Slovenija

Ob mednarodnem dnevu žensk nekaj zanimivih dejstev o Slovenkah

Ljubljana, 07. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
57

Ob prihajajočem mednarodnemu dnevu žensk, ki ga praznujemo 8. marca, je Statistični urad RS postregel z nekaj zanimivimi podatki o Slovenkah. Ste vedeli, da je število moških v letu 2019 prvič v 160-letni zgodovini preseglo število žensk? Da so ženske sicer na vodilnih mestih še vedno v manjšini, a da se ta delež počasi povečuje? Združeni narodi letos ob tem dnevu izpostavljajo prav vlogo žensk na vodstvenih položajih v "covidnem svetu".

Mednarodni dan žensk
Mednarodni dan žensk FOTO: Shutterstock

Ob mednarodnem dnevu žensk 2021 Združeni narodi izpostavljajo vlogo žensk na vodstvenih položajih v "covidnem svetu". Pandemija covida-19 je posegla v vse pore življenja in ženske so nase še bolj prevzele breme usklajevanja kariere z družinskim življenjem, pravijo v Sursu.

V Sloveniji živi 1.045.000 žensk, ki predstavljajo 49,8 % vseh prebivalcev Slovenije. Od tega je:

– 6 % deklic, ki so mlajše od 6 let in so večinoma vključene v vrtec,
– 9 % osnovnošolk,
– 7 % dijakinj in študentk,
– 39 % zaposlenih in samozaposlenih,
– 4 % brezposelnih,
– 29 % upokojenk,
– 6 % žensk, ki so kako drugače neaktivne.

V letu 2019 na ozemlju Slovenije število moških prvič preseglo število žensk

V letu 2019 je prvič v 160-letni zgodovini, odkar imamo zanesljive podatke o številu prebivalcev na ozemlju Slovenije, število moških preseglo število žensk. V Evropski uniji ni prav veliko držav, kjer je žensk manj kot moških (poleg Slovenije še Luksemburg, Malta in Švedska). Žensk je v Sloveniji manj kot moških do 61 leta starosti, po tej starosti pa številčno prevladujejo.

Na vodilnih mestih ženske še vedno v manjšini, a se delež počasi povečuje

Ženske predstavljajo malo manj kot polovico delovno aktivnega prebivalstva. V 4. četrtletju 2020 jih je bilo delovno aktivnih 449.000, od tega je bilo 90 % zaposlenih, 10 % pa samozaposlenih in pomagajočih družinskih članic. Skoraj polovica delovno aktivnih žensk je imela terciarno izobrazbo. Delovno aktivnih moških s tako izobrazbo je bilo nekaj več kot četrtina.

Na vodilnih mestih so ženske še vedno v manjšini, vendar se njihov delež tudi v tej skupini počasi povečuje. Po podatkih mednarodno primerljivega raziskovanja Aktivno in neaktivno prebivalstvo je bilo v Sloveniji v letu 2019 med menedžerji in menedžerkami 40 % žensk. S tem podatkom se je Slovenija med preostalimi članicami EU-28 uvrstila na četrto mesto (za Latvijo, Poljsko in Švedsko).

Delež delovno aktivnih žensk, ki običajno ali včasih delajo od doma, EU-28, 2019

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V letu 2019 v Sloveniji od doma delalo 20 % delovno aktivnih žensk

Pomemben vidik usklajevanja poklicnega in družinskega življenja je delo z delovnim časom, krajšim od polnega, pa tudi možnost opravljanja dela od doma. V Sloveniji je leta 2019 od doma delalo 20 % delovno aktivnih žensk, kar nas je uvrstilo malo nad povprečje celotne EU. V Evropski uniji je leta 2019 običajno ali včasih od doma delalo 16 % delovno aktivnih žensk, največ na Nizozemskem in Švedskem (več kot tretjina), najmanj pa v Bolgariji (1 %) in Romuniji (2 % delovno aktivnih).  

Ženske z dela najpogosteje odsotne zaradi dopusta, bolezni ali poškodbe ter materinskega dopusta

V "običajnih" razmerah je med ženskami največ odsotnosti z dela zaradi dopusta, bolezni ali poškodbe ter zaradi materinskega oz. starševskega dopusta. Kategorija "čakanje na delo" je bila v obdobju pred pandemijo in v času nekoliko sproščenih ukrepov za zajezitev epidemije v 3. četrtletju 2020 bolj izjema. Od vseh delovno aktivnih žensk, ki so bile v tem času odsotne z dela, jih je bilo namreč "na čakanju" 4 %.

