21°C

75-metrski cepelin nizko čez Slovenijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Ma.Ko. /
KOMENTARJI
87
Zračno plovilo Goodyear Blimp je v sklopu svoje evropske turneje obiskalo tudi našo državo. Na nebu smo ga imeli priložnost uzreti, ko je potoval čez Slovenijo. 21. julija pa bo celoten dan namenjen izvajanju poletov nad Bledom, Kranjem, Škofjo Loko in Ljubljano.

Pred naslednjo tekmo WEC (FIA World Endurance Chaimpionship), ki bo že ta vikend v italijanski Monzi, je Goodyear Blimp danes, 15. julija 2021, potoval čez Slovenijo. Okrog 13.20 je prečkal avstrijsko-slovensko mejo, in sicer zahodno od Maribora. Pot ga je nato vodila čez Ruše, mimo Oplotnice, Zreč in Vojnika do Celja. Od Celja je potoval do Ljubljane, , nato je zavil proti Vrhniki, mimo Postojne, čez Ajdovščino in nazadnje prečkal mejo. Predvidoma ob 17.00 je pristal na letališču v italijanski Gorici, kjer bo prenočil. Na nebu ga je bilo praktično nemogoče spregledati, saj je letel na višini 300 metrov nad terenom, so nam sporočili iz Goodyear Slovenija.

Cepelin je sicer edino poltogo zračno plovilo na svetu, ki se lahko zavrti okoli svoje osi.
Cepelin je sicer edino poltogo zračno plovilo na svetu, ki se lahko zavrti okoli svoje osi.FOTO: Shutterstock

V Slovenijo se bo Blimp vrnil naslednji teden iz Milana, ko ga bomo imeli priložnost še pobližje spoznati. V Slovenijo bo prek Ajdovščine, Postojne, Vrhnike in Ljubljane do letališča Lesce pri Bledu predvidoma pripotoval 20. julija. Poleti z Blimpom bodo 21. julija organizirani za izbrane skupine poslovnih partnerjev podjetja Goodyear, novinarjev in ostalih medijskih predstavnikov, zaposlene v podjetju in nagrajence različnih nagradnih iger. Komercialni poleti ne bodo organizirani, so pojasnili iz Goodyear Slovenija.

Goodyearov Blimp je največje poltogo zračno plovilo na svetu, ki v dolžino meri več kot 75 metrov, visoko pa je skoraj 18 metrov. Gre za pomembnega ambasadorja blagovne znamke Goodyear, saj je odet v njihove značilne barve. Cepelin je sicer edino poltogo zračno plovilo na svetu, ki se lahko zavrti okoli svoje osi.

Koronavirus pasica nova