Slovenija

‘Slovenski potrošnik je varen’

Ljubljana, 02. 11. 2005 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarni odbor je ukrepe VURS-a glede ptičje gripe ocenil za ustrezne in pravočasne.

VURS je odredil zaporo perutnine
VURS je odredil zaporo perutnine FOTO: POP TV

Člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se na današnji nujni seji seznanili z ukrepi Veterinarske uprave RS (VURS) za preprečitev pojava bolezni ptičje gripe oz. aviarne influence v Sloveniji. Ob tem odbor sprejete ukrepe VURS podpira in ocenjuje, da so ustrezni in pravočasno sprejeti. Poleg tega člani odbora predlagajo, da jih veterinarska uprava redno obvešča o vseh nadaljnjih aktivnostih v zvezi s pojavom ptičje gripe.

"Na podlagi povedanega sem prepričan, da je v stroki po začetnih težavah pripravljeno vse bistveno, potrebno za odkrivanje, preprečevanje širjenja in nadzor te bolezni, zato lahko zagotovo trdim, da je danes slovenski potrošnik pri uporabi legalno kupljenih slovenskih izdelkov, vezanih na perutnino, popolnoma varen, kar se tiče vprašanja ptičje gripe, ki pa je trenutno samo nevarna bolezen divje perutnine z veliko verjetnostjo, da bo pri tem tako tudi ostalo," je ob sprejemanju sklepov med drugim povedal poslanec Borut Sajovic (LDS), sicer tudi sam veterinar.

Direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič
Direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič FOTO: POP TV

Na seji so poleg generalne direktorice VURS Vide Čadonič Špelič, predstavnikov Nacionalnega veterinarskega inštituta in kmetijske ministrice Marije Lukačič sicer sodelovali tudi predstavniki slovenske veterinarske zbornice. Ti so poslance opozorili na nekatera še odprta vprašanja, ki se nanašajo na pripravljenost na ptičjo gripo. Prav zato je poslanec Janko Veber (SD) opozarjal, da na podlagi razprave ni mogoče oceniti, da so bili ukrepi sprejeti pravočasno.

Dnevno se nadzira izvrševanje zapore perutnine na terenu - v dneh od 28. do 30. oktobra so veterinarski inšpektorji s pomočjo kmetijskih inšpektorjev opravili kontrolo perutnine v 1386 naseljih pri 3895 rejcih, pri čemer so izrekli 186 opozoril po zakonu o prekrških in tri denarne kazni. Kmetijska ministrica Marijia Lukačič

Ministrica Lukačičeva je v uvodnem nagovoru opozorila, da je kmetijsko ministrstvo skupaj z veterinarsko upravo doslej uvedlo številne ukrepe v skladu z navodili in priporočili Evropske komisije, da bi preprečili vnos ptičje gripe v Slovenijo. Kot pomembnejše ukrepe je navedla pripravljeno zakonsko podlago za ukrepanje, pripravljen načrt ukrepov za zatiranje te bolezni, izvedeno simulacijsko vajo, izvajanje rednega monitoringa domače perutnine in divjih ptic, pripravljeno informacijo in priporočila za rejce o nevarnosti bolezni, poostren nadzor uvoza živali in živalskih proizvodov, pripravljena obvestila za potnike v mednarodnem prometu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni