Slovenija

Odbor za obrambo potrdil za 780 milijonov dodatnih investicij v vojsko

Ljubljana, 03. 09. 2020 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
332

Odbor za obrambo je z desetimi glasovi za in petimi proti potrdil predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko v obdobju od 2021 do 2027. Več kot osemurna razprava je postregla z naklonjenostjo predstavnikov koalicije modernizaciji in krepitvi vojske ter zadržanostjo oziroma nasprotovanju zakonskemu predlogu predstavnikov opozicije, zlasti Levice. To je denar za ZDA in to bo spet orožarska afera, so glasni v stranki, ki vztraja pri referendumu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Kordiša in Tonina
    10:03
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Kordiša in Tonina
  • Iz 24UR ZVEČER: Financiranje vojske
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Financiranje vojske
V skladu z vladnim predlogom bi država v petih letih za SV namenila 780 milijonov evrov. (Na fotografiji Vojaški tabor 2020.)
V skladu z vladnim predlogom bi država v petih letih za SV namenila 780 milijonov evrov. (Na fotografiji Vojaški tabor 2020.) FOTO: Damjan Žibert
Koalicija in opozicija glede predvidenih investicij v vojsko ostajata vsaksebi. Predstavniki koalicije so dodatnim sredstvom za vojsko naklonjeni, v opoziciji pa do predvidenega predloga povečini zelo zadržani. Ostro pa mu nasprotujejo v Levici - njihovi poslanci so predlagali razpis posvetovalnega referenduma.

Vlada Janeza Janše je pred največjo investicijo v Slovensko vojsko (SV) v zgodovini države. V naslednjih šestih letih naj bi za oklepnike, helikopterje, transportno letalo, raketne sisteme in drugo oborožitev namenila kar 780 milijonov evrov. V zraku je zlasti Levica, ki se tako ali tako že od nastanka zavzema za izstop Slovenije iz Nata in ki je o tem napovedala celo posvetovalni referendum.

Levica obrambnega ministra Matej Tonina ves čas opominja: nakupi orožja so v Sloveniji še vsakič prerasli v korupcijsko afero in še več: provizije pri orožarskih poslih so za Janševo vlado očitno pomembnejše od demokracije. Da več kot štiri milijardnega minusa zaradi koronakrize ne omenjamo, pravi Levica, ki bi ta denar raje dala v socialo in zdravstvo. Minister pa: Slovensko vojsko imamo, ni več sprejemljivo, da je gola in bosa.

So Janševi vladi orožarski posli res pomembnejši od demokracije? Je 780 milijonov evrov res denar za ameriško orožarsko industrijo? Bo Levica vztrajala pri referendumu pred največjo investicijo v Slovensko vojsko v zgodovini države?

Že od 12. ure so se v parlamentu na odboru za obrambo močno kresala mnenja. Novinar oddaje Svet na Kanalu A Miha Orešnik je v državnem zboru ves dan spremljal dogajanje. Kot je poročal, napetost tudi čez dan ni popustila - daleč od tega, seja je namreč trajala od poldneva, pa do večera. Okoli 18. ure je bilo še vedno prijavljenih tudi kar nekaj razpravljavcev, tako da je bilo - po pričakovanjih - burno še nasledni dve uri.

Prvo soočenje ministra za obrambo Mateja Tonina z Levico

Nakupi orožja so se pri nas sicer skoraj vedno sprevrgli v afere. Kako bo torej minister Tonin zagotovil, da bo teh 780 milijonov porabljenih transparentno, brez posrednikov, da ne bo rabil tudi on potem hoditi na sodišče, kot eden njegovih predhodnikov?

"Mi na ministrstvu delamo izjemno transparentno, tako da smo najprej jasno povedali, celo v obrazložitev napisali, za kaj bo ta denar šel - za opremo vojakov, za gradnjo vojašnic, transportno letalo, dva vojaška helikopterja in vozila za zaščito vojakov. Tako da tukaj smo jasni, vnaprej s stvarmi seznanjamo tudi javnost in tudi vsi postopki bodo tekli izjemno tranparentno. Ker se zavedam teže preteklosti, teh napak ne bomo ponavljali," je v oddaji Svet na Kanalu A zagotovil minister.

S tem denarjem pa mislijo kupiti tudi raketne sisteme in drugo orožje. "Predvsem določene sisteme za zračno obrambo. Vendarle gre za obrambo domovine in tudi tukaj moramo zagotoviti ustrezno opremo," dodaja Tonin.

Pa je pripravljen za to nabavo oziroma investicijo zastaviti tudi svojo politično odgovornost? Prvi mož NSi pravi, da je to odgovornost celotnega parlamenta. "Jaz delam točno tisto, kar je ta hiša, ta parlament sprejel v resoluciji pred desetimi leti, leta 2010, in delam tisto, kar je bilo sprejeto v beli knjigi, ki jo je sprejela vlada Marjana Šarca. Torej, ko sem prišel na dolžnost, nisem delal nobenih velikih raziskav, ampak zgolj realiziral tisto, kar so pred mano zapisale vlade. Vojska je dejala, da bi potrebovala za vse stvari, ki so zapisane v teh resolucijah, tri milijarde evrov. Tega denarja seveda ni na razpolago, zato smo stvari maksimalno racionalizirali in poskušamo zagotoviti tisto, da lahko Slovenska vojska na srednji rok preživi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Levica temu seveda ostro nasportuje že od začetja, napoveduje celo referendum. Kdaj bo? Poslanec Levice Miha Kordiš odgovarja: "780 milijonov evrov za orožje pomeni, da tega denarja ne bo za podsisteme, ki jih v tej družbi pa res ljudje potrebujejo. Ne bo denarja za nove domove starejših, ne bo denarja za javno zdravstvo in bolnišnice, ki so že zdaj v rdečih številkah zaradi epidemije. Ne bo denarja za izgradnjo novih stanovanj za mlade. To so prioritete, v katere bi morali kot družba investirali, ne pa nakupi orožja, ki je za obrambo domovine nepotrebno in zgolj hrani provizije vojaško-industrijskih kompleksov nekih tujih držav. In seveda si v Levici želimo referenduma, ker 75 odstotkov ljudi - logično - jasno nasprotuje temu, da bi začrtali razvojno prihodnost Slovenije na način orožja - bodočega starega železa, ne pa na način razvoja, blaginje in tega, kar ljudje potrebujejo. Tega referenduma si res želimo."

Polemike, da država namesto za zdravstvo ali socialo denar namenja za vojsko, ter očitke, da bo to še en posel, s katerim bodo zaslužili posamezniki, je slišati tudi v javnosti.

A res je tudi to, da bi Levica lahko sklicala zakonodajni referendum in ne posvetovalnega, ki ni obvezujoč in za katerega minister pravi, da je zelo draga anketa. Zakaj torej ne skličejo naknadnega zakonodajnega oziroma zavrnitvenega referenduma, za katarega pa bi morali potem zbrati 40.000 tisoč podpisov. Se bojijo morda tega - da bi, v kolikor bi šli po tej poti - pogoreli pri zbiranju podpisov?

Kordiš pravi, da so to možnost odprli. "Možnost nakdnadnega zakonodajnega referenduma smo odprli, to je na mizi in vsak dan postaja bolj verjetno, da bomo po tej možnosti morali poseči. Ker se vladi silno mudi s sabotiranjem demokracije in sprejemanjem tega zakona za nakup 780 milijonov evrov orožja. Skriva podatke, ne odgovarja na poslanska vprašanja, pospešuje parlamentarno proceduro in tako naprej. Skratka mnenje ljudstva in družbene prioritete vlade ne zanimajo, na vsak način zgolj hoče kupiti to orožje - ne glede na to, ali je za kaj uporabno, ne glede na to, kaj to pomeni za sredstva javnega zdravstva. In tista čisto zadnja varovalka v tej državi, ki jo imamo, je naknadni zakonodajni referendum in ga ne izključujemo."

Celotno soočenje obrambena ministra z vodjo poslancev Levice si lahko pogledate videu spodaj:

Brez javne predstavitve mnenj, koalicija in opozicija na nasprotnih bregovih

Že začetek današnje seje odbora za obrambo so zaznamovali številni postopkovni zapleti. Uvodne ure razprave o predlogu 780-milijonske investicije v SV v prihodnjih šestih letih so namreč potekale v duhu razprave o postopkovnemu predlogu LMŠ, po katerem bi o predlogu opravili javno predstavitev mnenj.

Že kmalu po začetku so se tako članice in člani odbora za obrambo razgovorili o pobudi LMŠ, da bi se o predlogu zakona, ki predvideva 780 milijonov evrov investicij v SV v naslednjih šestih letih, opravila javna predstavitev mnenj. Že v izmenjavi mnenj o tem vprašanju so podali tudi stališča o predlogu zakona. V koaliciji so ga zagovarjali, opozicija pa je predstavnikom vlade in koalicije očitala hitenje s predlogom in izogibanje širši javni razpravi. Najbolj kritični so bili v Levici. Odbor je pobudo LMŠ nato zavrnil.

Glasni kritiki predloga v opozicijski stranki Levica so opozarjali na hitenje pri sprejemanju zakona in ministru za obrambo Toninu očitali, da si v resnici javne razprave ne želi. Kot je ocenil poslanec Kordiš, se topov in oklepnikov ne kupuje za Slovenijo, niti za njeno obrambo niso primerni, pač pa da se jih kupuje za potrebe ZDA in zavezništva Nato. Da gre za hitenje v strahu, da bi se kaj zalomilo, sta opozarjala tudi Siter in Matej T. Vatovec iz iste poslanske skupine.

Tonin spomnil, da je predlog najavil že pred tremi meseci

Obrambni minister je takšne očitke zavrnil. Zatrdil je, da so naklonjeni javni razpravi, prav zato želi, da bi končno prešli k vsebinski razpravi o predlogu. Obenem je poudaril, da je takšen zakon napovedal že tri mesece nazaj, vlada pa ga je sprejela oziroma potrdila konec junija,  tako da je bilo časa za razpravo že doslej dovolj. Poleg tega je bil tudi medresorsko usklajen. Pobudo za javno predstavitev mnenj je označil za taktičen manever, da se predlogu zakona onemogoči nadaljnja pot.

Pritrjevali so mu v koaliciji in odbor je nato s sedmimi glasovi za in 10 proti zavrnil predlog oziroma pobudo, da se o zakonskem predlogu opravi javna predstavitev mnenj. Ministru so od predstavnikov koalicije v bran med drugim stopili Aleksander Reberšek in Tadeja Šuštar iz NSi. Poudarjala sta, da sredstva ne bodo namenjena zgolj nakupu orožja, pač pa tudi za večnamensko opremo, pa za osebno opremo vojakov in obrambno infrastrukturo. To je podobno, kot da bi ukinili gasilstvo takrat, ko ne gori, je ponazoril Reberšek. Tudi Marijan Pojbič iz SDS je predlog ministrstva ocenil za ustreznega, saj bo Slovensko vojsko umestil tja, kjer bi morala biti že pred leti.

Na odboru za obrambo je potekala razprava o zakonu o financiranju investicij v SV. (Na fotografiji vaja Preskok.)
Na odboru za obrambo je potekala razprava o zakonu o financiranju investicij v SV. (Na fotografiji vaja Preskok.) FOTO: Bobo

Po slabih treh urah postopkovnih zapletov in razprave so članice in člani odbora vendarle prešli na vsebinski del razprave o omenjenem predlogu zakona, ki pa je postregel z bolj ali manj podobnimi stališči predstavnikov poslanskih skupin.

Vsebinski del razprave so začeli po žalni seji ob smrti nekdanjega predsednika DZ Franca (Ferija) Horvata.

Obrambni minister je med drugim poudaril tudi, da je od tega predloga zakona odvisno dolgoročno preživetje SV. Med predvidene investicije so po njegovih besedah uvrstili tiste, ki so resnično nujne, med drugim tudi osebno opremo vojakov in posodobitev infrastrukture oziroma vojašnic.

"Če vojsko želimo imeti, jo je treba primerno opremiti," je poudaril Tonin in dodal, da je predlog tudi medresorsko usklajen. Obenem pa je zavrnil očitke, da vlada namerava izdatno vlagati v vojsko na račun vlaganja v zdravstvo. Kot je poudaril, ne gre za vlaganje v vojsko namesto v zdravje, pač pa v oboje. Spomnil je, da je ravno obrambni resor v kriznih letih plačal najvišjo ceno.

Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš je potrdil, da investicij v SV zadnjih 12 let praktično ni bilo - ne v opremo ne v infrastrukturo ne v kader. Kot načelniku generalštaba je za takšne investicije gotovo zainteresiran, saj je le tako mogoče še izvajati naloge, opredeljene v strateških dokumentih, obenem pa še izboljšati podobo vojske v javnosti.

Odbor DZ za obrambo je imel na dnevnem redu današnje seje drugo obravnavo vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 do 2026. V skladu s predlogom bi država v petih letih za vojsko namenila 780 milijonov evrov, od tega večino za nabave oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan pa je tudi nakup letala in dveh helikopterjev. DZ je junija že opravil splošno razpravo o predlogu, nedavno pa so poslanci Levice v zvezi z njim predlagali razpis posvetovalnega referenduma. V LMŠ so medtem v sredo predlagali še javno predstavitev mnenj. Odbor za obrambo je na koncu dodatne investicije v SV do leta 2027 potrdil. DZ bo na plenarni seji o predlogu razpravljal in odločal septembra.

Do predvidenih investicij so zlasti kritični v Levici. Poslanec Kordiš je večkrat opozoril, da tu ni govora o SV, pač pa o nabavi orožja, namenjenega zavezništvu Nato. Njegov poslanski kolega Primož Siter je opominjal na krizo v zdravstvu in v domovih za starejše občane, kamor bi bilo po njegovem mnenju bistveno bolj smiselno investirati. Prav tako so v Levici poudarjali, da Slovenija ni vojaško ogrožena.

Poslanec SAB Marko Bandelli pa je bil kritičen do poteze vlade, ki je v rebalansu proračuna vojski vzela več kot 30 milijonov evrov, s posebnim zakonom pa ji zdaj želi nameniti več kot 100 milijonov evrov vsako leto. S takšnim zakonom bi v prihodnjih letih za kar 780 milijonov evrov "obremenili državljane", je pojasnil. Samo Bevk iz SD pa je dejal, da se potreb po modernizaciji SV zaveda, vendar pa je do predloga zadržan, tudi zaradi krize z epidemijo.

Rudi Medved iz LMŠ je vladi očital neuresničljivost predlaganih rešitev, načrte obrambnega ministrstva pa označil kot "skakanje na glavo v prazen bazen". Njegov poslanski kolega Robert Pavšič je sicer še pred potrditvijo predloga zakona dejal, da je v postopku zakon, ki ne bo uresničljiv, saj še ni proračunskih dokumentov za prihodnje leto.

Nasprotno so v koaliciji zagotavljali, da ni dilema zdravstvo ali varnostni sistem. Andrej Černigoj iz NSi je zagotovil, da bo vlada poskrbela za eno in za drugo. Poslanec SDS Branko Grims pa je dodal, da je investicija v varnost hkrati razvojna investicija. Slovenija vojsko po besedah Grimsa potrebuje zaradi svojega razvoja, zaradi svoje varnosti, zato, da se ljudje počutijo varne. Boji pa se, da niti predvidena sredstva še ne bodo zadoščala.

Gregor Perič iz SMC je opozoril, da se je varnostno področje v zadnjih letih sistematično zanemarjalo, in se vprašal, komu je v interesu, da so te strukture šibke. Poudaril je, da si ne želi živeti v državi, kjer temu področju ne bi dajali zadostnega poudarka, in napovedal, da bodo v SMC predlog podprli.

Minister za obrambo Tonin je sicer že junija, ko je odbor za obrambo prvič razpravljal o omenjenem predlogu, poudaril, da je 780 milijonov, kolikor bi jih namenili SV, "minimum od minimuma, če želimo, da ta preživi". Sredstva za obrambo so se od leta 2010 po ministrovih besedah drastično manjšala. SV je poleg tega v tem času izgubila približno 1000 pripadnikov, zato je treba stvari zastaviti občutno drugače, je pozval.

"Treba se bo odločiti, ali smo za SV ali ne," je poudaril že v takratni razpravi in odgovarjanju na kritike Levice. V omenjeni stranki predlogu finančne injekcije v vojsko še naprej ostro nasprotujejo. Tako so 24. avgusta v parlamentarno obravnavo vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o tem vprašanju. Ker pa je bila nujna seja odbora za obrambo, na kateri bi opravili drugo obravnavo zakonskega predloga, sklicana že za danes, so v torek predlagali umik točke z dnevnega reda seje. Menili so namreč, da bi morali prej opraviti širšo javno razpravo o investicijah v oborožitev.

Nazadnje so se v proceduro vključili še v opozicijski LMŠ, kjer so v sredo vložili predlog, naj odbor opravi še javno predstavitev mnenj o predlogu zakona. A to se ni zgodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

imdb
05. 12. 2020 21.02
-1
Tisti, ki misli, da je Slovenija z vojsko premagala JLA in si izborila neodvisnost, nebi smel biti obrambni minister, ker o vojski ocitno nima pojma.
Samo gasssss...
04. 09. 2020 14.17
+4
Levičarji se pa drogirajo. Ko se do dobra napohajo travce vidijo bele miške kako vozijo tanke in jim salutirajo z srednjim prstkom.😂
SDS_je_poden
04. 09. 2020 11.04
+7
Folk, mi vojsko rabimo, pika. Tu ni dileme. Nihče nas ne bo branil, če se ne bomo sami. Pustite vi tiste nebuloze, bo NATO pomagal. Nič ne bo, vse ostale države nam lahko v primeru napada pomagajo tudi z dekami, šotori, sanitetnim materijalom.... Skratka nič od nič. Tudi Grčija in Turčija sta v NATO, pa se NATO gladko ne vmešava v njune zadnje spore. Skratka vojsko rabimo, ker če jo razpustimo bodo vzniknile nove varde, take in drugačne...
imdb
05. 12. 2020 21.06
-1
Vedno so kupovali staro zelezo, ki nam v primeru kakrsnegakoli spopada nebi nic koristilo. Ne kupujejo ga zaradi boljse opremljenosti vojske, ki bi branila nase ozemlje.
BellaCiao
04. 09. 2020 09.03
-10
Nekaj denarja vložiti v Policijo, da bo kos izzivom KORUPCIJE, TRGOVINE Z DROGAMI, TEŠKIM KRIMINALCEM, ki jih je Slovenija polna...TAKOJŠENJ IZSTOP iz zveze NATO, Ameriski nasilni politiki reči NE, razpustitev vojske...ta denar nameniti za CELOSTNO OSKRBO STAREJŠE POPULACIJE, za ZDRAVSTVO in na koncu koncev ZA ČLOVEKA! Vojske NE rabimo in vojski se bomo hočemo ali nočemo ODPOVEDATI!
Samo gasssss...
04. 09. 2020 14.08
+6
Stari zamenjaj narkotike, če ne pomaga pa zamenjaj dilerja.Lol.
silvo.uzmah
04. 09. 2020 08.16
+10
Tale naša Levica živi v kameni dobi.
sinhron
04. 09. 2020 08.10
+2
Če bi imela ta vlada , vlada Janše resen namen izboljšati stanje v Slovenski vojski , nebi v proračunu temu naslovu odvzela 30 milijonov evrov , temveč bi še kaj dodala ! Tako pa se bojim , da od teh 780 milijonov , kolikor želi obrambno ministrstvo v naslednjih letih nameniti za opremo vojske je kar nekaj že namenjenega za koruptivne namene , kot je bilo pri Patriji !
Maki3322
20. 09. 2020 18.44
-1
Saj ta vlada neve kako se dnar zasluži, znajo ga samo trošiti. Zdaj pa poglejte slovenija pošlje dva satelita v vesolje mi pa neznamo narediti teh osranih Patrij. Porobili bodo 408 miljonov EUR za nakup Patrij. Velike provizije bodo spe dobili v vladi. Naredimo partrije doma in boste dvignili Zaposlenost še cenejše bodo, ker nebo provizij.