V prvem valu epidemije je bilo med aprilom in junijem 2020 na čakanju na delo nekaj manj kot polovica vseh delovno aktivnih žensk, ki so bile takrat z dela odsotne iz različnih razlogov. V 4. četrtletju 2020, v drugem valu epidemije, je bil njihov delež znova večji: na čakanju na delo je bilo 27 % z dela odsotnih delovno aktivnih žensk. Tudi v tem četrtletju je bil to, tako kot v 2. četrtletju 2020, najpogostejši razlog za odsotnost z dela.

Delovno aktivne, odsotne z dela, glede na razlog odsotnosti, Slovenija, četrtletno, 2018–2020 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija v vrhu med državami z delovno aktivnimi ženskami, ki imajo dva otroka

Med starejšimi od 19 let so tri od štirih mame, med temi pa je največ takih, ki so mame dvema otrokoma. Primerjali smo stopnje delovne aktivnosti žensk, starih od 15 do 64 let, z dvema otrokoma v evropskih državah in ugotovili, da je bila Slovenija leta 2019 med vsemi članicami EU-28 prav v vrhu. V 2019 je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 88 % žensk z dvema otrokoma, sledila je Švedska s 87 %.

Stopnja delovne aktivnost je v Sloveniji visoka tudi med ženskami z enim ali tremi in več otroki. Tudi po vrednosti teh dveh podatkov sodi Slovenija med prve tri države članice EU.

Delež delovno aktivnih med ženskami, starimi od 15 do 64 let, z dvema otrokoma, EU-28, 2019

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretjina delovno aktivnih žensk v Evropski uniji, ki skrbijo tudi za družino, po njihovi oceni iz leta 2018 ni imela večjih težav pri usklajevanju dela in družinskega življenja. Med preostalimi, ki pa so se pri tem srečevale z določenimi preprekami, jih je imelo v večini držav, tudi v Sloveniji, največ težave zaradi nepredvidljivega urnika dela.

Brezposelnost pri ženskah višja kot pri moških

Stopnja brezposelnosti med ženskami je tudi v zadnjem času – tako kot v običajnih razmerah v prejšnjih letih – nekoliko višja kot med moškimi. V 4. četrtletju 2020 je bilo brezposelnega 5,7 % aktivnih žensk in 4,6 % aktivnih moških.

Stopnja brezposelnosti, Slovenija, četrtletno, 2018–2020

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Družabna omrežja uporabljal večji delež žensk kot moških

V letu 2020 so digitalizacija, spletno komuniciranje in uporaba interneta dobili še večji pomen. V 1. četrtletju 2020 (ko epidemija covida-19 še ni dodobra spremenila našega življenja in navad) je internet redno uporabljalo 86 % žensk, starih od 16 do 74 let (87 % moških). Vsak dan ali skoraj vsak dan je internet uporabljalo 77 % žensk, starih od 16 do 74 let (75 % moških). Internet je postal nepogrešljiv za delo od doma. Zelo se je povečalo tudi spletno nakupovanje. Leta 2010 je vsaj en spletni nakup opravilo manj kot tretjina žensk, starih od 16 do 74 let, leta 2020 je bilo takih že 67 % (69 % moških).

Pametne telefone je v 1. četrtletju 2020 uporabljalo 78 % žensk, starih od 16 do 74 let. Med moškimi je bil delež uporabnikov pametnih telefonov le malo večji (81 %). Je pa več žensk kot moških pametne telefone uporabljalo za pošiljanje ali prejemanje e-pošte, brskanje po internetu in uporabo družabnih omrežij. Slednja je uporabljalo 70 % uporabnic pametnih telefonov (57 % moških).

Še nekaj dejstev o ženskah v Sloveniji

V Sloveniji živi 1.045.643 žensk (1. 7. 2020), njihova povprečna starost je 45,1 leta (kar je 3 leta več od povprečne starosti moških), njihova najpogostejša imena so Marija, Ana in Maja, med rojenimi od leta 2000 dalje pa Eva, Nika in Sara.

