorah pravila vzgoje vseeno malo drugačna, kot recimo v Kamniku, kjer se lahko med drugim dereš na zaposlene na občini. Seveda se je Šarec lotil tudi sedanjega predsednika vlade. “Nikomur ne bi bilo treba “kaliti gorskega miru”, če bi PV zbral pogum in se s protestniki soočil v dolini, da bi mu lahko povedali svoje. Saj ga ne bi nobeden pojedel. Tako pa se skriva. Ni ga na nobeno komisijo, korajžen je samo v Lepeni in na tviterju. Lahko, da sem, po njegovem, vrgel puško v koruzo, nisem se pa nikoli skrival ne pred ljudmi, ne pred komisijami, kakršna je KNOVS, denimo.” je zapisal. Se spominjate, kako se je Šarec, po tem, ko je nastopil funkcijo predsednika zavaroval? Zagotovo vam je v spominu ostal visok zid, ki je na državne stroške zrasel pred njegovo hišo, pa blindirana vozila za predsednika vlade. Kdo se torej koga boji Marjan? Sicer pa mu gre poleg matematike, očitno slabo tudi zemljepis, saj Lepena in letališče Bovec ni eno in isto. Sicer pa Šarcu slabo deluje tudi spomin, očitno se ne spominja, ko je, kot predsednik vlade obiskal sejem v Komendi in mu je novinarka Nove24TV postavila vprašanja glede njegove lepe Nataše? Kdo je novinarko odrinil stran in kdo se je zbal male plavolase novinarke? Sicer pa je Marjan je v svojem blogu, dejal da Tee Jarc ne pozna in da verjetno tudi ni volila stranko LMŠ. Še dobro in verjetno je ne bo volila niti drugo leto, tudi ob njegovem silnem hvaljenju, Ja Marjan, “ko si bivši, si pač bivši.”
Luka64
29. 08. 2021 20.01
Naslov je popolnoma napačen: Protestniki odkrito odgovorili z nasiljem levih faš-ist-ov in diktaturo manjšinsko zblojene dr-hali, ki se ima za slovensko ljudstvo.
JimMarley
28. 08. 2021 21.57
+1
50 folka protestira, 24 ur pa kot, da smonv Franciji med vojno rumenih jopičev. pa to redno.
HeavyDxxx
28. 08. 2021 19.31
+1
Kdaj bo Slovenska policija začela tele rdeče verske blazneže odrivati z naših ulic in cest?
mat8
28. 08. 2021 19.57
+2
nekje v naravi, recimo pri živalskem vrtu, bi jim vseeno bilo treba najti prostor, da nemoteče sprostijo svoje frustracije ..
Luka64
29. 08. 2021 20.02
Naslov je popolnoma napačen: Protestniki odkrito odgovorili z nasiljem levih faš-istov in diktaturo manjšinsko zblojene dr-hali, ki se ima za slovensko ljudstvo.-
Bukovlist
28. 08. 2021 19.20
+1
Najhujši lezejo v petkih v Ljubljano!
Luka64
29. 08. 2021 20.03
Naslov je popolnoma napačen: Protestniki odkrito odgovorili z nasiljem levih fak-telebanov in diktaturo manjšinsko zblojene dr-hali, ki se ima za slovensko ljudstvo.
123Brnica
28. 08. 2021 19.13
+0
Kakršnega predsednika vlade imamo, tako se obnašajo protestniki do njega. Predsednik vlade ponovno v šolo se učiti manire. razen če si bolan na umu, potem odstopi.
malaraja
28. 08. 2021 18.53
+5
Saj koprivi ni lahko menjat nicke in cele dneve trolat v kleti, samo za poloźnice ji pa dajo peneze!
Luka64
29. 08. 2021 20.04
Naiven_od_rojstva
28. 08. 2021 18.29
+3
Smrt komunizmu, mir, napredek in sožitje Slovencem!
User2120423
28. 08. 2021 19.15
+4
In napredek in sožitje sta temelja na katerih gradi Janez janša? Ne me ... sezuvat prosim!
gremonadesno
28. 08. 2021 17.58
+1
Vsi so ista ga mad , kdaj boste to skapirali . Ustava je narejena za lopove , tej se pa samo menjajo in dajejo prazne obljube svojim volilcem .
gremonadesno
28. 08. 2021 17.59
+0
Kukulkan
28. 08. 2021 17.56
+4
Normaln svet se bori proti islamistom in teroristom tile se pa borio z duhovi 1940ih let
Tomazevic0070
28. 08. 2021 17.51
-4
Toliko krogov naredijo, kako se jim ne zvrti?