pa saj bo vredu
04. 09. 2020 08.08
+0
Nekdo si kupuje igračke potem, pa ne bo imel za baterije. Oni drugi, pa že šteje provizijo. Mi, pa že čakamo na višji davek. Še bog nam ne more več pomagat.
VolkBrenin
03. 09. 2020 21.59
-9
En Sadamov Irak se ni mogel ubraniti ...in se bomo mi ...??? pred kom ...??? Dandanes šteje kakšna raketa ali dron...ali plačanci , ki delajo po nareku vojske...V Iraku je us army za ukazovanje...85 % pa je plačancev
SDS_je_poden
04. 09. 2020 11.06
+6
VolkBrenin: Mi k sreči nimamo nafte, tako da smo pod radarjem USA za ropanje naravnih virov. Vsaj zaenkrat. Kar se tiče pa Iraka, le ta ni bil tako dobro usposobljen, kot se je govorilo. Ogromno ruske opreme, zastarele, tudi njihova nacionalna garda, ki naj bi bila sama smetana njihove vojske, se je izkazala kot nesposobna pri uporu proti ameriški invaziji.
Kras21
03. 09. 2020 21.58
+13
Mesec pokvarjen lopov...
Samo gasssss...
03. 09. 2020 21.58
+19
,,780 milijonov za investicije v vojsko,,! Končno. Po 30-ih letih.👏👏👏
Srebrnibreg1
03. 09. 2020 21.58
+18
Živela naša slovenska vojska ...🇸🇮🇸🇮🇸🇮👍
Z.I.Z.U.
03. 09. 2020 21.59
-15
seveda.. zmečimo neumnosti še in še našega denarja
Perrun
03. 09. 2020 21.57
-9
Mah to je res brezveze. Gre za DODATNIH 750 milijonov in to v časih ko jih potrebujemo za gospodarstvo in socialo. Res nepotrebno. Pa tudi vsi vemo kam bo šel denar, za provizije in neuporabno opremo.
Z.I.Z.U.
03. 09. 2020 21.57
-8
janšisti kažejo svoj mentalni domet.. ne glede na to kakšno neumnost bo ištvan naredil.. koliko denarja pokradel iz zmetal v neumnosti.. ne glede na to kakšne puf bo naredil sloveniji, njim in njihovim potomcem.. ga bodo zvesto podpirali in branili.. niti zamislit si ne morem kaka tema je tole pod klobukom..
VolkBrenin
03. 09. 2020 21.56
-8
sektaši še vedno ne znajo odgovoriti kdo nas ima namen napasti....Kdaj , zakaj ...etc...
fljfo
03. 09. 2020 21.57
+2
pepe K bolcev
03. 09. 2020 21.56
-9
slovenija je rabi vojske. Se vedno, ko smo ko imeli neko vojsko nas je pustila na cedilu. Slovenci smo vedno sami branili domovino. Seveda tisti, ki nismo v argentino ali london pobegnili.
pepe K bolcev
03. 09. 2020 21.56
-10
Sajuz
03. 09. 2020 21.54
-10
To kar se mi gemo zdaj... V vojski... So se šli hrvati pred 10 leti...
Sajuz
03. 09. 2020 21.54
-9
jspatipaon
03. 09. 2020 21.54
-7
Zdravniku pa ne moremo, sramota!
Perrun
03. 09. 2020 21.58
-9
Jah glej naši vojaki rabijo opremo za misije v Maliju. Koga zdaj briga za naše zdravje. Te vlade že ne.
Srebrnibreg1
03. 09. 2020 21.54
+13
Podpora za slovensko vojsko....🇸🇮🇸🇮👍
testosteron
03. 09. 2020 21.50
-8
...izstop iz NATA in to čimprej - in uvest služenje - naučiti naše mladce malo reda,discipline,...ker drugače nas bodo tile novodobni prišleki pojedli ! ..
24ur ADMIN
03. 09. 2020 21.50
+0
Ni problema, če bi ta denar vložili v nove vojake ki bi varovali južno mejo jih kronično primanjkuje vsaj tako se govori !!!!!, ampak vsi imajo v mislih nabavo orožja in podkupnine marže idr so na vidiku......
VolkBrenin
03. 09. 2020 21.54
+2
vojska na meji pomaga policiji od 2015 ....