Deklica, ki se je leta 2019 rodila v Sloveniji, je lahko ob rojstvu pričakovala, da bo (ob enakih življenjskih razmerah) dočakala 84,2 leta (5,7 leta več kot v Sloveniji istega leta rojeni fantek). Leta 2019 je prvič rodilo 8.895 žensk.

Povprečna starost žensk v Sloveniji ob življenjskih mejnikih, 2019
Povprečna starost žensk v Sloveniji ob življenjskih mejnikih, 2019 FOTO: SURS

Največ žensk v Sloveniji ima srednješolsko izobrazbo (45 %), 29 % pa je takih, ki imajo dokončano terciarno izobrazbo, tj. vsaj višješolsko stopnjo izobrazbe (med sto moškimi v Sloveniji je takih povprečno 20). Vsako leto diplomira več študentk kot študentov. Med ženskami je torej delež višje- ali visokošolsko izobraženih večji kot med moškimi, razen med starejšimi prebivalci.

Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih žensk v Sloveniji (po začasnih podatkih strukturne statistike plač za leto 2019) je znašala 1.790 evrov (111 evrov manj od povprečne plače moških).

Tveganju revščine so ženske večinoma izpostavljene v večji meri kot moški. Leta 2019 je bila stopnja tveganja revščine med ženskami 13-odstotna (med moškimi 10,9-odstotna). V Sloveniji so bile leta 2019 v najtežjem položaju ženske, stare 65 let ali več (z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, jih je živelo 23 %), zlasti tiste, ki so živele same (46,8 % pod pragom tveganja revščine). Večje razlike med ženskami in moškimi se kažejo že pri starosti 60 let ali več.