JApajaDAja
28. 08. 2021 17.26
+1
kdo je označeval hiše, ljudi....vi niste le ponosni nasledniki ckzkyu-še tisto drugo temno plat ste vzeli za svojo!
resslovenka
28. 08. 2021 16.56
-2
Na vprašanje gospe Rosvite Pesek v sinočnjih Odmevih na nacionalki, kaj meni o sedanji politiki in politikih gospod Voljč, ki je bil zdravstveni minister v prvi slovenski vladi Lojzeta Peterleta pri nas, jeta dejal; politiki naj bi služili družbi, pa služijo sami sebi. Jaz bi dodala še : VSI brez razlike. No,tudi nekaj krepkih je povedal na račun naše stroke v zvezi z vprašanjem o odporu do cepljenja zoper Covid. Imamo "strokovnjakov" , da človeka kap, ki nas strašijo in bi kar po dolgem in počez kaznovali na različne načine vse, ki se ne želijo cepiti. Tako to pač ne gre. Danes preko sodobne tehnologije čisto navaden, neveden človek dostopa do vseh informacij, ki ga zanimajo. Polna usta kaj je potrebno spremeniti pri nas. 30 let isti obrazi, so pa kaj? Spali? Kakšen populizem! Se vidi, da se približujejo volitve. No nikjer pa ne zasledim novice, kako se bo jeseni spet vse podražilo. Elektrika, komunalne storitve in vse ostalo, kar potegne to za sabo. In nikjer ne zasledim, da je "beseda meso postala", je za drugega otroka v družini vrtec zastonj. Ker ni!!! Dnevno pa lahko zasledimo "jansizme in hojsizme", pa čvekanje tistega orepotentnega Mahniča na Twitterju. Kakšen poden vse skupaj! 😎
Miran Petek
28. 08. 2021 17.35
-2
JApajaDAja
28. 08. 2021 16.51
+4
obsojam kakršnokoli politično svinjanje na triglavu....tam naj bo le "vse za našo slo"...brez političnih obeležij! zagotovo sds nima tam večje pravice kot lbgt ali jarc....torej nehajte-strankarsko se fajtajmo drugje!
Miran Petek
28. 08. 2021 17.36
-4
Damjan kolenc
28. 08. 2021 15.48
+7
Janša si je z tistim incidentom na triglavu, ko ga je napadla ženska ki se še izrazati ne zna pridobil samo točke...
resslovenka
28. 08. 2021 16.57
-5
Prav mu je povedala. Se ni nič zlagala. 😎
Damjan kolenc
28. 08. 2021 17.24
+8
Nič mu ni povedala samo osramotila je sebe, levico in vladi pridobila plus točke..
Naiven_od_rojstva
28. 08. 2021 15.45
+5
Tanja Fajon in kamaradi iz KUL so grožnja slovenski demokarciji.
Naiven_od_rojstva
28. 08. 2021 15.44
+0
Novodobni komunizem se imenuje antifašizem.To je napovedal že Churchil. Le koga farbajo omejenci in lenuhi?
EEgon
28. 08. 2021 16.14
+7
Pardon. Churchill je rekel da se bodo sodobni fašisti imenovali antifašisti. Z drugimi besedami, antifašizem je skovanka komunistov, ki je bila masovno uporabljena v Zahodnem svetu kot politično orodje. Problem je ker se fašizem=komunizmu in je antifašizen=komunizmu=fašizmu. Vse je samo manipulacija za dosego istega cilja---> družba, ki ji vlada en razred, ena stranka, eno mišljenje, en ekstremizem z namenom dosega in vzdrževanja materialnega blagostanja en politične opcije nad celotnim narodom ali družbo. Cilj je isti, samo pot do cilja je drugačna.
Miran Petek
28. 08. 2021 18.06
-4
@ EEgon 28.08.2021, 16:14:05 Bravo! 👏👏👏
foxxy
28. 08. 2021 14.48
+3
Zanimivo, s fašizmom proti fašizmu
AntiMarksist
28. 08. 2021 15.35
+2
EEgon
28. 08. 2021 16.15
+0
foxxy, DA pravilno sklepaš. Vse je manipulacija za ovce, ki bodo služile enemu gospodarju, pod eno resnico, z isto palico (zlorabo moči).
JApajaDAja
28. 08. 2021 16.53
-1
fox...nekako tako, napiješ se piva, mačka zdraviš s pivom...klin se s klinom zbija :-)