Vse podatke je pripravil Statistični urad Republike Slovenije.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
08. 03. 2021 08.06
+2
Ženske na vodilnih mestih imajo težave predvsem zaradi podrejenih žensk, ki rade spletkarijo.
Nosmoke
07. 03. 2021 12.06
+3
Ko se že gremo statistiko , koliko žensk , procentualno ali po številu , je zaposlenih v poklicih z najtežjimi delovnimi pogoji ? V proizvodnih halah težke industrije , gradbeništvu in na vseh drugih mestih ,kjer se dela pod vsemi pogoji ,ki jih ponuja narava in vreme .....? O tej temi si nihče ne upa ,ali sme pisati . A prav tu se kaže ogromen razkorak med spoloma in vzrok ,zakaj je med starejšimi tako veliko vdov in moški komaj dočakamo 70 let ......!?
Uporabnik1921539
07. 03. 2021 11.23
+2
Valentinovi-bv,8. marec-bv ampak..... ce me"primerno in ljubece"obnasanje srecno prioelje do 14. marca,ki je zelo velik in lep moski praznik Steak and blow job daj-super.Vsi bomo veseli
samuray1
07. 03. 2021 10.30
+3
In nikar ne pozabite da ste 92 prepovedali "dan delovnih žena".
tornadotex
07. 03. 2021 10.45
+3
Ja to se zahvalite komunistom, naslednikom Fajonove ,Lukceve šarčeve stranke...
slayer2
07. 03. 2021 10.08
+11
Pri nas so ženske med 35 in 45 letom popolnoma ponorele. Vse bi sam žurale,zapravljale in lovile moške, ki imajo veliko pod palcem!!!
Zrcalo
07. 03. 2021 10.14
+7
slaye2: Ja in potem so še tako grde, da te na žure ne povabijo.
Kopriva007
07. 03. 2021 10.30
+4
še bolš, ga ne bojo mogle tožt za posilstvo brez nasilja
Kazimir Plemeniti
07. 03. 2021 18.22
+1
Ja, take samo gledajo kje bodo ujele kakega z debelo denarnico. In se tako nalimajo na človeka da se jo komaj rešiš.
farobasso
07. 03. 2021 10.00
+4
Torej 39% zaposlenih ali samozaposlenih žensk dejansko zraven preživlja še 61% ostale ženske populacij od otrok, nezaposlenih do tistih v penziji. Se pravi dela zase in še za enega in pol zraven.
uporabnica portala
07. 03. 2021 10.11
+4
Nekako tako. S tem, da bi jaz dala vprašaj pri samozaposlenih ženskah, ker domnevam, da je fiktivno ustvarjanje statusa zaposlene (n.pr. firma jih ne zaposli).
Kopriva007
07. 03. 2021 10.16
+2
Kopriva007
07. 03. 2021 10.17
soncarica84
07. 03. 2021 11.02
+4
39% delovno aktivnih financira lenobne poklicne matere. Je lepo doma in ima subvencioniran vrtec. Ker? Ji placamo vrtec pa se njene prispevke. Doma pa je kao zato, da je s svojimi otroki. Bolana drzava.
Pomemben petelin
07. 03. 2021 09.33
+5
Ne vem ali je res , da se pri izračunu za penzijo v znatni prednosti ženske in še živijo dlje?Kdo je pol neenakovreden ?
Zrcalo
07. 03. 2021 09.36
+3
Pomemben petelin: Če te to zanima, lahko vprašaš ZPIZ, kjer rade volje odgovorijo na taka vprašanja. Veliko tudi najdeš na njihovih spletnih straneh.
Dr. Dy
07. 03. 2021 09.32
+9
Joj kaksni kometarji... pravi moski se ponavadi skaupaj borijo za enakopravnost in zascito zensk, pred nasilnimi moskimi... nismo enaki ampak bi morali biti enakopravni!
pop greznica
07. 03. 2021 09.51
+3
Ah daj no. Babe imajo v 21 st. čisto preveč napumpan ego. Čas je da se malo prizemljijo ne pa da še praznujemo neke ženske praznike
Zrcalo
07. 03. 2021 10.12
+3
Kvajedejpol: A se počutiš ogroženega? Pogovri se s svojo ženo, hčerkami, sestrami, mamo . . . . Nikoli ni prepoznomza take pogovore.
Kopriva007
07. 03. 2021 10.24
+2
Zrcalo, precej uporabljaš termin ogrožen. Kaj, a misliš, da je povsod tko kot pr teb doma?
Zrcalo
07. 03. 2021 10.31
+0
Kopriva007: Če te moti izraz "ogrožen", lahko uporabiš izraz "prizadet". In ja, jaz mojo ženo, hčerko, sestre spoštujem in ljubim in jim ne dajem sesksističnih in stereotipnih prispodob.
Kopriva007
07. 03. 2021 11.17
+0
Zrcalo, bravo, to si ti. Maš srečo, mogoče, da imaš opravka z normalnimi ženskami. Lepo tud, da ljubiš in spoštuješ tudi druge ženske, izven svoje družine. Ampak je treba dovolt tud drugače gledajočim povedat, brez da so "ogroženi". Izkušnje mojih frendov so katastrofalne. Ne bos verjeu, ženske so lahko prave prasice. Ti z lahkoto feministki na vse rečeš ja, jest bom pa na vse reku ne. A prou? Pa da odnose v družbi sploh ne načenjava...
Zrcalo
07. 03. 2021 13.16
-1
Kopriva007: Imaš popolnoma prav. Bolj ko gledam, imam kar se tega tiče res veliko srečo. Veš, tudi jaz imam širše družinske člane in prijateljice in prijatelje, ki se jim je v skupnem življenju pošteno zalomilo. Nekateri so šli skozi grozno torturo CSD jev in sodišč. Nabolj so ob tem trpeli otroci, ki pač teh zadev še ne razumejo. Skupnost ženske in moškega je lahko pravi pekel, a le zato ker so temelji slabo postavljeni. Za to sta ponavadi kriva oba.
provni
07. 03. 2021 09.20
+10
A so tu štete tudi ženske v verskih maskah, ki so doma z otroci.
Zrcalo
07. 03. 2021 09.26
-8
provni: Tvoj komentar je neprimeren in v nobeni povezavi z zgornjim člankom.
farobasso
07. 03. 2021 10.05
-5
Provni, ja tudi tiste ženske v verskih maskah so štete, če imajo državljanstvo in šteta je tudi tvoja katera nosi masko ljubeče žene v bistvu te ma pa poln k.
Kopriva007
07. 03. 2021 10.22
+3
uporabnica portala
07. 03. 2021 09.20
+3
Odstotek zaposlenih in samozaposlenih bi obvezno moral biti ločen, za prispevanje k sliki o dejanskem opolnomočenju ženske v družbi.
Kopriva007
07. 03. 2021 09.18
+8
Nisem proti enakopravnosti. Sem pa proti, da so ženske bolj enakopravne kot moški. Feminizem zastruplja odnose med M in Ž. Pridno izkoriščajo zakon o psihicnem nasilju, v bodoče tudi zakon o posilstvu brez nasilja. Socialna apriori dodeli otroka ženski itd... Mislim, da bi se moski morali boriti za pravice in da smo predolgo tiho pustili uveljavljanje ženskih pravic. Družba kot taka nazaduje, krsene so človekove pravice... Pozdravljeni v matriarhatu!
Dr. Dy
07. 03. 2021 09.25
-2
Zrcalo
07. 03. 2021 09.28
-2
Kopriva007: A se počutiš ogroženega? Mogoče se bo treba pogovorit z ženo, hčerkami, sestrami, mamo . . .
Kopriva007
07. 03. 2021 10.18
+0
Kopriva007
07. 03. 2021 10.19
+0
Kopriva007
07. 03. 2021 10.34
+2
Zrcalo
07. 03. 2021 10.39
+0
Kopriva007: Prav imaš. Ženske so res okno v svet in zato se zahvali mami, da lahko tu sodeluješ.
Kopriva007
07. 03. 2021 11.22
+0
Zrcalo
07. 03. 2021 13.20
+4
Kopriva007: Pri porodu, ko otrok pride skozi "okno v svet", prav neke blazne pomoči od moškega ni, razen če je porodničar.
proofreader
07. 03. 2021 09.17
+3
V marsikateri državi tako izključujoč dogodek kot je tek za ženske ne bi bil dovoljen. Enakopravnost pa to.
uporabnica portala
07. 03. 2021 09.16
+1
🤣🤣🤣 Počasi s takimi naslovi, ker že dobivamo šopke za 8. marec‼️
proofreader
07. 03. 2021 09.15
+6
Ženske se v politiki niso ravno izkazale, Alenka je delila denar bankam, Tanja pa pospešila epidemijo.
Uporabnik1952225
07. 03. 2021 09.51
+0
Moški so pa kaj boljši? Lahko bi bil dovolj pameten, da so si v politiki vsi isti ..
neverminder
07. 03. 2021 08.51
+6
Po besedah pisateljice otroških pravljic, Svetlane Makarovič: "Vsi deci so pr(a)sci!"
Kopriva007
07. 03. 2021 10.27
+4
Tirea
07. 03. 2021 08.31
+9
Tiste brezposelne si bi lahko kaksen onlyfans zrihtale.
peT99
07. 03. 2021 08.18
+1
Jasno zakaj se je število moških povečalo 🤣 Ni treba biti ravno raketni znanstvenik....
Fluxx
07. 03. 2021 08.03
-6
Cakte da se jih Janez loti. Bodo hitr pravice ko iz leta 1312. Grmade pa čarovništvo. Se 2 leti na položaju pa bo.
Madžaroš
07. 03. 2021 09.03
+3
janez ne rabi nič narediti.... same si bodo skopale luknjo, samo za počakat je
hotchilipoper
07. 03. 2021 08.03
+16
Ste vedeli, da je število moških v letu 2019 prvič v 160-letni zgodovini preseglo število žensk?Zaradi azilantov,ki jih je vse polno
Papinjan
07. 03. 2021 08.08
+2
Pa mislim, da nas je kar konkretno več. Sploh v skupini 20-50 let.
motorist_mb
07. 03. 2021 08.09
+2
Papinjan
07. 03. 2021 08.19
+17
Jap, imam prav. V skupini 20-50 je 53.000 več moških kot žensk. Razlog: okrepljeno priseljevanje iz tujine. Poguglajte.
aaeedda
07. 03. 2021 08.48
-1
Ali niso v raziskavi zajeti samo državljani in državljanke Slovenije?
motorist_mb
07. 03. 2021 08.00
-5
Pustite dedu da je ded in takoj vam bo lažje!
hotchilipoper
07. 03. 2021 08.05
+17
Ženske celo življenje spreminja moškega v copato,ko ji to uspe,si najde novega moškega.
Zrcalo
07. 03. 2021 08.51
+3
hotchilipoper: Si rekel pod posteljo, ker te zunaj čaka žena z valjarjem.